Скоростите прескачат

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Скоростите прескачат

Мнениеот Zvezdo » Вто Юни 05, 2012 11:27 am

Имам въпросче, на задните скорости някъде по средата вместо да превкючи на следващата по-слаба скорост превключва два пъти и накрая вместо на последната веригата пада. Това дали е въпрос на настройка или по скоро са ми се счупили лостчетата които сменят скорости. Мисля че са с равномерно превключване, имат си позициики.

И друг въпрос за спирачките, възможно ли е с дискове така рязко да се спре че да завлачи гумата, при мен блокира когато не е в движение но като се засиля само намалява а не иска за закове на място. Дали е проблем нещо с диска и спирачката или така си спират че не съм карал дискове до сега :)

Мерси много!
Zvezdo

Рейтинг: 1120

Re: Скоростите прескачат

Мнениеот chessbg » Вто Юни 05, 2012 12:17 pm

Мисля,че настройка трябва да направиш :agree:
chessbg

Рейтинг: 1100

Мнениеот Zvezdo » Вто Юни 05, 2012 12:33 pm

Май с болта Лоу трябва да го погледна другите скорости се сменят мн добре и няма шумове.
Мерси :agree:
Zvezdo

Мнениеот Brave » Вто Юни 05, 2012 12:42 pm

Zvezdo написа:И друг въпрос за спирачките, възможно ли е с дискове така рязко да се спре че да завлачи гумата, при мен блокира когато не е в движение но като се засиля само намалява а не иска за закове на място. Дали е проблем нещо с диска и спирачката или така си спират че не съм карал дискове до сега :)

Мерси много!

Напълно възможно е с дискови спирачки да се блокират гумите. Въпроса е, с какви дискови спирачки е оборудван твоя велосипед и в какво състояние са. Иначе с всичко, поне прилично като качество, би следвало да можеш да влачиш задната гума.
Brave

Рейтинг: 2000

Мнениеот Zvezdo » Вто Юни 05, 2012 12:52 pm

Задната завлачва леко но предната е абсурд. Мисля са trektor Io или много приличат:
http://www.amazon.com/Tektro-Mechanical ... d_sxp_f_pt
поскоро тези мойте май са 160мм:
http://www.amazon.com/Tektro-Brake-Fron ... =1-3-fkmr0
Zvezdo

Мнениеот Zvezdo » Чет Юни 07, 2012 7:12 pm

Не разбирам как да си редактирам мнението модератора ако иска да ги обедини.

Да допълня ако някой има подобен проблем, значи скоростите се оказа понатегнато жило малко го охлабих и се оправи.
А спирачките установих, с не много кеф, че дисковите механични са си били такива, не съм очарован как спират. Другите по-ме кефят май.
Zvezdo

Мнениеот fiderota » Чет Юни 07, 2012 7:28 pm

Предната и без това трудно завлича, а и не е приятно и 2те ти гуми да зацепят. Може да се случи при извънредно спиране и най-вероятно е да се обърнеш по очи. :beer:
Мразя насрещен вятър.
Аватар
fiderota

Рейтинг: 1262

Мнениеот Ozzie » Чет Юни 07, 2012 9:03 pm

Zvezdo написа:Не разбирам как да си редактирам мнението....

Никак, щом е минал повече от един час от публикуването му.

Zvezdo написа:...модератора ако иска да ги обедини.

'ми не е практика, така че едва ли ще се занимава някой точно с това.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот Zvezdo » Пет Юни 08, 2012 12:10 am

В някои форуми мрънкат ако пишеш два пъти подред и затова.

Иначе да като зацепи може да се преобърнеш много гадно но пък аз точно това искам, да набия спирачка да вдигна малко задната гума и да отпусна. Нз що ме кефи да правя идиотии, с тия дискове ще ми е скучно :)
Zvezdo

Мнениеот forgetit » Пет Юни 08, 2012 1:44 pm

Натегни жилото на спирачките. Ако няма затягане от самата спирачка затегни от лостчето. От такава спирачка не очаквай чудеса! Има си хубави механики. Например Avid BB7. Не слагай всички механики под един заменател, тъй като твоите спирачки спират по-зле от един хубав в-брейк.
Айде сега се разрови малко, почети и виж дали ще си харесаш някоя механика. :)
forgetit

Рейтинг: 1200

Мнениеот Zvezdo » Пет Юни 08, 2012 3:51 pm

Ами аз натягам и не съм слабичък. Обаче си спира куцо,как да си харесам механика като трябва да я купя? Има ли някъде където може да тествам? Аз търсих доста за спирачките с дискове преди да питам тук и на английски език , и почти без резултат. Имало модулация ала бала, обаче не ме кефи особенно, ако тествам някъде бб7 ще пиша, но едва ли ще имам шанса, а да сменя запазени спирачки не виждам мн смиъл само пари..
В магазина казаха че само с хидравлика ще усетя разлика, а не с друг модел механична, общо взето казаха че механичните така си спират по куцо, поради по малкия ротор ( при в брейк цялото колело).
Zvezdo

Мнениеот PtD » Пет Юни 08, 2012 10:58 pm

Zvezdo написа: В магазина казаха че само с хидравлика ще усетя разлика, а не с друг модел механична, общо взето казаха че механичните така си спират по куцо, поради по малкия ротор ( при в брейк цялото колело).

E, поизлъгали са те... :smokin:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Brave » Съб Юни 09, 2012 10:27 am

Доста са те излъгали, но здраве да е. Добре настроен и окомплектован с качествени лостчета, жила и брони Avid BB7 е по-мощен от доста хидравлики, а съпоставката му с V-брейк е неуместна - от други светове са.

Принципно, ако караш в планината, дори и по-слабите дискови спирачки имат предимства пред в-брейковете. При кал и вода, V-брейка или не спира въобще или пък яде накладки толкова бързо, че е възможно, един комплект да не стигне за едно каране. Освен това скапва шината, защото попадналите частици пясък са отличен абразив. Отделно, че дисковите спирачки не ги засяга състоянието на каплите - кривини, подбивания и т.н.
Brave

Мнениеот Zvezdo » Съб Юни 09, 2012 12:46 pm

Ами те си спират проблема не е да не спират просто не вдига задната гума, значи бб7 ще дигне задна гума без проблем, така ли?
Относно останалите предимства нямам претенции, мен ме дразни коването иначе си спира и няма шанс да се убиеш (метнеш през кормилото).
Zvezdo

Мнениеот nevestulka » Нед Юни 10, 2012 12:37 am

Сложи си диск 203мм за механична спирачка и вероятно ще можеш да се обърнеш по очи :)
Изображение
nevestulka

Мнениеот Zvezdo » Нед Юни 10, 2012 10:42 am

А тоя диск става ли без да се сменя самия апарат?
Zvezdo

Мнениеот forgetit » Нед Юни 10, 2012 5:25 pm

Да! Просто си купуваш един нов ротор и може да има резултата. :) Защо не почетеш малко? И една добре настроена ББ5-ца ще може да те обърне, но зависи и от това колко килограма си. :)
forgetit

Мнениеот Ozzie » Нед Юни 10, 2012 5:39 pm

Zvezdo написа:...значи бб7 ще дигне задна гума без проблем, така ли?

Не е изключено. Аз съм успявал да направя "човка" на равно, при това от съвсем ниска скорост. :D
Иначе за какъв *** ти е да ти вдига задната гума? Според мен модулацията е много по- важна.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Мнениеот Zvezdo » Нед Юни 10, 2012 11:57 pm

Четох бая преди да зема, не че има мн инфо точно по въпроса дали дига гумата механиката. Сички само ги боготворят.
Под 70 кила съм.
Еми нз за къв х* ми е, тъпата В брейк като ковна и излиташ имам чувството че спира уникално добре, как да разбера дали механиката спира така добре и за по малко разстояние. Имам усещане кога заковава и ме кефи да мога да си го избирам това нещо, а не да нямам избор.
Zvezdo

Мнениеот Zvezdo » Пон Юни 11, 2012 11:29 am

http://www.youtube.com/watch?v=15de3kc7 ... re=related
Ето защо ми е да кове предната гума, определено нещо мойте явно са зле, тоя кове супер лесно. Ще търсим решение.
Zvezdo

Мнениеот Niksancho96 » Пон Юни 11, 2012 2:34 pm

Zvezdo написа:http://www.youtube.com/watch?v=15de3kc7Uts&feature=related
Ето защо ми е да кове предната гума, определено нещо мойте явно са зле, тоя кове супер лесно. Ще търсим решение.

Искаш да ти "коват" спирачките, за да можеш да правиш градуси?
Ozzie написа:Няма да ти слагам иконка с бири, 'щото предполагам нямаш 18 години, за да имаш право да консумираш алкохол, но пък нямаме иконка с бутилка лимонада или боза, така че... :thumb:
Аватар
Niksancho96

Рейтинг: 1193

Мнениеот Zvezdo » Пон Юни 11, 2012 6:05 pm

Държа да отбележа че съм аматьор и за момента мога само да закова леко напред и толкоз без да се връткам :)
Zvezdo

Мнениеот forgetit » Пон Юни 11, 2012 8:06 pm

Имам ББ5 с 203мм ротор...е 67 кг. съм и ме вдига седнал, а не съм я затегнал до край. Ти си решавай...
forgetit

Мнениеот gadriel » Пон Юни 11, 2012 8:13 pm

Zvezdo написа:Държа да отбележа че съм аматьор и за момента мога само да закова леко напред и толкоз без да се връткам :)

За градуси не ти трябва някакво страшно спирачно усилие или скорост, а най-вече техника. Адекватни механики вършат работа, така че 99% проблемът е в теб, а не в тях. Потренирай повечко, питай други карачи за съвет, и ще стане. И внимавай с чатала. :)
Do less. Live longer.
Аватар
gadriel

Мнениеот Paramount » Пон Юни 11, 2012 11:12 pm

За да не пускам нова тема, ще пиша в тази.
Аз имам подобен проблем ( за скоростите ). Взех си колелото вчера ( Specialized Hardrock Disc 2012 ). Докато му тествах скоростите се оказа, че на 24 скорост, на всяко 3-4 завъртане веригата се мъчи и се чува как щрака, имам чувството, че се опъва и създава илюзията, че е къса едва ли не. Също така, другото което забелязах е, че на някои скорости веригата се търка в металното "нещо"/пластина, което/която я държи долу до педалите ( не знам как се казва ). Последното, което установих е, че на друга скорост, да кажем, първи преден венец и трети заден, при каране на задните венци постоянно прехвърля, ту на въпросният трети - ту на четвърти (прескача), като че ли не може да стабилизира на зададената скорост. Въпросът ми е, тъй като колелото е чисто ново, най - вероятно просто трябва да се барне жилото, или? Надявам се да не е нещо сериозно. Всичко друго е тип топ с колелото.

Благодаря предварително!

Edit:
Значи онова "нещо" се наричало декланшор -> веригата се търка в него на накои предавки.
Paramount

Мнениеот djogobg » Вто Юни 12, 2012 9:53 am

За търкането - това е най-вероятно ако си на първи отпред и на 5-6-7-8 отзад - това не трябва да го практикуваш, защото усукваш веригата, търкаш я в декланшора(както си забелязал) и я скапваш лека-полека.
Относно прескачането - да - сигурно трябва леко да се донастроят скоростите.
warp 9.8
Аватар
djogobg

Рейтинг: 1306

Мнениеот Paramount » Вто Юни 12, 2012 10:21 am

djogobg написа:За търкането - това е най-вероятно ако си на първи отпред и на 5-6-7-8 отзад - това не трябва да го практикуваш, защото усукваш веригата, търкаш я в декланшора(както си забелязал) и я скапваш лека-полека.
Относно прескачането - да - сигурно трябва леко да се донастроят скоростите.

Добре де, не би ли трябвало да мога да съм на която и да е предавка и да не се търка никъде? Иначе ще отида до магазина да го настроят.

Благодаря
Paramount

Мнениеот Ozzie » Вто Юни 12, 2012 10:45 pm

Paramount написа:Добре де, не би ли трябвало да мога да съм на която и да е предавка и да не се търка никъде?

Не е редно да караш на която и да е предавка. Има си достатъчно информация как се борави със скоростите и кое е препоръчително и кое не.
Аватар
Ozzie

Мнениеот Niksancho96 » Сря Юни 13, 2012 9:40 am

Виж темите за настройване на скорости на преден и заден обтегач. Тогава ще разбереш защо не трябва да се кара със която скорост ти падне :)
Ozzie написа:Няма да ти слагам иконка с бири, 'щото предполагам нямаш 18 години, за да имаш право да консумираш алкохол, но пък нямаме иконка с бутилка лимонада или боза, така че... :thumb:
Аватар
Niksancho96

Рейтинг: 1193

Мнениеот Zvezdo » Сря Юни 13, 2012 10:39 am

gadriel написа:За градуси не ти трябва някакво страшно спирачно усилие или скорост, а най-вече техника. Адекватни механики вършат работа, така че 99% проблемът е в теб, а не в тях. Потренирай повечко, питай други карачи за съвет, и ще стане. И внимавай с чатала. :)

С скапан В брейк дигам без проблем с квато и скорост с леко натискане, с тоя диск натискам като животно и по скоро ще счупя лостчето. Когато не съм в движение колелото се законтря и нямам шанс да го врътна дори да държа леко лостчето, в джижение е друго обаче. Може да нямам техника, ама изнесен целия напред не кове а в брейка дори седнал ме дига, та 999999999% проблема не е в мен!!!

Paramount, проблема е същия като моя виж на края на жилото има едни врътки завърти в едната покарай, ако не стане в другата, това е проблема ти 100%.
Zvezdo

Следваща

Назад към Веломеханик