Избор на предна светлина за 100тина лв.

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Избор на предна светлина за 100тина лв.

Мнениеот тучо чучо » Пет Мар 18, 2011 3:09 pm

Привърженик съм на монтирането на два фара - един на каската и един на кормилото.
По отношение на карането в условия на повишена въздушна влажност (дъжд/мъгла) възможно най-ниско поставеният фар е най-полезен.

За сведение, на миналогодишното издание на 24-часовия маратон карах с три фара - един на каската (много силен, с променлив фокус на осветяване, за общо осветяване) и два на кормилото (един насочен на около 2-3 м. пред предното колело и една Big Berta "Sigma Sport Powerled" за далеко). На обиколките, когато имаше гъста мъгла категорично не ставаше с този от каската - ползвах само най-слабия от кормилото само за осветяване на контура. :)
Аватар
тучо чучо

Рейтинг: 2000

Мнениеот joropc » Пет Мар 18, 2011 3:16 pm

При условията, за които говори тучо чучо(гъста мъгла, прах...), карането с челник или фар на каската си е майсторска работа. :D В повечето случаи виждаш на две педи от носа си.Все едно караш автомобил в мъгла на дълги светлини.Иначе и аз не съм фен на "фар на кормилото", но при ниска видимост, колкото по-ниско е "светулката", толкова по-добре.
ОПС,....тучо чучо ме изпревари.. :)
Изображение
-------------------------------------------------------------
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
joropc

Мнениеот konopr » Пет Мар 18, 2011 5:35 pm

moz написа:Не си зацепил, щото не си карал с истинска светлина, това челниче например е 60 лумена, истинските започват от 600, разстоянието като мерна единица може да предизвика само смях. А за закрепването си е най-добре една на кормилото и една на каската (не на челото).

е има и по-силни челници, аз давам пример, понеже човека питаше за до 100 лв.. А и тежи 88 г. челника, освен това може да работиш с него по байка, като ти остават свободни 2-те ръце., ако се спука гума примерно (тука почнах да си представям как някой спукал гума си я оправя захапал светлината от байка, за да си свети :rofl: )
За града 60 лумена са ми доста повече от нужното, затова карам на къси (20-30 лумена), а с челничето и доста спускания на тъмно съм правил, но при спускания с този челник трябва да ми е познат маршрута, за да не се нлага да убивам скоростта. На мене 60 метра ми стигат в 99% от случаите, пък ти си се смей колкото искаш. А за 600-те лумена не съм толкова кьорав все още, че да ми трябват дори и при спускания. Иначе като карам с каска си е на каската, като съм без, си ми е на челото :dontknow:
Абе трябва си поне едно 100 лумена да си има човек само за спускания :beer:

moz написа:Вземи предвид карането в мъгла, дъжд или прах, с осветление, намиращо се на височината на очите и ще разбереш защо.

карал съм многократно при всичките изброени от теб условия, (забравил си да добавиш снеговалеж към тях), ефектът от тях върху способността ми да виждам пътя е незначително минимален, но мъглите в които съм попадал явно не са били достатъчно гъсти :dontknow:
Аватар
konopr

Рейтинг: 1475

Мнениеот тучо чучо » Пет Мар 18, 2011 6:09 pm

konopr написа:
moz написа:Вземи предвид карането в мъгла, дъжд или прах, с осветление, намиращо се на височината на очите и ще разбереш защо.

:bigeyes:
Аватар
тучо чучо

Мнениеот moz » Пет Мар 18, 2011 6:32 pm

konopr написа: На мене 60 метра ми стигат в 99% от случаите, пък ти си се смей колкото искаш. Иначе като карам с каска си е на каската, като съм без, си ми е на челото

Не си ме разбрал, смея се не на 60те метра, а на меренето на светлината според метрите, иначе си прав че за в града и за каране без каска става челника, просто имаме ралични разбирания за каране.
moz

Мнениеот kaliopo » Пет Мар 18, 2011 6:34 pm

konopr написа:е има и по-силни челници, аз давам пример, понеже човека питаше за до 100 лв..

Карам с доста по-силен от твоя челник (PETZL MYO XP). Много е хубав за доста неща. Но както и твоя, просто не е правен да се кара колело с него. Няма настройка на ширината на светлинния сноп. Свети или твърде слабо навсякъде или много добре, но в прекалено малка точка. Чудесен е за втора светлина на каската, но само с него е удобно да се кара единствено по асфалт.
Аватар
kaliopo

Рейтинг: 1664

Мнениеот madsnake » Съб Мар 19, 2011 4:24 pm

Добре де, не е ли зле принципно източника на светлина да ти е на главата? Не се ли лъже човек по сенките така?
Аватар
madsnake

Мнениеот konopr » Съб Мар 19, 2011 8:34 pm

kaliopo написа:
konopr написа:е има и по-силни челници, аз давам пример, понеже човека питаше за до 100 лв..

Карам с доста по-силен от твоя челник (PETZL MYO XP). Много е хубав за доста неща. Но както и твоя, просто не е правен да се кара колело с него. Няма настройка на ширината на светлинния сноп. Свети или твърде слабо навсякъде или много добре, но в прекалено малка точка. Чудесен е за втора светлина на каската, но само с него е удобно да се кара единствено по асфалт.

мда по-силничък е PETZL MYO XP, но и два пъти по тежък. Aко насочиш челника далече напред, така че да не бие в земята пред теб е екстра светлинния сноп поне на моя petzl tikka xp2, даже малко широк ми се е струвал понякога. Ако забиеш светлинния лъч на няколко метра пред теб това даже е заслепяващо. Аз като цяло съм доста доволен от челника и си карам навсякъде и спускания както казах правя - от Мургаш надолу с него съм хвърчал без да пипам почти спирачките

:offtopic: Абе при това ниво на технологиите толкова за челниците като съотношение тегло/мощност, чакам с нетърпение новостите от света на светодиодите. Преди година четох за прототип на диод който произвежда 300 лумена за ват :D
Аватар
konopr

Мнениеот did » Съб Мар 19, 2011 9:21 pm

@konopr:

Опитът ти явно е скромничък. Карал си на тъмно, но при чист въздух и в сухо време без мъгла. Прочети пак предишните мнения. Те не се базират на хвърляне на боб, а на опит в нощно каране.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот prokalnatiq » Съб Мар 19, 2011 9:23 pm

Аз му предлагам да прочете темата за 24 часа от миналата година. :D :agree:
Аватар
prokalnatiq

Рейтинг: 1353

Мнениеот konopr » Съб Мар 19, 2011 10:37 pm

did написа:@konopr:

Опитът ти явно е скромничък. Карал си на тъмно, но при чист въздух и в сухо време без мъгла. Прочети пак предишните мнения. Те не се базират на хвърляне на боб, а на опит в нощно каране.

Правил съм 5-6 спускания на тъмно, за спускания си избирам хубаво време по възможност, когато не вали и е по суха настилката, веднъж съм се спускал при слаб снеговалеж. Ако трябва да съм честен за спускания ми трябва малко по силен челник, да речем към 100-120 лумена, че понякога ми се е налагало да намалявам скоростта при непознат маршрут.

По равно съм карал при слаби мъгли, дъжд, сняг+дъжд, лека запрашеност както и силен снеговалеж - проблеми с виждането на пътя никакви. Но това може да се дължи на факта, че по равно скоростта, с която се движа е сравнително ниска и много рядко надминава 40. Единствения проблем е при снеговалежа и той е свързан с влизането на снежинки в очите, което направо боли ако е висока скоростта, но вече си взимам скиорската маска при такива условия :D
Като цяло имам добро зрение все още и то може също да допринася за липсата на проблеми с карането с челник. Последната година като цяло все съм зает през деня и около 80% от километража през годината ми е на тъмно.
А челника си има и филтър за разпръскаване на светлината, който обаче намалява разстоянието на което свети челника и един приятел, който има същия ми казва, че при мъгли понякога го пуска в този режим

@prokalnatiq
http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?t=75213 за тази тема ли става въпрос?
Аватар
konopr

Мнениеот prokalnatiq » Нед Мар 20, 2011 10:35 am

konopr написа:@prokalnatiq
http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?t=75213 за тази тема ли става въпрос?

Да, точно на този маратон имаха големи проблеми с мъглата. :agree: :beer:
До колкото си спомням много хора предпочетоха да карат без светлина на главата.
Аватар
prokalnatiq

Рейтинг: 1353

Мнениеот sos » Нед Мар 20, 2011 12:17 pm

Подкрепям Тучу на 100%, в момента в който пуснеш челника в мъгла все едно пускаш дебели пердета пред теб, веднъж съм се спускал в мъгла с изключен челник защото повече ми пречеше включен :rofl:
ИзображениеИначе се казвам Добри!
Аватар
sos

Рейтинг: 1990

Мнениеот ivan_radev1 » Нед Мар 20, 2011 1:15 pm

sos написа: веднъж съм се спускал в мъгла с изключен челник защото повече ми пречеше включен :rofl:

Това "веднъж" да не би да беше преди няколко часа? :D

Снощното ни спускане от Витоша доказа за пореден път, че челниците само затрудняват спускането в гъста мъгла. Говорим за много ниска видимост, а не за 100-200 метра. Силният фар на кормилото ми помогна да се спускам сравнително бързо, като ми осигуряваше видимост от 4-5 метра, челникът обаче го изключих, тъй като само ме заслепяваше. В същото време, както някой вече каза, в повечето ситуации челникът е много полезен. Така че спорът фар или челник е безсмислен. Решението е да имаш и двете.

Снощи се зачудих как още не са измислили светлини, които да се монтират на ботушите на вилката по подобие на фаровете за мъгла при автомобилите. Мислите ли, че биха били полезни при гъста мъгла?
Аватар
ivan_radev1

Мнениеот konopr » Нед Мар 20, 2011 2:24 pm

sos написа:Подкрепям Тучу на 100%, в момента в който пуснеш челника в мъгла все едно пускаш дебели пердета пред теб, веднъж съм се спускал в мъгла с изключен челник защото повече ми пречеше включен :rofl:

гъстата мъгла си е перде сама по себе си и с каквото и да светиш пак няма да си много пробивен в мъгла като тази на 24-часовия, според мен челника ако му се пусне филтъра за разсеяна светлина (ако има такъв на челника), пак ще върши работа.Друг вариант е червената светлина на челника. И двата варианта - с разсеяната светлина и червената светлина според мен биха свършили работа при гъста мъгла.

Ако съм аз, на първо място ще си купя хубав челник, и чак по нататък фар, ако евентуално ми се наложи да карам в гъста мъгла, което може и да не ми се случи.

Ако бях есктремист като вас да ходя да карам (при мъгли валежи, бури, кал и брутални условия) без да ми пука много от прогнозата за времето, сигурно нямаше да мирясам само с челник :D
не че не съм карал в планинатъа в кал, дъждове, киша и подобна шльокавица, но гледам да ги избягвам по възможност.

@ ivan_radev1
това си е чист екстремизъм да тръгнеш се пускаш от Витоша в това време :crazy: :D
Последна промяна konopr на Нед Мар 20, 2011 2:30 pm, променена общо 1 път
Аватар
konopr

Мнениеот did » Нед Мар 20, 2011 2:27 pm

konopr написа:Друг вариант е червената светлина на челника.

:agree: :agree: :agree:
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот subritual » Нед Мар 20, 2011 3:44 pm

konopr написа:гъстата мъгла си е перде сама по себе си и с каквото и да светиш пак няма да си много пробивен

Колега,в случай, че не си схванал- когато източника на светлина е близо до очите,то по-голямо количество светлина попада в тях, отразено от мъглата и човек вижда по-трудно,защото зениците се свиват. :idea:
Аватар
subritual

Мнениеот mover » Нед Мар 20, 2011 4:16 pm

ivan_radev1 написа: ...Така че спорът фар или челник е безсмислен. Решението е да имаш и двете...

За мен не е универсално решение - описал съм впечатленията си за каране в гора със силен челник и силен фар на кормилото (последният пост на 1-ва стр.)
---------------------------------------------------
ivan_radev1 написа: ...Снощи се зачудих как още не са измислили светлини, които да се монтират на ботушите на вилката по подобие на фаровете за мъгла при автомобилите. Мислите ли, че биха били полезни при гъста мъгла?

@ivan_radev1, Подценяваш инженерната колоездачна мисъл. Те такива "космически" неща измислиха, че едва ли не са се сетили за това...
Моето мнение е, че светлина поставена на ботуша ще е полезна при гъста мъгла и ще ти позволи да караш бавно или умерено, вместо да буташ.

Но ако мъглата не е толкова гъста, ниско разположената светлина ще "те забавя". От това разположение, ъгълът към пътя е мн. малък: Първо не може да се насочи да свети на точно разстояние напред: когато колелото е на върха на неравност, пътят остава под светлината и не е осветен, а когато е в дъното на неравност, свети прекалено близо и пътят пак е неосветен. Второ, ще се получават нереално удължени сенки и пътят (пътеката) ще изглеждат много по-неравни от действителното.

Аз съм пробвал с челник на ботуша и не останах доволен. Всеки може също да пробва, най-добре с евтин фар или челник, за да не му е жал ако се счупи, че мястото е доста "проветриво".
Аватар
mover

Рейтинг: 1829

Мнениеот al » Нед Мар 20, 2011 5:02 pm

За мъгла най добрия вариант е да се ползва фар с халогенна крушка а не диоден, примерно като това и задължително жълт филтър монтиран отпред-пробвано.
Изображение
Аватар
al

Рейтинг: 1255

Мнениеот did » Нед Мар 20, 2011 5:07 pm

al написа: жълт филтър монтиран отпред-пробвано.

Теорията казва, че най-добре е да е червен... Обаче пък червените филтри яко намаляват интензитета, а и човешкото око не е чувствително към тази част на спектъра. Ако трябваше да говоря теоретично, аз бих заложил на нещо оранжево.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот konopr » Пон Мар 21, 2011 9:17 pm

subritual написа:
konopr написа:гъстата мъгла си е перде сама по себе си и с каквото и да светиш пак няма да си много пробивен

Колега,в случай, че не си схванал- когато източника на светлина е близо до очите,то по-голямо количество светлина попада в тях, отразено от мъглата и човек вижда по-трудно,защото зениците се свиват. :idea:

в мъгла съм се губел посред бял ден, мъглата си е мъгла и не си е оферта, с каквото и да светиш.. и кво като виждаш с фара на рамката 2 метра по-надалече, пак на спускане ще трябва да си седиш на спирачките, ако е гъста :beer:
Аватар
konopr

Мнениеот Чоко и Боко » Пон Мар 19, 2012 12:17 am

Какво ще кажете за това фарче за 100 лв без стоп светлина ?
http://www.aliexpress.com/product-fm/52 ... alers.html
Аватар
Чоко и Боко

Рейтинг: 1405

Мнениеот taurus13 » Пон Мар 19, 2012 1:04 am

Макар да не съм наясно с конкретното фарче, ще кажа няколко неща по принцип за китайските евтини фарчета, като те не са задължителни, но са били срещани при различни модели такива. Ще изтъкна само възможните отрицателни страни. Положителната е една - добра цена.
- кофти батерии - издържат кратко време като брой цикли. зарядните им у-ва не струват също.
- кофти изработка на охладителната система - тези мощни диоди изискват много добро охлаждане, иначе прегарят. Опита с доста такива показва, че често конструкцията вътре е кофти и липсва термопаста. Понякога това е оправимо, понякога не, но при всички положения се поправя преди да започне да се ползва фара.
- понякога лоша спойка на диода към охладителната подложка. Тая спойка се прави със специални припои и на специална машина за SMD монтаж, като след това се мери температурата в определена точка, за да се определи дали топлоотдаването е оптимално.
- слаби захранваши модули. Често се изтъква, че фара е с определен силен диод, но този диод изисква съответно мощно захранане. Когато захранването е слабо, диода далеч не свети колкото е написано на рекламата. Пишат Cree XM-L диод, който дава около 900Lm при около 3А ток, но слагат във фара захранване, което дава 1А. При един ампер този диод не дава повече от 330Lm. Това не им пречи да пишат на кутиите, че фара излъчва 900Lm.

Обобщавам накрая, че такива фарчета е добре да се купуват по препоръка от някой, който ги е ползвал поне половин година. Все пак доколкото качеството е случайно, нищо не пречи една бройка да работи една година без проблем, а друга да изкара 1 месец. Въпрос на шанс. Добре е да се купуват от китайска фирма, която има някакъв опит и традиция в правенето на тези изделия, което е някаква гаранция за по-добро качество. При китайците го има момента, че когато някоя тяхна фирма, пусне успешно изделие на пазара, веднага се намират други 20 производителя, които правят съответна NoName "реплика" на изделието, но с доста по кофти качество - явно в Китай патентите не значат много - важното е да има експорт. :)
За щастие в нета е пълно с разни "хакери", които много обичат да разглобяват разни изделия и да им търсят кусурите. Отзивите за изделията също говорят за качеството.
Изображение
Аватар
taurus13

Предишна

Назад към Общ форум