най-първо искам да се извиня, тъй като вероятно ще пиша доста и то още в първия ми пост.

Преди време (повече от 7-8 години) карах доста. Обичах да излизам в планината с байка, бях член в няколко клуба и се стараех да го поддържам. В последствие, обаче, "животът ме награби", започнах яко работа и някак си (за съжаление) това ми хоби беше забравено. Тези дни видях колелото си и ми стана доста болно... цялото в прах и мръсотия, не виждало светлина толкова време, а ми беше толкова добър приятел преди...

Ще сложа снимки на състоянието в момента, ще опиша и проблемите, които виждам, ще опиша частите, които имам в момента и наистина ще ви бъда искрено благодарен, ако ме посъветвате какво бихте си купили, ако вие бяхте на моето място. Не искам да ходя в сервиз. Искам да си купя всичко и да си се занимавам сам в свободното време, докато не го съживя.. дължа му го

Ето:

поизчистих го и е червено, макар че тук изглежда розово

Взех го преди страшно много време и имам спомен, че пипах това-онова по него. Ето и другите чаркалаци (поне, които ги знам):
- Рамка - Bachini Storm. Доста лека, алуминиева, мисля и че е здрава. Не мисля да я сменям.
- Лапа - пише някакво Neco.. малко е дълга и може и да я сменя.
- Кормило - не го знам. Алуминка е, криво.. харесва си ми. не мисля да го сменям
- Рога - Trans Х.. нека си стоят.. само ще си взема едни тапи отстрани за кормилото.
- Велокомпютър - VDO C3.. купих го преди няколко години и така и не го пробвах (срам!!)
- Вилка - някакъв Zoom. Не знам дали да го сменям. Малко чука.. мога да го наблъскам с грес и да си купя нови маншони, че тези са скъсани..
- Чашка за вилката - никаква идея нямам каква е. Гледам, че е паднало някакво уплътнение отдолу...
- Спирачки - каквито са ми сложили.. нямам идея. Искам да си остана с V-brake, но не знам дали да подменям апаратите и накладките... може би да, но с какви? Трябва да сменя и лостчетата, тъй като единият е счупен. Жилата и по-специално броните ми изглеждат леко попрецакани в краищата си.. не знам дали да не ги сменя.. така и така съм почнал.
- Капли - Bereta CX 2 Dual - леки, уж хубави.. имат прорези там където се трият гумичките на спирачките. На задната, обаче, забелязвам един дооста голям прорез и имам спомен, че май я бях надрал с изтъркана накладка. Също така, задната бие, но не знам дали е крива капла или главина (които също са някакви стандартни).
- Гуми - вътрешни - 100% трябват нови, външни - също. В момента съм с някакви Кенда 26х1.95, но са толкова стари, че са се нацепили. Мислех си за Schwalbe Land Cruiser, тъй като ще карам и по асфалт, но не знам дали ще имам прилично сцепление, когато се спускам по някоя пътека из Витоша, например

- Скорости - Някакво Shimano, но не знам точно какво Тук-там пише 050... Вършат ми работа. Командите са ок, имат нужда от стабилен реглаж и почистване, но не мисля да ги сменям... кажете си мнението.
- Верига - KMC.. не знам дали да я сменям. Ще я посмажа малко...

Тук се вижда скъсаният маншон, уплътнението, което виси от чашката.. кажете какво мислите за тези спирачки? Нямам никаква идея какво да ги правя... Можете да видите и вилката.. изглежда малко слаба.. но не знам..

Тук можете да видите кормилото и лапата. Дали да не я сменя?

Задната част ми се струча "читава". Трябва само да си намеря от някъде пластмасата, която е между венците и спиците. Сегашната е счупена

Какво мислите за това? Не ме е оставило, макар че се чува чукане от вътре при силно натоварено натискане на педалите.. може би ос касетата. Иначе педали и т.н.. май ще вършат работа.. За дерайльора не знам... мисля, че ще ми върши работа.

Задна спирачка...

Седалката е ужасна. 20-30 мин. каране седнал и задникът ми ме боли ужасно. Ще се радвам, ако предложите нещо приемливо...
И така.. Посъветвайте ме какво да си купя, поне като за начало. Не искам да давам някакви велики суми. Трябват ми оптимално ниски цени и продукти, които ще ми вършат работа за нормално, ненатоварено каране, просто за разтоварване по някоя пътечка. Общо взето, мисля, че със собствен труд ще успея да се вместя в някакъв скромен бюджет от около 150 лв.. 200 макс, ако взема да сменям и разни главини, оси, вилки и т.н.. Все пак положението не е чак толкова лошо

Поздрави и извинявайте още веднъж за дългия пост,
Нед