"хрупане"

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

"хрупане"

Мнениеот darkavenger » Нед Мар 18, 2012 1:25 pm

Преди време имах този проблем с новия ми драг, но от магазина където го взех казаха да го карам още, защото сега не се знаело от какво и тн. абе глупости общо взето сигурно не им се занимаваше в момента.
Та вчера реших да го покарам след като времето вече е ОК и това "хрупане" :dontknow: , което е неясно откъде е, се чува и усеща още по-силно. Или от курбелите или от задните венци - не съм сигурен откъде идва.
Когато е на среден венец отпред и 4-5 отзад "хрупането" става още по-силно. Когато карам отпред се чувства доста странно вибриране на предните курбели...
Така или иначе ще го карам в сервиза, но някой има ли идея какво може да е?
They say that lifes a carousel. Spinning fast, you`ve got to ride it well.
The world is full of kings and queens, who blind your eyes and steal your dreams.
darkavenger

Рейтинг: 1240

Re: "хрупане"

Мнениеот манджа » Нед Мар 18, 2012 4:32 pm

Да ти опира дерейлиора във веригата ??
ЕДИТ : Тук естествено хвърлям боб..
Pulse STR
Аватар
манджа

Рейтинг: 1454

Мнениеот styanski » Нед Мар 18, 2012 6:41 pm

Да не е нещо по-скоро като тракане, ако е това скоростите ти не са настроени както трябва, и при мен е така.
ALTAFINI написа:
По принцип Avid Elexir са спирачки за Street и Dirt, естествено като излкючим "Ultimate" и "R" , но стават държат се и спират доволно, но пък за по тежки терени не знам карал съм много малко с такава!
Изображение
Аватар
styanski

Рейтинг: 1091

Мнениеот darkavenger » Нед Мар 18, 2012 6:52 pm

Не е тракане... и не опира никъде гледах го внимателно .... имам чувството, че е нещо вътре във венците.... когато го напъна малко повечко, на някое нагорнище примерно, и започва страшно много да се чува и в точката, в която започва дори се получава и вибрация в курбелите...
Ще го занеса на ремонт и ще видим какво ще излезе
The world is full of kings and queens, who blind your eyes and steal your dreams.
darkavenger

Мнениеот penmark » Нед Мар 18, 2012 7:07 pm

Курбела на квадрат ли е? Вземи го притегни. Педалите да не са пластмасови?
Аватар
penmark

Рейтинг: 2000

Мнениеот picasso12346 » Нед Мар 18, 2012 7:17 pm

Венците на какво са?
Да не е със сцепена ос на главината.Това са симптоми точно преди сцепване.
sr suntour => marzocchi
picasso12346

Рейтинг: 1206

Мнениеот darkavenger » Нед Мар 18, 2012 7:51 pm

Сега като го написа възможно е и да е това.... още като го взех беше така, но много по-малко и почти не се усещаше, но ми казаха - карай смело като стане по-зле ще го видим какво е ..... и явно е дошло времето.
Ще им го подхвърля това, благодаря
darkavenger

Мнениеот манджа » Нед Мар 18, 2012 10:40 pm

Може би като напънеш гумата ти дере в чейнстея :dontknow:
Pulse STR
Аватар
манджа

Рейтинг: 1454

Мнениеот darkavenger » Вто Мар 20, 2012 9:46 am

Никъде не опира ....
ще се самоубия вече ...... вчера го закарах в магазина откъдето го взех и като го покарах там, а и човека се чувстваше съвсем слабо и нямаше почти никакъв проблем..... не знам вече ... оставих го и ще видим днес...
darkavenger

Мнениеот Teodor40 » Вто Мар 20, 2012 10:34 am

darkavenger написа:Никъде не опира ....
ще се самоубия вече ...... вчера го закарах в магазина откъдето го взех и като го покарах там, а и човека се чувстваше съвсем слабо и нямаше почти никакъв проблем..... не знам вече ... оставих го и ще видим днес...

В кой сервиз не можеха да ти кажат от къде си чува? :)
Клуб и вело училище http://gravity-bike.com/
Аватар
Teodor40

Рейтинг: 1896

Мнениеот darkavenger » Вто Мар 20, 2012 1:54 pm

Ми ... те не че не можаха просто сега не се чуваше така ....
аз съм го купувал от Тобо и аз гаранцията си е там ... тъй или иначе казаха, че днес механика им ще го проверява и ще ви пиша какво е станало.... тези дни
Просто не мога да разбера как преди 2 дена се чуваше страшно силно, а вчера ........... :boggled:
darkavenger

Мнениеот fiderota » Сря Май 02, 2012 8:48 pm

И аз имам такъв проблем на новото онтарио. В началото мислех, че е нещо нормално, но сега започва да ме дразни. Като прочетох среден венец отпред и 4-5 отзад направо се пукнах от смях викам его е същия проблем. Преглеждам го постоянно и уж веригата не се опира в някое от железцата или обтегача. Развъртам само венците не се издава звук. Последното което ми изглежда най-малкото зло, дано е от там, са ролките на обтегача- мисля че те не се въртят добре. Това за не добре настроените скорости де да знам, може пък и това да е , понякога звука е като от "аха, аха да превключи на некой друг венец" и затова постоянно се оглеждам. Кажи какво стана с твойте.
Мразя насрещен вятър.
Аватар
fiderota

Рейтинг: 1262

Мнениеот Koko88 » Нед Май 06, 2012 8:30 pm

Може да е от суха верига или от не добре нагласен обтегач.Имах подобен проблем но с малката плоча,в сервиза в които ходя ми обясниха че обтегача все опитва да качи веригата нагоре и от там хрупа.
Аватар
Koko88

Рейтинг: 1180

Мнениеот sensation_blue » Нед Май 06, 2012 11:45 pm

fiderota написа:И аз имам такъв проблем на новото онтарио. В началото мислех, че е нещо нормално, но сега започва да ме дразни. Като прочетох среден венец отпред и 4-5 отзад направо се пукнах от смях викам его е същия проблем. Преглеждам го постоянно и уж веригата не се опира в някое от железцата или обтегача. Развъртам само венците не се издава звук. Последното което ми изглежда най-малкото зло, дано е от там, са ролките на обтегача- мисля че те не се въртят добре. Това за не добре настроените скорости де да знам, може пък и това да е , понякога звука е като от "аха, аха да превключи на некой друг венец" и затова постоянно се оглеждам. Кажи какво стана с твойте.

всичко е от настройките на скоростите - виж жилото - повече инфо тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/special ... -repair009
Аватар
sensation_blue

Рейтинг: 1794

Мнениеот fiderota » Пон Май 07, 2012 8:48 pm

Точно това пробвах както е обяснено и сякаш се подобри малко положението, само на 5-ти венец отзад продължава, но по малко. Ще пробвам и да посмажа нещата там и да видим. :beer:
Мразя насрещен вятър.
Аватар
fiderota

Мнениеот sensation_blue » Пон Май 07, 2012 9:10 pm

там често се получава проблем, но най-вече е при износени верига/венци. Провери дали веригата не се е удължила (износила прекомерно) и да хлопа - най-лесно се вижда като я качиш на най-голямата плоча отпред и дръпнеш едно-две звена напред, но това е ако имаш опит или поне база за сравнение, а за по-сигурно се прави чрез измерване - прочети тук viewtopic.php?t=5472
Аватар
sensation_blue

Рейтинг: 1794

Мнениеот fiderota » Вто Май 08, 2012 10:30 am

Ми то е ново колелото, не вярвам да е охлабила толкова рано веригата, като ида следващия път в магазина ще ги питам.
Мразя насрещен вятър.
Аватар
fiderota

Мнениеот PowerSlide » Чет Май 10, 2012 7:14 pm

Вземете ги измийте най-после тез велосипеди :(!:
Аватар
PowerSlide

Рейтинг: 1995

Назад към Веломеханик