КАТ започват проверки :))) !!!

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: КАТ започват проверки :))) !!!

Мнениеот Grash » Чет Юни 21, 2012 11:55 am

Не ми е ежедневие, просто не ми е проблем. За щастие работата ми е на 3-4 километра от вкъщи, които преминавам предимно квартално между блокове и през разни полянки. Другото ми каране е предимно извънградско, където наситеността на изгорелите газове не е толкова висока или изобщо липсва.
Освен това никога не съм имал намерение да живея особено дълго и не карам толкова за здраве, а защото ми е кеф, приятно ми е и ми става лошо когато се возя по коли и други разни миризливи средства.
Шофьорите вдишват по-малко гняс, най-малкото защото не им е учестено дишането, в следствие от движението им.
Ужасяващо е усещането след като съм карал 6-7 часа из Рила например да се прибера в София в час-пик, още като наближа Околовръстното и ми залютява на очите...
Изображение
Аватар
Grash

Рейтинг: 2000

Мнениеот krach » Чет Юни 21, 2012 12:00 pm

Шлек_народен написа:
Alpina написа:....след кратки разпити се оказваше че карали ежедневно или поне много често по натоварените пътни артерии - заедно трафика. Състоянието на белите им дробове според негови думи било съизмеримо с едни от най-лошите случаи на пушачи, които е имал."

Тъй,тъй....трафика. А какво се случва със всички тия шофьори, които ежедневно са в тоя трафик???Или те дишат некакъв друг въздух? Носят си в буркани, от планината, чист...
Или хората, дето пътуват по градския транспорт-те автобуси и трамваи, се по успоредни на булевардите улички се движат, далеч от трафика.
Всички на профилактични прегледи да ходят ли?Щото са рискова категория!
Може би, нещо може да се направи и за по-ранно пенсиониране, ако се возиш на градския транспорт...

100% не дишат толкова учестено колкото ти докато въртиш. Също така може да въртиш въздуха само в купето (което ти спестява някой икарус)..
krach

Рейтинг: 1451

Мнениеот Slade » Чет Юни 21, 2012 12:22 pm

TENDER написа:Пък като не ти е проблем да си плащаш, давай и с колата по тротоара. Така и на аутомастерите няма да пречиш. А с колелото като си на тротоара карай с фулфей за защита от комоцио . Че някоя бременна може да пометне като и излезеш насреща, и тогава някой мъжага ще ти опука шамарите.

Досега никого не съм стряскал, нито съм излизал насреща така, че да пометне, не смятам и да го правя - съжалявам ако те разочаровах, просто не карам така.
Освен това предпочитам мъжагата да ми опука шамарите (ако може), отколкото някой да ми "опука" ламарини, брони и фарове на платното...

Alpina написа:
Grash написа:Явно просто на някои хора не им понася това. Аз лично още на 14 години си карах съвсем уверено и спокойно в трафика и то по много. Тогава не излизах толкова извънградско и редовно правех по 60-тина километра чисто градско каране. Явно това ме е отракало до такава степен, че сега си ми е супер комфортно и на най-ужасните и натоварени пътни артерии в София.

Браво, само че 2005-та, малко след като прокарах по-сериозно колело (имам предвид да ми беше станало основно средство за предвижване в града), един близък познат на семейството, доктор от онкологията, след като разбра за това ми каза следното - "имал съм няколко случая в кариерата си, когато снимките на белите дробове на пациентите ми бяха потресаващи и след като им препоръчвах да спрат цигарите, за да си добавят още малко време отговорите им бяха "но ние не пушим" и след кратки разпити се оказваше че карали ежедневно или поне много често по натоварените пътни артерии - заедно трафика. Състоянието на белите им дробове според негови думи било съизмеримо с едни от най-лошите случаи на пушачи, които е имал."

За него колоезденето по улиците с трафик е възможно най-далеч от представите му за нещо здравословно. Колоезденето да, но не и на тези места.

Както съм писал във форума не веднъж - по-добре да караш по успоредната уличка, между която и натоварения булевард или голяма улица има няколко реда дървета, по възможност блок или парк...
И сега най-често се "провирам" в между блоковите пространства и по възможност избягвам близост до трафика, а велоалеите са точно лепнати до него.

Не го пожелавам на никой, но те съветвам, след като си станал толкова близък с трафика, че
Grash написа:сега си ми е супер комфортно и на най-ужасните и натоварени пътни артерии в София.
да си правиш профилактични прегледи. :agree:
Не е задължително да е проблем, но е добре да ги правиш.

Съгласен съм, бях пучаш преди години и снощи, след като се прибрах, се почувствах като след стабилно напушване в някоя кръчма. :xx(:
Въздухът в София е нечовешки запрашен (кой да прибере пясъка от зимната "профилактика" на пътищата?), отделно са разните азотните оксиди, въглеродният оксид и токсични въглеводороди от изгорелите газове на таралясниците.
Мечтая си за след доста години, когато петролът ще попривърши и по улиците ще тръгнат електромобили и разни други алтернативно задвижени возила.
Тогава да караш зад тях вече няма да е толкова опасно (за белия дроб де). И както писаха колегите по-горе, като си в колата не си "разтворил" дробовете да дишаш толкова учестено, освен ако не се караш с жената, а и вече всички таралясници имат филтри от активен въглен или друга гнаст на входа на климатика и далеч не дишат това, което ние карайки зад тях. Още повече, че могат да си въртят въздуха в купето - едно копче е.
За хората в градския транспорт ми е жал - аз самия пътувах много години, освен на адската жега и изгорелите газове в тия железни машини, лятото се наслаждаваш и на смрадта на половината пътници, които считат, че къпането е ненужно и дори вредно.
Изображение
Аватар
Slade

Рейтинг: 1348

Мнениеот autosvet » Чет Юни 21, 2012 12:44 pm

Е то по тая логика дебелаците повечето от които се придвижват с коли пък ритат камбаната от инфаркти. Живееш ли в града си подложен на много повече негативни влияния от околната среда - прах, смог, изгорели и недоизгорели газове, шумово и светлинно замърсяване, недостатъчно движение, ядене на боклуци ... направо да си слагаме примките.
И какво излиза ако си без колелото - дроба ти е супер, а ти атрофират мускулите, а ако си с колелото - сърцето е ок, ама дроба за буклука.

Нещо много :offtopic:
Аватар
autosvet

Рейтинг: 1440

Мнениеот Alpina » Чет Юни 21, 2012 12:47 pm

Шлек_народен написа:
Alpina написа:....след кратки разпити се оказваше че карали ежедневно или поне много често по натоварените пътни артерии - заедно трафика. Състоянието на белите им дробове според негови думи било съизмеримо с едни от най-лошите случаи на пушачи, които е имал."

Тъй,тъй....трафика. А какво се случва със всички тия шофьори, които ежедневно са в тоя трафик???Или те дишат некакъв друг въздух? Носят си в буркани, от планината, чист...
Или хората, дето пътуват по градския транспорт-те автобуси и трамваи, се по успоредни на булевардите улички се движат, далеч от трафика.
Всички на профилактични прегледи да ходят ли?Щото са рискова категория!
Може би, нещо може да се направи и за по-ранно пенсиониране, ако се возиш на градския транспорт...

Фифи, ти за филтри за въздуха в колата чувал ли си?
Запрашеността на въздуха на 20 метра от улицата е в пъти по-малко от колкото на на нея.
Когато дишаш нормално, носа ти филтрира частиците много по-успешно, от колкото когато имаш ускорено такова... Да не говорим за различните обеми, които вдишваш...

Изобщо - хайде почни малко да мислиш... сериозно!
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот xcrider » Чет Юни 21, 2012 1:29 pm

Затова има ей такива джаджи. Преди няколко дена, при едно отиване до ндк, по алеята(тротоара) до бул.България, видях общо 3-ма носещи такива. И аз с удоволствие бих си купил, но разбрах, че на всеки месец трябвало да се сменя филтъра и това оскъпява много нещата. Така или иначе се стремя да съм минимално време в града и максимално планината. Но за ежедневно каращите по замърсени булеварди, това е нещо задължително.
xcrider

Рейтинг: 1256

Мнениеот Шлек_народен » Чет Юни 21, 2012 1:43 pm

Alpina написа:Когато дишаш нормално, носа ти филтрира частиците много по-успешно, от колкото когато имаш ускорено такова... Да не говорим за различните обеми, които вдишваш...

Изобщо - хайде почни малко да мислиш... сериозно!

Мисля! Айде сега и ти се замисли! Всичко това е верно, ако говорим за равно време. Ама е едно, 2 часа, в някакво задръстване и 10-15 минути, ако си с колелото. Едва ли, с колело, имаш повече работа в трафика.
xcrider написа:Затова има ей такива джаджи.

Имаше и "Закс", и противогази, и цяла тема по тоя случай :)) Има там и по ценни предложения :)
Шлек_народен

Рейтинг: 1518

Мнениеот neilor » Чет Юни 21, 2012 2:25 pm

Леле... не мога ви прочета, нямям толкова време :)

За дискусията за ЗДвП и правилата за велосипедистите - предлагам Велоеволюция или друга организация да проведе консултация с юристи, на които това им е рабатота. Нека разтълкуват закона и да си изградим ясни правила. Съобразени и със закона и с практиката.
Безсмислено е ние тука да търсим легалното определение на велопътека и кой бил виновен на кръстовището.

За карането в натоварен трафик - наистина е вредно. Имам позната токсиколог, която е срещала изследвания за съдържанието на олово в кръвта на колоездачи - значително по-високо от нормалното.
За това че велосипедистите и шофьорите са по едни и същи улици - шофьорите са в затворено пространство с по-ниско съдържание на изгорели газове, а и дишат значително по-малко. Грубо за 10 минути колоездене, особено с повече напън се прекарва повече въздух отколкото за 30 минути в купето на колата.
От друга страна, според изследванията, на няколко метра от натоварената улица съдържанието на вредни вещества е значително по-малко, а на съседната малка уличка и между блоковете в квартала - същото като навсякъде другаде в града.
Затова - карането по булеварда е само по изключение и ако няма никаква друга възможност.
За съжаление и във Варна се канят да правят велоалея по най-натоварената улица в града. И не можем да им втълпим, че е неправилно.

Вдигането на бензина няма да намали трафика и колите, но комбинацията от добър градски транспорт, удобни велоалеи и добра информационна кампания сред населението ще го намали. Във Виена преди няколко години имах чувството че вървя във парк. По улиците единични коли, по Рингщрасе - Рингвелоалея и пълно с велосипедисти.

За манталитета - променил се е и още ще се промени. Надявам се че не смятате своя манталитет за същия като на Чорбаджи Марко от известния роман?
Аватар
neilor

Рейтинг: 1495

Мнениеот Slade » Чет Юни 21, 2012 2:51 pm

Едно от най-неприятните тълкувания на ЗДвП за велосипедите е в частта, когато трябва да се слиза от колелото на кръстовища и да се пресича като пешеходец, където има пешеходна пътека. Забелязвам, че още почти никой не го спазва и в повечето ситуации е безсмислено, но ако почнат да глобяват ще е доста неприятно - на всеки 100-200м скачай от колелото.
Изображение
Аватар
Slade

Мнениеот autosvet » Чет Юни 21, 2012 3:23 pm

За манталитета - променя се бавно, но славно. Разликата в отношенията на пътя в София за последните 5 години е доста осезаема, за съжаление като мръдне човек след околовръсните на големите градове и шофьорите се променят.

За токсиколога - явно са били доста стари изследвания. В последните повече от 15 години в България се използва единствено безоловен бензин.
Аватар
autosvet

Мнениеот Alpina » Чет Юни 21, 2012 5:37 pm

Slade написа:Едно от най-неприятните тълкувания на ЗДвП за велосипедите е в частта, когато трябва да се слиза от колелото на кръстовища и да се пресича като пешеходец, където има пешеходна пътека. Забелязвам, че още почти никой не го спазва и в повечето ситуации е безсмислено, но ако почнат да глобяват ще е доста неприятно - на всеки 100-200м скачай от колелото.

Това е ако се правиш на пешеходец и пресичаш на пешеходната пътека, слизайки от тротоара. След като се правиш на пешеходец и пресичаш върху пешеходна пътека - не знам какъв е проблема или хем някой е пешеходец, хем кара колело. Причината е че на пешеходната пътека пресичат хода движещи се с не повече от 5км/ч и шофьорите се съобразяват с това и гледат определен периметър - в който ако има движещ се с 30км/ч велосипедист няма как да бъде забелязан. За това е забранено и да се тича, като се пресича.

Ако пресичаш кръстовището като велосипедист и караш в лентата за движение на ППС - няма никаква нужда да слизаш, независимо има ли успоредно до теб пешеходна пътека или не.

Чети внимателно, преди да вадиш грешни тълкувания. :beer: :beer:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Slade » Пет Юни 22, 2012 8:54 am

Отдавна съм се научил да чета и не вадя грешни тълкувания, на велоалеята също трябва да слизаш от колелото, когато навлизаш в кръстовище и има пешеходна пътека. Миналата седмица в репортажа ченгетата бучаха на един колега, че не бил слизал където велоалеята навлиза в кръстовище.

Alpina написа:...Причината е че на пешеходната пътека пресичат хода движещи се с не повече от 5км/ч и шофьорите се съобразяват с това и гледат определен периметър - в който ако има движещ се с 30км/ч велосипедист няма как да бъде забелязан. За това е забранено и да се тича, като се пресича...

Това може би е основният и най-важен аргумент да се слиза от колелото на кръстовище. За съжаление наистина шофьорът не може да предвиди, че като прави завой ще го връхлети някое колело с 30км/ч. Периметърът му на виждане не винаги позволява да го види от 100м преди да завие.

Alpina написа:..Ако пресичаш кръстовището като велосипедист и караш в лентата за движение на ППС - няма никаква нужда да слизаш, независимо има ли успоредно до теб пешеходна пътека или не...

Няма нужда да слизаш, особено ако се престроиш в средната лента, щото тия дето завиват надясно в много случаи не се интересуват, че продължаваш напред. Имам не една ситуация, в която разни завиващи ме засичат дори виждайки, че продължавам направо - изнасят се с газ пред мен и ми затварят пътя. Престрояването в такива ситуации крие допълнителен риск от тия дето идват зад теб. В това отношение карането по пешеходната пътека в кръстовище, заедно с пешеходците ми се вижда по-безопасно, но очевидно незаконно.
Изображение
Аватар
Slade

Мнениеот Insight » Пет Юни 22, 2012 9:47 am

Slade написа:....Имам не една ситуация, в която разни завиващи ме засичат дори виждайки, че продължавам направо - изнасят се с газ пред мен и ми затварят пътя. Престрояването в такива ситуации крие допълнителен риск от тия дето идват зад теб. В това отношение карането по пешеходната пътека в кръстовище, заедно с пешеходците ми се вижда по-безопасно, но очевидно незаконно.

Стандартна и напълно предвидима ситуация, която с малко акъл се превръща в никакъв проблем... особено ако водача е подал своевременно десен мигач. Ако пък не е подал - имаш прекрасна възможност да попрактикуваш разтоварващия "спорт", в който сърбите и македонците са световни шампиони, а ние - близки подгласници!
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Рейтинг: 1737

Мнениеот Slade » Пет Юни 22, 2012 12:41 pm

Стандартна ситуация, която определено изисква умения в споменатия спорт. Междувпрочем, не знам дали не е удачно се сложат огледала на колелото (или каската), иначе намеренията на тия дето искат да те изпреварват точно преди да завият надясно, остават някак неразкрити. После остава само размяната на спортна терминология, ако няма по-сериозни последствия.
Сега като се замисля, ако сме пълноправни ППС-та на платното, изпреварването на велосипед май не трябва да става "както дойде", особено в същата лента и особено преди / в кръстовище. Или прословутия ЗДвП пак не го тълкувам правилно?

"Чл. 42. (1) Водач, който ще предприеме изпреварване, е длъжен:
...
2. след като е подал сигнал, да се убеди, че има видимост, свободен път на разстояние, достатъчно за изпреварване, и че може да заеме място в пътната лента пред изпреварваното пътно превозно средство, без да го принуждава да намалява скоростта или да изменя посоката на движение."
Изображение
Аватар
Slade

Мнениеот veskoz » Пет Юни 22, 2012 1:04 pm

8 страници полемика. Излишна.
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот hitar_potter » Пет Юни 22, 2012 1:11 pm

Така не се прави... Като ще продължаваш направо, стой в лентата за направо! А не като кон с капаци да създаваш опасни ситуации...
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот autosvet » Пет Юни 22, 2012 1:22 pm

И когато лентата за направо е и тази за надясно както е най-честият случай за кръстовище? Движещият се направо е с предимство, а велосипеда трябва да се движи в дясната част на платното.
Аватар
autosvet

Мнениеот PtD » Пет Юни 22, 2012 3:29 pm

autosvet написа:И когато лентата за направо е и тази за надясно както е най-честият случай за кръстовище? Движещият се направо е с предимство, а велосипеда трябва да се движи в дясната част на платното.

Тогава правиш елементарна маневра, с която заявяваш намеренията си - заемаш средата на лентата. :D :agree:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Slade » Пет Юни 22, 2012 4:01 pm

Ако ще правиш подобна маневра трябва да е доста отрано и пак споменавам страничните огледала за колело (колко от нас имат?) или има време в такива ситуации да извиеш глава назад? А те колите преди кръстовище обикновено така се "нагъстяват" и се движат със скромните 60-70км, че не виждам как ще стане всеки път тва преминаване в средата на лентата. На мен обикновено ми свирят като на сватба като направя така.
Изобщо има много ситуации (сега забелязвам, че доста са описани в тая стара, но валидна статийка: http://mtb-bg.com/index.php/special/tips/268-tips007 ), които не могат да се стандартизират, защото зависят изцяло от това как точно са подредени и се случват нещата в момента, а нещата на пътя имат склонност да се объркват тотално и за секунди. Не съм съгласен, че всяка ситуация може да се предвиди. Иначе нямаше да има чак 400 блъснати велосипедиста миналата година.
Изображение
Аватар
Slade

Мнениеот did » Пет Юни 22, 2012 4:03 pm

Тия 400 блъснати велосипедиста са хора, 90% от които не знаят кога къде и как да карат. Карането на велосипед по платното с правилен подход не е опасен начин на придвижване!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Insight » Пет Юни 22, 2012 4:38 pm

Slade написа:Ако ще правиш подобна маневра трябва да е доста отрано и пак споменавам страничните огледала за колело (колко от нас имат?) или има време в такива ситуации да извиеш глава назад? А те колите преди кръстовище обикновено така се "нагъстяват" и се движат със скромните 60-70км, че не виждам как ще стане всеки път тва преминаване в средата на лентата. На мен обикновено ми свирят като на сватба като направя така.
Изобщо има много ситуации (сега забелязвам, че доста са описани в тая стара, но валидна статийка: http://mtb-bg.com/index.php/special/tips/268-tips007 ), които не могат да се стандартизират, защото зависят изцяло от това как точно са подредени и се случват нещата в момента, а нещата на пътя имат склонност да се объркват тотално и за секунди. Не съм съгласен, че всяка ситуация може да се предвиди. Иначе нямаше да има чак 400 блъснати велосипедиста миналата година.

Човеко, от ситуациите, които описваш, и въпросите, които задаваш, се убеждавам, че действително - не ти е мястото на пътното платно.

Ама спри да си проповядваш страховете наляво надясно ... какво всъшност се опитваш да постигнеш с всичкото това писане по темата?
а) да докажеш, че страховете ти са реални
б) да откажеш останалите да карат по пътното платно
в) да откажеш хората, които тепърва мислят да преминат на велотранспорт от тази идея
г) Друго............................................................/моля попълнете/
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Рейтинг: 1737

Мнениеот bikerider » Пет Юни 22, 2012 5:15 pm

От цялата тази полемика, както и от другата тема дотук трайно ми се оформят две основни категории псевдо-велосипедисти:
Едните искат да бъдат отделени със стени, така че да са 100% обезопасени, но треперят колко били груби с тях на пътя.
Вторите гледат на движението по пътищата като на краен автомат и тълкуват закона като алгоритъм, съответно виждат навсякъде проблеми, които спъват действието на Машината и треперят от сянката си.

И двете категории трайно не разбират какво означава "възможно най-вдясно на платното", рядко ползват комуникация с останалите участници, категорично отказват да поемат отговорност за собствените си действия на пътя и, разбира се, навсякъде виждат рискове и опасности. Това ги отличава от останалите участници и следва да бъдат третирани с особено внимание на пътя, защото са непредвидими.

В най-добрия случай знанията на тези хора относно ЗДП са повърхностни. На такива и да обясняваш, че между водач на МПС и велосипедист няма разлика нито в правата, нито в мисленето, нито в позиционирането на платното... все тая.

@Insight: :agree:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Slade » Пет Юни 22, 2012 6:36 pm

Insight написа:
Slade написа:Ако ще правиш подобна маневра трябва да е доста отрано и пак споменавам страничните огледала за колело (колко от нас имат?) или има време в такива ситуации да извиеш глава назад? А те колите преди кръстовище обикновено така се "нагъстяват" и се движат със скромните 60-70км, че не виждам как ще стане всеки път тва преминаване в средата на лентата. На мен обикновено ми свирят като на сватба като направя така.

Човеко, от ситуациите, които описваш, и въпросите, които задаваш, се убеждавам, че действително - не ти е мястото на пътното платно.

Ама спри да си проповядваш страховете наляво надясно ... какво всъшност се опитваш да постигнеш с всичкото това писане по темата?
а) да докажеш, че страховете ти са реални
б) да откажеш останалите да карат по пътното платно
в) да откажеш хората, които тепърва мислят да преминат на велотранспорт от тази идея
г) Друго............................................................/моля попълнете/

Гледай, ако трябва да съм на 100% искрен, си чеша езика - нищо не искам да постигна. Иначе ако трябва да избирам - подточка а)
Ако наистина имаш основание да вярваш, че ще навредя на някой тук в темата, няма да "проповядвам" повече.

bikerider написа:От цялата тази полемика, както и от другата тема дотук трайно ми се оформят две основни категории псевдо-велосипедисти:
Едните искат да бъдат отделени със стени, така че да са 100% обезопасени, но треперят колко били груби с тях на пътя.
Вторите гледат на движението по пътищата като на краен автомат и тълкуват закона като алгоритъм, съответно виждат навсякъде проблеми, които спъват действието на Машината и треперят от сянката си.

И двете категории трайно не разбират какво означава "възможно най-вдясно на платното", рядко ползват комуникация с останалите участници, категорично отказват да поемат отговорност за собствените си действия на пътя и, разбира се, навсякъде виждат рискове и опасности. Това ги отличава от останалите участници и следва да бъдат третирани с особено внимание на пътя, защото са непредвидими.

В най-добрия случай знанията на тези хора относно ЗДП са повърхностни. На такива и да обясняваш, че между водач на МПС и велосипедист няма разлика нито в правата, нито в мисленето, нито в позиционирането на платното... все тая.

@Insight: :agree:

Аз към коя категория спадам?
Изображение
Аватар
Slade

Мнениеот Dolph » Пет Юни 22, 2012 7:59 pm

Я още един като мен, Slade :beer: .Сега ще ти кажат колко си неграмотен защото не познаваш ЗДвП,че си страхливец и некадърен да караш велосипед, директно или индиректно.Ама страх лозе пази са казали хората.Много от пишещите в тази тема(даже мисля сме горе долу на една възраст) не отчитате факта,че хора като мен,а предполагам и като Слейд,не сме се качвали на велосипед 15г. и сега прохождаме наново.Чета често коментари как много от вас карат от 14-15 годишни по трафиците в София,е аз тогава съм спрял и качвайки се сега на колелото по улиците ми се струва....как да кажа,луда работа.Много т вас са свикнали с всичко на плтното,знаят да се пазят и си пердашат.Е аз ви споменах как миналата седмица като мина автобус 204 на 2см от мен ми замръзна усмивката,от дясно паркирани коли,карам плътно в дясно и какво от това.Отварят си вратите кой където свари без да ги интересува,колите отзад ти свирят защото ги бавиш.....

Стига с това "пълноправен участник в движението" бре хора,на хартия може и да сме,но масово на шофьорите не ни зачитат,отнемат предимство и какво ли още не.

Did, не смятам, че си прав,шофьорите няма да свикнат с нас,просто повече велосипедисти ще умират.Примера който Slade спомена с пешеходците е показателен,постоянно пошеходци биват блъскани на пешеходни пътеки,то не са кампании,то не са червено боядисани пешеходни пътеки и пак нон стоп жертви.Е аз не искам да се учи някой нехранимайко да свиква с велосипедисти рискувайки моя живот.

Онзи ден видях 2-ма велосипедсити каращи по бул.България,аз бях в трамвая посока Борово и видях случката много добре.Карат момчетата в дясна лента посока НДК,малко преди бул.Акад.Гешов има лек завой,зад тях караше мотор.....за малко да ги отнесе,защото караше бързо,а като идваш от ул.Гоце Делчев преди Гешов е лек завой с малко храсти и няма видимост.Успя да ги избегне на косъм......със силна спирачка и добре,че в ляво нямаше точно в този момент коли.Настръхнах ви казвам,настъхнах защото "виждах" как ги отнася.
Щастието се състои в доброто здраве и в късата памет.
Човекът не е направен, за да разбира живота, а за да го живее.Само преживените неща са истински разбрани.
Мъдрост - това е способността да вършиш добре претеглени глупости.
Аватар
Dolph

Рейтинг: 1041

Мнениеот Grash » Пет Юни 22, 2012 8:09 pm

Добре де, вие като вече откроило се общество, на 15-годишно-абстинентните колоездачи, каква лична идея за бъдещето имате? Неистово да се пазите от трафика или да се опитате да свикнете с него? Сами си признавате, че не сте свикнали, нали? Как да свикнете с нещо, ако не го практикувате поне малко? Аз не съм извънземен, както и никой от редовно и спокойно каращите из трафика на София, щом ние можем, защо и вие да не можете? Ситуации опасни има нон-стоп, аз това и по-назад го бях казал, че да си караш в софийския трафик и да си блееш, както го правят маса хора по велоалеите, не е опция. Аз сега например, като видя някой да прави простотия на пътя, още преди да я е направил, знам каква ще е тя и се пазя. Утре и мен някой може да ме подпЕти, то никой не е застрахован, но вие малко пресилено го изкарахте.
И все пак по темата да кажа нещо: Вече покрай доста полицаи минах, откакто вкараха тази "акция" и сега като видя полицай и се сдухвам малко и ми е някакво притеснено да не ме спрат, хаха... преди не им обръщах внимание, сега само се оглеждам някой да не ме гепне в крачка... може би все пак има някакъв ефект от тази акция :D
Последна промяна Grash на Пет Юни 22, 2012 8:16 pm, променена общо 2 пъти
Изображение
Аватар
Grash

Мнениеот hitar_potter » Пет Юни 22, 2012 8:11 pm

А въпросът е какво е правел тоя мотор в крайна дясна лента с такава скорост. Ами ако имаше трактор, който се движи с 20?
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот PtD » Пет Юни 22, 2012 8:25 pm

Slade написа:Ако ще правиш подобна маневра трябва да е доста отрано и пак споменавам страничните огледала за колело (колко от нас имат?) или има време в такива ситуации да извиеш глава назад?

Използвам предписания в закона знак - с лява ръка. И колкото и да ти е чудно, шофьорите се съобразяват. Освен това какви са тия 60-70 км/ч на кръстовище? :confused:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот b1k3ra » Пет Юни 22, 2012 8:55 pm

Съгласен съм с това, че масово колоездачите из София си нямат абсолютно никаква представа от правила за движение.
Дори най-най елементарното, основата на всичко - че се кара отдясно. :banghead: :smash: :dontknow:
Непрекъснато ми се случва насреща да идва някой тотално заблуден и да прави невероятни поредици от маневри а в ляво, а в дясно не знаейки как да се разминем.
Той/Тя на празна алея с едно колело насреща му не знае кво да прави, кво остава за трафика по улиците... :crazy: :crazy: :crazy:
XC setup: Ram XC1 26", 2х10, SR Suntour Axon RL - 10.29 kg
Road setup: Ram XC1 26", Java carbon rigid fork, Schwalbe Kojak 1.35 - 9.465 kg
b1k3ra

Рейтинг: 1475

Мнениеот Шлек_народен » Пет Юни 22, 2012 9:15 pm

[
Dolph написа:Ама страх лозе пази са казали хората.Много от пишещите в тази тема(даже мисля сме горе долу на една възраст) не отчитате факта,че хора като мен,а предполагам и като Слейд,не сме се качвали на велосипед 15г. и сега прохождаме наново.

Ами, тия групи на "отново прохождащите" и тепърва "учещи се да ходят", ако отделяха толкова време за каране ,колкото за писане, сигурно половината ,че и повече от страхотиите, които описват, нямаше да им прават впечатление. Щото са ежедневие. И всеки, дето кара, малко повече време по улиците, се е научил как да се оправя. Да не е самия той опасен за другите, а и сам да се предпазва от инциденти. Ама това се учи със опит, не с писане.
@Grash спомена "некои техники", има и други "хитринки" , които хем осигуряват спокойствие и безопасност , хем помагат за по-бързо придвижване. Но, не бих се хванал да обяснявам, щото, ако нямаш опит, тия неща може и да са опасни! А, ако го имаш, няма кво да се обяснява :))Страхът не е добър съветник, но и прекалената самоувереност е вредна. Някаква "златна среда" трябва да си намери всеки, според своите възможности и умения. И най-важното - да се познава добре правилника и да се спазва. Но с едно наум - някъде може и да имаш предимство, но не разчитай на това!Трябва да си готов за всякакви изненади.
Шлек_народен

Рейтинг: 1518

Мнениеот Slade » Пет Юни 22, 2012 9:47 pm

Dolph написа:...Сега ще ти кажат колко си неграмотен защото не познаваш ЗДвП,че си страхливец и некадърен да караш велосипед, директно или индиректно...

Някои хора го намекнаха по един или друг начин, но аз повтарям, че карам кола от 13г и съм запознат достатъчно добре със ЗДвП. Свидетел съм и как точно не се спазва ЗДвП и от кого - от всички. Полицаи в полицейски коли, професионални шофьори, обикновени шофьори, мотористи, велосипедисти, каруцари и пешеходци масово и ежедневно НЕ спазват Закона. Познаването на ЗДвП не предпазва от нищо, само инстинктът, опитът (евала колега Insight) и късметът го правят.
За целия си шофьорски стаж имам 7 ПТП-та, ако не пропускам някое - 2 от тях са по моя вина, 5 от тях са по вина на други водачи, като при 2 от 5-те чаках на светофар, когато ме удариха. Имам 1 случай с бетоновоз, който ме връхлетя и размаза странично, включвайки се в трафика от едно пазарче на Околовръстното, гледайки колите, които тръгват от светофара и без изобщо да забележи колата, която минава по платното до него...

PtD написа:Използвам предписания в закона знак - с лява ръка. И колкото и да ти е чудно, шофьорите се съобразяват. Освен това какви са тия 60-70 км/ч на кръстовище? :confused:

Искрено се надявам да продължават да го правят и да не го пропускат, докато се оглеждат настрани, чоплят носа или набират нещо на GSM-a.
Колкото до скоростта, не знам дали има нужда да ти заснема филмче на движението по столичните булеварди - наскоро свалих готина програма за телефона - записва видео с gps скорост, точна дата и час - направо като за ченгета. Каква е твоята преценка за скорост по разни булеварди като Сливница, България, Опълченска, Г.М. Димитров, Стамболийски, К. Величков и т.н., когато на зеления брояч на светофара му остават 4-5 секунди? А с каква скорост се приближават колите към кръстовището на булеварда и колко метра преди него са намалили достатъчно, за да можеш ти да правиш маневри безопасно?

Виждал съм и какви ги вършат опитните колоездачи - карат уверено през трафика и правят разни трикове, които не са за начинаещи и често заслужават facepalm и дори double facepalm.
Иначе Шлекът е прав - не трябва да се разчита сляпо на Закона и делегираното от него предимство.
Изображение
Аватар
Slade

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум