Лаптоп или настолен компютър

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Какво да си купя?!

Лаптоп
33
53%
Компютър
29
47%

Общо гласове : 62

Re: Лаптоп или настолен компютър

Мнениеот dirtnewbie » Съб Мар 03, 2012 3:43 pm

Селото ми е град :agree: :D А и не смятам да седя постоянно на него, просто не може цяло лято без компютър.
make my wishes come true
dirtnewbie

Рейтинг: 1067

Мнениеот dirtnewbie » Съб Мар 03, 2012 10:12 pm

http://www.technopolis.bg/b2c/details/5 ... PAD-Z570AM
http://www.technopolis.bg/b2c/details/5 ... NOVO-G570A Тези 2 лаптопа ще подкарват ли хубавите и новите игри? :magnify: Или нещо от сорта на GTA IV ? Мисълта ми е дали ще ми насича, или няма?
make my wishes come true
dirtnewbie

Мнениеот VOLATGE » Съб Мар 03, 2012 10:23 pm

Аватар
VOLATGE

Рейтинг: 1126

Мнениеот dirtnewbie » Съб Мар 03, 2012 10:31 pm

VOLATGE написа:http://www.technopolis.bg/b2c/details/517554/P11010101/Laptop-ACER-AS5750G-2433G75MNRR Ами този?

Много "момчешки" цвят. Иначе, ако е хубав, ми казвайте. Чудя се между тези 3 лаптопа, но не разбирам много. Ако ти разбираш нещата, кажи ми дали си заслужава да го взимам и дали ще ми подкарва хубавите игри.
make my wishes come true
dirtnewbie

Мнениеот vvvaaal » Съб Мар 03, 2012 10:58 pm

3-тият ти препоръчах и аз. Купи го от магазин специализиран по тези работи. Повярвай ми, струва си. А и червеното не виждам с какво е "момичешки" цвят. По скоро е по-стилен.
Аватар
vvvaaal

Рейтинг: 1239

Мнениеот VOLATGE » Съб Мар 03, 2012 11:19 pm

Предимството на 3-тия е, че е с i5 процесор. А и първото Леново посочено от теб е лилаво :eek3: съответно едвали ти е проблем цвета. :agree:
Аватар
VOLATGE

Мнениеот dirtnewbie » Съб Мар 03, 2012 11:23 pm

vvvaaal написа:3-тият ти препоръчах и аз. Купи го от магазин специализиран по тези работи. Повярвай ми, струва си. А и червеното не виждам с какво е "момичешки" цвят. По скоро е по-стилен.

Ти ми даде линк, в който цената беше непоносима. Каква е разликата м/у онзи магазин и този? Не мисля, че има такава. :confused:

П.П Извинявай, но си мислех, че компютъра в технополис е с вградена ОС. Извинявай пак :beer: Колко ли пари ще струва да си сложа в Технополис, и дали е по-добре да я дам на някого, който разбира, и той да ми го оправи за по-малко пари?
make my wishes come true
dirtnewbie

Мнениеот VOLATGE » Съб Мар 03, 2012 11:39 pm

Да си инсталираш Windows е почти елементарно, трябват ти английски познания и 2-ри компютър, от който да свалиш OS-а.

ЕДИТ: Ето как стана на комп-а на баба ми.
Аватар
VOLATGE

Мнениеот PtD » Нед Мар 04, 2012 1:22 pm

VOLATGE написа:и 2-ри компютър, от който да свалиш OS-а.

Даже и това не е необходимо. Може да буутнеш някоя Live DVD дистрибуция на Linux, да свалиш каквото ти трябва и да си го изпечеш на bootable DVD. :magnify:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Рейтинг: 2000

Мнениеот dirtnewbie » Нед Мар 04, 2012 1:44 pm

PtD написа:
VOLATGE написа:и 2-ри компютър, от който да свалиш OS-а.

Даже и това не е необходимо. Може да буутнеш някоя Live DVD дистрибуция на Linux, да свалиш каквото ти трябва и да си го изпечеш на bootable DVD. :magnify:

Ще се опитам да го перефразирам с мои думи. Записвам уиндоус или Линукс на диск, слагам го в компа и отварям буут менюто? :confused:
make my wishes come true
dirtnewbie

Мнениеот bluskanie » Нед Мар 04, 2012 7:18 pm

Като цяло лаптопите са удобни, ама имат един основен и засега непоправим недостатък - рано или късно започват да греят, голям проблем с охлаждането, предполагам, че уиндоуса много харчи. Ако се ползва на бюро/маса няма да има проблем, ама ако си лягаш с него, ще започне да грее, независимо колко пари си хвърлил за него. Опитът ми е с 4 лаптопа, всичките уж от висок клас.

Според мен, ако ще е лаптоп, да е с 25 или по-малко ватов интелов процесор и НИКОГА с видеокарта. За предпочитане от хубава марка и от висок клас, та да е с малко по-качествено охлаждане. Асус имат сегаедин алуминиев суоер слим лаптоп с икономичен процесор, но малко по-скъп. Погледни фуджитсу - много качествени компютри...
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот dirtnewbie » Нед Мар 04, 2012 9:06 pm

@bluskanie

Би ли посочил няколко компютъра, които мислиш, че са добри? Нека да са до 1000 лева. :dontknow: За този Ейсър какво ще кажеш - http://www.technopolis.bg/b2c/details/5 ... 433G75MNRR
make my wishes come true
dirtnewbie

Мнениеот bluskanie » Нед Мар 04, 2012 9:57 pm

Ами, както съм написал по-горе, не препоръчвам видео карта, особено за целите, за които на теб ти трябва. Още повече, тази точно видео карта е доста нисък клас и дори не е сигурно, че е по-бърза от вградената на този процесор. Просто само маркетингов трик, за да си помислиш, че тоя лаптоп е голямата работа. Иначе останалото е добре. Ако намериш с такъв (или по-хубав) процесор, но БЕЗ ВИДЕО картата, може да скачаш. Ейсър е марка, при която съотношението цена/качество е много балансирано, което аз харесвам. Но пак да си кажа... що не погледнеш фуджитсу? Също гледай харддискът не само да е голям на обем, а и да е бърз, тоест 7200 оборота да е, щото според мен за лаптопите има голямо значение, заради шумът и консумацията на енергия.

А и разбира се, както препоръчаха по-горе, гледай да купуваш от магазин, който може да ти предостави сервиз близо до теб, иначе ще береш много ядове, тези машини се повреждат отвреме навреме ;)

И не се притеснявай, аз като си купувам лаптоп, винаги знам, че съм се прецакал, ама няма просто какво да се купи вместо лаптоп, така че... щеш-не щеш скачаш с двата крака. Чакам да напишат хубав софтуеър за Андроид, ма това засега не става...
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот dirtnewbie » Нед Мар 04, 2012 10:41 pm

http://www.technopolis.bg/b2c/details/5 ... -AH531/RED Това е на Фуджицу. Какво мислиш за него? Дали ще ми свърши работа за хубави игри и т.н. Не мога да разбера как да е без видео карта? Нали за да е по-добре всичко трябва да има?
http://www.technopolis.bg/b2c/details/5 ... PAD-Z570AM Ето и един на Леново. Мисля, че не е добър колкото Ейсъра, но какво да се прави. Вие ги разбирате, и ако може да ме насочиш точно към един от всичките лаптопи, изброени до сега.
make my wishes come true
dirtnewbie

Мнениеот PtD » Нед Мар 04, 2012 11:00 pm

dirtnewbie написа:Ще се опитам да го перефразирам с мои думи. Записвам уиндоус или Линукс на диск, слагам го в компа и отварям буут менюто? :confused:

Има много варианти, от които единият законен е: отиваш в магазина, купуваш си Windows 7, те ти дават bootable DVD, слагаш си го в DVD drive-a на лаптопа и стартираш. Другият законен е да си го купиш с предварително инсталирана OS.

:magnify: :wavey:
:emlaugh:

И да, аз ползвам легален Winbloze, колкото и да ме боли сърцето като давам кинти на M$. :smokin:
Аватар
PtD

Мнениеот dirtnewbie » Нед Мар 04, 2012 11:11 pm

PtD написа:
dirtnewbie написа:Ще се опитам да го перефразирам с мои думи. Записвам уиндоус или Линукс на диск, слагам го в компа и отварям буут менюто? :confused:

Има много варианти, от които единият законен е: отиваш в магазина, купуваш си Windows 7, те ти дават bootable DVD, слагаш си го в DVD drive-a на лаптопа и стартираш. Другият законен е да си го купиш с предварително инсталирана OS.

:magnify: :wavey:
:emlaugh:

И да, аз ползвам легален Winbloze, колкото и да ме боли сърцето като давам кинти на M$. :smokin:

Аха, ясно. А Вие можете ли да кажете нещо за горните 2 лаптопа? :( Кой е по-добрият?
make my wishes come true
dirtnewbie

Мнениеот qwerty42 » Нед Мар 04, 2012 11:58 pm

Хмм, много странен съвет за лаптоп без видео... Аз никога не бих си купил лаптоп без видео карта. Колкото и "леки" игри да играе, все пак ще играе игри. А лаптопа с вградена карта не става за нищо... Един приятел и той нямаше пари преди 2 години и тогава си взе уж с по-хубав процесор, обаче вградено видео. Дори тогава въобще не можеше да играе по-нови игри, а пък сега да не говорим. И лаптопа му пак си грее... Но една подложка с вентилатори е 20-30 лева, ако се държи лаптопа на бюро, всичко е перфектно (като изключим малко по-силния шум от вентилаторите). На HP-то само това му е по-хубаво, че много добре се охлажда. Дел-а много загрява, но пък от към производителност са най-добри за мен. За acer, нищо не мога да кажа, поледният модел, който dirtnewbie показа на теория не изглежда зле, но по-добре да потърси и да говори с някого, който се е докосвал до такъв.
Моят съвет към автора на темата е да се насочи към друг форум, специализиран за компютри. Аз не искам да препоръчвам нищо, не разбирам чак толкова, просто споделям личен опит и наблюдения. (:
SB R 3.14 ^^
Аватар
qwerty42

Рейтинг: 1250

Мнениеот bluskanie » Пон Мар 05, 2012 12:10 am

qwerty42 написа:Хмм, много странен съвет за лаптоп без видео... Аз никога не бих си купил лаптоп без видео карта. Колкото и "леки" игри да играе, все пак ще играе игри. А лаптопа с вградена карта не става за нищо...

Ако може да подкрепиш мнението си с някакви аргументи, би било прекрасно...

Видео карта е убаво нещо, но тези енвидии, които слагат на лаптопите за по 1000лв са същите или по-слаби от Intel HD 3000, които са вградени в Intel i-сериите от второ поколение. Това може да се провери лесно онлайн, като се погледнат тестовете на тия карти. Една видео карта има собствен процесор и захранване, което харчи енергия и грее допълнително, а в интелските процесори е вградена, тоест не харчи повече...

Момчето казва, че не иска да играе най-новите игри, но и да искаше, то това нямаше да стане с лаптоп от 1к с крапи видео карта от енвидия, така че според мен това го устройва повече от доволно.

Та на въпроса. Тия двете предложение по-горе не стават. Ето едно предложение:
http://www.technopolis.bg/b2c/details/5 ... 0E5Z-A04BG

Ето още едно:
http://www.technopolis.bg/b2c/details/5 ... 050-/00903

Та нещо от сорта препоръчвам аз, без изобщо да знам как ще се оправяш със сервизите на тия марки. Нито знам къде са, нито дали има... направи си сметката :)
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот bluskanie » Пон Мар 05, 2012 12:14 am

PtD написа:И да, аз ползвам легален Winbloze, колкото и да ме боли сърцето като давам кинти на M$. :smokin:

Тук въпросът е решен. В големите онлайн и неонлайн магазини НЕ можеш да си купиш лаптоп без уиндоус инсталиран, така че... боли-не ноли - плащаш и заминаваш :)
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот qwerty42 » Пон Мар 05, 2012 12:50 am

Първо - нямало да играе нови игри, ама всеки месец излизат разни заглавия, едно да му привлече погледа и няма да може да го играе. Щом иска да играе игри въобще, значи, че ще иска и някоя по-нова да пробва по някое време. Няма как просто, геймъра си е геймър, дори да е просто "кежуъл цъкач"

Второ - За 1000лв, ако се хване промоция се намира същият този дел, който ти си посочил (но в други сайтове), само че с 1гб NVIDIA GeForce GT 525M, което е по-добро от което и да е вградено видео за тези пари. Още 30 лева за охлаждаща подложка няма да са му много в повече. И за неудобството, че няма да може да играе игри докато е в леглото, а само да сърфира в нета (както аз правя в момента от абсолютно същият модел) ще може да играе на бюро/маса най-новите игри.

Edit: Сега и аз се сетих, като прочетох написаното от PtD... Моят компютър е от Зора и го взехме без Уиндоус, като има 2 години гаранция. В който и да е магазин на Зора, да го занеса те си го пращат вече по сервизи и т.н.

Да добавя още нещо - в различни магазини можеш да вземеш един лаптоп и да го "тестваш" една или две седмици и ако не ти харесва да го върнеш без никакво обяснение. Не знам дали още някои магазини предлагат и услугата да вземеш 2 лаптопа, за да ги сравниш и да си избереш единия. Преди мисля, че предлагаха такива услуги, но на много малко места. Така може да пробваш с вградена видео карата и с такава със собствена памет. Който лаптоп ти отърва повече, него взимаш (:
Последна промяна qwerty42 на Пон Мар 05, 2012 1:27 am, променена общо 3 пъти
SB R 3.14 ^^
Аватар
qwerty42

Рейтинг: 1250

Мнениеот PtD » Пон Мар 05, 2012 1:07 am

bluskanie написа:
PtD написа:И да, аз ползвам легален Winbloze, колкото и да ме боли сърцето като давам кинти на M$. :smokin:

Тук въпросът е решен. В големите онлайн и неонлайн магазини НЕ можеш да си купиш лаптоп без уиндоус инсталиран, така че... боли-не ноли - плащаш и заминаваш :)

Не е вярно. Можеш. Има с FreeDOS, има и с Linux. Определени модели наистина не можеш без Winbloze, но не важи за всички. Знам, защото съм си купувал Dell Latitude, който беше с някаква форма на DOS ;) Tи само си помисли с колко милиарда $ глоба щяха да одрусат M$ за злоупотреба с монополно положение, ако нямаше избор на OS, ;)

dirtnewbie написа:Аха, ясно. А Вие можете ли да кажете нещо за горните 2 лаптопа? Кой е по-добрият?

Не мога, защото не разбирам от хардуер :magnify:
Аватар
PtD

Мнениеот bluskanie » Пон Мар 05, 2012 3:11 am

qwerty42 написа:Второ - За 1000лв, ако се хване промоция се намира същият този дел, който ти си посочил (но в други сайтове), само че с 1гб NVIDIA GeForce GT 525M, което е по-добро от което и да е вградено видео за тези пари. Още 30 лева за охлаждаща подложка няма да са му много в повече. И за неудобството, че няма да може да играе игри докато е в леглото, а само да сърфира в нета (както аз правя в момента от абсолютно същият модел) ще може да играе на бюро/маса най-новите игри.

Въпрос на приоритети. Пак казвам, последната карта на Интел е способна да подкара всички игри, които човека е казал, че иска да играе на макс качество. Играят се доста от новите игри на медиум. Тия карти, които ти ги споменаваш са ентри левъл карти, които не са нищо особено, но предполагам ще се справят малко по-добре с някои игри и толкова. Забрави да играеш Батълфилд на хай резолюшън. Просто не си заслужава да се жертва цялата машина, заради малко повече гейминг пауър. Като се запраши малко (нали човека на село ще го носи) и ще започнат проблемите, но пък може да си спре парното вкъщи, де :)Това с алуминиевите кулъри е ужас. То нали затова е лаптоп, за да се мести, а като почнеш да местиш и кулъри, вече става прекалено, па и още един кабел се мотае наоколо... аз не бих се навил.

PtD, възможно е, но аз като купувах, специално търсих без ОС, щото си имам MS, но във FRYS (който тука е основен магазин за IT) ми казаха, че само уиндоус може (като изключим МАК). И сега гледам и онлайн при тях... http://www.frys.com/catreq/-18384 нема братче. Според мен го прекарват през стор полисито, уж клиентите искат само уиндоус и с това заобикалят закона...
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот hrissim » Пон Мар 05, 2012 9:13 am

dirtnewbie написа:...
Аха, ясно. А Вие можете ли да кажете нещо за горните 2 лаптопа? :( Кой е по-добрият?

Виж и този.
Също предлагат гъвкави лизингови схеми.
- Лаптопчето е с доказана и действаща противоудърна защита на харддиска, който е от бързите - 7200 об/мин.;
- 14-инчов матов дисплей със светодиодна подсветка - това е много важно и щадящо зрението!;
- 24 месеца международна гаранция;
- четец на пръстови отпечатъци;
- Само 2 килца.
Зехте ли си ДОЗАТА планина?
Статии за:
Палатки *** Туристически обувки***Дрехи за туризъм
Аватар
hrissim

Мнениеот PtD » Пон Мар 05, 2012 9:19 am

hrissim написа: матов дисплей със светодиодна подсветка - това е много важно и щадящо зрението!;

+1

Не мога да разбера как се набутват да си купуват гланцови дисплеи. Абсолютно непрактични за по-голямата част от реалните условия. Eле па за работа на открито.

bluskanie написа:... Fry's ...

Не съм се заглеждал във Fry's, ама ако отидеш примерно на dell.com, имаш в критериите за избор FreeDos / Linux :idea:
Аватар
PtD

Мнениеот dirtnewbie » Пон Мар 05, 2012 9:03 pm

Мисля, че този, който ми препоръча hrissim е доста добър, но ще се опитам да ви кажа защо не мога да вземам от други магазини. Селото ми е град Берковица. Там има 1 мгазин за компютри, като се продава всичко - лаптопи, консумативи, воланчета и други глупости. Моделите там не вярвам да са много и не вярвам да си избера нещо. Единственият ми избор е да отида с баба ми до Монтана(на 25км) и да си харесам нещо от Технополис, Техномаркет, Зора (ако има), и това е. От тези магазини нямам възможност да си купя, колкото и добри да са офертите. Аз ако имах достатъчно години още сега щях да съм си избрал и може би да съм си купил. Сега, това е към Блъсканье :D :agree: Обичам да игра ЦС-четата, обичам и ЛФС, допадат ми и някои от по-новите игри като Драйвър Сан Франциско и подобни. За игри като Батълфилд не съм си и мислил, щото аз такива игри не уважавам много. Доти, ЛОЛ и подобни също не играя. Просто искам да е достатъчно силен, че ако ми хареса някоя нова игра, тя да ми тругне. Леново комп'трите, които аз посочих, отпадат. Първия Ейсър също. Мисля, че Делът не е лош - този от 1079 лева. :) На него съм се спрял, защото повече от 100 лева никога няма да мога да събирам за вноската. 50 лева ми дава майка ми и другите трябва да ги събирам от джобни. Половин месец без ядене или цял месец, като харча половината от тези, които са ми за един ден. :evil: Кажете ми само, защото съм се решил да взема този последния. Да го взимам ли него като отида в технополис?
make my wishes come true
dirtnewbie

Мнениеот taurus13 » Вто Мар 06, 2012 12:43 am

Не знам, не ги разбирам тия отношения, ама от ядене да се пести за компютър. Виж, ако ти дават някви джобни дето да си ги харчиш за глупости ОК, ама да не ядеш от сутрин до вечер. Аз ако бях родител, не бих допуснал такова нещо.
То иначе парите, както и да ги гледаш майка ти все ги дава. :D Купи си което ти харесва, компютърът е учебно пособие в днешно време и не може без него да се върви напред, но за съжаление много родители са затруднени да осигурят това за децата си.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот dirtnewbie » Вто Мар 06, 2012 10:31 am

taurus13 написа:Не знам, не ги разбирам тия отношения, ама от ядене да се пести за компютър. Виж, ако ти дават някви джобни дето да си ги харчиш за глупости ОК, ама да не ядеш от сутрин до вечер. Аз ако бях родител, не бих допуснал такова нещо.
То иначе парите, както и да ги гледаш майка ти все ги дава. :D Купи си което ти харесва, компютърът е учебно пособие в днешно време и не може без него да се върви напред, но за съжаление много родители са затруднени да осигурят това за децата си.

Нямам собствен компютър, иначе имам на разположение. Просто не го ползвам много често и искам да си купя свой. По 5 лева ми дават на ден, като в нас винаги мога да ям нещо преди да изляза. Това не ми е проблем. Аз за 1 месец трябва да събирам по около 50 лева, което е посилно за мен :deal: :D
make my wishes come true
dirtnewbie

Мнениеот prokalnatiq » Вто Мар 06, 2012 11:29 am

Пфф дават ти по 5 лева на ден а не искат да ти вземат сносен компютър? Обясни им че ще ти трябва за учене, а през лятото за игра с приятели които вече имат компютри. Или ги помоли да поставят условие при което да ти купят, пример: да завършиш с 5,50, да им помагаш с работата в къщи (миене на чинии, пускане на прахусмукачка) и с тяхната( много зависи какво работят и дали изобщо можеш да им помагаш). Това, че да си спестяваш парите от закуска за компютър не е така, особено при сумата която му дават. Пре спокойно може да си яде в къщи и от тези 5 лева да харчи 2-3. Мен ми дават по 20 лева за цялата седмица и средно спестявам по 10, а не като да не излизам на кафета с приятели и т.н. :agree:
Аватар
prokalnatiq

Рейтинг: 1353

Мнениеот Antares » Вто Мар 06, 2012 1:31 pm

Ако цената е определяща - задължително стационарна машина. Съотношението цена/продуктивност е в полза на стационарната машина. Лаптопа е за хора, които пътуват често и искат да го имат навсякъде. Или за гъзареене. Ама за второто трябва да имаш повечко пари за трошене.

Лично аз продължавам да си ползвам основно стационарна машина. Мога да си позволя качествен геймърски лаптоп (играя доста игри), но предпочитам разликата в парите да ги влагам в ски и колело. Ако си бях взел лаптоп, сега нямаше да имам ски, нямаше да имам екипировка и нямаше да съм изкарал бати уикенда на Безбог. Та ако нямаш излишни пари за трошене - по-добре стационарна машина.

П.П. Лаптопа също е компютър.
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот Vinbg » Вто Мар 06, 2012 3:31 pm

За игри: Настолен
За бизнес: Лаптоп

Това е истината. Имам 2 доста добри лаптопа и двата стават за игри, но ако подкарваш нещо тежко прегряват - няма как. На настолния можеш да му сложиш и 4 вентилатора ако искаш.

Ако искаш настолен аз дори в момента продавам читава конфигурация + монитор/клавиатура/камера/микрофон ( http://forum.nbu.bg/index.php?showtopic ... ntry188554 ), защото вече рядко играя игри и ползвам 2 лаптопа => само събира прах в нас и няма смисъл да го държа.
Аватар
Vinbg

Рейтинг: 1221

ПредишнаСледваща

Назад към Други