Проблем с настройка на преден дерайльор

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Проблем с настройка на преден дерайльор

Мнениеот gnb » Чет Май 05, 2011 8:12 pm

Здравейте,
проблемът се състои в следното- Дерайльорът е Shimano C050. Прочетох статията за настройка, но немога да направя така, че веригата да не задира и при трите венеца.

Когато е настроен така, че на най-малкия и на най-големия венец всичко е наред, при средния опира. Ако отпусна жилото от командата докато спре да опира (според написаното в статията), тогава при най- голям венец веригата задира толкова, че почти не може да се върти.
(Регулирането с винта не помага, тъй като явно трябва по- голям опън)

При това положение, ако натисна и задържа лостчето на командата, дерайльорът се премества още малко напред и веригата не опира. Ако стегна жилото така, че да спре да опира (при най-голям венец), почва да задира на средния венец
Има ли някакъв начин това да се оправи, или се дължи на евтиния дерайльор?
Малко объркано стана, но се надяван, че ме разбрахте :)
gnb

Рейтинг: 1275

Re: Проблем с настройка на преден дерайльор

Мнениеот monkols » Пет Май 06, 2011 9:38 am

Ако си монтирал декланшора правилно,мога да ти предложа мн. лесен начин за настройка на жилото.Незнам как точно е по описание или какво си прочел,но аз го правя така-веригата отпред на малкия венец,отзад на най-големия.С болта "л" нагласяш клетката на 1 мм от веригата.На регулатора на командата оставяш ход и в двете посоки,командата естествено на първа.Опъваш с ръка или клещи жилото и затягаш.След това с леки корекции от регулатора донастроиваш за всички скорости.Ако клетката е правилно ориентирана и на правилната височина не би трябвало да имаш проблеми.Увери се също,че дъгата на клетката е колкото извивката на голямата плоча.Успех. :D
monkols

Рейтинг: 1245

Мнениеот gnb » Пет Май 06, 2011 10:27 am

Дерайльорът е монтиран правилно (както в сервиза са го сложили, а и на мен ми изглежда наред- височина, успоредност на клетките спрямо веригата). Настройвам го при най-малък отпред и най-голям отзад, но винаги при един от другите има проблем- ако при средния е наред, при големия задира и обратно.
gnb

Рейтинг: 1275

Мнениеот mrdaka » Пет Май 06, 2011 10:44 am

Провери дали добре затягаш жилото. Може да ти се струва, че е затегнато, но при смяна на положението на дерайльора леко да се приплъзва. При мен се беше получил подобен проблем. Успех в настройката :)
Изображение
Аватар
mrdaka

Рейтинг: 1865

Мнениеот wicked_bro » Пет Май 06, 2011 5:28 pm

понягога дължината на оста и вида на курбелите имат значение
повече информация и снимки има в майспейса и фейсбука,ако някой се интересува да рови там.имам и скайп: wicked_and_wild,за повече контакти ползвайте разклонител
Аватар
wicked_bro

Рейтинг: 1609

Назад към Веломеханик