Задна ос

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Задна ос

Мнениеот DenNiksan » Съб Авг 27, 2011 10:40 am

Преди време когато давам повече напън на веригата, гумата ми се триеше отстрани.Отидох в сервиза и смениха ос, която беше счупена, с оговорката ако пак стане да сменим с по-висок клас.Сега се появи същият проблем и пак търка отстрани, ако примерно натискам яко.Дали оста пак е за смяна или гумата не е сложена как си трябва(макар, че се оверих в обратното).Предоставям снимка...
Изображение
DenNiksan

Рейтинг: 1220

Re: Задна ос

Мнениеот shammy65 » Съб Авг 27, 2011 11:14 am

Аз имам абсолютно същият проблем. При мен мисля че се дължи на това, че рамката ми е с вертикални уши и главината ми е с QR заключване(по-слабо държи) . Незнам какви са твоята рамка и главина, но ако е скъсана оста си вземи нова Cr-Mo ос. Поне аз това ще опитам :beer:
shammy65

Рейтинг: 1200

Мнениеот Skittleslolz » Съб Авг 27, 2011 12:43 pm

Здравей. Преди 2 години имах същият проблем. При катерене или при по-силно педалиране задната капла се мести и гумата почва да опира в рамката и да я трие. Пробвах да замаскирам този проблем като я затягах много здраво, но след 2-3 врътки пак се търкаше. Ясно е, че главината ти е на резба и от там идва проблема, особено, ако си тежък. Аз съм 86 кила и смених 2 пъти оста, докато накрая не си купих капла със главина на шлиц.
"The most incomprehensible thing about the world is that it is comprehensible."
Skittleslolz

Рейтинг: 1215

Мнениеот DenNiksan » Съб Авг 27, 2011 4:21 pm

Трябва да сменя главината с такава, която не е на резба? Аз принципно не съм особено тежък- 75 кг.Или да сменя оста с по-висок клас се чудя,а аз не съм сигурен и че пак се е счупила, може да не е хваната по-добре гумата. Все пак ще се опитам да наместя гумата по-добре и да я стегна, макар че не съм обеден, че ще помогне.
Благодря за съветите, ще трябва да го карам колелото на доктор пак, ми се струва.
DenNiksan

Мнениеот DenNiksan » Съб Авг 27, 2011 4:32 pm

Между другото във форума прочетох някой негативни неща за тези плътни оси CR-mo. Според някой тя може да повреди рамката.
DenNiksan

Мнениеот azzmaster » Съб Авг 27, 2011 7:13 pm

Търкането може да е причинено и от подбивка на Шината ти или изкривена шина като цяло (дори малко изкривяване на шината оказва голямо влияние върху траекторията на гумата). Завърти си каплата и виж дали има някое голямо изкривяване, ако е така, закарай я да я поизправят.Аз имах същия проблем-само че прио мен идваше от подбивка на шината. Купих си нова,наплетох си я и сега не опира....
Аватар
azzmaster

Рейтинг: 1192

Мнениеот Skittleslolz » Съб Авг 27, 2011 7:31 pm

Човекът е написал, че проблема идва при напъване на веригата. Проблемът ми е напълно познат и единственото оттърване е капла с главина на шлиц. Има вариант да смениш и само главината, но ти препоръчвам да си купиш директно нова задна капла.
"The most incomprehensible thing about the world is that it is comprehensible."
Skittleslolz

Рейтинг: 1215

Мнениеот Univer welo » Нед Авг 28, 2011 10:22 am

Получава се и при разхлабени /меки / спици, или при не съвсем прецизна плетка - изместен "чадър". При ударена /крива /рамка -също. Провери внимателно! :wavey:
Н Е В Е Ж Е С Т В О Т О Е С И Л А !

[color=#FF0000] !!! ВСЯКО ПЛЕМЕ Е ДОСТОЙНО ЗА ВОЖДА СИ !!!
или по -ясно казано ВСЕКИ НАРОД СИ ЗАСЛУЖАВА УПРАВНИЦИТЕ!
Аватар
Univer welo

Рейтинг: 1238

Мнениеот Insight » Нед Авг 28, 2011 4:11 pm

Univer welo написа:Получава се и при разхлабени /меки / спици, или при не съвсем прецизна плетка - изместен "чадър". При ударена /крива /рамка -също. Провери внимателно! :wavey:

Точно при положение, че триенето се получава при напъната верига (аз това го разбирам като напън върху педалите, например при изкачване), няма как нещата да опират до спици.
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Рейтинг: 1737

Мнениеот DenNiksan » Чет Сеп 01, 2011 6:05 pm

Точно при положение, че триенето се получава при напъната верига (аз това го разбирам като напън върху педалите, например при изкачване), няма как нещата да опират до спици.

Точно
DenNiksan

Назад към Веломеханик