Платен паркинг за велосипеди

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Платен паркинг за велосипеди

Мнениеот miroslav » Вто Дек 20, 2011 12:28 pm

Здравейте,
от известно време ми се върти една идея. Извинявайте ако е обсъждано някъде във форума. Та идеята е на няколко ключови места в центъра да бъдат изградени платени паркинги за велосипеди с охрана. Според мен ще е доста практично ако имаш работа за кратко в центъра да може да си оставиш коелото някъде и да си сигурен, че после ще си го намериш. Аз много пъти, като слизам към центъра, отивам без колело ако ще влизам някъде, където не мога да го следя. Говоря на някаква минимална такса 1-2 лв. Ако се ползва градки транспорт така или иначе тези пари се дават. Та просто ми е интересно дали бихте ползвали такава услуга.
Здрав дух, в здрава бутилка!
Аватар
miroslav

Рейтинг: 1210

Re: Платен паркинг за велосипеди

Мнениеот taurus13 » Вто Дек 20, 2011 12:47 pm

Честно казано съгласен съм да плащам и като за кола. И наистина никак не е трудно да се отдели малко място с подходящи стойки, но нали знаеш, че по принцип охраната не носи отговорност за колите на паркинга, та по същия механизъм няма да носи и за велосипедите.
Изображение
Аватар
taurus13

Рейтинг: 2000

Мнениеот miroslav » Вто Дек 20, 2011 12:55 pm

Ако не носи няма смисъл. Просто трябва да има някой, който да ти дава колелото срещу лична карта или някакво номерче. Аз поне което съм виждал в Швейцария е някаква барака в която се дават велосипеди под наем. И вътре имаше много хубави колела, но ми казаха, че те са лични.
Здрав дух, в здрава бутилка!
Аватар
miroslav

Рейтинг: 1210

Мнениеот motomarzel » Вто Дек 20, 2011 4:31 pm

Всъщност и на мен ми се е въртяла подобна идея в главата. Велосипедният транспорт в България би бил наистина практичен, ако се отстрани проблема с кражбата на велосипеди. По този повод си мисля, че такива "паркинги" трябва да бъдат изградени не само на няколко места в централната градска част, но и в бизнес центровете. За изграждането на подобно съоражение не се изнисква много, а ползите от съществуването му биха били огромни. Организацията може да бъде направена лесно - примерно към всяка стойка за велосипед да има катинар(верига), по този начин на охранителите няма да им се налага да помнят кое колело на кого е, както и самото охраняване би било по-лесно(всеки би забелязал, ако някой се опитва да пререже веригата). Освен това не е нужно да се изграждат нови съоражения специално предназначени за целта и имащи отделен персонал, може просто на съществуващите вече автомобилни паркинги да се отдели място, в близост до кабинката на охраната, осигуряващо пряка видимост към велосипедите, където да се поставят стойки за велосипеди. Естествено услугата предлагана от охранителите трябва да се различава от тази при паркиране на автомобил.
Аватар
motomarzel

Мнениеот Wooolf » Сря Дек 21, 2011 12:28 am

Идеята е много добра , всеки би бил доволен . В днешно време много хора с велосипеди не могат да се предвижат от т.А до т.Б поради притеснението , че както и да си заключиш колелото и където и да го оставиш винаги има възможност да не го намериш на мястото му . Но ние си нямаме велоалеи или са прекалено оскъдни и в лошо състояние , а и в повечето случаи велосипедистите са потърпевшата част в движението и то по много начини , така че дори и това да стане някога надали ще е скоро и ще е на първо място ...
Аватар
Wooolf

Рейтинг: 1230

Мнениеот nihonjin » Сря Дек 21, 2011 10:33 am

В Япония има платени паркинги за велосипеди пред по-големите гари. Може да се плаща на ден или с месечен абонамент. Ползват ги главно хора, които ходят с колело до гарата и после до работата с влака.
nihonjin

Рейтинг: 1220

Мнениеот motomarzel » Сря Дек 21, 2011 4:56 pm

Ще бъде много подходящо, ако подобни съоражения (или по скоро надграждане на съществуващите) бъдат изградени в близост до метростанциите, жп и авто гарите, както и по-ключовите спирки на градският транспорт(хотел Плиска примерно). Дори може да се измисли система, която ти позволява да си отключиш колелото само срещу определена сума(тип автомат за кафе)...ама май съвсем се размечтах :smash:

А относно придвижването - спомням си, че навремето се организираха курсове(мероприятия), на които се обясняваха основните правила за движение, в края на курса се издаваха един вид "книжки за велосипед". Ако велосипедистите знаят как да се пазят и как да се движат като пълноправни учасници в движението по пътищата, считам че произшествията с велосипедисти ще намалеят значително.
Аватар
motomarzel

Мнениеот M1010X » Сря Дек 21, 2011 5:52 pm

За паркингите - идеята е доста добра и има хляб в нея.

За книжките за велосипед - те маса шофьори не знаят правилата ("какво предимство, бе, аз съм направо" - при нерегулирано кръстовище, на което съм му десен :D ) или просто карат като тоталните селяндури, ти се надяваш на чудеса от храброст. Това е и причината в развития свят да има велоалеи - защото, колкото и да можеш да караш, винаги ще си по-кекав от тон и половина желязо :)
Above and beyond
Аватар
M1010X

Рейтинг: 1980

Мнениеот fall_out » Сря Дек 21, 2011 6:40 pm

Идеята звучи супер, и би била лесно изпълнима, просто трябва да се предложи в общината или паркинги и гаражи (не съм сигурен къде просто не живея в София) Винаги ще има чичковци готови да изкарват пари - и точно това я прави един вид "лесна". Единствения проблем е да не се опорочи и да не е като паркингите за коли, където не се носи отговорност.
Аватар
fall_out

Рейтинг: 1685

Мнениеот motomarzel » Сря Дек 21, 2011 7:41 pm

M1010X написа:За книжките за велосипед - те маса шофьори не знаят правилата ("какво предимство, бе, аз съм направо" - при нерегулирано кръстовище, на което съм му десен :D ) или просто карат като тоталните селяндури, ти се надяваш на чудеса от храброст. Това е и причината в развития свят да има велоалеи - защото, колкото и да можеш да караш, винаги ще си по-кекав от тон и половина желязо :)

Именно - идеята е, че по-голямата част от шофьорите са идиоти и като такива действията им до голяма степен са предсказуеми, ако се научим как да предугаждаме действията на "идиотите" и след това започнем да третираме почти всички шофьори като такива, нещата биха се подобрили в наша полза. Освен това винаги могат да се използват алтернативни, заобиколни маршрути, където интензитета и наличието на "идиоти" са по-малки.
Пък и от друга страна идеята с "книжките" е по-скоро символична - този документ не ти дава каквито и да било привилегии, но е силно препоръчително да го притежаваш, и по-скоро самата кампания би трябвало да бъде обърната към децата, понеже те са рисков фактор, имайки предвид по-бедният им житейски опит с "идиотите".
Аватар
motomarzel

Мнениеот kaliopo » Сря Дек 21, 2011 7:50 pm

Трябва "гардероб", не паркинг. Преди ги имаше по гарите, театрите и големите обществени сгради. Там само служителят (охраната) има достъп до колелото, а ти си го получаваш само срещу номерче и заплатената сума за престой. Така е ясно, чия е собствеността и чия отговорността и никой не пипа, където не му е работа. Общините и държавните институции не са единствените възможни изпълнители на идеята. На мен ми се струва, че това трябва да е политика на по-големите фирми, насочена към здравето на техните служители.
Аватар
kaliopo

Рейтинг: 1664

Мнениеот dob111 » Сря Дек 21, 2011 8:41 pm

Човек с някакви пари и някакъв бизнес нюх може да разработи идеята, така че хем да му носи печалба, хем да обслужи обществения интерес към услугата.
Аватар
dob111

Рейтинг: 1900

Мнениеот Ozzie » Сря Дек 21, 2011 9:12 pm

Е нали имаше едно клипче, от една страна някъде много на изток от нас?
Буташ велосипеда в някаква клетка, машината ти дава билетче с "бар" код и го отнася. После си го получаваш срещу същото билетче.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот kaliopo » Сря Дек 21, 2011 9:24 pm

На гарата не беше машина, а яка лелка с лош поглед и номерчето нямаше никакви кодове (Пък и се ползваше за куфари, не за велосипеди). Но системата работеше и всичко се случваше тук - у нас, не по другите държави.
Аватар
kaliopo

Рейтинг: 1664

Мнениеот taurus13 » Сря Дек 21, 2011 9:25 pm

В БГ вариант и аз мога да направя такъв автомат - трябва ми един заден двор само. На стената правя една специална вратичка за велосипеди и един отвор за билети. Отзад стои един чичка и като дойде велосипед, го поема, след което пъха едно билетче през процепа. Когато през отвора падне билетче в паничката долу, чичката отива и го взима, вижда кое колело върви с този билет и го бута обратно през отвора навън. Със сигурност ще струва по евтинко от сложната автоматика, при ниските цени на труда у нас. :lol:
Обаче хората ще имат доверие, щото ще си мислят, че ги обслужва машина. За да затвърдим тези им впечатления, ще сложим и по няколко светодиодчета.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот zbb » Чет Дек 22, 2011 10:02 am

А докато ги направят - аз си оставям велосипеда на платен паркинг за коли близо до офиса ми. Не е много евтино (все пак е под 50% от цената за автомобил), не на всеки паркинг се съгласяват, но с малко търсене всичко се намира. Това за някой като мен, който не може (няма място или не му позволяват) да си прибира велосипеда в офиса.
Ако ви притесняват ваксините - тук!
zbb

Рейтинг: 1280

Мнениеот neilor » Пон Дек 26, 2011 11:51 pm

Идеята е добра, и ние сме предложили на община Варна да го въведе към изискванията за платени паркинги за коли.
Цена 50% от цената за кола е много. В повечето случаи на мястото за 1 кола могат да се поставят 4-5 велосипеда, а и място за тях може да се предвиди там, където не може да се постави автомобил. Т.е. почти никакви инвестиции, не отнема място за автомобилите, а пари някакви идват.

В момента ми се налага да преценявам къде ще ходя и ако ще слизам от велосипеда за повече от 5-10 минути вземам стария очукан велосипед. Не че такива не крадат, но загубата ще е по-малка.
Аватар
neilor

Рейтинг: 1495

Назад към Общ форум