КАТ започват проверки :))) !!!

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: КАТ започват проверки :))) !!!

Мнениеот autosvet » Вто Юни 19, 2012 11:02 am

Ми един от най-опасните моменти от карането ми на колело бе в парк през нощта където "колега" без светлини мина на пред мен с доста добра скорост - видях само отблясъка на моя фар от задните му спици на по-малко от метър от мен а и аз си карах да кажем с 25 в празни парк светещ както си му е реда ... какво повече да си говорим. На шофьорите поне по-лесно мога да им предвиждам номерата, да ги чуя, видя, ама ей така една тъмна рамка да ти мине пред пътя в тъмния парк и се правите на мармалад по най-тъпия начин.
Аватар
autosvet

Рейтинг: 1440

Мнениеот rarekin » Вто Юни 19, 2012 11:34 am

Alpina написа:Е, извинявай - това не съм го преценил, но честно казано - когато си представя придвижване с велосипед в града ми не изниква образа на шосеен велосипед - защо ли :popcorn: :beer:

Може би е нормално до някъде де - все пак и при автомобилите не виждам много такива, които са правени за писта или скоростни пътища, да се придвижват основно в града и да се оплакват от това че не могат да пресекат някоя улица, понеже на нея има дупка или "спящ полицай" или до толкова остър завой, че са не му позволяват да премине нормално или изобщо :)

Излагаш се. Яко.
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!
rarekin

Рейтинг: 2000

Мнениеот barcode_hc » Вто Юни 19, 2012 12:00 pm

Grash написа:Изобщо не става въпрос и няма нищо общо това за което говоря с грубото минаване на червено и подобни нарушения. Направи си труда да прочетеш и разбереш какво съм писал или просто не пипай клавиатурата, че я цапаш! В моя случай, аз нямам избор за споменатите неща и ще съм принуден да съм нарушител, ако не ме разбирате, просто си трайте - по-лесно е ;)

Напротив, има много общо. Ти може да си прав за себе си, но се замисли. Има и супер добри шофьори със завидни умения, за които не е проблем да минават на червено или да превишават скоростта, без да създават проблем за околните. Законът обаче важи и за тях и те трябва да се съобразяват с него. Черно на бяло постъпките ти те правят нарушител (не караш по велоалеята) и те приравняват на нивото на индианците, които минават на червено и се мислят за безсмъртни. Независимо от твоите умения и възможности. В случая дори ти си този, който не е чел закона и си прилага свои тълкувания, така че може и да не се заяждаш излишно. ;)

Просто в града трябва да се съобразяваме и с другите форми на трафик, независимо МПС-та или пешеходци. Защото ако всеки си мисли, че е с предимство... много на зле отиват нещата. А този цитат мисля, че обобщава всичко по темата:
Alpina написа:Но това само показва забавния начин на мислене, който имате...
Вместо да ползвате стотиците алтернативи, всяка от които е удобна за конкретна дестинация, че даже може да се измислят поне 5 малко или много различни маршрути от т.А до т.Б - искате да ви направят рамки, в които задължително да се движите и да бъдете ограничени до един единствен вариант, който да трамбовате ежедневно...
Аватар
barcode_hc

Рейтинг: 1202

Мнениеот Slade » Вто Юни 19, 2012 1:09 pm

Честно казано в момента абсолютно никой не съм видял да спазва правилото да пресича пешеходните пътеки бутайки. Аз го направих няколко пъти и други колоездачи ме подминаха с подигравателен поглед (егати тъпака). На алеята на Борис III в София НИКОЙ не слиза от колелото на кръстовищата - поне аз още не съм видял. Дори когато е червено стоим върху колелата и тръгваме пак с тях като "позеленее".
В прелитането по пътеката на зелено виждам голяма опасност от завиващите надясно (или наляво от отсрещната страна) автомобили, на които велосипедчетата са им твърде бързи, за да има време да ги видят, да реагират и да спрат. Отделно много от тях, особено някои дами с черен джип, познавайки добре закона (дали?) знаят, че велосипедистът е в нарушение като кара така по пътеката и дават газ с клаксон на газене...

Другият проблем са тротоарите - има достатъчно широки тротоари (Опълченска след Сливница в посока М. Луиза и от Стамболийски до Руски паметник, К. Величков и т.н.), на които можем да се "съвместим" с пешеходците. Кой би карал в час пик по Константин Величков на платното? Според мен е лудост и безумие.. В това отношение предпочитам да съм нарушител - за мен няма друг избор, не и преди да ми писне от живота
Аватар
Slade

Рейтинг: 1348

Мнениеот Alpina » Вто Юни 19, 2012 1:31 pm

rarekin написа:
Alpina написа:Е, извинявай - това не съм го преценил, но честно казано - когато си представя придвижване с велосипед в града ми не изниква образа на шосеен велосипед - защо ли :popcorn: :beer:

Може би е нормално до някъде де - все пак и при автомобилите не виждам много такива, които са правени за писта или скоростни пътища, да се придвижват основно в града и да се оплакват от това че не могат да пресекат някоя улица, понеже на нея има дупка или "спящ полицай" или до толкова остър завой, че са не му позволяват да премине нормално или изобщо :)

Излагаш се. Яко.

Нали не излагам теб? Или нещо друго имаш да добавиш? :dontknow:
Или нямам право на грешно мислене?
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Dichou » Вто Юни 19, 2012 2:20 pm

ОК, а има ли разписано в закона...точно как се извършва спирането на велосипедистите ?
Аз не съм с МПС и не би трябвало да важат наредбите за МПС и да следвам указанията на "Стоп палката", нали ?!
Освен "стоп палка", "Шшшшш...ей, спри" и саблен удар...не виждам кви други техники могат да бъдат приложени от чичко Ушев...НО коя е законната ?
Dichou

Рейтинг: 1200

Мнениеот autosvet » Вто Юни 19, 2012 2:56 pm

Ти си ППС и важат тези за ППС. Т.е. си едно към едно с магарешка каруца. Само дето магарето върти педалите, а не е впрегнато.
Аватар
autosvet

Рейтинг: 1440

Мнениеот krach » Вто Юни 19, 2012 4:07 pm

Зебрата (пешеходната пътека) е продължение на тротоара. И съответно произтичащите от това отговорности.
Вело алеите обаче какво са? Велоалеите са ДО кръстовището и СЛЕД него така ли? А след като има знак за вело алея (на Гоце Делчев 100% ги има на Цар Борис не съм обръщал внимание)?
Г14 "Задължителен път само за велосипедисти" Изображение
И след като вело алеята пресича кръстовището ЗАЩО да прекъсва?! Независимо от това, че е ДО пешеходна зона. Ами ако алеята е като в Надежда и е на пътя? Какво става?
krach

Рейтинг: 1451

Мнениеот Grash » Вто Юни 19, 2012 4:45 pm

И най-малкото, на запад велоалеите си продължават и през кръстовищата, обаче тук са пропуснали да разчертаят вело-маркировка успоредно със зебрата и по-този начин накъсват велоалеята на малки отсечки.
Изображение
Аватар
Grash

Мнениеот krach » Вто Юни 19, 2012 5:50 pm

Grash написа:И най-малкото, на запад вело алеите си продължават и през кръстовищата, обаче тук са пропуснали да разчертаят вело - маркировка успоредно със зебрата и по-този начин накъсват вело алеята на малки отсечки.

Мм специално на Гоце Делчев алеята, маркировка имаше и НА пътя който пресича алеята. С времето колите и атмосферните условия избледня. Нищо че няма и половин година от както я има. Все пак криза е трябва да се мисли и за хората които усвояват пари с правене на жълти линии.
krach

Рейтинг: 1451

Мнениеот bdz43r » Вто Юни 19, 2012 6:15 pm

Grash написа:тук са пропуснали да разчертаят вело-маркировка успоредно със зебрата и по-този начин накъсват велоалеята на малки отсечки.
Тук обаче никъде и по никакъв начин не е регламентирано какво се случва по велоалея, пресичаща пътното платно и кой, кога и как трябва да минава оттам. В закона се споменава някаква "велосипедна пътека", което трябва е нещо аналогично на пешеходната такава, дори има дадена хоризонтална маркировка за нея, но никъде не е дефинирано това понятие, нито някакви правила за преминаване, защото тези за пешеходните пътеки не са приложими. Вероятно точно по тази причина поставените първоначално велосипедни светофари на кръстовището на Борис ІІІ и Гешов бяха премахнати. Така всъщност това беше единственото кръстовище, където пресичането с велосипед беше разрешено и регулирано, но за съжаление незаконно (защото в закона и правилника такова чудо няма).
Аватар
bdz43r

Мнениеот neilor » Вто Юни 19, 2012 6:50 pm

Защо да не е разрешено пресичането с велосипед? След като има велоалея пресичаща пътя, след като е маркирана на платното - значи може да пресичате. И означение върху светофара с велосипедче може да има. Поне така е във Варна, въпреки че нашата алея е толкова къса, че ако се протегна от единия край с върха на пръстите сигурно ще докосна другия.
Ако са забравили да маркират върху платното велоалеята или е избледняла, това е проблем не на КАТ а на проектантите и поддръжката.

Ако алеята е на платното проблемът е още по-малък - тя си продължава пак по платното.

Днес, като гледах разни клипчета от Дания и съобразих още нещо - за нас не е проблем да пресичаме заедно с пешеходците и негодуваме, че не ни разрешават, но я да имаме велотрафик като техния? Пешеходците ще бъдат побъркани от велосипедисти, които им се пречкат на пътеката и се опитват да минават с тях.
Аватар
neilor

Рейтинг: 1495

Мнениеот bdz43r » Вто Юни 19, 2012 7:30 pm

Няма такова понятие - велоалея, пресичаща кръстовище, нито някъде в нормативната уредба има описани светофари с велосипедче. Ако стане ПТП на такова място, положението става сложно, защото никъде не е регламентирано подобно пресичане и не е ясно кой какви права има върху боядисаното.
Аватар
bdz43r

Мнениеот Alpina » Вто Юни 19, 2012 8:18 pm

Тоше, не е баш така ;)

Относно светофарите:
Чл. 12.
(2) За регулиране движението на пътните превозни средства по отделна пътна лента се използват поставени над лентата пътни светофари, които подават сигнали с немигащи светлини с червен и зелен цвят.

Демек точно велосветофарите :)
Също така - ако има продължение от отсрещната страна - то може да се счете че лентата продължава, просто както беше отбелязано е изтрита. Не толкова заради некачествени материали, колкото за липса на редовна поддръжка, макар че може да се направи доста устойчива. :)

Относно "велоалеите"
Чл. 15.
(4) Когато има път, платно за движение, пътна лента или алея, предназначени за движение на определени пътни превозни средства, водачите на тези превозни средства са длъжни да се движат по тях.
(5) Когато няма специално предназначена за тях пътна лента или алея, водачите на мотопеди, велосипеди и други немоторни превозни средства може да използват за движение разположения отдясно по посоката на движението им пътен банкет, ако той е годен за това и ако това не пречи на другите участници в движението.

Т.е. се води "специално предназначена за тях пътна лента или алея" ;) На разговорно му сред нас - велоалея. Инак и "Гумата" на автомобилите не е правилно название, но забравям термина, понеже е доста дълъг :D

:beer: :beer: :beer:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот hitar_potter » Вто Юни 19, 2012 9:15 pm

Alpina, прекрасни разсъждения. Това означава, че нарисуваното на платното продължение на велоалеята продължава да е „специално предназначена за тях пътна лента или алея“, по която те са задължени да се движат и по която автомобилите нямат право да се движат. ЗДП определено трябва да се актуализира така, че „велоалеите“ да се юридически уточнено понятие.
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот bdz43r » Вто Юни 19, 2012 9:43 pm

Не мога да се съглася за велосветофарите.
В горното се имат предвид според мен и сега съществуващите отделни светофари за всяка лента от автоплатното, а не някакви специални за алеи и т. н.
Какво правим например на кръстовище, където велоалеята продължава от другата страна, но светофара пуска десния завой заедно с пешеходците, които са с предимство? Ако кола отнесе преминаващ с 20 км/ч велосипедист по "продължението на алеята" кой е виновен?
А в закона се споменава на няколко места за "велосипедна пътека" в смисъл, подобен на пешеходната такава, но понятието не е дефинирано никъде, нито къде се използва, нито кой, как и кога преминава върху нея.
Аватар
bdz43r

Мнениеот Alpina » Вто Юни 19, 2012 9:45 pm

@hitar_potter
Не мога да схвана какво имаш предвид. Това че са маркирани, не значи че когато светне червено за велосипедистите и зелено за автомобилите, вторите не могат да минат през нея.

Баси, всичко ли трябва да е описано като за... Стига - ако трамвай пресича кръстовище - какво се получава - колите трябва да го прелитат, защото нямат право да стъпват на релсовия път ли?
И с пешеходните светофари - има си означение в какви рамки трябва да пресекат пешеходците и толкова. Като свети зелено за колите го пресичат и толкова.

Баси, ако сериозно ми кажеш, че ако продължението на велоалеята е означено в кръстовището - ще помислиш че независимо от указанията на светофарите - тя продължава да си е „специално предназначена за тях пътна лента или алея“ и могат да си перкат - наистина ще се притесня... :)
Последна промяна Alpina на Вто Юни 19, 2012 9:48 pm, променена общо 1 път
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Alpina » Вто Юни 19, 2012 9:47 pm

Тошо, за това което казваш има следния текст:

Чл. 12. (1) За регулиране движението на пътните превозни средства на кръстовища, пешеходни пътеки, стеснени и други участъци от пътя се използват пътни светофари, които подават сигнали с немигащи и мигащи светлини с червен, жълт и зелен цвят.

Това е в случая, когато няма велоалея.

Когато има такава:
(2) За регулиране движението на пътните превозни средства по отделна пътна лента се използват поставени над лентата пътни светофари, които подават сигнали с немигащи светлини с червен и зелен цвят.

Защото велоалеята е отделна пътна лента.

Записано е точно и ясно.

Ще го напиша така когато има застъпване на две пътни ленти (на един вид ППС или на обикновени и специализирани), се получава кръстовище - дали ще е кръгово, Т-образно, нормално си, ще бъде прелез на линия. Всъщност кръстовището е място на пътното платно, където се пресичат ленти с образуване на конфликтни точки (кръстовищата се смятат така, че тези точки да са по възможност минимален брой или да са разположени по начин, по който да осигурят по-безопасно преминаване) и за целта има 3-те вида средства за регулиране (понякога може да присъстват и трите, понякога само едната) - светлинни сигнали, пътни знаци и пътна маркировка върху платното за движение. Когато има светлинна - тя е с предимство, освен ако няма временна такава. Ако светлинната не работи - тогава се гледат пътните знаци - ако липсват - гледа се хоризонталната, ако липсва и тя - правилото на дясно стоящия.

Т.е. имате кръстовище - ако има светофари - гледате си тях, ако не работят или няма - гледате успоредния път на велоалеята дали е с предимство или не, ако и това го няма - гледате хоризонталната маркировка - ако няма - гледате на всякъде. Всъщност гледането навсякъде трябва да си го има и като пресичате на зелено, защото този цвят на вашия светофар не гарантира нищо - дали ще е лумпен, който не иска да спре или камион с отказали спирачки - това после ще важи само в съда, не и да опази пресичащия.
Последна промяна Alpina на Вто Юни 19, 2012 9:59 pm, променена общо 1 път
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот bdz43r » Вто Юни 19, 2012 9:59 pm

Говоря за велоалея по тротоара или в десния край на платното, която пресича напречна улица на кръстовище, успоредно на пешеходната пътека, но няма специлен светофар за велосипедите. Пешеходците са с предимство пред завиващите надясно и това не е проблем, защото се движат бавно и автомобилите ги виждат навреме, но с велосипедистите въпросът е неясен - те се движат бързо и могат да изскочат на платното буквално от нищото и не са пешеходци.
Alpina написа:Защото велоалеята е отделна пътна лента.
Да, може и така да се каже... но въпросът пак остава неясен. А какво тогава е велосипедна пътека?
В Младост алеята на няколко места маркирано пресича натоварени улици без светофари. Кой е с предимство там?
Аватар
bdz43r

Мнениеот Alpina » Вто Юни 19, 2012 10:06 pm

bdz43r написа:Говоря за велоалея по тротоара или в десния край на платното, която пресича напречна улица на кръстовище, успоредно на пешеходната пътека, но няма специлен светофар за велосипедите

Велосипедистите също са с предимство и пресичат със светофара на пешеходците. Именно за това трябва да има светофар.
В надежда има на пръв поглед безсмислен такъв - лентата за велосипедисти е една от пътното платно и зеленото за тях свети със зеленото за колите. Обаче светофара е наличен, защото трябва да осигуряват предимство на пешеходците, когато техния е зелен. Освен това - ако има завиваща кола от лентата до тях - и на двамата свети зелено, но колата трябва да се съобрази с насрещно и попътно движещите се велосипедисти.
Всъщност едновременно светват 3 светофара - за колите направо и надясно, за велосипедистите направо, както и за пешеходците до тях. :)
bdz43r написа:но с велосипедистите въпросът е неясен - те се движат бързо и могат да изскочат на платното буквално от нищото.

Да, това е точно така, но когато има велоалея и тя е маркирана на пътя (ако маркировката липсва е виновна общината) водача на завиващото ППС трябва да вземе предвид този факт и да бъде по-внимателен. Велосипедистите от своя страна бидейки длъжни да съобразяват скоростта си, не трябва да се напинят на педалите само защото е зелено, а ако видят завиваща кола - още повече. :)

bdz43r написа:В Младост алеята на няколко места маркирано пресича натоварени улици без светофари. Кой е с предимство там?

Ако става въпрос за перпендикулярно идваща кола - гледа се успоредния път на велоалеята - ако е с предимство - велосипедиста е с предимство, ако не - ясно че чака.
Ако става въпрос за кола в платното до него - тя е завиваща и трябва да го изчака и съответно оглежда за такъв.
Ако е за успоредното платно, но отсрещно завиваща - отново тя няма предимство пред него, ако той пресича пътя.

Отново искам да подчертая това, че ako някой има предимство според правилник и закон - не значи че може да пресича спокойно, при наличие на движещи се, че дори и спрели ППС в близост до него!

bdz43r написа:Да, може и така да се каже... но въпросът пак остава неясен. А какво тогава е велосипедна пътека?

Къде е записано това?
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот bdz43r » Вто Юни 19, 2012 10:23 pm

Да, това е най-логичното, но не е регламентирано никъде. И когато колата по първия случай ме отнесе, както аз ще твърдя, че съм с предимство, защото карам по алеята и пресичам с пешеходците (или с въпросния светофар в Надежда), така и шофьорът ще твърди, че аз не съм пешеходец и ще е прав, ако ще и с 5 км/ч да съм преминавал (както и правя).
Alpina написа:Къде е записано това?
ЗДвП: Чл. 98. (1) Престоят и паркирането са забранени:
5. на пешеходни или велосипедни пътеки и на разстояние, по-малко от 5 метра
преди тях;
ППЗДвП: Чл. 64. Напречната пътна маркировка има следните изображения,
наименования и значения:
4. "Велосипедна пътека" - М9. Очертава се с две успоредни прекъснати линии,
състоящи се от квадрати или ромбове.

Другаде не се споменава такова понятие, има ли почва у нас и за какво служи.
Аватар
bdz43r

Мнениеот Alpina » Вто Юни 19, 2012 10:31 pm

Значи велосипедните пътеки са точно местата, където пътна лента на други участници в движението се пресича с нея. :) Демек Велосипеднта пътека е аналога на пешеходната пътека :)
Значи има и указано как да бъде маркирана. :)

bdz43r написа:Да, това е най-логичното, но не е регламентирано никъде. И когато колата по първия случай ме отнесе, както аз ще твърдя, че съм с предимство, защото карам по алеята и пресичам с пешеходците (или с въпросния светофар в Надежда), така и шофьорът ще твърди, че аз не съм пешеходец и ще е прав, ако ще и с 5 км/ч да съм преминавал.

Той завива - ти се движиш направо. В момента който той ще променя посоката си на движение, дали ще се престроява, ще завива, ще връща назад - той според закон е описано че:

Чл. 25. (1) Водач на пътно превозно средство, който ще предприеме каквато и да е маневра, като например да излезе от реда на паркираните превозни средства или да влезе между тях, да се отклони надясно или наляво по платното за движение, в частност за да премине в друга пътна лента, да завие надясно или наляво за навлизане по друг път или в крайпътен имот, преди да започне маневрата, трябва да се убеди, че няма да създаде опасност за участниците в движението, които се движат след него, преди него или минават покрай него, и да извърши маневрата, като се съобразява с тяхното положение, посока и скорост на движение.

(2) При извършване на маневра, която е свързана с навлизане изцяло или частично в съседна пътна лента, водачът е длъжен да пропусне пътните превозни средства, които се движат по нея. Когато такава маневра трябва едновременно да извършат две пътни превозни средства от две съседни пътни ленти, с предимство е водачът на пътното превозно средство, което се намира в дясната пътна лента.

В алинея 2 ясно е записано - или по-скоро след като не е записано дали лентата е лява или дясна спрямо него, а само съседна - то става въпрос и за велосипедната такава. ;)
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот bdz43r » Вто Юни 19, 2012 10:39 pm

Да, но не всички велосипедни алеи са като тази по Ломско шосе. Някои са на тротоара и са отделени от платното с дървета.
Обаче:
§ 6. По смисъла на този закон:
2. "Пътна лента" е надлъжна част от пътя, очертана или не с маркировка и
осигуряваща движението на недвуколесни пътни превозни средства в една посока едно
след друго.

В този смисъл велоалеята не е пътна лента.
Аватар
bdz43r

Мнениеот Alpina » Вто Юни 19, 2012 10:47 pm

bdz43r написа:Да, но не всички велосипедни алеи са като тази по Ломско шосе. Някои са на тротоара и са отделени от платното с дървета.

Чл. 25. (1) :)

bdz43r написа:Обаче:
§ 6. По смисъла на този закон:
2. "Пътна лента" е надлъжна част от пътя, очертана или не с маркировка и
осигуряваща движението на недвуколесни пътни превозни средства в една посока едно
след друго.

В този смисъл велоалеята не е пътна лента.

Написано е така защото:
По смисъла на този закон "Пътна лента" е надлъжна част от пътя, очертана или не с маркировка.

Да, но тогава изниква въпроса - ако не е очертана с маркировка - как да знаем колко широка е тя и тук идва втората част - "осигуряваща движението на недвуколесни пътни превозни средства в една посока едно след друго" - т.е. е толкова широка, че недвуколесни да се движат едно зад друго, а не едно до друго. А недвуколесни - защото двуколесни и три могат да се наредят едно до друго.

:beer:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Grash » Вто Юни 19, 2012 11:16 pm

И на фона на всичко, което коментирате си представете обявеното вече намерение, да се направят споделени велоалеи (т.е. начертани отстрани на пътя) по много големи булеварди в София. Не ми се мисли след няколко месеца какво мазало ще настане... Тук пишат и разсъждават много компетентни, интелигентни и запознати хора, хора с много опит на велосипед в града и пак си блъскат главите около всеки парадокс... Какво остава за хората, които просто искат да се придвижват в града с колело? Оказва се че да си велосипедист е по-сложно, отколкото да си шофьор, независимо че вторите се подлагат на по-сериозен контрол, изпити и проверки. А едно време велосипеда беше символ на свобода...
И като стана въпрос за тези споделени вело-платна, които очакваме да се пръкнат в любимата ни столица, се зачудих как ще процедират при чертането, когато се стигне до кръстовище. Дали ще направят ленти за престрояване на велосипедите, според посоката в която продължават(както е например в западна Европа)? Изобщо много въпроси ми изникват като се позамисля. Ще е интересно... :popcorn:
Изображение
Аватар
Grash

Мнениеот PtD » Сря Юни 20, 2012 6:39 am

Grash написа:...си представете обявеното вече намерение, да се направят споделени велоалеи (т.е. начертани отстрани на пътя) по много големи булеварди в София. Не ми се мисли след няколко месеца какво мазало ще настане...

Е, чак пък мазало. Ще има къде да си паркират хората колите. :popcorn:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот madsnake » Сря Юни 20, 2012 7:12 am

За огромно съжаление май ще стане точно така, ако това тръгне да се реализира. Ще го кръстят оранжева зона сигурно.
Аватар
madsnake

Мнениеот trastika » Сря Юни 20, 2012 7:42 am

Да, щото в закона сигурно не пише къде на платното трябва да се движим, та дай да мацнем една боя и да вземем едни пари :crazy:
trastika

Рейтинг: 1180

Мнениеот hitar_potter » Сря Юни 20, 2012 12:30 pm

Абе то и бус-лентите са „мацната една боя“, ама функциите им са малко по-различни от това да красят платното..
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот Slade » Сря Юни 20, 2012 1:04 pm

PtD написа:
Grash написа:...си представете обявеното вече намерение, да се направят споделени велоалеи (т.е. начертани отстрани на пътя) по много големи булеварди в София. Не ми се мисли след няколко месеца какво мазало ще настане...

Е, чак пък мазало. Ще има къде да си паркират хората колите. :popcorn:

Не, че сега не ги паркират пак там. Нищо не ги (ни) притеснява шоферите - банкети, тротоари, канавки, ленти някакви си за бусове, велосипеди и т.н. - паркира се според просвета и проходимостта на МПС-то. Понякога ми се иска да купя trial bike и да почна да се упражнявам по предни капаци, тавани и багажници.

За себе си лично аз съм твърдо убеден против карането по платното или каквато и да е алея част от самото платно, без разделение с мантинела, стена, ограда или нещо, което би ме спасило от подобни идиоти:
Вчера свивам с колата в една пряка и срещу мен на 50-на метра идва друга кола ама право срещу мен. Добре, че скоростта беше много ниска и на двете возила и няколко присвяткания и клаксон ме спасиха от челен удар. "Колегата" си гледа някъде настрани и не е**ва да види какво се случва пред него, но за сметка на това си кара напред спокойно.
Как да си поверя живота на такива дето по булеварда ще си карат пак така и ще гледат дупетата на мацките, а аз ще колоездя пред тях спокоен, че ме виждат и ще ме заобиколят?
Изображение
Аватар
Slade

Рейтинг: 1348

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум