bio написа: за мен френския вентил не се нуждае от натискане (както се нуждае автомобилния). и може да се напомпа дори само с маркуч без накрайник
Да кажем, че и така става. Зависи от накрайника на помпата - някои могат да натиснат игличката на френския вентил, други не. Обаче, ако трябва да докараш 8-9 бара налягане на гумата, малко трудно става, ако не е натисната иглата.Примерно на шосейка толкова се помпят(че и повече) и те само такива вентили ползват. Има и някакво залепване на иглата първоначално(ако не я натиснеш преди да започнеш да помпиш), когато донапомпваш и докато пробие налягането , може и доста високи стойности да стигне, и да доведе до някои проблеми в самата помпа.
По темата - онази съчма, клапана( обикновено някаква гума или пласмаса), може в тоя случай да се е заклещила някак и затова да връща. Не мога да гадая, трябва да се провери за причината.
Другия вариант е обратния клапан да е във накрайника на помпата, ако е двоен (с два изхода). И да е само на "авто-вентила".Тогава, при натисната игла, на "френския" е нормално да връща.Но, това пак е от сферата на гадателството.
Между другото, точно със френски вентил скапах една не толкова скъпа помпа (и тя със двоен накрайник) и така и не успях да я оправя. Долу, във основата на помпата, съчма нямаше или аз съм я загубил при разглобяване...Имаше нещо такова, във самия накрайник , но едната позиция се прецака - май бях пробил дъното на френския изход със игличката - и дотам ѝ беше на помпата. Както и да е, мъчих с някакви самоделки клапан да правя, ама отчайващи резултати, а новият накрайник беше по-скъп от самата помпа:) Ако е същия случай -нов накрайник.