Пребоядисване на каска...

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Пребоядисване на каска...

Мнениеот FireFoXa » Сря Авг 05, 2009 10:47 am

Здравейте! От край време насам искам да мина в червено/черната гама и сега вече мога да го направя качествено. Единственото нещо което не е в тази гама е каската ми - Giro Mad Max II, сиво/син/бял цвят. Понеже съм доволен от каската и не искам да се разделям с нея, ми хрумна идеята да я пребоядисам. Доколкото знам, каската може да се "разглоби", и да се махне отливката от пяна, подплънки и др, за да остане само по пластмасовата външна част.

Въпросът ми е: Как мога да пребоядисам каската(махане/слагане нова боя)?
Мислил съм за вариант с Терминатор или нещо от сорта, но ме притеснява да не разяде пластмасата.
Друг вариант е направо върху старата боя да се боядиса, но не съм сигурен дали ще хване качествено новата боя.

Тъй като каската е сравнително малък обект за боядисване, мислех да я боядисам с някакъв качествен спрей за графити(монтана голд, или нещо от сорта). Евентуално над слоя спрей, да я пръсна с някакъв защитен лак.

Понеже нищо не намерих в търсачката/Ч.З.В, за пребоядисване на каска, а всички резултати бяха за рамки, ще съм благодарен някой да внесе малко яснота с пребоядисването.

П.П. Ако става със спрей, имам приятели които се занимават с графити, и могат да напраят нещо по-интересно на каската. Така че дизайна не ми е проблем. Ако има значение, основния цвят ще е червен.
Аватар
FireFoXa

Рейтинг: 1980

Re: Пребоядисване на каска...

Мнениеот ico 1 » Сря Авг 05, 2009 11:08 am

Купи си водна шкурка тип 500 или 600(нито повече,нито по-малко),има във всеки магазин за железарии и струва 50 ст. Разглоби каската,щом може и я изшкури внимателно навсякъде(и в отворите и по ръбовете). Шкуренето става с намокряне с вода. Този тип шкурка сваля само гланца и създава основа за следващата боя. Измий след това хубаво каската и я подсуши с чист парцал. Задължително си купи спрей за пластмаса(има и мат и гланц,поясни какъв да е,като го купуваш),защото другите се обелват в последствие. Пръска се от 40 - 50 см. Разклати флакона добре и първо пръсни леко на друго място,за да не "плюе" спрея. Боядисването става на 2 - 3 ръце,като след всяка ръка се изчаква около 10 мин. Не бързай и не пръскай отблизо,защото ще станат оттечки. Върху пластмаса имаш право само на един опит :D ,оплескаш ли я става трудно почистването. Желая ти успех :agree:
0898719635,няма проблеми да ми звъннеш,ако нещо не ти е ясно.
Аватар
ico 1

Рейтинг: 2000

Мнениеот FREERIDE RIDER » Сря Авг 05, 2009 2:28 pm

@ico 1
Подкрепям ти мнението ,щях да напиша същото ,но ти ме изпревари . Лично аз всичко боядисвам по- гореспоментия начин ,и мога да кажа че става добре .
Успех с боядисването !!
Аватар
FREERIDE RIDER

Рейтинг: 1127

Мнениеот GECKO » Сря Авг 05, 2009 5:35 pm

ico 1 написа:....

Доста изчерпателен отговор, но бих искал да допълня:

1 - подоготовката е всичко, за това се свалят гумите по ръбовете. Ако ги свалиш търпеливо може и да ги ползуваш в последствие ако не може да си вземеш подобни от стъкларски магазинчета или сервизи за коли - който се занимава със стъкла/прозорци/ламарини почти сигурно има такива за откритите ръбове.

2 - съветите отгоре + за по-равномерно разпределяне на боята да се минава със спрея от по линия, която пресича повърхността за боядисване. Това ще рече да започнеш например от ляво на каската да пръскаш в празното и пръскайки да минаваш на дясно, пресичайки каската (с равномерно движение) и да спираш с пръскането след като си преминал повърхността за боядисване. Така ще имаш равномерно разстиляне на боята върху повърхноста, защото ако не го правиш това и започваш/спираш над боядисваната повърхност пак може да започне да се стича. Това ще значи да си на открито за да няма нещо друго напръскано наоколо, или в стая предназначена за боядисване - колче за ограничаване на паркирането би било доста полезно в този момент :D

3 - ако ще има повече от 1 цвят маскирай добре като боядисването трябва да започва с най-малко показвания цвят - пример би било ако искаш да имаш зелена глава на дракон с голяма червена уста и жълти очи първо ще нанесеш жълтото, когато то изсъхне ще маскираш очите и ще нанесеш червеното, и когато то изсъхне ще маскираш и устата, и ще нанесеш зеленото. Бонус тук е че можеш да изрежеш/изпечатиш формите предварително. Далеч по-неприятно би било ако трябва да маскираш цялата каска за да боядисаш едно око например.

За спрей... автолаковете бяха адекватно решение за мен. Цената не е много висока и не се напукват когато каската прояви еластичността си :)

За финал - удачно решение би било да минеш някакъв безцветен спрей отгоре - не е задължително, но ще запечати работата ти отдолу и той ще отнесе повечето вреди от околната среда, вместо боята отдолу. Дали ще е гланц или мат няма никакво значение ;)

Успех! :beer:
Аватар
GECKO

Мнениеот X_NRG » Сря Авг 05, 2009 6:26 pm

Евала за темичката и най-вече за отговорите! Много ще помогне. :) Мерси.
Warning! I listen to metal!
This is my bike. There are many like it, but this one is mine. My bike is my best friend. It is my life. I must master it as I master my life...
Какво продавам.
Аватар
X_NRG

Мнениеот FireFoXa » Сря Авг 05, 2009 8:31 pm

Мерси много :beer: Тия дни ще гледам да се снабдя с нужните неща и като завърша проекта ще постна снимки тип "преди" и "сега" :eyebrow:
Аватар
FireFoXa

Рейтинг: 1980

Мнениеот X_NRG » Пет Авг 07, 2009 5:16 pm

Някой знае ли къде се продават качествени спрейове или по-точно какви са подходящи за тази цел, защото нищо не разбирам от спрейове?
Warning! I listen to metal!
This is my bike. There are many like it, but this one is mine. My bike is my best friend. It is my life. I must master it as I master my life...
Какво продавам.
Аватар
X_NRG

Мнениеот KZkiller » Пет Сеп 04, 2009 2:06 pm

[quote="ico 1"]Купи си водна шкурка тип 500 или 600(нито повече,нито по-малко),има във всеки магазин за железарии и струва 50 ст.

Със сичко съм съгласен освен изборът на шкурка поради причината че 500 е твърде дребна.Добре е да е една идея по едра.Поне моето мнение е такова!!!

Като съм готов с касната ще къча снимки!!!!! :peace: :peace: :peace:
Аватар
KZkiller

Рейтинг: 1180

Мнениеот EccentricMOTION » Сря Дек 09, 2009 9:11 pm

Като се скапе времето и се чудя с какво да се занимавам. Искам да пръсна каската, наясно съм с технологията, губят ми се само необходимите материали. Ще повторя въпроса на X_NRG относно спрейовете, а именно от къде мога да закупя качествен спрей. Замислям се за спрейове Монтана, които използвахме да пръскаме стените като малки. Те бяха сравнително трайни, съдейки от това по стените. Вторият ми въпрос е с какво да 'запечатам' това покритие - лак?
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот ahil » Пон Дек 14, 2009 12:44 am

Преди няколко години умърлячих една каска. Получи се доста добре.Направих я,след няколко дни момчето си я взе и не съм я виждал повече.Не съм профи и не зная дали боята се е хванала здраво.Ето какво си спомням от цялата работа:
Първо изшкурих боята до пластмаса,защото не знаех на каква основа е.Боите са различни видове -акрилни,алкидни,нитроцелулозни...Някои видове бои разкапват други.Примерно ако каската е пръсната първо със алкидна и отгоре я минеш със нитроцелулозна,има голяма вероятност алкидната да шупне.Затова преди да се пръска първо някъде където не се вижда се мацва малко боя да се види дали няма да се разкапе старата.След като изчистих старата боичка минах пластмасата със plastofix.Това е една напълно прозрачна и доста рядка чорба.От бояджийницата ми я препоръчаха и ми казаха ,че се слага за да стане по здрава връзката между боята и пластмасата.Нанесох я с четка.Боядисвах с автомобилна акрилна боя,цветовете са много сочни и са много (хиляди).Аз я пръсках на три ръце с пистолет,но съм чувал ,че в някои магазини за боя я пълнят и в спрейове.Ако се правят някакви шаранийки със спрей или аерограф боята често става на петна и трябва да се мине със безцветен лак.За тази където я правих аз използвах акрилен дву компонентен.Лака и втвърдителя ги меших във съотношение 2 към 1.Слага се и няколко процента еластификатор (мисля че беше до 6 ,но не съм сигурен )за да не се пука и драска лесно.До колкото зная и лака го пълнят във спрейове.

ПП
Не е задължително каската да се разглобява напълно.Местата които не трябва да се боядисат, може да се закнижат с хартиено тиксо и хартия (вестник,амбалажна хартия..).Обикновенното прозрачно тиксо не е за предпочитане защото хваща много здраво и може да отлепи боята или да свали повърхностния слой на детайлите от кожа (ако има такава).Също така като постои повече време остава лепило и после трябва да се жули с разни разтворители ...бе неприятна работа.Продават едно много тясно и еластично синйо тиксо-то също може да се използва.Служи за отсичане на цветове.(Например ако някой иска да си направи каската със цветовете на трибагреника).Друго нещо което ми хрумва - добре е да се пръска на чисто и закрито място.В диаметър от няколко метра около каската е хубаво да няма прахоляк.Ако има,за да не се вдига,земята се мокри с вода.Преди да се нанесе боята ако е необходимо може да се пръсне и шприц кит.Не зная дали се продава във спрейове.
Това се сещам сега.

ПП2
По ръцете на човек има доста мазнотии.(Могат да се видят като се лепне ръката на монитора или на стъкло)Хубаво е след като се свали или само матира старата боя,каската да се почисти със някакъв обезмаслител.За да се хванат по-здраво нещата които ще се нанасят отгоре.
ahil

Рейтинг: 1230

Мнениеот martinl » Чет Фев 09, 2012 4:10 pm

Как мога да си направя надпис върху каската. В момента е син цвят, но аз мсятам да я правя оранжевва със сребристи надписи, но си нямам да идея как може да стане. Става дума да се направи със 2 спрея. Тоест първо да се боядиса на мястото на което ще е надписа със сребристо, след това да се залепят някакви стикери със надписа, след което да се нанесе и оранжевия цвят и като се отплепят стикерите да се е получило нещо !

Предложете как могат да се направят тези стикери ?
Freeride Downhill
Аватар
martinl

Рейтинг: 1203

Мнениеот bikeboy » Чет Фев 09, 2012 5:54 pm

Правиш надписите на Фото шоп или др. програма. Отиваш в книжарницата и казваш да ти го разпечатят на Лист с лепило ... :rofl: :rofl: Немога да се сетя как се казваше но от едната страна е хартия а от другата има найлонче като при стикерите , което като отлепиш се показва лепило .. Дано си ме разбрал :dontknow:
SHAMBHALA BIKE PARK Slow Bike's - Fast Rider's !
Specialized rider !!
Аватар
bikeboy

Рейтинг: 1195

Мнениеот shaady » Чет Фев 09, 2012 6:34 pm

bikeboy написа:Правиш надписите на Фото шоп или др. програма. Отиваш в книжарницата и казваш да ти го разпечатят на Лист с лепило ... :rofl: :rofl: Немога да се сетя как се казваше но от едната страна е хартия а от другата има найлонче като при стикерите , което като отлепиш се показва лепило .. Дано си ме разбрал :dontknow:

Или просто отива в рекламна агенция и му правят всичко необходимо..
Аватар
shaady

Рейтинг: 1800

Мнениеот martinl » Чет Фев 09, 2012 10:13 pm

bikeboy написа:Правиш надписите на Фото шоп или др. програма. Отиваш в книжарницата и казваш да ти го разпечатят на Лист с лепило ... :rofl: :rofl: Немога да се сетя как се казваше но от едната страна е хартия а от другата има найлонче като при стикерите , което като отлепиш се показва лепило .. Дано си ме разбрал :dontknow:

Ще се опитам да намеря такива листове ! :)

Колко лева вървят обикновените Fullface каски на пазара в форума. Под обикновени имам предвид такива със измислени марки. Имайте предвид, че каската е в отлично състояние без драскотини !
Freeride Downhill
Аватар
martinl

Мнениеот SGCasper » Чет Фев 09, 2012 11:21 pm

Ако искаш добри резултати!

1во отиваш в някой рекламно студио, рекламни имам предвид тези които се занимават с надписи на магазини, заведения и прочие. Там показваш евентоално какво искаш и те си имат Плотер, нещо като принтер ама е със ножче и изрязва надписите както трябва, всичко друго ще е компромис.

2ро, щкуриш със ситна щурка, гледам в далечната 2009 някой е предложил да се щкури с щкурка под 500, което е ще е тотален провал. 800-1000 е добрия вариантм, става малко по бавно НО!!! както трябва.

3то отиваш в някой магазин където правят авто бои, харесваш си хубави цветове, правят ти ги и ги слагат в спрей. Излиза малко по скъпо но става както трябва. Там и лак ще си купиш и нещата ще станат. За спрейовете си ползват дюзи които пръскат по финно, до като опбикновенните освен "метлата" която правят а тя не е кой знае каква, хвърлят и капки боя!

П.П. Ак0 имаш някой познат бояджия помолиго за напътвствия!

Най добре изгледай клипчета в нета как го правят хората, верно че ползват пистолети и аерографи предимно, но кой каквото има.

http://www.youtube.com/results?search_q ... 4.9.1l14l0
Аватар
SGCasper

Мнениеот martinl » Пет Фев 10, 2012 6:07 pm

Кой от двата цвята повече ще ми отива на каската? Питам, защото имам само тях !

Единия е червен като този: http://www.autotrade-vw.com/images/golf ... 663182.jpg
Другият е същият който слагат на подщи всички багери: http://www.argogroup-exact.com/img/MOBE ... 6662_2.jpg

Също така смятам да сложа някакъв надпис със самозалепващо фолио. Паредложете какъв цвят да е надписа ?
Freeride Downhill
Аватар
martinl

Мнениеот dh_denko » Пет Фев 10, 2012 6:55 pm

martinl написа:Кой от двата цвята повече ще ми отива на каската? Питам, защото имам само тях !

Единия е червен като този: http://www.autotrade-vw.com/images/golf ... 663182.jpg
Другият е същият който слагат на подщи всички багери: http://www.argogroup-exact.com/img/MOBE ... 6662_2.jpg

Също така смятам да сложа някакъв надпис със самозалепващо фолио. Паредложете какъв цвят да е надписа ?

Аз предлагам червения вариант. :agree: Можеш да си поръчаш лепенки в някоя печатница с логото на alpinestars или някаква друга фирма за протектори или байк. Ето ти някакви идеи (аз лично моята искам цялата да я направа в лепенки и работя по въпроса :D :D :D ) :
http://stblogs.motorcyclistonline.com/f ... s-logo.jpg
http://www.gmkfreelogos.com/logos/T/img ... igns-2.gif
http://www.brandsoftheworld.com/sites/d ... 12.ai_.png
http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9 ... jwAERB7kIf
Ти сам прецени кое ще направиш и залепиш. Успех с избора ,дано сам помогнал . :agree: :beer:
Scott High Octane FR
Аватар
dh_denko

Рейтинг: 1155

Мнениеот SGCasper » Пет Фев 10, 2012 9:20 pm

martinl написа:Кой от двата цвята повече ще ми отива на каската? Питам, защото имам само тях !

Oooo труден избор и не чак до там друден, след като си се спрял на два цвята, които имаш. Цялата каска ли ще боядисваш в този цвял или само ще добавиш оот този цвят към нея. Виж кое повече ти допада ако гониш и няква линия в цялоснатат ти екипировка опитай се да я съчетаеш. понякога трудно идват идеите.
Аватар
SGCasper

Мнениеот martinl » Пет Фев 10, 2012 10:59 pm

SGCasper написа:

Oooo труден избор и не чак до там друден, след като си се спрял на два цвята, които имаш. Цялата каска ли ще боядисваш в този цвял или само ще добавиш оот този цвят към нея. Виж кое повече ти допада ако гониш и няква линия в цялоснатат ти екипировка опитай се да я съчетаеш. понякога трудно идват идеите.

Цялата каска смятам да боядисам в този цвят !
Freeride Downhill
Аватар
martinl

Мнениеот SGCasper » Съб Фев 11, 2012 12:18 am

Оуууу ако я боядисах в жълтото ще е доста забележима, червеното пък е доста тревиално лично за мен, какъв цвят е сега каската. разбирам че се опитваш да минеш възможно най най тънко. защото може да се получи да ползваш нещоот стария и цвят. ако мислиш да цялата процедура да ти е под 10 лева ще е доста трудничко, че тея надписи ако отидеш в студио за надписи и не намерят от къде да свалят файл с написа който желаеш, защото от снимка почти не става, много трудно. Освен ако не го принтират на прозрачно фолио но първо: в повече случаи се изтрива, 2ро: пак няма да евтина тая процедура.
Един ото евтините варианти е ако каска сега е с цвят който ти що годе го бива. и да го ползваш за основа на надпис или знак някакъв.

Я пусни една снимка на каската че ми дойде една идея да видя става ли?
Аватар
SGCasper

Мнениеот martinl » Съб Фев 11, 2012 1:21 am

SGCasper написа:Оуууу ако я боядисах в жълтото ще е доста забележима, червеното пък е доста тревиално лично за мен, какъв цвят е сега каската. разбирам че се опитваш да минеш възможно най най тънко. защото може да се получи да ползваш нещоот стария и цвят. ако мислиш да цялата процедура да ти е под 10 лева ще е доста трудничко, че тея надписи ако отидеш в студио за надписи и не намерят от къде да свалят файл с написа който желаеш, защото от снимка почти не става, много трудно. Освен ако не го принтират на прозрачно фолио но първо: в повече случаи се изтрива, 2ро: пак няма да евтина тая процедура.
Един ото евтините варианти е ако каска сега е с цвят който ти що годе го бива. и да го ползваш за основа на надпис или знак някакъв.

Я пусни една снимка на каската че ми дойде една идея да видя става ли?

На мен не ми пречи да е доста забележима ! :D
Нямам снимка, а пък и вече съм я разглобил за да я шкуря . Ако искаш снимка на разглобената каска ще направя и ще кача !

Иначе цветът и е тъмносин.
Freeride Downhill
Аватар
martinl

Мнениеот martinl » Съб Фев 11, 2012 7:34 pm

Ако някой от вас имаше само двата цвята, със кой си бихте боядисали каската ?
Freeride Downhill
Аватар
martinl

Мнениеот SGCasper » Нед Фев 12, 2012 2:52 am

Мина ми през ума че можеш да ползваш този цвят, тъмно синия който е за цвят на надпис или на знам, просто ако не си го свалил след търкането, ако само си матирал, лепиш няква лепенки (надпис или знак) а може и да наскираш с хартиено тиксо, да и внимателно да изрежеш нещо, койето след като минеш с другия цвят, махаш тиксото, лакирап и си готов.
Но също ми дойде на ум че може(това е случаи че искаш каската да е с повече от един цвят) да минеш внимателно с няква едра шкурка мястото на което би лепил надпис или знак, но шкурката да е една , нещо 60 или 80 самоняколко пъти, пръскаш единия цвят жълтото или червеното, ама леко, само малко след което минаваш внимателно със 800-1000 и така в деругите от едрата шкурка ще остане цвят, след което маскираш пръскаш пак същия цвят или друг, и след отлепянето надписа ще е двуцвете като на драскотини.

Това са идеи които ми минават на ум с предвид твоите налични бои които имаш.
Аватар
SGCasper

Мнениеот martinl » Нед Фев 12, 2012 6:27 pm

Цвета сигурно ще е оранжев със черни надписи :agree: .

Махнах уплътненията на каската, но след това незнам със какво ще ги залепя :dontknow: . Предложете със какво ??
Freeride Downhill
Аватар
martinl

Мнениеот SGCasper » Нед Фев 12, 2012 9:07 pm

Лепило оот типа на хелмитекс или с черен силикон за стъкла, той държи доста здраво.
Аватар
SGCasper

Мнениеот martinl » Чет Фев 16, 2012 4:49 pm

SGCasper написа:Лепило оот типа на хелмитекс или с черен силикон за стъкла, той държи доста здраво.

Излезна един проблем ! Едно от оплътненията се скъса (става дума за челното отпред), сега със какво ще мога да го заместя ? :dontknow:

Иначе каската е нова, но цвета адски много ме дразни и затова ще го сменям.
Freeride Downhill
Аватар
martinl

Мнениеот SGCasper » Чет Фев 16, 2012 8:03 pm

В тази или в друга тема четох, някой беше писал че ако възникне такъв проблем може да си намериш от някой който сменя автомобилни стъкла или нещо подобно. Ако е обикновенно П-образно уплатнение не мисля че ще е голям проблем намирането.
Аватар
SGCasper

Мнениеот radokssamas » Пон Фев 20, 2012 4:51 pm

има друг вариант за стикерите,слагат се върху базата,а отгоре лак, като на някои рамки
Аватар
radokssamas

Рейтинг: 1196

Мнениеот Aneliya930076 » Пет Авг 05, 2016 12:11 pm

Как мога да махна само матовото покритие от каската , без да се наруши боята отдолу ?
Aneliya930076

Рейтинг: 1200

Назад към Веломеханик