Мнение за каска

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Мнение за каска

Мнениеот idkedikov » Чет Мар 22, 2012 8:34 pm

Здравейте , бих желал някакво мнение за една каска , която съм харесал и се двуумя дали да си я поръчвам , понеже хич не ми харесват асъл ХС каските :)

http://www.dimibike.com/velosipedi-koloezdene/velosipedna-ekipirovka/kaski-velosiped-grupa/casca-661dirtlid.htm

Поздрави.
idkedikov

Рейтинг: 1200

Re: Мнение за каска

Мнениеот Chroni » Чет Мар 22, 2012 8:42 pm

В какъв стил ще караш?
Карам Клаймбър - skype: johnni_walkers
Аватар
Chroni

Рейтинг: 1134

Мнениеот si-fi*LISKO » Чет Мар 22, 2012 8:45 pm

При така зададено условие на темата мога да ти препоръчам само цвят. Черния мат е истината. Другите не ги гледай
92% истина...
Аватар
si-fi*LISKO

Рейтинг: 1272

Мнениеот Ozzie » Чет Мар 22, 2012 9:39 pm

@idkedikov
Като се стопли времето, ще ти се сварява главата в тази тенджера. Успех!
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот penmark » Чет Мар 22, 2012 9:46 pm

Ozzie написа:@idkedikov

+ още повече и ако е черна да привлича слънцето.
Аватар
penmark

Рейтинг: 2000

Мнениеот si-fi*LISKO » Пет Мар 23, 2012 8:00 am

Точно черен мат трябва да е! Тогава ще си свари мозъка за секунда и няма да усети болка :evil: А после няма да му тежи на главата, 'щото няма нужда да я носи (нали вече няма да има какво да пази).
92% истина...
Аватар
si-fi*LISKO

Рейтинг: 1272

Мнениеот djogobg » Пет Мар 23, 2012 4:43 pm

Наистина зависи в какъв стил караш - аз съм привърженик на този тип каски, защото моята ме е спасявала при не една човка(падал съм и с леките, които просто се извъртат на главата ми, след това трябва да се превързввам).
За сваряването - ще се свариш, ако караш по нагорнище с нея - аз по нагорнище каска не ползвам.
Черен цвят не е добра идея, защото наистина доста напича и ако си я държал на раницата и я сложиш на главата се сваряваш - вземи си бяла.
Отново казвам - зависи от стила, аз карам(без downhill i freeride спускания) навсякъде и си патя от скрити корени, камъни и т.н. - ако караш само по разчистени пътеки - тази каска не ти трябва.
warp 9.8
Аватар
djogobg

Рейтинг: 1306

Мнениеот idkedikov » Пет Мар 23, 2012 6:36 pm

Карам из горските пътеки - предимно равно с леки изкачвания и що годе добри спускания , но си има доста камънак , дървета и корени.Каската ще я ползвам за спусканията, както каза колегата при изкачванията не ми трябва.Наясно съм , че ще ми се свари тиквата , но се надявам като ме брули вятъра да се охлаждам :)
Благодаря за съветите :beer:
idkedikov

Мнениеот argon » Съб Мар 24, 2012 11:33 am

Тази идея, че каска не трябва на изкачванията, не я разбирам много. Освен ако не се качваш с лифта :)Каските за ХС затова са леки и с добро проветрение, за да не се налага да се свалят. Както уж е само изкачване, ще дойдат едни 20 метра с обратен наклон, ще се зарадваш и ще се сурнеш....и после и ще си се потрошил, че и каската ще трябва да търсиш, къде е литнала в храсталака. От 7 години и за хляб да отида карам само с каска. Пък не ми се е сварил мозъка :agree:
П.С. Абе, губят ми се някакви познания по аритметика, но не мисля, че е от това :)
Like Steven Segal I'm hard to kill....
Аватар
argon

Мнениеот eksa » Съб Мар 24, 2012 9:23 pm

А бе, и аз съм в дилема за каска сега. По принцип какво ли не съм карал, но каска не съм слагал. Ама след едно брутално падане си промених мнението.
Колебая се между два модела, а именно:

Тази (1) и Тази (2)
Фул фейс каската ще ме пази много по-добре, което е ясно. И бих я взел веднага, ама се чудя дали няма да умра от жега с нея по горещините...
Само това ме спира. Тая за ХС е готина, но мисля, че ако падна по лице, няма да ме опази хич.
Карам главно ХС, отвреме навреме по планински пътечки с леки спускания и минимални скокчета, колкото за протокола. Но карам и бая бързо... та т'ва ми е грижата..
Всякакви съвети и мнения оценявам! :dontknow:
Започваш на max и постепенно увеличаваш.
Горд собственик на El Capitan
Аватар
eksa

Мнениеот frantishek » Съб Мар 24, 2012 9:35 pm

Увекса е за шосе. Не че не може и в гората с нея но няма козирка която да ти прави сенка. А фул фейс и ХС :crazy: поне според мен.
Аватар
frantishek

Рейтинг: 1433

Мнениеот botroid » Съб Мар 24, 2012 10:58 pm

argon написа:Тази идея, че каска не трябва на изкачванията, не я разбирам много. Каските за ХС затова са леки и с добро проветрение, за да не се налага да се свалят.

Всъщност е много просто. Каските за XC, колкото и проветриви и надупчени да са, все пак спарват и е некомфортно с тях при дълги и тежки изкачвания на слънце при високи температури. Проветрението на XC каските се поражда от въздушното течение, което влиза през дупките на каската. При продължителни изкачвания, няма нужната скорост, за да има такова течение и следва спарване, което обикновено се избягва, като в началото на изкачването, каската се сваля и се закача на раницата. А когато се редуват кратки изкачвания със кратки спускания, каската не се сваля!
Аватар
botroid

Рейтинг: 1343

Мнениеот argon » Съб Мар 24, 2012 11:32 pm

Е, виж при такаваа ситуации да си свалиш каската :agree: Но понеже, се обсъждаше , каска на DJ да замести каска за XC, с идеята , че ще се носи само на спусканията...това ми се видя не много читава идея.
Like Steven Segal I'm hard to kill....
Аватар
argon

Мнениеот natalito » Съб Мар 24, 2012 11:57 pm

ето го хибридчето
Изображение
"I say the sunshine will blow my mind and the wind blow my brain" - BA

Изображение
Аватар
natalito

Мнениеот eksa » Нед Мар 25, 2012 8:50 pm

След като днес карах по Витоша в едно прилично топличко време (по обяд) и се поизпотих, мисля че фул-фейс каската отпада. Няма шанс да издържа с нея, а да я слагам и махам постоянно е крайно неудобно и ще доведе до зарязването й :D .
Та избрах си тази касчица и утре отивам до байк центъра да видя дали ще ми е удобна и ако да, я взимам.
Някой има ли впечатления от същата?
Аватар
eksa

Мнениеот eksa » Пон Мар 26, 2012 2:00 pm

Лош опит да едитна горния пост...както и да е - взех я тази каска. Много удобна и проветлива. Изглежда здрава, дано не ми се налага да се уверявам.
Аватар
eksa

Мнениеот Astianaks » Пон Мар 26, 2012 3:37 pm

Пичове, това за мен е ултимативната каска-хибрид:

Изображение

Само че си нямам идея, кой в България внася MET и дали изобщо има този модел... Ако някой има инфо, ще съм много благодарен!
Trek Gary Fisher Advance 2011
Аватар
Astianaks

Рейтинг: 1220

Мнениеот penmark » Пон Мар 26, 2012 4:07 pm

Който и да я внася, 300 лв е в чужбинско
http://www.ebay.com/itm/2012-MET-Parach ... 2317976b76
Ама по-добре да не я внася никой, че като знам какви надценки слагат. :D
Аватар
penmark

Мнениеот Ozzie » Пон Мар 26, 2012 4:40 pm

По едно време май ги продаваха и тук на цена около 200 лв.
Което пак си е безбожна работа на фона на цените на останалите каски.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот eksa » Пон Мар 26, 2012 8:41 pm

Ако можеш да я намериш отнякъде и да си я позволиш: http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=10718
Лично аз нямам толкоз кешовица, но проимам ли - ще си взема таквоз хибридче. :)
Аватар
eksa

Мнениеот seiko » Пет Апр 06, 2012 12:51 am

Ozzie написа:@idkedikov

:) Вярно е. Пробвах заради cooler look и съжалих! Запали ми се главата и си се върнах към класиката.
seiko

Мнениеот seiko » Пет Апр 06, 2012 12:56 am

eksa написа:А бе, и аз съм в дилема за каска сега. По принцип какво ли не съм карал, но каска не съм слагал. Ама след едно брутално падане си промених мнението.
Колебая се между два модела, а именно:

Тази (1) и Тази (2)
Фул фейс каската ще ме пази много по-добре, което е ясно. И бих я взел веднага, ама се чудя дали няма да умра от жега с нея по горещините...
Само това ме спира. Тая за ХС е готина, но мисля, че ако падна по лице, няма да ме опази хич.
Карам главно ХС, отвреме навреме по планински пътечки с леки спускания и минимални скокчета, колкото за протокола. Но карам и бая бързо... та т'ва ми е грижата..
Всякакви съвети и мнения оценявам! :dontknow:

Всичко зависи от твоя вкус. Относно безопасност, всякаква каска има файда. Шосейни НЕ! Грозни са! Но за XC с малката козирка са идеални, леки и проветриви. Ако си много добър давай full face:) Иначе е малко прекалено.

Успех!
seiko

Мнениеот fall_out » Пет Апр 06, 2012 4:43 pm

Тоя мет парашут не става. Имам такава мисля, че поне вече два сезона. Взех я с идеята да мога да карам навсякъде без да я свалям, само, че тук в Пирин рядко има терен изкачване следващо от спускане. Обикновенно се почва едно яко бъхтане по 300-900 метра денивелация (зависи колко нагоре съм надъхан да се кача) и после яко блъскание по камъни, дърве и клони, понякога с много бързи участъци. В моя случай каската е напълно безмислена понеже колкото и да отвори да има, си напича много яко, и освен това тоя подбрадник винаги успявя да ти задържи и/или върне част от дъха обратно. Да не говорим че при ушите е доста тясня (поне за мен) и малко трудно се напъхва на главата подходящия размер, отгоре на всичко тая подплата за потта отвътре се размества и отлепва доста често и в резултат ти се забива велкрото или както там се казва на каската по черепа. Да не обелязвам, че предимно карам под сенките на 20 метрови дървета, на сравнително хладни места лятото и пак не става за катерене.

Ако терена по който караш е предимно първо изкачване, после спускане за мен най-добре би било да си вземеш нормален фуллфейс. Ако карараш по постоянно променящ се терен може би каските от типа които предпазват по-голяма част от тила са по подходящи, но аз такава не съм пробвал.

За мен изкачването с каска е напълно безмислено, до толкова колкото зависи къде точно е това, ако караш където има доста трафик си е нужно(ама кой е тоя мераклия да диша изгорелите газове освен шосейките?), но за катерене по асфалт или черен път със скорост 7-15км/ч където минава по една кола на 20 минути мисля, че напълно безмислено. Според мен най-добрия вариант е да имаш една челадинка и един фуллфейс, и да си избираш коя да носиш според карането(до колкото може да се предвиди), но неща от типа 2в1 като тоя Мет не работят, освен ако не му свалиш подбрадника да го караш като челадинка, но тогава какъв е смисъла да даваш толкова пари? В момента моя си го ползвам като нормален фулфейс(използвам го само на спускане), с разликата, че не може да ти даде същата защита.
Аватар
fall_out

Рейтинг: 1685

Мнениеот vlekov » Съб Май 05, 2012 12:56 am

Аз имам Fox Flux. В България е достъпен производния ѝ вариант, наречен Sixsixone Recon. Двете каски са практически еднакви, дори мисля, че се произвеждат от един и същ производител в далечния Изток. Има още няколко подобни каски, които се водят тип АМ и са с по-голяма площ на пластмасата за задната част на кратунката, включително и на Giro, но не си спомням моделите им, във Веломания със сигурност биха те обслужили подобаващо. Една от тях дори е тествана от Админа - Bell Variant, ето и линк към ревюто.
Сега за моята каска - купих я от Chainreactioncycles, излезе ми 100лв. с безплатна доставка. В България 661-ския ѝ вариант се продаваше в БАС на цена от около 180лв. доколкото си спомням, мързи ме в момента да търся актуална цена. Съветвам те относно цената да вземеш сериозно предвид горния коментар и да се ориентираш към съответния добре известен нам ирландски онлайн магазин :D Каската за мен е супер - проветрива, комфортна за моето канче, има достатъчно място за да мога да си слагам кърпа пролетно време или зимна шапка за колоездене тип "плувна шапка" когато температурата падне под 10 градуса. В началото и аз като теб се бях ориентирал (неправилно, ъфкорс) от съображения за сигурност и имайки предвид зиморничавостта си към каски тип нощно гърне. Купих си такава и след точно две карания я зае*ах в гардероба. Потиш се като свиня на маратон и в момента, в който през тесните дупки нахлуе малко по-хладен въздух, започва да ти мръзне канчето. С Фокса, въпреки, че е целия на грамадни дупки, този проблем отсъства, абсолютна мистерия за мен по каква причина се получава така. Малко по-тежка е от стандартната ХС каска тип "гръмна ми кратуната и мозъка ми се вижда" ( :D ), но пък е качествено изработена, изглежда здрава. Е, все още не съм ѝ направил краш тест :praying: Нямам и желание.
Това е от мен, дано съм бил полезен.

ПП: пардон за избутването на тая стара тема :blush:
Изображение Изображение
Аватар
vlekov

Рейтинг: 1365

Мнениеот Fantomas23 » Чет Юли 19, 2012 6:05 pm

За да не пускам нова тема, реших тук да драсна няколко реда. Та търся си каска, бюджета ми е 80-100 лв. Тиквата ми е бая голяма, та досега доста каски, които съм пробвал не ми стават или ме стягат много. Днес пробвах тази каска и я усетих доста добре. Точно като за моята голяма тиква. :D Та питането ми е, някой има ли впечатления от нея, предимства, недостатъци? Ясно е че не е най-добрата каска, но затова не е и скъпа.

Пробвах иначе и Bell Slant, която се води също по-универсална, но леко ме стискаше от двете страни и не се чувствах много комфортно с нея.

Ще се радвам на мнения за Bell XLV или препоръки за други каски!
Аватар
Fantomas23

Мнениеот andycu » Чет Юли 19, 2012 8:23 pm

Е не е чак пък толкова зле с Диджейска каска надолу... Зависи от поддържаната скорост. Който няма пари за скъпите хибриди, му препоръчвам да си вземе такава. Даже за по-агесивно каране си е доста наложително. Не падам много и не на тиквата си, но успях да сцепя една челядинка точно на тила. Половин сантиметър надолу и щях да си остана в планината...С дъртърската(Bell faction) ми е по-спокойно и е доста удобна.
От друга страна най-лесно и удобно е да си отидеш на място, да си пробваш избрания вариант, да потърсиш алтернативи. По интернет е малко по-трудно с мярката и формата. Аз бих предпочел каска която ми пасава добре, пред някоя с добро нет ревю.
Ambition is for people without a plan.
Продавам: Dartmoor Hornet Боен твърдак http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=16&t=166845
Аватар
andycu

Рейтинг: 1300

Мнениеот Fantomas23 » Чет Юли 19, 2012 8:58 pm

andycu написа:От друга страна най-лесно и удобно е да си отидеш на място, да си пробваш избрания вариант, да потърсиш алтернативи. По интернет е малко по-трудно с мярката и формата. Аз бих предпочел каска която ми пасава добре, пред някоя с добро нет ревю.

Е аз уточних вече че съм я пробвал и понеже добре ми пасна, затова питам дали някой има някакви впечатления от нея. В смисъл - запарява ли, как се чувства при дълги карания и т.н.
Аватар
Fantomas23

Мнениеот xcrider » Чет Юли 19, 2012 11:34 pm

катеренето с дърт каска е като катерене с тенджера на главата, лятото получаваш топлинен удар :)
правилно си се ориентирал към челядинка, точно този модел не съм го пробвал, но не съм чувал челядинка да спарва, а щом ти е удобна, направо взимай :agree:
xcrider

Рейтинг: 1256

Назад към Продукти за крос-кънтри