Избор на палатка

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Избор на палатка

Мнениеот vicious » Пон Сеп 20, 2010 8:58 pm

Сетих се и аз по никое време и аз палатка да купувам. Ама сега ми дойде музата и не мога да чакам. Моля дайте мнение. Ако може спешноооооо!!! Допустим разход до 150-160 лв. макс. Трябва ми нещо леко и лесно за разпъване /все пак съм от женски пол и не съм от най-яките/. :D
Спряла съм се на това.

http://alpine-camping.com/index.php?pag ... &Itemid=76
vicious

Рейтинг: 1200

Re: Избор на палатка

Мнениеот Ozzie » Пон Сеп 20, 2010 9:06 pm

Успех! :)
viewtopic.php?f=9&t=73556

Иначе и тази която си посочила е добър вариант.
Мисля, че на Перпендикулярната имаше поне 3-4 такива, предполагам някой ще откликне да даде отзиви.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот vicious » Пон Сеп 20, 2010 9:31 pm

Благодаря ти! аз ще продължа да сондирам мнения още малко. макар че така ми става още по трудно да избера :dontknow:
vicious

Мнениеот THEZOGGO » Пон Сеп 20, 2010 9:39 pm

Ето това е на невероятна промоция в момента

http://www.alpibg.com/products.php?1270

Направо отивай и си купвай такава. Заслужава си всеки лев.
От форума мисля че имаме такава палатка аз и Крис (Каски) друг незнам, но сигурно има някой.

Палатката е 3000 мм. воден стълб, 1.85 кг - реално тегло, мерена е. Двама човека спят без проблем вътре и има място между тях.
На ПВ4 бяхме 2 ма човека в палатката и нямаше никакви проблеми.
Преди 1 седмица на 24 часовия маратон ни валя дъжд около 11 часа, палатката не пропусна грам вода, макар че през ноща си валеше обилно.
Палатката за тия пари е много хубава.

Ето видео как се разпъва и как се сгъва.

http://www.youtube.com/watch?v=e5o5X92SPF4

Ако имах в момента кеш толкова пари, още утре бих отищъл да си купя още една.
Самата палатка в сгънато състояние е малка.

За мен лично най-добрата двуместна палатка до 480 лв.
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Мнениеот vicious » Пон Сеп 20, 2010 9:56 pm

Тази изглежда идеално. Пък и характеристиките й са доста добри. При положение, че мнението е от доста опитен човек в тази област, изобщо трябва ли да се чудя на какво да се спра? Само дето ще е необходимо малко да надхвърля себе си с кинтите.
vicious

Мнениеот hitar_potter » Вто Сеп 21, 2010 12:04 am

Зависи какви са ти приоритетите. Ако мислиш да караш колело, носейки я със себе си, наистина лекото тегло на палатката ще е от съществено значение за теб. Ако не - можеш да поспестиш пари, без да загубиш качество. Аз бях другият човек в палатката и наистина съм впечатлен от лекотата на палатката. За сметка на това, на мен ми се стори нисичка - човек не може да стои седнал вътре. Има малко място за багаж вътре, но май не е достатъчно, че да се поберат 2 раници, Жоро ще ме поправи, ако се лъжа. Откъм разпъване, ми се струва, че не е от най-лесните. Трябва бая да се внимава всичко да е опънато, за да няма допиране м/у външния и вътрешния слой на палатката и ми се струва малко пипкава работата, особено първите пъти.
Изображение
Аватар
hitar_potter

Рейтинг: 2000

Мнениеот vicious » Вто Сеп 21, 2010 6:34 am

Значи продължавам да се двоумя /даже се триумя/. Не знам дали ще успея да подходя практично. Лошото е, че всички предложения във форума ми харесват. Накрая ще взема нещо, пък после дано не ми хареса някоя друга повече. Но все пак няма да се изнасям да живея на палатка. Поне не в момента.
Благодаря ви за помощта. :thanks:
vicious

Мнениеот tanya » Вто Сеп 21, 2010 9:05 am

Ние сме с Cavary Hideway S.
Палатката е добра за парите си. За двама души си е доста широчко вътре. Предполагам, че и трима биха спали без проблем. Позволявам си да твърдя това, защото в по-малка палатка сме спали трима души удобно, а веднъж по необходимост се събрахме дори четирима. Е, тогава не ни беше особено приятно, но все пак спахме на сухо. :D Предверията за багаж са доста големи и в Родопите без проблеми събирахме в едното всички раници, торби.
Издържа на дъжда по време на маратона край х. Здравец. Лесно се разпъва и прибира.
Недостатък е малко по-високото тегло - 3 кг Тук вече значение има дали мислиш да я мъкнеш на гръб. Аз си прецених, че много рядко би ми се наложило да я нося и теглото не ме касаеше толкова. Друг недостатък - струва ми се, че рейките са малко слаби, но може само така да ми изглеждат визуално. Все пак са 8.5 мм и не би трябвало да има проблеми с тях.
Ако си от София може да отидеш да разгледаш на място по магазините. Друго си е да видиш, да пипнеш.
Изображение
Аватар
tanya

Рейтинг: 1913

Мнениеот bulgar4e » Вто Сеп 21, 2010 9:31 am

Вземи си палатка TRIMM. С около 50 лева да са по-скъпи от парите, които си решила да дадеш, но са с по 5000 - 6000мм воден стълб. Ако някъде те навали сериозен дъжд ще си по-доволна на повечето мм. ТРИММ алфа, онтарио. Разгледай магазините, това си е продукт, дето тр да разгледаш сериозно. Успех и хубави моменти после!
Когато си долу, мислиш за горе! Когато си горе, мислиш за долу!
Аватар
bulgar4e

Мнениеот dhman » Сря Сеп 22, 2010 4:50 am

И аз съм на същия хал и след известен преглед на мрежата и допитвания, тук там, се спрях на тези - http://www.coleman.eu. Не знам дали някой ги внася в България. На сайта им, в долната част, я, има, като дестинация, нашата китна държава.Тук ги открих - http://www.amazon.co.uk/Coleman-Avior-T ... 988&sr=1-4. Разгледай, има и други модели за твоя вкус и параметри.
Чувам добри отзиви, пък и на хартия нещата изглеждат добре. Нямам реален, засега, досег с продуктите им.
Успех и :beer:
Всеки, който е карал колело знае и ще ти каже, че колкото по-бързо се движиш, толкова е по-трудно да паднеш!
dhman

Рейтинг: 1275

Мнениеот Yavkata » Сря Сеп 22, 2010 6:55 am

Няма да давам конкретен модел, просто ще нахвърлям няколко принципа (или въпроси които да си зададете) при избора на палатка.

1. За колко хора?
Ако е за повече хора от колкото сте.
Предимства - повече простор, място за багаж, възможност за "гости" ако сте по -малко, комфортно разполагане при дъждовно време.
Недостатъци да си с по - голямата от необходимото палатка. Излишно тегло и обем за носене, по -трудно затопляне на въздуха в нея през студените сезони, необходимост от по -големи пространства за разпъване, по -висока цена.
За по -малко хора от колкото сте - зави от конструкциата - може да сте като сарделки, а може и да ви сравнително удобно.

2.Тип палатка?
Основно два типа "сериозни"- тунелна и куполна.
Тунелните са по -ниски, обикновено по-леки, по -устойчиви на вятър и бурии, бързо затопляне. Съществен недостатък на мен ми се вижда това , че при такова време е хубаво да си в палатката а пък вътре не е достатъчно комфортно като обем. Тунелната(или бивито) е идеален вариянт за един -двама души и високата планина.
Куполната палатка според мен е препоръчителна за нашите географски условия. Може да си седнете вътре спокойно и дори да си готвите докато вън вилнее бурята.

3. Воден стълб?
Водния стълб, дето се казва колкото повече -толкова повече. 3000+ отгоре и 7000+ отдолу е перфектния вариант. Подържана палатка с 2000 воден стълб не ми е пускала и при доста свирепа буря и при 48 дъжд. По -важното е да е много добре опъната, да няма провисвания и да няма контакт между слоевете.
Колкото по -голям е означения воден стълб , толкова по -голямо е и теглото на палатката , поради вложения материал. Има и Ултралайт палатки, но пък там ценовия клас е друг. Общо взето устойчивостта си вдига теглото.
Материала не е толкова от значение. Рейките независимо от материала от който са направени могат да се счупят.

4.Тегло. Съществен фактор ако се носи в раница. Зависи от качеството и количеството на материалите.
Добро тегло е грубо малко под килограм на човек.
Едноместна палатка 800 -1600 гр.
Двуместна палатка 1800 -3500гр.
Триместна палатка 2800 -3 800 гр.
Четириместна палатка 3500 -4 800гр.
Това горе долу са ориентировъчните грамажи за качествени палатки. По -леките или са с по -малко материал и оттам по - малко устойчиви или пък от висок ценови клас. По -тежките често са от по -"куче марка" и от там може да се замислим над "изпълнението им" ил предвидени за по -тежки "алпийски " условия.

5. Конструкция. Един или два входа, предверие и други. При палатка с предверие има допълнително място за багажа и евентуално за готвене, тогава е хубаво да има и втори вход. Предверието си е + в почти всички случай. За 3 -ма души втория вход също. Естествено това вдига теглото, особено ако има и трета рейка. Джобчета и примчици за осветлението във вътрешния купол са си + от всякъде. За мен лично едно предверие на 3 -4 местна палатка си е достатъчно.

6. Фирма и марка. в момента на пазара ни най -добри сато отношение цена -качество -тегло са Трим, Ханах, Зайо, Салева, Ферино, Камп и др. По -непретенциозни за Хай -пик, Бест камп, Изи камп и др.
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот vicious » Сря Сеп 22, 2010 8:22 am

От мен едно голямо мерси на момчетата и Tanya. Първо, за отзивчивостта, второ- мненията на всички са свързани с преживявания и опит, което е най-важното. Доста поразгледах и май се спирам на Trimm. В общи линии се съобразих с повечето неща, изброени от вас. А освен това, като една блондинка /но само по душа/, харесах цветовете и дизайна. :D
vicious

Мнениеот hrissim » Сря Сеп 22, 2010 7:47 pm

vicious написа:От мен едно голямо мерси на момчетата и Tanya. Първо, за отзивчивостта, второ- мненията на всички са свързани с преживявания и опит, което е най-важното. Доста поразгледах и май се спирам на Trimm. В общи линии се съобразих с повечето неща, изброени от вас. А освен това, като една блондинка /но само по душа/, харесах цветовете и дизайна. :D

Yavkata по-горе добре ги е обяснил нещата с палатките. :clap:
Ако си се спряла на TRIMM вземи си модела Xtrimm D - по няколко функционални причини:
- Тази палатка е като Шератон - просторна, висока, с джобове вътре отстрани и хамаче на тавана за разни вещи от първа необходимост /челници, ключове за автомобил, джиесеми, очила и др./;
- Тя е куполна с кръстосани рейки и много здраво се укрепва - идеална при ветровито време и в буря;
- Тя е от типа палатки, при които долният слой се окачва за горния, т.е. тя по-бързо се "инсталира" на място - първо се изгражда горния слой, и най-важното - БУКВАЛНО ЗА 1 МИНУТА ИМАШ НЕПРОМОКАЕМ ЗАСЛОН - много ценна екстра при внезапен дъжд;
- поради горното през лятото можеш да си взимаш само горната част на палатката и теглото и пада почти на половина ;) ;
- удобно преддверие за багаж;
- зелена е - не се набива в очи /нито на баба меца, нито на парковата охрана :D /
- може да се ползва и от трима при екстремни случаи
Аз я ползвам вече три сезона много интензивно. Не е мръднала - шевове, обтяжки, всичко и е ток.
Технически параметри водонепропускливост - 4000мм. на горния слой и 10000мм. на долния слой. Такава буря ни тресе с нея на Папаз чаир в Пирин, че не вярвах да издържи - издържа.
Недостатък единствен - тежи 2900гр.

Много добра палатка - едноместна двуслойна с опция за двама /все пак на 90 см. могат да спят нормално двама/ е тази - тегло само 1450 гр. ;)
Не пренебрегвай теглото, но не забравяй и функционалността и уюта.
Каквото и да избереш - безаварийно ползване!
:beer:
Зехте ли си ДОЗАТА планина?
Статии за:
Палатки *** Туристически обувки***Дрехи за туризъм
Аватар
hrissim

Мнениеот hop » Чет Сеп 23, 2010 8:12 pm

Привет! Прегледай и в тази тема http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=3&t=73886, за да не се преповтарям. За едно не мога да се съглася с Yavkata - че материалът няма значение и всички рейки могат да се счупят. То, че могат - могат. Амаааа, разликата при сходни условия е от земята до небето. Буквално! И проверено многократно! Разликата е, че с палатки от определени материали можеш да "пренощуваш" в буря само... веднъж :D и на сутринта преминаваш към план Б - без палатка. Та... с две думи, не си трошете главите, за да стигнете до същия извод :beer: .
hop

Рейтинг: 1325

Мнениеот gilb » Пет Сеп 24, 2010 11:58 am

аз имам Ванго алфа 200 и съм си много доволен :look: Ташев ги внасят - Великобританска е фирмата но 100% се правят някъде из Азия има сравнително малко воден стълб - 2000 (за горния слой и дъното) но не ми е пропускала засега е ме наваля стабило последния път :dontknow:
:turtle:
Аватар
gilb

Рейтинг: 1841

Мнениеот Antares » Сря Юли 11, 2012 12:48 pm

Да ъпна темата:

И на мен ми дойде време да се опалатча. Искам да взема палатка за двама души, по възможност - да не е много тясно (с тънката мисъл съм да убедя любимата, че палатките не се хранят с градски чада). Идеята ми е все пак тази палатка да я нося на гърба си, та по възможност - да не е много тежка. Предпочитам куполна палатка.
Водните стълбове са ми малко неясни като показател. Ще ми се да имам палатка, която да не ме накваси при малко по-сериозен дъжд. Все пак - ще я нося и на гръб, да не е някаква неопренова, дето да ми трябва ремарке за нея. Хубаво би било да има предверие. От производители не разбирам, та ще се доверя на вас.

Желателния бюджет (ако изискванията го позволяват) е 100-200 лева.

Също така, ако може да дадете и предложения за някакъв по-лек трисезонен спален чувал (пролет/лято/есен), който да не ми заема половината от 75 литровата раница, като сегашния.

Благодаря предварително!
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот Ozzie » Сря Юли 11, 2012 1:40 pm

Раницата не позволява ли спалния чувал да бъде закрепен върху нея?
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот Nightbringer » Сря Юли 11, 2012 1:53 pm

Мога да препоръчам това. От 3 години използвам предишната версия на модела и съм много доволен, за моите цели е перфектна.

+Ниско тегло.
+Сравнително нисък обем.
+Профила е ветроустойчив, ако горния слой е плътно до земята не позволява да влиза вятър, няма никакъв шанс да се размести дори при силен вятър.
+Проветрява се добре.
+Опъва се много бързо и лесно, но се започва от вътрешния слой, т.е. при дъжд може да се намокри при разпъването.
+Голям воден стълб, прал ме е 2 дни почти неспиращ дъжд не е пуснала и капка( естествено с дренаж около палатката).

-Вътре няма много място и тавана е нисък, с приятелката ми спим без проблеми без да се бутаме, но няма място да се вкара и раница. Предверието е малко, събира една 80литрова раница. Това е цената на ниското тегло и ветроустойчивостта, като за мен това не е минус защото търсех максимално лека и устойчива палатка.
-Надхвърля бюджета, но според мен си заслужава парите :)

По въпроса за чувала - Nadir 300 Lite на Ferrino, също около 3 години употреба, не съм го пробвал на под 10 градуса но над тази температура се спи без проблем. Миналата година спах на езерата под Мальовица края на септември, тогава може би е било и по-студено, при такива условия се спи с дрехи :)

В последствие може да се оборудваш и с едно надуваемо шалте, също много добра инвестиция.
Аватар
Nightbringer

Рейтинг: 1618

Мнениеот Antares » Сря Юли 11, 2012 2:07 pm

Ozzie написа:Раницата не позволява ли спалния чувал да бъде закрепен върху нея?
Позволява. Само че настоящия ми спален чувал е по-голям от колоездачната ми раница... Говорим за евтин чувал от магазин то типа на Метро...

@Nightbringer, благодаря за предложенията! Определено ще ги имам предвид, но предпочитам нещо по-височко, може и по-тежко... Отделно, надали ще я ползвам по ураганни места...
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот valentin.georgiev » Чет Юли 12, 2012 5:35 am

Здравейте,
аз съм се спрял на тази http://www.alpibg.com/products.php?1270&osCsid=4542067b81b99e7fcee5d08eb8b6c3c4 палатка.
Дали някой я е използвал за да даде обективно мнение дали е подходяща за вело походи?
Аватар
valentin.georgiev

Рейтинг: 1627

Мнениеот pascoff » Чет Юли 12, 2012 9:50 am

valentin.georgiev написа:Здравейте,
аз съм се спрял на тази http://www.alpibg.com/products.php?1270&osCsid=4542067b81b99e7fcee5d08eb8b6c3c4 палатка.
Дали някой я е използвал за да даде обективно мнение дали е подходяща за вело походи?

Привет, аз имам такава (или предишната и версия, не съм сигурен). Какво точно те интересува относно палатката? Подходяща е за вело преходи, карал съм 5 дена из Родопите с тая палатка на гърба, става за 2-ма души, дълга е и особено подходяща за високи хора, ниска е и неудобна за преобличане примерно, бързо се разпъва, много проветрива, не е особено подходяща за ниски температури (под 5 градуса), държи на дъжд, в предверието се побира голяма раница, може да се редуцира теглото ако не се носят всички рейки, като обикновено са ти нужни само половината.
Днес времето ще бъде преобладаващо над пространството.
Аватар
pascoff

Мнениеот tisho » Чет Юли 12, 2012 9:52 am

Ето това гледах наскоро като добра оферта и дори ходих да я огледам на място
палатката - за цената изглежда добре и показателите не са лоши. Още повече,
че е намалена.

http://www.ekipirovka.com/index.php?p=8&pid=1765
Аватар
tisho

Рейтинг: 1628

Мнениеот valentin.georgiev » Чет Юли 12, 2012 8:40 pm

@pascoff
Благодаря за инфото, това ми трябваше, някой който я е използвал да сподели опита си с нея.
Аватар
valentin.georgiev

Рейтинг: 1627

Назад към Общ форум