Закалена верига против рязане срещу кражби - Къде?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Закалена верига против рязане срещу кражби - Къде?

Мнениеот Rix » Пон Сеп 26, 2011 11:38 am

Здравейте, минавам директно към въпроса, като по-долу съм писал и пояснение. Къде в София мога да намеря закалена верига срещу рязане (и поне 10мм дебела)? Прочетох за вариант - въже от асансиорен сервиз, но искам да намеря вариант специфична верига срещу рязане/чупене. Знам, че съществува тема за предпазване от кражба и можеше в нея да пиша, но реших да направя отделна тема и ако някой знае къде и дали се прoдват подобни вериги ще съм адски благодарен!

След като темата за кражби продължава да се пълни и предстоящото започване на семестъра(и огромната си параноя) започнах да търся радикално решение за заключване(в двора пред унито съм чувал случаи на кражба, въпреки че охраната има пряка видимост от 5 метра през прозореца си). Та стигнах до едно решение, макар и не достатъчно сигурно(няма сигурен начин за предпазване), но поне е решение, много по-добро от останалите, които просто слагат някаква елементарна верига за велосипед(пробвах - не се реже бързо, но ключалките са смешни - метала вътре е като кашкавал - изгубих ключа на своята и я разбих за 2 минути само с отверка - метала се раздроби от малко ръчкане, да не говорим колко смешно се отваря с подходящи инструменти). Има по-голям шанс евентуален крадец просто да премине към друг велосипед с подобна ключалка, вместо да се занимава с моето решение за заключване. Искам да подчертая, че "не си оставяй колелото без надзор" не е решение на проблема, а бягане от него. Това не означава, че трябва да се оставя без надзор(нищо, че е заключено), но понякога се налага и затова започнах да мисля какво би задържало 45 минути през лекция колелото да остане на същото място. Та след кратко, но състоятелно проучване стигнах до следното заключение:
- Задължително два заключващи механизми - по едно за всяка гума(естествено задна гума+рамка и другия механизъм предна+рамка). От повече вече е прекалено
- Да се инвестира в закалени материали, като цената да е поне 10% от велосипеда(даже 20% ако има сантиментална стойност)
За едната ключалка беше лесно - U-lock със закалена скоба с балансирани цена - здравина: http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=21721
Цена от около 60лв, но изглежда стабилно. И втория вариант със закалена верига. Първо проучих катинари - такъв да не бъде отключен от някой "специалист" за 20 секунди - решение дисков механизъм Аблой. Стабилните катинари са около 30лв(надявам се с дори по-здрава скоба от U-lock-a) и започна голямото търсене на закалена верига, която не се реже като кашкавал с хидравлична ножица. Тоест направена от специални примеси и закалена против рязане и чупене. За това ви моля за помощ в това отношение, някъде в София продават ли се и къде?
Между другото намерих в Англия такива вериги heavy duty, но не внасят у нас. Точно каквото ми трябваше: http://www.englishchain.co.uk/Security-chains.htm - модела Superlink, но дори нещо подобно на другите - закалено срещу рязане бих бил доволен. Благодаря предварително за всяко едно съдействие, къде мога да открия нещо подобно.

ПП Най-вероятно ще си стоят на стоянката заключени и няма да ги нося всеки път, така че теглото не е от значение.
@veskoz дори да бягам от проблема, единственият вариант е да го внасям в залите, коети и бих правил за лекциите, но упражненията и семинарите са в едни малки стаи - едвам за нас има място, така че отпада личния надзор и се налага да се търси решение на проблема, ако желая да ходя с колело. Струва ми се охрана+оживено място(стоянката е до входа)+добра ключалка би трябвало да е добре, иначе мислих и за вариант на някой платен паркинг да бутна на охраната някви пари месечно така или иначе няма да заема място(и отново заключено подходящо)
Последна промяна Rix на Пон Сеп 26, 2011 12:31 pm, променена общо 4 пъти
Аватар
Rix

Рейтинг: 1217

Re: Закалена верига против рязане срещу кражби - Къде?

Мнениеот veskoz » Пон Сеп 26, 2011 11:53 am

Rix написа:Искам да подчертая, че "не си оставяй колелото без надзор" не е решение на проблема, а бягане от него.

Правилно. Бягане от решението на проблема. :D :agree:
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Рейтинг: 2000

Мнениеот Univer welo » Пон Сеп 26, 2011 12:56 pm

Rix не експериментирай, ако колелото ти е скъпо! :nono: Тука е така -краде се. Не си ли чувал за течния азот??! :nono:
Н Е В Е Ж Е С Т В О Т О Е С И Л А !

[color=#FF0000] !!! ВСЯКО ПЛЕМЕ Е ДОСТОЙНО ЗА ВОЖДА СИ !!!
или по -ясно казано ВСЕКИ НАРОД СИ ЗАСЛУЖАВА УПРАВНИЦИТЕ!
Аватар
Univer welo

Рейтинг: 1238

Мнениеот Rix » Пон Сеп 26, 2011 1:03 pm

Чувал съм, че има начин да се подсили и срещу чупене с азот :D но дали е вярно е друга тема. Иначе дори да се кара не много скъпо колело до лекции/работа, емоцията за кражба е адски неприятна, особено за студенти като мене, за които всеки лев е от значение...
Аватар
Rix

Мнениеот did » Пон Сеп 26, 2011 1:24 pm

Щом може един материал да се направи устойчив на нещо, дали не може да се направят и ножици, устойчиви на същото нещо? Течният азот може да разбие некви твърди и нееластични материали, които и без това се чупят лесно (не режат, а чупят!).

Тази тема ми прилича на стария лаф - какво става, когато разбиващ всичко снаряд се сблъска с непробиваема стена? Отговорът е - логическа нула!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Rix » Пон Сеп 26, 2011 1:53 pm

Принципно идеята на темата беше, ако може някой да ми помогне за въпроса, ако не можете да ми помогнете, но ви се дискутира, може би е по-добре в темата "Как да се предпазим от кражба на велосипед"? То е ясно, че има инструмент или средство за всяко нещо, едни се отключват с просто око, други с ножица за тел, трети разбиват ключалката, за незакалени вериги пък хидравлична ножица.. и за закалени катинари/вериги си има инстурменти, но те са по-сериозни, а се съмнявам хората с такива да обикалят университетите за колела под 1000лв... Просто исках да разчитам на две неща, не само на u-locka - той може да е здрав, но не знам ключалката колко е добра и дали се "хаква" лесно(докато катинар с прилична ключалка аблой е от най-трудните в световен мащаб, но за него ми трябва верига). Благодаря на всеки, който има представа, къде може да се продават такива закалени вериги, ще потърся в още железарии и ключарски магазини, но там все има обикновени, които са направени да са устойчиви на опън, не на рязане. Може би някой, който се занимава в охранителна фирма и се заключват обекти с по-сигурни средства знае?
Аватар
Rix

Мнениеот Exorcist » Пон Сеп 26, 2011 2:41 pm

Ето това са най- добрите заключващи системи, за които поне аз съм чувал- Кryptonite: New York серията. В София не зная дали се откриват лесно по магазините, ако имаш интерес и си ОК с бюджета, драсни едно ЛС да те свържа с човек, който ги внася от USA.

http://www.kryptonitelock.com/products/ ... &scid=1002
Аватар
Exorcist

Мнениеот Rix » Пон Сеп 26, 2011 10:05 pm

В София изобщо няма на Kryptonite. За това ще поръчам от crc (линка горе) u-lock kryptolok series2. А тези малко надвишават бюджета, пък и аз търся само верига - без катинар. Склонен съм да дам до 140лв, ако е с катинар, но тези New York едва ли ще са под 240лв с доставката. Май ще си остана само с u-lock-a, не че той е лош де, ще ме спаси от 95% от крадците, които търсят колела заключени с верижки от 10-20лв, които са лесни и се отварят с поглед. Благодаря все пак!
Аватар
Rix

Мнениеот iviubaveca » Вто Сеп 27, 2011 1:45 pm

Ето това би се разбило "малко по-трудно"
http://www.kryptonitelock.com/products/ ... 2&pid=1169 Но, ...
US & CAN Bicycle - $3750; UK Bicycle - ₤2250; US & CAN Powersports - $1250
iviubaveca

Рейтинг: 1177

Мнениеот evin » Чет Сеп 29, 2011 2:55 pm

В USA загледах пейджинг система с шоков датчик. Като някой ти пипне или разклати колелото, получаваш смс на пейджъра или телефона. Устройството се крие в рамката под колчето на седалката и не можеш да я обезвредиш, без да я задействаш. Пак се връзва байка с верига, но трябва да си факир да я срежеш, без да бутнеш байка.

От системата има файда, само ако си наблизо.
Аватар
evin

Рейтинг: 1542

Мнениеот did » Чет Сеп 29, 2011 8:52 pm

Exorcist написа:Ето това са най- добрите заключващи системи, за които поне аз съм чувал- Кryptonite: New York серията. В София не зная дали се откриват лесно по магазините, ако имаш интерес и си ОК с бюджета, драсни едно ЛС да те свържа с човек, който ги внася от USA.

http://www.kryptonitelock.com/products/ ... &scid=1002

Когато една марка (във всяка една област) успее да направи така, че навсякъде по света всички си мислят, че тя е най-добрата и сигурна, това автоматично означава, че:

1. Цената е формирана от маркетинга и е далече от себестойността.
2. Основните усилия на крадците на качествени неща са насочени към тази марка.

Има поне 10 марки заключващи системи, които осигуряват същото ниво на сигурност като Кryptonite на много по-ниски цени (в пъти!). Всички се правят от еднакви телове и вериги. Всички ползват еднакви заключващи системи.

Никоя от всичките не върши работа.

Мой приятел си изгуби колелото, оставяйки го заключено на стълб до гарата в Майнц, Германия, докато на 10 метра от стълба си купувал сандвич. За 5 секунди колелото заминало, а той просто си е крещял след крадеца. Става дума за карбонов твърдак на GIANT с пълен XTR, тегло под 9 кг... Цена - повече от колата ми (даже двойно). Как си представяте човек с подобен велосипед да носи 2 кила катинарче!??? :crazy: Но е носил!

Забравете за тия простотии - ще ревете! Нагледал съм се на ревящи и отдавна не ползвам заключалки.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот taurus13 » Пет Сеп 30, 2011 9:21 am

Докато вие се занимавате с каквото там се занимавате, крадците се занимават с това, да мислят начини да ви оберат - ако не успеят, ще стоят гладни - това е добър стимул. При това те обменят опит помежду си и много бързи научават последните новости. Няма заключващи системи, които не се преодоляват - въпросът е да си струва - т.е. вложените усилия и материали за преодоляването на защитата, да са няколко пъти по-малко от печалбата. Ако заключиш някой стар крос с Криптонит, надали някой ще си направи труда да го разбива, но когато имаш карбонов твърдак струващ колкото две коли, нещата се променят. Едно време крадците заливаха заключващите системи с малко течен азот и ги чупеха след това. :) Гледам, че темата за откраднати велосипеди е постоянно отгоре, което означава, че наивните хора не свършват - следователно има доста работа за крадците.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот evin » Пет Сеп 30, 2011 9:27 am

Аз моят байк го заключвам само при супер крайни обстоятелства (1-2 пъти в годината) и то ако съм до 10 метра от него. И го заключвам с "прост" катинар (Gerda), с който заключвам ротора на задната дискова спирачка. Не го привързвам към нищо. Ако някой иска да го краде, ще трябва да го носи и бяга много много бързо. Мисия невъзможна, ако не си Арни на ролери :^:
Аватар
evin

Рейтинг: 1542

Мнениеот petzi » Пет Сеп 30, 2011 11:14 am

Заключващото средство може да опази колелото,а може и да не го опази.Зависи на какъв крадец ще попаднеш.Крадеца може да е професионалист,а може да е кокошкар.Заключващите системи предпазват от кокошкарите.Професионалистите не са чак толкова много.Да не забравяме и факта,че в повечето случаи самите собственици на велосипеди създават благоприятни условия за кражба,а след това....
petzi

Рейтинг: 1220

Мнениеот Daniel Panev » Пет Сеп 30, 2011 1:30 pm

evin написа:... Ако някой иска да го краде, ще трябва да го носи и бяга много много бързо. Мисия невъзможна, ако не си Арни на ролери :^:

Батка - имам един познат полицай на малко над 30 години и в прилична физическа форма. Та той ми разправяше и се чудеше как гонели с неговия колега един циганин, разбил някаква вила и откраднал електрожен - е не могли да го настигнат :rofl:
TheAnimal написа:Абе друго си е да го "забелиш" :evil:
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот prokalnatiq » Пет Сеп 30, 2011 1:32 pm

Предполагам знаете кой е по-бърз от циганин с телевизор - брат му с DVD-то. :D :agree:
Аватар
prokalnatiq

Рейтинг: 1353

Мнениеот Inzagi » Пет Сеп 30, 2011 8:13 pm

Daniel Panev написа:
evin написа:... Ако някой иска да го краде, ще трябва да го носи и бяга много много бързо. Мисия невъзможна, ако не си Арни на ролери :^:

Батка - имам един познат полицай на малко над 30 години и в прилична физическа форма. Та той ми разправяше и се чудеше как гонели с неговия колега един циганин, разбил някаква вила и откраднал електрожен - е не могли да го настигнат :rofl:

Помня че преди доста време имаше някаква случка за цигани, които бяха крали траверси и журналиста който взимаше интервю от някакви познати на крадците много се чудеше как са ги носели ,а цитаните му отговориха, че те(крадците) от къде да знаят че траверса тежи 100 кг. :D.Та и тоя циганин от каде да знае колко е тежал електрожена :-)))
Аватар
Inzagi

Рейтинг: 1636

Мнениеот relaxxx » Нед Окт 09, 2011 12:29 pm

Здравейте, по въпроса за защитата - могат да се използват веригиза заключване на мотоциклети, разгледайте ги, мисля че има доста сериозни предложения:

http://www.louis.de/_405391616ac5d13afd8d19714392620b56/index.php?topic=artnr_gr&article_context=detail&grwgr=570&wgr=360&list_total=41&anzeige=0&page=0&artnr_gr=10001982

Единствения им недостатък е теглото :). В много бг магазини доставят от този сайт.
Поздрави.
relaxxx

Рейтинг: 1160

Мнениеот skipper » Вто Окт 11, 2011 12:35 pm

В магазините за крепежни елементи / железарии има вериги на метър. Калена 8 mm е около 15 лв за метър. Пак 8 mm, но "обикновена" струва около 5 лв за метър. Продават и катинари от 2 до 40 лв. Имаше доста стабилни и защитени катинари по около 15/20 лв. Ако се облече веригата с някакво платче няма да ти драска рамката при заключване. 90 см. са достатъчно да се носи около кръста. :beer:
Hardtail 4 life!
Аватар
skipper

Рейтинг: 1566

Мнениеот Rix » Вто Окт 11, 2011 5:02 pm

Благодаря skipper! А за кои железарии говориш, понеже аз търсих и има все от тези 8мм 5лв за метър обикновени(не че са лоши, ама за 20сек се реже с арматурната, затова поне да е закалена), мерси предварително!
Аватар
Rix

Мнениеот GrandeRegion » Вто Окт 11, 2011 10:16 pm

здрасти.Аз съм в Германия и сам много навътре в кражбите на велосипеди не от опит am понеже сам в такава среда - и се опитваме като теб да си пазиме велосипедите при условие че тук са най добрите крадци по света ще ти кажа кой системи работят надеждно.най надеждната система е pancercabell .той има специално синтетично покритие против напръскване с азот!за да е напълно ефикасен трябва да го навиеш хубаво около рамката за да могат самите прешлени да влязат един в друг.на българския пазар има подобни но са имитация.помоли някой да ти купи от Германия горещо ти препоръчвам марката Цитаделе(Citadele).лек е здрав е.има механизъм за монтиране на седaлковата тръба и ако те нападнат кучета ако го отвържеш е страховито оръжие-като боен бич!аз имам 2 panzercabelln .тоя които ми е в българия има брутални следи от ножици,клещи секачи и секакви инструменти,но се държи! :beer: http://fahrrad.moobilo.de/schloesser-pa ... c-778.html[url][/url] 2 model Citadel Rome
GrandeRegion

Рейтинг: 960

Назад към Общ форум