Дискова херния

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Мнениеот halcor » Сря Фев 07, 2007 12:08 pm

kotka12 написа:
klmn написа:... стойката е от значение.
Къде е 12-та котка да каже? :)

Откъдето и да погледнем мнението ти, си напълно прав. Колкото и странно да е, със старата ми рамка,която беше доста по-дълга /Драг Онтарио/ ме наболяваше кръста, когато катерех. С новата. която е значително по-къса /SCOTT YZ0/, този проблем изчезна. Разликата в хоризонталата /вкл.и лапата/ между двете със сигурност е поне 6-7 см.
Вероятно защото карам доста по-изправен :dunno:
Сега обаче след 50+ каране ме наболяват групата мускули между плешките /заради по-късата хоризонтала явно ги събирам докато карам/
пазете кръста, че е много важен....орган :rofl:
:beer:

И аз като се качих на Scott YZ0 и ми стана по-изправена стойката открих, че нямам никакви проблеми с кръста при по-дълго въртене... преди при по-дълга рамка и по-приведен над кормилото съм усещал напрежение.
Аватар
halcor

Рейтинг: 2000

Мнениеот Чоко и Боко » Пон Май 05, 2008 4:09 pm

Мислех да купя велосипед като начало за разходка в парка с детето в последствие и крос-кънтри . Въпроса е че и аз имам дискова херния и болки в кръста.
Бях се спрял на Ontario Pro.
Тъй като няма как да опитам кой модел и размер би бил подходящ имайки предвид тези особености реших да попитам вас.
висок съм 189см.
Аватар
Чоко и Боко

Рейтинг: 1405

Мнениеот Yavkata » Пон Май 05, 2008 5:50 pm

Ориентирай се към 20" -овия вариант. Ако усещаш натоварване при привеждане, смени лапата с по -къса.
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Re: Дискова херния

Мнениеот Adnan » Вто Апр 19, 2011 7:33 am

Здравейте на всички.

Повдигам темата с молба за съвет отностно избор на колело.
Ето малко предистория:
Аз съм със 2 дискови хернии и диколиза ( операция ) на прешлените.
До преди 3 месеца бяха ми забранили дори и да ставам по рязко, тичане, скачане ... Единствено плуване и упражнения за кръста и коремната мускулатура. Ето минаха 3 месеца все още имам болки, смених хевролога който на пук на всичко ме съветва да карам колело тъй като то укрепва мускулите на гръбнака и не само.
Почетох малко и вече си избрах няколко модела, единственото което ме интересува е моделите с амортисьори накрая се спрях на един модел. Тъй като смятам, че амортисьора обира вибрациите колкото по малко видбрации толкова по малко натоварване върху прешлените.
Това всичко е разъждение на глас и все пак бих искал мнение от хора които имат опит в карането по планини, спускания, чукари и все ексремни ситуации.
Има ли истина в разъжденията ми и дали това колело отговаря на изискванията за сериозно окачване :
http://yessbikes.com/index.php?page=sho ... &Itemid=53
Мисля да слизам от колата и ходя на работа с колело общо 20 км. на ден. Идеята е да му се сменят гумите с по широки да се замени седалката с такава която има пружина. Главно, ще се кара в града и тук таме събота и неделя да се кара малко по неасфалт и леки изкачвания.

Благодаря.
Аватар
Adnan

Рейтинг: 1160

Мнениеот Gen4eca » Вто Апр 19, 2011 8:38 am

Bombing for peace is like fucking for VIRGINITY!
Аватар
Gen4eca

Рейтинг: 1418

Мнениеот Adnan » Вто Апр 19, 2011 9:57 am

Не съм разбран правилно.
Моята идея е както казват всички "Разходка в парка" и да се обират колкото се може повече вибрации.
Тъй като, ще се кара предимно на асфалт и много рядко на черен път, никакви екстремни истории не би издържал гърба на това.
Не съм състезател главно, ще се кара за здраве и подобряване на здравето.
Ако някой има наблюдения върху пружини с амортисьори които са достатъчно меки моля да сподели.
Ценовият интеревал ми е до 500 лв. !

Gen4eca написа:http://mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=30&t=80672

Това нещо съм го чел както и всички останали мнения които казват, че колело под 1000 лв. няма смисъл да се кара.
Аватар
Adnan

Мнениеот taurus13 » Вто Апр 19, 2011 10:20 am

Аз си имам стара травма на кръста от ските, но никога не съм се изследвал - гледам да не го претоварвам и така...Прави ми впечатление обаче, че когато катеря баири с раница на гърба, започва да ме наболява кръста, като болките не са само в гръбнака, ами и самите мускули наоколо, което явно говори за лоша позиция. Като говорим за лоша позиция обаче, от нищо друго не ме боли така кръста, както от седенето пред компютъра и седалката на колата. Понякога, когато шофирам по-дълго си подлагам разни дрешки на определени места зад кръста и болката изчезва. Интересно, че досега не съм се возил на кола с удобна за мен седалка(да..да знам че има такива, ма не са ми по джоба) :D
Относно велосипеда - рамката ми е относително къса и първоначално бях дръпнал седалката леко назад по релсите, защото мислех, че така е по-добре за кръста. Да ама не - оказа се, че точно наопаки - върнах си я по-напред и наклоних "носа" надолу и сега се чувствам доста по-добре.
Явно човек трябва са си потърси, чрез малко експериментиране позата в която по-малко си натоварва кръста.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот Adnan » Вто Апр 19, 2011 10:27 am

taurus13 написа:Относно велосипеда - рамката ми е относително къса и първоначално бях дръпнал седалката леко назад по релсите, защото мислех, че така е по-добре за кръста. Да ама не - оказа се, че точно наопаки - върнах си я по-напред и наклоних "носа" надолу и сега се чувствам доста по-добре.
Явно човек трябва са си потърси, чрез малко експериментиране позата в която по-малко си натоварва кръста.

Малко не ми става ястно как се регулира седалката напред назад мислех, че седалка може да се регулира само нагоре и надолу?
Аватар
Adnan

Мнениеот taurus13 » Вто Апр 19, 2011 10:30 am

Е, малко може - два сантиметра позволява по релсите да се плъзга.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот Adnan » Вто Апр 19, 2011 10:33 am

Разбирам благодаря.
Това с стойката е също от значение. Преди 1 седмица бях се качил да покарам колелото на един съсед няколко обиколки около блока но след като слязох леко ме заболя кръста. Колелото беше с твърда рамка и стойката беше тип пистов мотор легнал максимално.
Аватар
Adnan

Мнениеот did » Вто Апр 19, 2011 11:01 am

Човек, просто повярвай на това, което твърдиш, че си прочел!

Рамките с пружини за 500 лв не обират нищо! За тия пари нито рамката ще ти работи, нито вилката, само ще се клатиш като в лодка! Ако целиш някакви успехи в борбата с вибрациите, избери си колело с твърда рамка и подходяща геометрия и наблегни на качествена вилка, понеже голяма част от вибрациите стигат до гръбнака през ръцете.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Adnan » Вто Апр 19, 2011 11:33 am

did написа:Ако целиш някакви успехи в борбата с вибрациите, избери си колело с твърда рамка и подходяща геометрия и наблегни на качествена вилка, понеже голяма част от вибрациите стигат до гръбнака през ръцете.

Я това е нещо ново, искаш да кажеш че предните амортисьори обират повече вибрации отколкото задните?
А изобщо за какво ги слагат тези пружини отзад?
Аватар
Adnan

Мнениеот did » Вто Апр 19, 2011 11:36 am

По същата пружина, по която колата ти има пружини. Обаче колата ти има и амортисьори, които да обират вибрациите, а при рамките за 500 лева работещ амортизиращ елемент реално няма. Има само пружина за клатене.

Ако искаш малко вибрации за тази цена, търси си Cr-Mo рамка на старо, понеже те обират вибрациите далеч по-добре от алуминия. Сложи си по-широки гуми, не ги помпи много... и от тия неща ще получиш повече комфорт, отколкото ти дава рамка с пружина.

Обаче най-важното си остава техниката на каране. Най-добрите амортисьори са твоите ръце и крака.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Adnan » Вто Апр 19, 2011 12:06 pm

did написа:Ако искаш малко вибрации за тази цена, търси си Cr-Mo рамка на старо, понеже те обират вибрациите далеч по-добре от алуминия. Сложи си по-широки гуми, не ги помпи много... и от тия неща ще получиш повече комфорт, отколкото ти дава рамка с пружина.

Обаче най-важното си остава техниката на каране. Най-добрите амортисьори са твоите ръце и крака.

Благодаря ето такова мнение ми трябваше!
Аватар
Adnan

Мнениеот STAFF » Вто Апр 19, 2011 12:25 pm

@ Adnan

Aз на твое място бих си преразгледал основно концепцията на разсъждения. Планинският велосипед изначално е спортен уред, чиято основна цел не е да осигурява комфорт на возене, а други неща. Това важи както за основната геометрия, поставяща тялото в позиция за постигане на максимална ефективност при движение в разнообразен терен, така и за елементи от окачването, търсещи преди всичко запазване на сцеплението с терена.

С тези проблеми в кръста на теб не ти трябва спортно возило, а велосипед, който ще товари най-малко засегнатите области. И тъй като човешкият гръбнак е конструиран така, че да работи и да се чувства най-добре във вертикална позиция, трябва да се насочиш към велосипед, който ще ти позволи да заемеш максимално изправена стойка. Това може да бъде туристическо колело с достатъчно издигнат волан или някакъв вид крузър. И в двата случая те съветвам да последваш препоръките за гуми с по-голям обем и да забравиш за вилки и амортисьори - по-добре инвестирай в хубаво широко седло за каране изправен - има прекрасни такива модели с омекотяване с пружини, еластомери и други пинизи...
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
STAFF

Рейтинг: 1675

Мнениеот Adnan » Вто Апр 19, 2011 12:57 pm

Колега от другият форум vwclub.bg ме насочи към следното по начало :
http://www.dragbicycles.com/?menu=bikes&cid=3&pid=82

Лично той ме посъветва да се консултирам тук в форума.

Аз бях скептик отностно твърдата рамка, разъждавам главно като притежател на автомобил и мотоциклед.
След мненията ви се замислям отностно изписаното. Но ще променя приоритета на търсене.
Замяната на гумите и седалката е идея още от самото начало.
Аз в автомобила съм си инсталирал погряване и масажна седалка на шофьорската страна. Но там нещата са съвсем различни.
Аватар
Adnan

Мнениеот did » Вто Апр 19, 2011 1:12 pm

Тялото ти е едно и също и в автомобила, и върху мотора, и върху велосипед.

Логично е да намериш удобната поза, която НА ТЕБ да ти е удобна и да не предизвиква натоварвания на травмираните области.

Няма как да ти се даде съвет, как да улучиш такава геометрия. Просто ще трябват проби, проби... и по-малко грешки.

За градско каране 28-цоловите капли не са лош избор, но ще ти е трудно да намериш широки гуми 28", които да обират вибрациите.

Всъщност, нищо не е трудно или невъзможно, но при теб се очертава твърде ограничен бюджет. Помисли, дали си струва да се правят принципни компромиси, когато става дума за дългосрочното ти здраве!

Мнението на STAFF трябва да го прочетеш внимателно поне 2-3 пъти... разделени с преспиване и премисляне.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот evilzet » Вто Апр 19, 2011 3:25 pm

Това колело, струва ми се, е подходящ избор за теб: http://www.raleigh-bg.com/catalog/produ ... 1ecfd1d8d5
В унисон с мненията на Стаф и Дид, мисля че при твоите проблеми е важна и самата стойка. Показаното от мен колело предлага изправена стойка, с дебели гуми , обиращи вибрациите. Седалката е широка, мека и с пружини. Ако искаш, има и амортисьорни колчета за седалка, които ще ти дадат допълнителен комфорт. Така, за около 500лв., ще имаш комфортно градско колело, съобразено със специфичните ти изисквания. Няма смисъл от евтино колело с двойно неработещо окачване.

Като се замисля, може пък изправената стойка да те натоварва повече, тъй като тежестта основно е върху гръбнака. При по-легнала поза, тежестта се пренася и към ръцете. Кое е по-добре, можеш само ти или лекар да прецени.
evilzet

Мнениеот STAFF » Вто Апр 19, 2011 3:42 pm

evilzet написа:Като се замисля, може пък изправената стойка да те натоварва повече, тъй като тежестта основно е върху гръбнака. При по-легнала поза, тежестта се пренася и към ръцете.

Не си се замислил достатъчно.
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
STAFF

Рейтинг: 1675

Мнениеот evilzet » Вто Апр 19, 2011 3:51 pm

Ами седя и си мисля, седя и си мисля... по едно време само си седя. :D
evilzet

Мнениеот Adnan » Вто Апр 19, 2011 4:17 pm

evilzet написа:Като се замисля, може пък изправената стойка да те натоварва повече, тъй като тежестта основно е върху гръбнака. При по-легнала поза, тежестта се пренася и към ръцете. Кое е по-добре, можеш само ти или лекар да прецени.

Не си прав при наклон се натоварва най много кръста въпреки, че си помагаш с ръцете.
Аватар
Adnan

Мнениеот evilzet » Сря Апр 20, 2011 8:52 am

Главното в поста ми беше да предложа някакво колело, което се кара с ИЗПРАВЕНА стойка. За другото сигурно не съм прав, затова го написах условно.
Какво мислите за този модел? Аз съм го карал и мисля, че е удобно за градско. Минус е доста широкото кормило, което усложнява провирането тук-там.
evilzet

Мнениеот Adnan » Пон Май 02, 2011 10:23 am

Здравейте отново на всички,

Искам да напиша нещо за всички които, ще четат или търсят информация отностно закупуване на колело с моята болест.
Колелото както съветваха колегите е индивидуално за всеки случай.
В моят случай попаднах в магазин който продавача беше много печен влезна в положението и отдели време да нагласим колелото за моят случай.
Рамка с пружина или твърдак.
Определено трябва да има пружина отзад и някакви отпред.
Мое мнение е по твърда пружина е по добре. Пружинирането се усеща само при слизане от бордури или някакви по сериозни дупки.
Седалка :
Най добре е седалката да се смени с такава която абсорбира ударите. Моят случай си закупих такава с гел. Но колегите отново са написали, че най добрата амортизация са ръцете и стойката на тялото. Нагласата трябва да бъде както ви е удобно но нагоре по надолу отново индивидуално. Ведна след качване се усеща комфорта.
Гуми :
Колкото се може по широки и ненапомпени максимално.
Друго не се сещам, успех на всички които имат намерение да не се предават и да се залежават!

Аз миналата седмица в петък паднах от колелто по възможно най глупавият начин който някога е съществувал в историята на паданията :(.
Сега отново съм на инжекции обезболяващи само се надявам отново да легна на операционната.
Аватар
Adnan

Мнениеот PtD » Пон Май 02, 2011 10:38 am

Adnan написа:Рамка с пружина или твърдак.
Определено трябва да има пружина отзад и някакви отпред.
Мое мнение е по твърда пружина е по добре. Пружинирането се усеща само при слизане от бордури или някакви по сериозни дупки.

:facepalm:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Harka » Пон Май 02, 2011 11:46 am

Adnan написа:...

Чудесно. А сега, ако обичаш, не ни занимавай повече с казуса си, след като очевидно си имаш собствена концепция и нямаш никакво намерение да се вслушваш в каквито и да е съвети.
Аватар
Harka

Мнениеот Adnan » Пон Май 02, 2011 11:56 am

Harka написа:
Adnan написа:...

Чудесно. А сега, ако обичаш, не ни занимавай повече с казуса си, след като очевидно си имаш собствена концепция и нямаш никакво намерение да се вслушваш в каквито и да е съвети.

Това го написах да е в помощ на някой друг!
Ако имаш някакви проблеми с това можеше да го напишеш на лично. Нито те познавам но като чета тона ти не искам и да те познавам. Дано не ти се налага някой ден да търсъш съвети отностно подобни болести.

Ще помоля някой админ или мод да изтрие всички мои мнения.
Тук явно няма взаимопомощ а само всеки да докаже колко е голям и велик зад клавиатурата.
Аватар
Adnan

Мнениеот Harka » Пон Май 02, 2011 12:16 pm

Adnan написа:Това го написах да е в помощ на някой друг!

Ти сериозно ли? Молиш за съвет, получаваш такъв, после правиш почти точно обратното на това, което са те посъветвали хората и след това решаваш да споделиш глупостта, която си направил, като съвет за останалите... :crazy:
Дано не ти се налага някой ден да търсъш съвети отностно подобни болести.

И да ми се наложи, поне ще се опитам да осмисля какво ми се препоръчва...
Ще помоля някой админ или мод да изтрие всички мои мнения.

Не става така.
Тук явно няма взаимопомощ а само всеки да докаже колко е голям и велик зад клавиатурата.

Взаимопомощ е когато някой помогне на друг. Ти не се възползва от помощта, така че да, няма взаимопомощ. :agree:
Аватар
Harka

Мнениеот PtD » Пон Май 02, 2011 2:03 pm

Harka написа:Взаимопомощ е когато някой помогне на друг. Ти не се възползва от помощта, така че да, няма взаимопомощ. :agree:

Не само, че няма взаимопомощ, ами има и взаимовредене! Този съвет за рамка с пружина, ама да била по-твърда, е определено ВРЕДЕН!
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Harka » Пон Май 02, 2011 2:15 pm

Е, поне ако си прецака здравето още повече ще знае, че сам си е виновен...
Аватар
Harka

Мнениеот kojota » Чет Мар 29, 2012 4:13 pm

Да повдигна малко тази неприятна тема :(
Имам проблеми от този сорт вече половин година - по коледа и нова година бях особено зле, сега правя упражнения и лека полека се възтановяавам. Докторите и кинезитерапевта ми казаха да забравя за колелото - особено за МТБ - та да попитам - някой от вас с подобни проблеми кара ли все още и как му се отразява . . .?!
Аватар
kojota

Рейтинг: 1645

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум