Спирачен диск опира в накладката.

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Спирачен диск опира в накладката.

Мнениеот botman » Сря Май 23, 2012 10:30 pm

Здравейте,

днеска свалих предната гума, понеже беше безумно кална и исках да я измия. След като я измих и я сложих(и 2-те страни на вилката да опират в ос-та) и затегнах от едната страна, а от другата страна е такова като при затягането на седалата(не му знам името). Та сложих гумата и в момента диска опира в едната накладка и колкото и да навивам от другата страна не се освобождава. Като завъртя гумата има дращене. Някакви идеи как се оправя, търсих в ЧЗВ-то, но нещо не намерих инфо как се монтира.

Спирачки: хидравлични дискови TEKTRO DRACO с преден ротор 180 мм

Поздрави!
botman

Рейтинг: 1200

Re: Спирачен диск опира в накладката.

Мнениеот Ozzie » Сря Май 23, 2012 10:37 pm

Разхлаби болтовете които държат апарата на спирачката към преходника (вилката), след това отново освободи QR-а на остта, затегни го пак.
Стисни лостчето на спирачката и тогава затегни болтовете на апарата. Би трябвало по този начин последния да е се е центрирал спрямо диска.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот botman » Сря Май 23, 2012 11:03 pm

Ozzie написа:Разхлаби болтовете които държат апарата на спирачката към преходника (вилката), след това отново освободи QR-а на остта, затегни го пак.
Стисни лостчето на спирачката и тогава затегни болтовете на апарата. Би трябвало по този начин последния да е се е центрирал спрямо диска.

Благодаря за бързият отговор! Само не разбрах да го затегна докато я държа натисната спирачката ли или да я натисна, да я пусна и да затегна?
Не съм я натискал докато гумата е свалена, нямам представа защо така се получи.

Няма значение колко е затегнат този QR на ос-та, нали? В смисъл колкото мога повече да я стягам или може да се претегне и да има някакви проблеми в последствие?
botman

Мнениеот botman » Чет Май 24, 2012 1:05 am

Сега като го пробвах не опира... Само се е оправило... :D

Много странно. Възможно ли е да е щото са били мокри накладките примерно?

П.С. Нещо не намирам бутона за едит на мнение и за това пиша 2-ро подред...
botman

Мнениеот botman » Пет Май 25, 2012 1:39 am

Ozzie написа:Разхлаби болтовете които държат апарата на спирачката към преходника (вилката), след това отново освободи QR-а на остта, затегни го пак.

Оправих се! :eyebrow: :eyebrow: :eyebrow:

Гледах няколко клипчета в Ютюб как става(точно както си описал) и се оправих. Вярно, че поне 20 пъти отвивах и завивах и сега ще кажа защо.

Това което забелязах е, че колкото и малко да ги въртя 2-та болта(става въпрос "1-во единия малко, после другия малко", за да не се измества апарата), той все пак се изместваше... Не знам некачествени ли са TEKTRO DRACO спирачките или какво, но така и не пожела да стане съвсем по начина, по който си описал. Направих го като след като натисна спирачката и си дойдат на местата мърдам апарата така, че да опира във вътрешната накладка и след като затегна болтовете, самия апарат се връща в средата и всичко пасва идеално(като завъртя гумата абсолютно нищо не се чува, не спира рязко, даже се връща назад като спре).

Днеска се наложи да покарам около 20км. с леко задиращ диск, но не съм използвал предната спирачка... После седнах и си поиграх 30мин. и накрая стана!

Дано съм бил на някой полезен.

Поздрави!
botman

Мнениеот abandonship » Пет Май 25, 2012 10:39 pm

botman написа:Днеска се наложи да покарам около 20км. с леко задиращ диск, но не съм използвал предната спирачка... После седнах и си поиграх 30мин. и накрая стана!Дано съм бил на някой полезен.

Затова има хора, които разбират какво правят и са го правили хиляди пъти.Другия път отдели едни пет лева и не се мъчи.Иди на сервиз.
abandonship

Рейтинг: 1236

Назад към Веломеханик