спане на открито - опасности?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

спане на открито - опасности?

Мнениеот pavle » Вто Фев 14, 2012 9:20 pm

Миналото лято при няколко прехода доста се зарибих по спането на открито без палатка. Замислих се какви опасности може да крие това като се има впредвид, че повечето места са доста диви? Ясно е, че животните обикновено идват и тършуват за храна оставена неразумно на ниско и неувита добре, но все пак има ли нещо, което може да ми навреди и на мен и от което да се притеснявам? До сега все сме били група при такива приключения, но тази година може би ще имам и такива сам. А както знаете като си сам шубето си е по-голямо.. шумове, очички и тн :). Та споделете какво мислите по въпроса.
Инициатива "Алабак"
аз ремонтирам колото си при Пацо - Вело 2009
Аватар
pavle

Рейтинг: 1550

Re: спане на открито - опасности?

Мнениеот joropc » Вто Фев 14, 2012 9:37 pm

Изображение
нЕма се пУАшиш.. :roll2:
Иначе,... освен от комарите или някое заблудено овчарско куче, кон или крава по някои от нашите планини, не виждам к'во друго може да те уплаши.Като от изброените само комарът ще ти навреди. ;)
Изображение
-------------------------------------------------------------
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
joropc

Рейтинг: 2000

Мнениеот Madnesst » Вто Фев 14, 2012 9:49 pm

Според мен , най-важното е да имаш огън и да си го поддържаш през цялата нощ :agree: , а ако съвсем случайно мине животинка , мисля че шумът е най-добрият вариянт :^:
Приятелите са като циците ..Някой са големи .. други малки .. Някой са истински .. Други са фалшиви :)
Аватар
Madnesst

Рейтинг: 1232

Мнениеот taurus13 » Вто Фев 14, 2012 9:58 pm

Абе по късна есен може и някой незаспал гладен мечок да та споходи. :D Ама тя и палатката не ти помага.
Нямаш ядове - по нашите гори хората са най-лошото животно, но все пак трябва да се имат предвид мечоците - като се бивакува някъде в гората, трябва да се огледа дали има наоколо дървета съз здраво издрани кори - може да има и козина. Обикновено мечките си маркират територията около леговището най-интензивно. Опасно е да се въртиш около леговища, щото мечките си гледат мечетата доста време. Ама у нас мечкавите места са ЦБ и Родопите.
Ако се спи в гора, трябва да се избягват реките, защото животните ходят да пият вода и може да имаш среднощни стресове. :D По принцип от нощните животни прасетата са най-активни и шумни - движат на стада и много не се плашат, но избягват огъня и светлината. Иначе често могат да се чуят вълци и чакали ама те само си вият по съседните баири за по-романтично настроение.
Нощни животни са и змиите, ама те си гледат лова - не ходят по спалните чували на хората.
Таралежите понякога са достра стряскащи - ходят из листата и сумтят като някое големо жувотно. :)
Мен веднаж ме споходи една дива котка, която има наглостта да се изпикае на края на спалния ми чувал. Напоследък има и доста коне, които имат навика да се навират при хората в търсене на нещо за хапване. Едни такива преди години ни изядоха хляба тихомълком.
Ма най-вече някой кърлеж може да полази човек като спи само с чувал. То пък има едни хубави чувалчета с качулка и мрежа на лицето, така че нито комарите да те хапят, нито паяците, нито сколопендрите, нито кърлежите, пък като се събудиш на сутринта и мухите да не те гъделичкат.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот dob111 » Вто Фев 14, 2012 10:00 pm

Тук пише, че пепелянката е активна и нощем. http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0% ... 0%BA%D0%B0
Гадно.
Чувал съм, че змиите се стресират от вибрации. Така че ако се лагерува може би е добре да се направи бивака преди пълно мръкнало и да се огледа хубаво къде все пак се ляга. Или ако е на челник пак е добре много хубаво да се огледа и да се тропа с крака наоколо.

Един от плюсовете заради които байка ме кефи - поне докато си на педалите не ги мислиш змиите.
Аватар
dob111

Рейтинг: 1900

Мнениеот taurus13 » Вто Фев 14, 2012 10:13 pm

Змиите у нас са безобидни и страхливи. Повечето са активни предимно нощем, а денем просто се излежават някъде, където по желание може да ги настъпвате. Нощем ходят да хапват. Няма какво да се тропа и скача - тя змията ще се изнесе доста преди да си устроиш бивака и няма да се върне по никой начин докато в лагера има живот. Единствено като се ходи в голяма трева трябва по-внимателно. Също и като се газят хвойни, щото Пепеляните много обичат там.
Обаче ако някой го влече в книжките за Винету пишеше, че ако се оградиш с въже от конски косми, змиите не го прескачали, ама знам ли дали има истина в това.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот dob111 » Вто Фев 14, 2012 10:23 pm

Трябва да се внимава - някъде си в пущинака, преуморен - да не се случва да опитваш дали е безобидна някоя змия. Особено ако човек има някакви други хронични проблеми или е алергичен могат нещата да станат доста сложни.
Аватар
dob111

Рейтинг: 1900

Мнениеот did » Вто Фев 14, 2012 10:25 pm

Забравете ги тия притеснения бре! Спете си спокойно под звездите! Най-много някой паяк да ви клъвне :)
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот pavle » Вто Фев 14, 2012 10:33 pm

Абе тея прасетата са ми най-големия страх :look: . А проблема с огъня е, че рано или късно угасва като заспиш.

Това за надрасканите кори не го знаех :agree:

За змиите ще взема да попрочета повечко, но те са си възможен проблем не само през нощта.

Мерси за инфото :beer:
Инициатива "Алабак"
Аватар
pavle

Мнениеот pop_rock » Вто Фев 14, 2012 10:47 pm

Пепелянките се срещат само под 100м. надм.вис.
А в светът на влечугите именно човека е най-големия натрапник от, който те се пазят. Ако си в опасна близост до змията и тя почувства ,че е застрашена ще ви ухапе, но не си правете илюзии, че докато спите ще ви нападне :evil: Ако те ухапе змия най-важно е да си информиран дали проявяваш алергична реакция към отровата.
И до колкото знам смъртните случай за последните 100 години причинени от змийска отрова в България се броят на пръсти .
Дано съм помогнал с мнението си :)
Be free..
Аватар
pop_rock

Рейтинг: 1289

Мнениеот taurus13 » Вто Фев 14, 2012 10:59 pm

Ей...забравихме една важна опасност - Извънземните. Не е хубаво да се спи в житни ниви, щото те обичат да си паркират там летящите чинии и да правят прословутите си житни кръгове. :alien:

Прасетата не ги мислете - те не са лоши като в приказките. Най са опасни денем като ги гонят ловците с кучетата и пушките. Змиите пък са таквиз симпатични гадинки, само дето имиджа им лош. Това е останало от едно време, като хората са работили по полето много, а змиите тогава са били повече, та често се е случвало някой да го ухапе някоя змийка.
Змията рядко решава да хапе - само ако е притисната, ама то и домашно прасе ще ви ухапе и то много по-лошо в тази ситуация. Имаше едно рекламно клипче на България за Германските телевизии снимано още 90-те. Там имаше един интересен момент, показателен за змийската "агресия". Едно стадо овце си пасеше и една змия се моташе между тях. Овцете си мааха направо и хич им не дремеше, а змията само се пазаше да не я настъпат. По едно време една овца се наведе пред нея, пък реши, че не става за хрупане и я отмина с пренебрежение. Е, тая змия не понечи да ухапе нито една овца.
Обаче аз друго съм забелязал - никога не съм видял диво животно,като съм бил с компания. Затова пък като съм сам ги срещам редовно, и няколко пъти съм имал разни нощни посетители - обикновено безобидни.
Веднъж две невестулки (така ми се видяха) тичаха и се гонеха из гората право към мен. Аз на знаех какво идва, ама се вдигаше здраво шум и се чуваше някво тънко квичене. Изведнъж от храсталака изскочиха две жълти очички, следвани от още две, прелетяха на 1 метър от загасващия огън и отпрашиха. :lol: Да, ама ме стреснаха. Много е гадно когато тъкмо се унасяш и не знаеш на кой свят си, да ти скачат разни неща по шумата.
Понякога разни полски мишки се катерят по палатката и се шускат отгоре - сигурно си викат - ей, глей ква нова ролба има в гората.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот pavle » Сря Фев 15, 2012 12:11 am

Виж ти какви забавления си организирали мишките :) . А извънземните има начин да ги направиш миролюбиви :)

Що се отнася до змиите.. ей тука има доста инфо http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=4304 , но предполагам вече доста е обсъждано из форума та няма да я засягам темата.
Инициатива "Алабак"
Аватар
pavle

Мнениеот hop » Сря Фев 15, 2012 1:41 am

taurus13 написа:То пък има едни хубави чувалчета с качулка и мрежа на лицето, така че нито комарите да те хапят, нито паяците, нито сколопендрите, нито кърлежите, пък като се събудиш на сутринта и мухите да не те гъделичкат.

Какви са тези чували с мрежи на лицето, може ли да споделиш, а също и дали има нещо измислено за прикрепяне на чувал, който не е предвиден с мрежа, или трябва да си я пришия сам?

Приятели, за Бога, никога, никога, никога, никога и за нищо на света не подценявайте кърлежите!!! Лаймската болест има латентна фаза, като заразеният може да я носи много години наред без никаква симптоматика, но когато се прояви, удря изведнъж и не можете да си представите в какво се превръща здрав човек само за броени месеци... Повярвайте ми, виждал съм, страшно е, наистина е страшно!!! И ако лечението с медикаменти в повечето случаи трае години наред, но все пак дава някакви резултати, когато е минало време от ухапването и бактерията премине в гръбначния мозък и засегне периферната нервна система, пораженията са непоправими!!!
Не ме разбирайте погрешно, не съм някакъв психар и в никакъв случай не искам да ви сплашвам да не спите на открито, защото аз също обожавам нощите под звездите, но като е станало въпрос за кърлежи, искам да знаете за какво точно става въпрос. От позицията на човек, който е видял с очите си до какви много страшни и непоправими поражения може да доведе едно ухапване от кърлеж, наистина съвсем приятелски искам да ви обърна внимание да минимизирате риска и редовно да се проверявате след излет за гадинките. Всеки път, след всеки излет, без изключение. Къде да ги търсите? По абсолютно цялото тяло без изключение, с особено внимание по глезени, сгъвки на колената, слабини (и самите те), сгъвки на лакти, мишници, пъп, зад ушите, по края на окосмената част на главата. На по-чувствителни места често става възпаление, засърбява и се хващат лесно, но не е задължително и не винаги. Има репеленти, Аутанът е скъп, но е най-доброто на пазара и доказано действа, за разлика от репелентите, дето ги продават по морето лятото за комари.
Как се процедира при ухапване? Кърлежът се "отвива" в посока, обратна на часовниковата стрелка, за да излезне възможно най-цял. Не се маже с газ, маз, оцет, пипер, сол и каквото сте чували, не се смачква, не се убива, а се носи жив, в кутийка (с дупчици от игла, за да диша), в НЦЗПБ (бул. Янко Сакъзов еди кой си номер, еди кой си етаж), изследването струва по спомен около 20 лв, резултатът излиза след няколко дни. Не зная как стои въпросът с тези изследвания в другите градове - дали и къде се правят. Кърлежите в България са няколко вида, не всички могат да са преносители на лаймската болест, но по-често са от "лаймския" вид, кучешките - почти винаги. Не си правете шега, понякога човек не знае какво рискува!
hop

Рейтинг: 1325

Мнениеот taurus13 » Сря Фев 15, 2012 2:27 am

Не ги подценяваме. По принцип не навсякъде има огнища на лаймска болест - знам, че по морето имаше. Лаймската болест е коварна и скрие ли се веднъж, няма откриване. Но в първата фаза, около мястото на ухапването се образува кръгло червено петно, което се разширява в следващите дни и заприличва на пръстен или по-скоро като мишена - окръжност и червено петно в "десятката". Една позната замалко да си замине, щото не познавала симптомите, но добре че я видяла една нейна позната медицинска сестра, та я пратила веднага на изследвания. Излекуваха я успешно с висока доза медикаменти.
Може да погледнете какво пише в нета - информация бол.
http://www.stayaliveshop.com/item.php?id=415 - ей ти тук чувалче с мрежа ма скъпинко. Сигурно има и по-евтинко някъде, но не ми се търси сега.
Иначе има и едни инструменти за вадене на кърлеж ама аз не съм ползвал - само веднъж ме е хапала гадината и я измъкнах с пинсета.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот Yavkata » Сря Фев 15, 2012 9:14 am

Тъй като години практикувах такова бивакуване по нашите балкани да споделя и аз опастностите.
Една от най -честите божи напасти са бълхите. Нападат те докато си ходиш, и се намъкват с теб в спалния чувал. После отиват и в къщата ти.
Степен на разпространение-висока. Степен на дразнене-много висока.Степен на опастност -ниска.Мерки-репеленти, но действат слабо..
Комари. Много разпространени по влажните места. Степен на дразнене в зависимост от концентрацията им. Степен на опастност-средна.Репелентите в повечето случай имат индивидуален ефект, пушек, мастика.
Кърлежи. средно до много разпространени, особено в райони където има или е имало животновъдство. Степен на дразнене-не се усещат. Стерпен на опастност -средна до висока, в зависимост от района. Южно и югоизточно в страната степента на опастност е много висока.Редовен оглед,Репеленти.
Мравки. Много разпространени, представляват риск ако се пльоснеш на пътеката им. Бързо се откриват.Степен да дразнене средна до висока. Степен на опастност -ниска. Мерки-да се преместите.
Влечуги. Много разпространени , но се забелязва малък процент от тях. Степен на дразнене-могат да предизвикат уплах. Степен на опастност-ниска, освен в случайте на нападение от страна на човек-настъпване, непредпазливо хващане. Мерки -оглеждане на района преди бивакуване, да не се ходи бос, да не се хващат непредпазливо.
Тъй като предизвикват много силна рекция, ще се спра и на мерките при ухапване. Две са опасните отровни змии (има и други , но риска при тях е почти изключен) в България-Пепелянка и Усойница. Пепелянката е по-опасна поради по голямото количество на отровата. Отровата и на двете е с комбинирано действие: невротоксини, хемотоксини и протеолитични ензими. Мерки при ухапване: Обездвижване на крайника. НЕ режете около раната, НЕ изсмуквайте отровата, НЕ стягайте с превръзка над мястото на ухапване. Надявайте се да не сте алергичен. Приемене алергозан или си инжектирайте кортизони. Потърсете медицинска помощ.
Дребни, средни и едри хищници. Разпространение- разнообразно. Риска от среща-нисък, най -често ще ги чуете да вият, скимтят и тичат в околността. Степен на дразнене-висок до среден. Степен на опастност -ниска. Оставяте си храната на високи клони или с вас в чувала. Е, ако есенес ви срещне мечка стръвица- ще ядем жито. :evil: Мерки-ако чакалите ви дразнят с "песните си" може да ги псувате на висок глас. Ако е мечка стръвница -правете се на умрял, икато преди това хвърлите храната далеч от вас.
Едри тревопасни. Съществува известен риск от агресивно поведение през ловния сезон при ранено животно. Степен на дразнене- докато не ви сполети , няма да разберете. Степен на опастност -висока. Мерки- молете се на Господ.
Хора- разпространение- посевместно.Степен на дразнене от ниска до много висока. Степен на риск -от ниска до много висока.Мерки за безопастнос : скрийте се добре. Ако бъдете открити, опитайте се да проведете разговор, някои от тях могат да говарят. Предлагането на ракия не е добра идея. Изллезте от спалния чувал,
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот hrissim » Сря Фев 15, 2012 9:36 am

Павка, освен от животни /комари, кърлежи, бълхи, диви прасета, лисици и др./ има една друга "опасност" - дъжда /по рядко/ и влагата, росата, конденза по външната част на чувала. Ако все пак си решил да спиш по този начин купи си хубав непромокаем от външната страна за предпочитане пухен чувал.
Тук е засегнато чувалуването.
Да земеш да се обаждаш за такива приключения - един спътник спящ в палатка е добре да имаш под ръка за приютяване :D
:beer:
Зехте ли си ДОЗАТА планина?
Статии за:
Палатки *** Туристически обувки***Дрехи за туризъм
Аватар
hrissim

Мнениеот LIL » Сря Фев 15, 2012 9:46 am

Страхувайте се от хората не от животните ;) Против кърлежи и други гадини има сравнително ефикасни мазила. Дори и да не спя на открито а само да ходя, лятото задължително си взимам някое пръскало с по широк спектър на действие.

taurus13 : Като спомена книжките за Винету, та се сетих навремето с един приятел като спяхме на палатки без палатки както му викахме, та той имаше някакъв първичен страх от змии и понеже и той беше чел Винету та мъкнеше един огромен топ сезал, та не само ограждаше лагера ми направо стена издигаше :D Винаги го бъзиках, че не ни е омотал добре и може някоя да се шмугне под въжето и всеки път рулото сезал ставаше все по голямо :D
Аватар
LIL

Рейтинг: 1789

Мнениеот TheAnimal » Сря Фев 15, 2012 9:51 am

hrissim написа:....

Вариант е и практиката на Щуркур Изображение
Или да се завиеш с фолио, което върши работа и сланата.
"Всеки знае, че една жена е твърде силна за един мъж."
TheAnimal

Мнениеот LIL » Сря Фев 15, 2012 10:00 am

Има си специални непромокаеми и дишащи ''пликове'' за спален чувал...чувал за чувала демек ;)

Ето тук и други разни екстри- http://www.stayaliveshop.com/catalog.php?category=329
Аватар
LIL

Рейтинг: 1789

Мнениеот Morpher » Сря Фев 15, 2012 11:09 am

За змиите съм чел, че тези, обитаващи нашите планини са опасни за хора с проблеми със сърдечно-съдовата система и хора с ниско тегло( < 60 кг ). (хубаво е това да се потвърди)
Въпреки това, опасността от алергична реакция е висока. Както казаха хората по-горе, е най-добре след ухапване възможно най-бързо да потърсите лекарска помощ.

За бозайниците - опасни са през нощта мечките и ранените животни. Все дзвер бяга от човека, включително и тези от предното изречение. Просто те са с по-висока вероятност, да Ви сторят нещо.
Сюрията прасета ще Ви подмине, ако не ѝ правите нищо. Случвало ми се е, докато ходя да видя срещу мен на 150 метра на поляната да си ровят. Просто се изнизаха надолу, без дори да се затичат. Ни аз ги гоня, ни те ме гонят. Е, случвало ми се е и да тичат срещу мен, но това беше по време на ловния сезон, когато са били уплашени от гонката през две дерета. Общо взето ловните гонки плашат всичко в радиус от 5-10 км. Имайте го предвид, ако разберете, че има активен лов в местността.
Ако сте компания - ни едно животно няма да Ви наближи :)
А тогава ще има и огън най-вероятно, а той плаши гадините и по-конкретно комарите, като най-дразнещи...
Аватар
Morpher

Рейтинг: 1888

Мнениеот joropc » Сря Фев 15, 2012 12:29 pm

pop_rock написа:Пепелянките се срещат само под 100м. надм.вис.

Т'ва откъде го измисли? :)
Изображение
Аватар
joropc

Мнениеот eMcKu » Сря Фев 15, 2012 12:55 pm

joropc написа:
pop_rock написа:Пепелянките се срещат само под 100м. надм.вис.

Т'ва откъде го измисли? :)

може да е пропуснал две нули :D
А добре, ами на високо, как е положението с усойниците ? Аз това лято на Белмекен имах близка среща с една на пътя и почти се посрах :evil:
www.dromride.com
Аватар
eMcKu

Мнениеот Morpher » Сря Фев 15, 2012 1:32 pm

Порядъка е объркал човека... 100, 1000 се там :D
Тъй като имаме относително ниски планини - тези гранични височини хич не трябва да се гледат. Ще кажат, че се срещат до 1500м, ще се качи една змия до 1800 и после като те охапе - върви обяснявай, че пишело, че били до 1500м... Винаги нащрек, очите отворени на 32 и умната!

А като говорих с баща ми ей сега, му споменах за диспута тук и той ми припомни една история за Църна Пена от Троян, която върви с група от Беклемето към Дерменкая и я ухапва усойница. Пена я трепе и продължава. Предлагат ѝ да я смъкнат до Троян, но тя упорито отказва и като стигат до хижата, изпива завидни количества сливова и се отрязва като казак.
На другия ден ѝ няма нищо и от тогава ѝ е прякора Църна Пена. "Змията мре, Църна пена - Не" :)
Аватар
Morpher

Мнениеот pavle » Сря Фев 15, 2012 2:25 pm

Ристе, за росата на няколко пъти се покривах с платнище/тента, което носех за дъжд, и ми беше ок. Така даже вдигаш малко температурата в чувала. От друга страна непромукаем чувал, който да е също така лек (до 1 кг), до момента не съм намирал.

@pop_rock пепелянката се среща до около 1500 м.н.в., а усойницата до около 2000 м. н.в..

Евтин лек чувал с мрежичка против насекоми - http://tashev.bg/shop/product_info.php?idarticles=186
Последна промяна pavle на Сря Фев 15, 2012 2:41 pm, променена общо 1 път
Инициатива "Алабак"
Аватар
pavle

Мнениеот taurus13 » Сря Фев 15, 2012 2:36 pm

Има пепеляШки и на високо. Аз на Пирин докато си хапвах боровинки, за една бройка да набера една за опашката - само видях как мързеливо се изнизва на 10 см от ръката ми. Изобщо пепеляните са много мързеливи змийки. Едно време ходих с приятели змияри по южните райони да ловят змии(аз само гледах и се забавлявах). Ония просто ги беряха от земята - хване я за опашката, тръсне я леко и онази си виси. Ама ходехме точно нощем. Не така се лови смок де - ония са бързи и хапливи :evil:
Абе Явка, това с бълхите е адски идивидуално - тия гадини имат някакви предпочитания и не хапят всеки. Мен в живота бълха не ме е хапала. То явно отровен съм нещо, щото и комари много не ме хапят - само като няма кого друг да хапват. Кърлеж веднъж ме е спохождал.
Едно време спяхме всяка събота и неделя само на чувалчета и никога не съм си мислел, че от това може да има някакви опасности. Ходехме си боси, въргялахме се по тревата и някак кърлежи не сме хващали. Но по социализма мисля, че са обезпаразитявали стадата с някви препарати и разпространиението на гадините не е било толкова голямо, а животни имаше в порядъци повече от сега.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот joropc » Сря Фев 15, 2012 2:48 pm

Morpher написа:.. и той ми припомни една история за Църна Пена ..

:offtopic:
Ееее, и баща ти ли я знае? :D

прякорът и не е оттогава.. ;)
Иначе, пепелянки си има и по най-високите части на Стара Планина, и то през цялото лято. ;)
Изображение
Аватар
joropc

Мнениеот Morpher » Сря Фев 15, 2012 3:33 pm

joropc написа:Ееее, и баща ти ли я знае? :D

То аз от него я знам :) Той е учил в СХУПИ в Троян, та е прекарал бая време по тамошните баири и след това ме е водил доста :)

joropc написа:прякорът и не е оттогава.. ;)

Твърде вероятно да са му я разказали грешно... А знаеш ли от къде идва? :)

Аватар
Morpher

Мнениеот Yavkata » Сря Фев 15, 2012 3:36 pm

taurus13 написа:Абе Явка, това с бълхите е адски идивидуално - тия гадини имат някакви предпочитания и не хапят всеки. Мен в живота бълха не ме е хапала. То явно отровен съм нещо, щото и комари много не ме хапят - само като няма кого друг да хапват. Кърлеж веднъж ме е спохождал.
Едно време спяхме всяка събота и неделя само на чувалчета и никога не съм си мислел, че от това може да има някакви опасности. Ходехме си боси, въргялахме се по тревата и някак кърлежи не сме хващали. Но по социализма мисля, че са обезпаразитявали стадата с някви препарати и разпространиението на гадините не е било толкова голямо, а животни имаше в порядъци повече от сега.

Много си прав! Аз също не съм любим на комарите и бълхите, за разлика от жената, децата и някой мой познати. Спомням си една нощувка на една Лакатнишка площадка. Бяхме трима приятели, аху-иху вечерта, пещери,скали. На сутринта ставам, с една -две пъпки. Единият от компанията беше поне на 7-8 места наяден, а третия не можахме да го познаем. Имаше вид като че комарито го бяха изтърсили от чувала, търкаляли надолу по склона, ритали го зверски по носа и после довлякли обратно. :nuts: Едва ли е свързано със това , че работя с лекарства, защото най-изядения от компанията също ми колега.
А на времето не само стадата се обезпаразитяваха , но имаше кампании за пръскане на площите. ДДТ, едно-друго. Пък и животновъдството беше по -концентрирано и на места почти промишлено. Къде ти да се разхождат по Балкана.
Напоследък покрай работа, семейство и други доста намалих спането на открито. Някъде в началото на века имах една година със над 100 нощувки в планината (зимата есетвено на палатка, да не съм некъв мазохист, че да спа на открито).
Между другото има места със различен "енергиен заряд". Гледаш го уж перфектно за лагер, пък на сутринта се събуждаш изцеден и едва ли не с главоболие. Може и да е суеверие, но напоследък преди да избера място се опитвам да го усетя и енергийно. Понякога съм се местил от перфектно изглеждащи като условия места, на на пръв поглед не толкова добри, защото усещането не ми е допаднало.
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот taurus13 » Сря Фев 15, 2012 4:03 pm

Е пък ти си единствения човек, който съм чувал да споменва за енергийността на местата. Аз също много ги усещам - понякога попадам на едни такива ведри и жизнеутвърждаващи местенца, че веднага полягам да си подремна или поне да си почина. Други пък са с някакво злокобно излъчване. Не зная на какво се дължи това, ама като го спомена и обикновено си навличам само бъзици. :lol:
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот RedHawk » Сря Фев 15, 2012 4:26 pm

Мисля че в оная тема за паранормалните явления беше споменавано за енергийност на местностите.
И аз на моменти съм усещал някои места по различно. Някои те карат да седиш и да се наслаждаваш
на обстановката около теб и не ти се маха от там. Други пък те подтискат и ти се иска да се махнеш
от там. Ама тия работи се усещат най-вече като си сам.

Кръвосмучещите гадинки пък мен рядко ме подминават - особено съм им вкусен.
Стара "любов" си имам най-вече с комарите. :D
Ама като съм в планината за повече време или свиквам с тях или с течение на времето на тях им
писва да ме опитват.

А за змиите - май хората са по-опасни за тях отколкото обратното. :)
Ето още една кратка статийка :
http://www.geo-bg.bg/priroda/zmiite-v-b ... tvo?page=1
Аватар
RedHawk

Следваща

Назад към Общ форум