Смазки

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Смазки

Мнениеот dob111 » Пон Мар 21, 2011 12:47 pm

Може темата да е банална, но споделете с какво смазвате веригата и дерайльорите!
Търся масло, което е дълготрайно, да издържа на влага и да не лепи много боклук.
Koe е по добро- Weldtite TF2 Extreme или Finish Line wed lubricant? Може да препоръчате и нещо не толкова вело комерсиално и популярно! Нали се сещате, че всичко е реклама и пазар и хората гледат да си вземат парите!
Благодаря!
Аватар
dob111

Рейтинг: 1900

Re: Смазки

Мнениеот Pla-men » Пон Мар 21, 2011 4:17 pm

Втора година ползвам Finish line
Изображение
Имам и зелената и червената опаковка доволен съм и от двете, не събират мръсотия и смазват перфектно.
Предпочитам зелената защото е по-трайна.
Чувам много добри отзиви за керамичната им смазка, но не съм пробвал.
Изображение

п.п. Смазвам на 2/3 карания според зависи от условията и дължината на маршрутите.
Аватар
Pla-men

Рейтинг: 1440

Мнениеот Admin » Вто Мар 22, 2011 9:47 am

Ако търсиш лесен отговор на въпроса си - просто я смазвай с някоя от многото специализирани смазки, налични вече и на нашия пазар. Според мен никоя от тях не е случайна и си върши работата. Разбира се, има и разлики, но те правят различните продукти по-скоро подходящи за различни условия, отколкото по-добри или по-лоши. На самите продукти често има указания и за това при какви условия са най-подходящи.

Трудният начин е да се опиташ да отсееш коя е по-добра по десетките субективни мнения, които могат да се изкажат по темата. Това не е продуктивно. Аз ако ти кажа коя е най-добрата за мен (не че има такова животно), на теб това какво ти помага?

По-скоро е важно ти самият да дадеш насоки кое е важно за теб - например: да се нанася лесно, да е трайна, да е универсална, да е повече за мокро време или повече за сухо, да можеш да я носиш със себе си в раницата или да ти стои само вкъщи и т.н., и т.н. Всички тези изисквания биха определили най-подходящият продукт за теб, като някои от тях трудно ще намериш едновременно в една и съща смазка, т.е. не искай невъзможното.

Давам ти пример със себе си - напоследък най-много харесвам маслата за верига в тубичка, тъй като се нанасят много лесно и мога да си нося тубичката в раницата. Но това не значи, че съм недоволен от спрейовете, които съм ползвал години наред - просто при тях манипулацията по смазване е малко по-дълга и мръсна. Обаче пък, заради налягането, спрей-смазките би трябвало да проникват по-добре между звената на веригата. Така че и тях продължавам да ползвам от време на време.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Мнениеот fall_out » Вто Мар 22, 2011 10:37 am

Аз също използвах доста дълго време спрейове, но напоследък доста се уморих, понеже цялата процедура е доста пипкава (може би защото не съм позлвал правилните продукти), понеже обичам когато правя нещо да го свърша добре, всеки път беше одисея започваше сваляне на веригата - почистване, смазване, 30 минутно бърсане понеже слагам много смазка за да може да влезе навсякъде по звената. Втория етап е почистване на всички венци до блясък и там отиват още 20-на минути.
Така се получава, че прекарвам по над два часа поне веднъж в седмицата само за смазването и почистването на движението. Ползвах продукти на Мотип.

Бих искал и аз да попитам тук, за масло в тубичка от което сте доволни. Предпочитам да задържа възможно най-малко мръсотия (както всички), може да не е много трайна, предпочитам повече да смазвам отколкото да почиствам, не мога да кажа дали е за сухо или мокро време, защото когато карам в гората, първо се кара по черни и прашни пътища, а след това в самата гора е доста влажно понякога дори мокро макар, че там в повечето случай има само борови иглички и шишарки.
Аватар
fall_out

Рейтинг: 1685

Мнениеот PowerSlide » Вто Мар 22, 2011 3:24 pm

Туй зеленичкото Finish Line Wet са го направили да мирише на борче :rofl:
Много ме кефи и го ползвам :peace:
Аватар
PowerSlide

Рейтинг: 1995

Мнениеот рс » Чет Мар 24, 2011 11:06 pm

Категория "некомерсиални и непопулярни" - ЕП трансмисионно масло за автомобили и други машини, или синтетично трансмисионно, или синтетично двигателно. Улесняват карането, на шосе даже се усеща разлика сравнено със спрей от лепкавите. Евтини са и дори безплатни като си намериш шише с останали 5-10 милилитра масло, отлично мажат (особено тези ЕП масла) и лесно с ебърше веригата до сухо и остава доста чиста.
А природните мазнини са едни от най-добрите смазки въпреки огромната индустрия в тази област. Лойта примерно, която може да се разреди с нещо изпаряващо се и да се нанася добре. Ако имаш роднини да гледат агнета и кози, и това е евтина опция. Не помня коя мас е най-добра - овча, козя, кравешка или пача. Пачата и ланолинът (овча мас от вълната) са най-добри за дъжд. Досега не се бях сетил да пробвам с колелото, само по разни машини съм виждал.
Правилник:
И император на форум да си, все тая.
рс

Рейтинг: 1610

Мнениеот skipper » Пет Мар 25, 2011 10:52 am

Като казахте за пореден път смазки ...

От кога чакам някой да спомене животинските продукти :lol:
Примерно, пачата мас за мокро време е чудна - и капчица вода не остава по веригата. Парче сланина за вилката върши чудесна работа. Отделно, че като подпреш колелото до камината или огъня се разнася един чуден аромат на пръжки ... За жилата - свинска мас. При топло време тя сама достига до необходимите места. Овчата лой е перфектна за главини и лагери ... при по високи обороти може да пръска и да попадне по кожените ви обувки, като по този начин ги подхрани и предаде очарователен блясък ...
Все пак не във всяко село има вело сервиз, а и на времето дядо ви с какво мислите си е поддържал украйната?
:wavey:
Hardtail 4 life!
Аватар
skipper

Рейтинг: 1566

Мнениеот dob111 » Сря Окт 26, 2011 2:28 pm

Не мога да се сдържа да споделя, че тази смазка
Weldtite TF2 Extreme
http://screambikes.eu/bg/smazki-i-pochi ... ichno.html
много ми хареса. Усещането от прилагането й е като усещането от това да си настинал и отпаднал и да вземеш нещо което те лекува. Супер е. Препоръчвам да се пробва.
Аватар
dob111

Рейтинг: 1900

Мнениеот ferdi_mruvkata » Сря Окт 26, 2011 3:10 pm

Проблема на животинските мазнини е че гранясват и става "мазало" след време :)

Аз мажа смело с 10w40 , каквото си наливам и в колата и всичко върви като швейцарски часовник :)

Незнам обаче с какво да почистя и да намажа там където е пружината на обтегача.
ferdi_mruvkata

Рейтинг: 1273

Мнениеот azze » Сря Окт 26, 2011 9:07 pm

dob111 написа:Не мога да се сдържа да споделя, че тази смазка
Weldtite TF2 Extreme
http://screambikes.eu/bg/smazki-i-pochi ... ichno.html
много ми хареса. Усещането от прилагането й е като усещането от това да си настинал и отпаднал и да вземеш нещо което те лекува. Супер е. Препоръчвам да се пробва.

Аз използвам такава.Да,смазва добре и издържа доста време,но задържа доста боклуци.
"Най-голямото доказателство за съществуването на разумен живот във Вселената е,че досега никой не се е опитал да се свърже с нас."
Аватар
azze

Рейтинг: 1731

Мнениеот Чоко и Боко » Сря Ное 02, 2011 9:02 pm

Някой има ли впечатления от тези продукти и конкретно от смазките?
http://xcosports.com/documents/XCoSport ... e_Care.pdf
Аватар
Чоко и Боко

Рейтинг: 1405

Мнениеот bozidar » Чет Ное 03, 2011 9:05 pm

Чоко и Боко написа:Някой има ли впечатления от тези продукти и конкретно от смазките?
http://xcosports.com/documents/XCoSport ... e_Care.pdf

Колега, за смазките не знам, но хората от този магазин са едни от най- некоректните които съм срещал.
Честно казано избягвам да пазарувам от тях.
Аватар
bozidar

Рейтинг: 1406

Мнениеот михаил » Сря Ное 09, 2011 11:08 pm

Развеселиха ме някои авантюристи. Животинска мас, двигателни масла, празни бутилки на дъното с няколко милилитра, сланики, каминки. За украйната става. Нека да не допускаме такова ниво в този разсел. На сериозните отзиви, благодаря.
михаил

Рейтинг: 1220

Мнениеот rarekin » Чет Ное 10, 2011 3:43 am

Pla-men написа:Чувам много добри отзиви за керамичната им смазка, но не съм пробвал.

Отлична е.

Чоко и Боко написа:Някой има ли впечатления от тези продукти и конкретно от смазките?

Продуктите им за изпиране и импрегниране на GORE-TEX® са добри. Техни смазки досега не съм ползвал.

Бих добавил, че не по важно от вида на смазката е и това правилно да се смаже веригата и след това задължително да се отстрани излишната смазка. Ако смазвате достатъчно често и правилно и обикновено масло за шевни машини може да ви върши работа.
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!
rarekin

Мнениеот robbster » Вто Ное 22, 2011 8:47 pm

MPRECIZ.jpg
MPRECIZ.jpg (1.57 KiB) Прегледано 6259 пъти

1. Достатъчно тънко, че да влиза навсякъде
2. Не е лепкаво, че да събира боклуци
3. Струва една кинта
4. Удобно е за нанасяне

Знам го от моя приятел Генчо :beer:
Аватар
robbster

Рейтинг: 1213

Мнениеот bikerider » Вто Ное 22, 2011 9:17 pm

Изображение
Специален лубрикант за смазване и защита на вериги на кросови мотоциклети, ендуро и ATV, специално за оф-роуд употреба. Подходящ за всякакви видове вериги - стандартни или втулкови с O-сегменти, X-сегменти или Z-сегменти. Съдържа разтворител, който отмива наслагванията и лубрикантът прониква бързо в дълбочина. Не позволява полепването на пясък и кал. Защитава пиньоните, удължава живота на веригата, намалява загубите на мощност. Жълт на цвят, нанася се лесно чрез кратко и равномерно пулверизиране по цялата дължина на веригата.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот robbster » Вто Ное 22, 2011 9:52 pm

bikerider написа:http://www.stuntmoto.bg/wp-content/uploads/MOTUL-Chain-Lube-Off-Road.jpg
Специален лубрикант за смазване и защита на вериги на кросови мотоциклети, ендуро и ATV, специално за оф-роуд употреба. Подходящ за всякакви видове вериги - стандартни или втулкови с O-сегменти, X-сегменти или Z-сегменти. Съдържа разтворител, който отмива наслагванията и лубрикантът прониква бързо в дълбочина. Не позволява полепването на пясък и кал. Защитава пиньоните, удължава живота на веригата, намалява загубите на мощност. Жълт на цвят, нанася се лесно чрез кратко и равномерно пулверизиране по цялата дължина на веригата.

С такъв си смазвах веригата на мотора. Ако си пръскаш веригата с това не ми се мисли каква купчина ще се получи, доста е лепкаво.

Със сигурност си е само за кросарки
Даже и за мотор не е най-доброто на пазара
Аватар
robbster

Рейтинг: 1213

Мнениеот sensation_blue » Пон Май 07, 2012 8:40 am

Смазвам си веригата и вилката като първо почистя добре с тефлонов спрей и после добавя мъничко масло за шевни машини. Като цяло съм доволен от ефекта при въртене, както и за работата на вилката, но проблема с маслото е, че дори и да го забърша добре, винаги става една чернилка и полепват много боклуци дори и след само 20 км каране. Още повече при каране в много прахоляк, а напоследък тези условия ги срещам все по-често. Ако пък не сложа масло, веригата много трака, а и тефлона май няма кой знае какви смазващи свойства, но пък не се зацапва сякаш толкова.
Та съм хвърлил око на ей това http://www.sportdelivery.com/bg/product ... -LUBE/12-- въпроса ми е някой ползвал ли е подобен продукт и има ли смисъл от него - т.е. това което пише вярно ли е? Също така дали става за смазване и на тръбите на вилката (ако наистина отблъсква боклуците)?
Аватар
sensation_blue

Рейтинг: 1794

Мнениеот rarekin » Пон Май 07, 2012 10:51 am

sensation_blue написа: .... но проблема с маслото е, че дори и да го забърша добре, винаги става една чернилка и полепват много боклуци дори и след само 20 км каране. Още повече при каране в много прахоляк, а напоследък тези условия ги срещам все по-често.

Колко време преди каране си смазваш веригата?

По принцип, един от най-добрите варианти е, да измиеш веригата добре, да я изсушиш и след това да смазваш пин по пин. Раздвижваш и оставяш няколко часа да се отцежда, след което избърсваш. На следващия ден раздвижваш отново, избърсваш и след 2 часа си готов за каране. Това при мен работи оптимално. Ако условията/терена е такъв, че по веригата се лепят прах и боклук, нищо не може да се направи, освен по-често да прилагаш горната процедура.
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!
rarekin

Мнениеот sensation_blue » Пон Май 07, 2012 11:59 am

rarekin съгласен съм, че така ще е по-добре и от личен опит съм се убедил в правилността на този метод, но много рядко имам възможност да правя така - особено ако карам почти всеки ден - нямам излишни 2 часа всеки ден за сваляне на верига миене, смазване и прочие .... не че прекарването на парцалче през всяко звено е по-малка играчка след всяко 2-ро каране :) Иначе го смазвам обикновено вечер, но понякога нямам време и го правя преди каране. Затова и търся някакъв по-ефективен и по-лесен начин като защитен слой, подобен на тефлона, но с по-добри смазващи свойства. Бях чувал и за керамични смазки, но никъде не намерих мнение как точно се прилага и дали върши работа.
Аватар
sensation_blue

Мнениеот joropc » Пон Май 07, 2012 12:43 pm

sensation_blue написа:Бях чувал и за керамични смазки, но никъде не намерих мнение как точно се прилага и дали върши работа.

Ами страхотия са.В сухо време мажеш със сухата(WAX), в мокро и кално време с "мократа".Както казва rarekin, това трябва да става предната вечер, и поне един път да избършеш излишната(след като е престояла на веригата един два часа).Когато си със сухата смазка и в най-прашното време нищо не полепва по веригата.В мокро и кал обаче, бързичко се измива, затова там ползваш мократа.Аз лично ги ползвам почти година и съм страшно доволен.Относно тази дето си показал....пробвал съм я и за мен не струва.. ;)
Забравих да спомена, че при използването на керамичните смазки, веригата променя леко цветът си.Става сивкава.Това да не те притеснява-нормално е.
Изображение
-------------------------------------------------------------
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
joropc

Мнениеот sensation_blue » Пон Май 07, 2012 12:57 pm

Благодаря Жоро - наистина ценя компетентното ти мнение - предполагам говориш за продуктите на finish line? Mисля да те послушам, тази която бях посочил просто беше налична в магазина, в който щях да поръчвам нещо друго, добре че ми каза да спестя излишен разход при все че всички хвалят горепосочените ;) Благодаря Ви отново :beer:
p.s. а дали може да се използват и за смазване на вилки, жила, брони?
Аватар
sensation_blue

Мнениеот joropc » Пон Май 07, 2012 1:11 pm

sensation_blue написа:p.s. а дали може да се използват и за смазване на вилки, жила, брони?

Абе жилата и броните си ги мажи с масло.Аз не ги мажа, защото моите са с тефлоново покритие и в общи линии, животът на покритието, е май и животът на жилата, но без да съм пробвал въпросните смазки за жила и брони, не ги виждам подходящи за тая цел.Иначе да, finish line, а за вилката това за мен е най-доброто мазило:
http://www.bikescenter-bg.com/index.php ... 767/lang.2
:beer:
Изображение
-------------------------------------------------------------
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
joropc

Мнениеот rarekin » Пон Май 07, 2012 3:40 pm

sensation_blue написа:rarekin съгласен съм, че така ще е по-добре и от личен опит съм се убедил в правилността на този метод, но много рядко имам възможност да правя така - особено ако карам почти всеки ден - нямам излишни 2 часа всеки ден за сваляне на верига миене, смазване и прочие .... не че прекарването на парцалче през всяко звено е по-малка играчка след всяко 2-ро каране :) Иначе го смазвам обикновено вечер, но понякога нямам време и го правя преди каране. Затова и търся някакъв по-ефективен и по-лесен начин като защитен слой, подобен на тефлона, но с по-добри смазващи свойства. Бях чувал и за керамични смазки, но никъде не намерих мнение как точно се прилага и дали върши работа.

2 часа? Вземи си някоя от машинките за измиване на верига и това време време ще бъде редуцирано до 5 мин.

От описанието на проблема ти стана ясно, че смазваш непосредствено преди каране, затова и написах, че трябва да се правят нещата така, че да излизаш със смазана и възможно най-суха верига. Аз поне не съм чувал за смазка, която да бъде сложена малко преди карането и която в последствие да не задържа прах и мръсотия повече от обичайното. Ако намериш такава сподели.

P.S. Не те съветвам да ползваш смазките за верига за смазване на вилки. Същото важи и за жила и брони (за скорости), които , впрочем, ако са достатъчно качествени, нямат нужда от такова нещо. ;)
rarekin

Мнениеот sensation_blue » Пон Май 07, 2012 4:15 pm

Благодаря за съветите, определено ми бяха много ценни :beer:
Аватар
sensation_blue

Мнениеот eternal_cycle » Пон Май 07, 2012 4:25 pm

sensation_blue написа:rarekin съгласен съм, че така ще е по-добре и от личен опит съм се убедил в правилността на този метод, но много рядко имам възможност да правя така - особено ако карам почти всеки ден - нямам излишни 2 часа всеки ден за сваляне на верига миене, смазване и прочие .... не че прекарването на парцалче през всяко звено е по-малка играчка след всяко 2-ро каране :) Иначе го смазвам обикновено вечер, но понякога нямам време и го правя преди каране. Затова и търся някакъв по-ефективен и по-лесен начин като защитен слой, подобен на тефлона, но с по-добри смазващи свойства. Бях чувал и за керамични смазки, но никъде не намерих мнение как точно се прилага и дали върши работа.

Aз не съм нито най-сръчният, нито най-опитният байкър, но преди малко се прибрах от 40-километрово каране, включващо гори, лозя, кал, прах, ... всичко като трябва да си е ;).
И след наливната биричка на Явора така ме мързеше, но няма начин.
30 минути ми отне повърхностно почистване на колелото, сваляне на веригата, измиване с нафта, подсушаване и нанасяне на смазка, подмяна на планинския чифт гуми с градски.
Мисля, че не е чак толкова голяма занимавка.
Колкото до смазките, ползвам тези на Финиш Лайн и съм супер доволен от керамичната и тефлоновата. Керамичната е по-плътна и мазна. Прилича на една добре позната гъста течност :D , но е изключително дълготрайна,
а веригата работи супер безшумно. Недостатък е, че повече цапа, но ако се почисти добре излишъка всъщност не е чак толкова много.
Восъчната мога да я подаря на някой мераклия да я пробва. Наистина, с нея веригата е супер чиста, но издава шумове сякаш никога не е смазвана.
Остана да си купя от зелената, но чакам да заредят голямото шишенце.
Не се съмнявам, че ще ми хареса.
Това е от мен и моя скромен опит. Надявам се да съм бил полезен :beer:
Аватар
eternal_cycle

Рейтинг: 1315

Назад към Веломеханик