Счупи ми се рамката "Drag Ontario 24"

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Счупи ми се рамката "Drag Ontario 24"

Мнениеот 50AE » Нед Юли 31, 2011 1:55 pm

Здравейте

За нещастие, след 2 години каране и около 2000+ километра на колелото, ми се счупи рамката, малко преди задното ухо от задната дясна страна.
Не знам по каква причина е станало, предполагам че е свързано с неволното преминаване през шахта без капак с височка скорост (майка им мръсна циганска). Това се случи преди няколко месеца.

В петъка всичко изглеждаше наред, тъкмо ми пристигнаха Авид ББ7, монтирах ги, кеф. Покарахме с приятеля из южния парк, без някакви големи натоварвания. Върнахме се, починахме малко. Вечерта решихме да се повозим отново и прибирайки се, приятелят ме помоли да му дам едно кръгче, за да види как са се разработили спирачките. Напъна по-силно педала и последва едно зловещо "ХРЯЯС". Стреснахме се, казах му да спре. Гледаме, гледаме, нищо не си личи. Казах му да врътне педала ръчно и оп - задната капла се измести. Тъй като каплата беше чисто нова и наплетена същия ден, казах си, че най-лошото е станало и наистина беше така...

Изображение

Телосложение 99-101кг, 196 ръст.

Начин на возене: Предимно градско на заключен преден амортисьор, понякога карам из южния парк и Борисовата градина, нищо екстремно, а все леки скорости. Три пъти сме се спускали от Витоша, но сравнително бавно. Това беше и доста отдавна. Не съм скачал с това колело.

Както и да е, въпросът ми е дали рамката има оправия, защото надеждите ми са много слаби. Пределно ясно е, че заварката няма да бъде по-здрава, заради което ще губя сигурност в колелото. Идеята ми беше, дали не може да се завари и някоя планка/ тръба, успоредна или леко под ъгъл на хоризонталната тръба, така че да се получи триъгълник и съответно подсилка.

Ако и вашите мнения са негативни, можете ли да препоръчате някоя друга рамка по-здрава и все така голяма. А ако инвестирам във въглеродна рамка от ибей? Те вървят по 450-500 лева, но са до 22".

Благодаря предварително.
50AE

Рейтинг: 1200

Re: Счупи ми се рамката "Drag Ontario 24"

Мнениеот Univer welo » Нед Юли 31, 2011 2:17 pm

По принцип -заварка и допълнителна подсилваща планка е възможен вариант -но не е най- добрият.Потърси добър майстор на аргонови заварки. Ще ти струва десетина лева, но освен нарушения дизайн при твоите килограми трябва да имаш не едно , а три наум. Много хора карат със заварени рамки, можеш и ти ,докато се стегнеш за закупуване на нова. Желая ти успех! :wavey:
Н Е В Е Ж Е С Т В О Т О Е С И Л А !

[color=#FF0000] !!! ВСЯКО ПЛЕМЕ Е ДОСТОЙНО ЗА ВОЖДА СИ !!!
или по -ясно казано ВСЕКИ НАРОД СИ ЗАСЛУЖАВА УПРАВНИЦИТЕ!
Аватар
Univer welo

Рейтинг: 1238

Мнениеот 50AE » Нед Юли 31, 2011 2:23 pm

Така е, трите неща наум ги имам отсега. Просто ми трябва кръпка, докато събера пари за друга рамка. След това ще имам предвид да съм внимателен. Ще съм благодарен, ако някой препоръча майстор (София), от който е бил доволен.
И ако може, да не е кожодер. Не от сорта на 10 лева на сантиметър шев
50AE

Мнениеот dEcLiNe » Нед Юли 31, 2011 5:04 pm

50AE написа: Напъна по-силно педала и последва едно зловещо "ХРЯЯС".

Ето заради това е станал гафа. С тези килограми избягвай да "напъваш педалите", защото сам можеш да си представиш какво става отзад в този момент. Ето защо рамката се е счупила близо до ухото за каплата и то от дясната страна, не е случайност. Оказал си прекалено голямо усилие само от дясната страна на рамката и "хряс" - станала работата. :)

Колкото до заварчик:
M1010X написа: Юлиан (ЗаварчикЮлиан - GSM 0888 70 88 51, работи на ул. "Франсис дьо Пресансе" 2) - за София той е най-известният и сякаш има доста опит в заваряването на байкове.
Аватар
dEcLiNe

Рейтинг: 1912

Мнениеот Ozzie » Нед Юли 31, 2011 7:48 pm

50AE написа:...можете ли да препоръчате някоя друга рамка...

Предвид данните ти и когато решиш да купуваш нова рамка... Cr-Mo?
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот 50AE » Нед Юли 31, 2011 9:01 pm

Притеснява ме това, че съм свикнал с леката и твърда алуминиева рамка да набирам по баирите и да се изстрелвам на светофарите. С хроммолибденова такъв размер, няма ли всичко да бъде прекалено тежичко? А има ли въобще големи рамки CrMo?

Забелязах, че РАМ НТ2 имат 23" рамка от алуминиева сплав 6****, като се има предвид, че 6-та серия алуминиеви сплави са по-меки, но по-гъвкави и съответно по-трудно се пукат.

Или може би за моите 100кг, 2-4кг стомана отгоре са незначителни? Ако е така, няма проблем. Само искам сигурност и бързина :)
50AE

Мнениеот beattrix » Вто Авг 02, 2011 5:24 pm

Според мен, завариш ли я добре - няма да се счупи пак на това място :) :beer:
Изображение
Аватар
beattrix

Мнениеот motomarzel » Вто Авг 02, 2011 6:36 pm

Това, че рамката се е спукала означава че метала вече се е "уморил" достатъчно и заваряването в случая не мисля, че е правилно решение. Не казвам, че не може да се завари, но това е временно решение и вероятността рамката отново да се спука, било то и на друго място е голяма. Освен това след заваряване в метала остават вътрешни напрежения в следствие на високотермичният процес, тези напрежения се отстраняват със специфична термична обработка, която може да бъде извършена на много малко места(в някои заводи). Най-добре е в конкретната ситуация да не се рискува, а да се прибегне към подмяна на рамката с нова - има много здрави алуминиеви рамки, изработени от тръби с променливо сечение(осигуряващи по-голяма еластичност и лекота на конструкцията), но в случая за да се постигне една по-добра сигурност и надеждност, бих препоръчал стоманена рамка(CrMo - хром молибденова желязо-въглеродна сплав). Ако трябва да се избира от това, което се предлага на пазара при този клас продукти - може би на първо място бих поставил Ragley(с която всъщност Райко постави рекорд за на-бърз преход по маршрута Ком-Емине), и след това по-бюджетното но разбира се не по-лошо предложение на On-One - Inbread 456. Но за да бъде адекватен избора трябва да се съобразим и с бюждета с който разполагаме, разбира се... :beer:
Аватар
motomarzel

Рейтинг: 2000

Мнениеот 50AE » Пет Авг 05, 2011 12:25 pm

То това добре, но тези рамки изглежда се произвеждат до 20" размер, на мен ми е нужно нещо като 23"-24". Хайде 22" в най-лошият случай, но ако трябва да се возя на 20", предпочитам да не карам колело. :banghead:
50AE

Мнениеот boybetterknow » Пет Авг 05, 2011 12:50 pm

50AE написа:Здравейте

За нещастие, след 2 години каране и около 2000+ километра на колелото, ми се счупи рамката, малко преди задното ухо от задната дясна страна.
Не знам по каква причина е станало, предполагам че е свързано с неволното преминаване през шахта без капак с височка скорост (майка им мръсна циганска). Това се случи преди няколко месеца.

В петъка всичко изглеждаше наред, тъкмо ми пристигнаха Авид ББ7, монтирах ги, кеф. Покарахме с приятеля из южния парк, без някакви големи натоварвания. Върнахме се, починахме малко. Вечерта решихме да се повозим отново и прибирайки се, приятелят ме помоли да му дам едно кръгче, за да види как са се разработили спирачките. Напъна по-силно педала и последва едно зловещо "ХРЯЯС". Стреснахме се, казах му да спре. Гледаме, гледаме, нищо не си личи. Казах му да врътне педала ръчно и оп - задната капла се измести. Тъй като каплата беше чисто нова и наплетена същия ден, казах си, че най-лошото е станало и наистина беше така...

Изображение

Начин на возене: Предимно градско на заключен преден амортисьор, понякога карам из южния парк и Борисовата градина, нищо екстремно, а все леки скорости. Три пъти сме се спускали от Витоша, но сравнително бавно. Това беше и доста отдавна. Не съм скачал с това колело.

Както и да е, въпросът ми е дали рамката има оправия, защото надеждите ми са много слаби. Пределно ясно е, че заварката няма да бъде по-здрава, заради което ще губя сигурност в колелото. Идеята ми беше, дали не може да се завари и някоя планка/ тръба, успоредна или леко под ъгъл на хоризонталната тръба, така че да се получи триъгълник и съответно подсилка.

Ако и вашите мнения са негативни, можете ли да препоръчате някоя друга рамка по-здрава и все така голяма. А ако инвестирам във въглеродна рамка от ибей? Те вървят по 450-500 лева, но са до 22".

Благодаря предварително.

Не е поправимо, защото алуминият като се завари, ако е завари качествено ще се пукне до заварката, ако не се завари качествено, ще пукне заварката... не ставва просто. Такива подсилки, заравки ги забрави, това е к*р капан. :beer: Направо взимай друга рамка.
boybetterknow

Рейтинг: 1154

Мнениеот 50AE » Пет Авг 05, 2011 2:42 pm

Добре де, това се изясни и по-нагоре в темата. Знам, че не се прави така, но друг избор нямам. Предпочитам да заваря рамката и да карам леко, докато купя нова. 20 лева ми иска човекът за работата, какво толкова..
Сега само ви моля за предложения откъм големи рамки -23-24".
50AE

Мнениеот bio » Пет Авг 05, 2011 3:01 pm

50AE написа:Добре де, това се изясни и по-нагоре в темата. Знам, че не се прави така, но друг избор нямам. Предпочитам да заваря рамката и да карам леко, докато купя нова. 20 лева ми иска човекът за работата, какво толкова..
Сега само ви моля за предложения откъм големи рамки -23-24".

защо не сравниш геометриите на двете рамки ... Онтарио и On-One Inbreed и да прецениш дали с по-дълго колче няма да стане хавата. за мен Онтариото е с малко къса ефективна горна тръба ... дори 24'' е по-късо от 20'' Inbreed. Но по-високото колче е и по-голямо рамо ... нож с две остриета.
колко ти се подава колчето ?!?
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот 50AE » Вто Авг 30, 2011 1:05 pm

Искам да похваля Юлиан за майсторско изпълнената работа, която ми свърши срещу 20 лева. Заварката е изпипана отвсякъде и вдъхна живот на рамката ми!

Изображение
50AE

Мнениеот YordanDanev » Вто Авг 30, 2011 11:25 pm

Изглежда много добре на външен вид и също така надежно здраво.
Аватар
YordanDanev

Мнениеот veskoz » Чет Сеп 01, 2011 9:13 am

Колега, а на това обърнахте ли внимание? Прилича ми на пукнатина, но дано да бъркам.
bd8f6ce0380e9305.jpg
bd8f6ce0380e9305.jpg (55.63 KiB) Прегледано 2217 пъти
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот 50AE » Пон Сеп 05, 2011 11:08 pm

Драскотина е, бях я проверил още в началото. Благодаря за обърнатото внимание въпреки това :agree:
50AE

Назад към Веломеханик