КАТ започват проверки :))) !!!

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: КАТ започват проверки :))) !!!

Мнениеот sensation_blue » Пон Юли 16, 2012 11:07 pm

PtD написа:
sensation_blue написа:...

Айде да се спреш с този офтопик.

и мнението над мен беше офтопик, но на моето поне е обозначено. Хайде да махнем тази иконка, тогава а? :offtopic:

С една дума - понеже става дума за закони, само аз ли мога да мисля или вие овчици все още вярвате, че законите се пишат за всички? А не само за нас "простолюдието каращо колелета" ;) Дерзайте за яката ръка на закона..... и филмите за зомбита, ще ви се видят като хипарско надрусване ;)

Заглавието на темата "КАТ започват проверки :))) !!!" и усмивки накрая.. хи хи много забавно... ама някои се взимат много насериозно :P

Трябва да е ясно, че такова пренебрежение към молбите на модераторския екип няма да се толерира. 2 седмици почивка.
Аватар
sensation_blue

Рейтинг: 1794

Мнениеот OliMi » Вто Юли 17, 2012 9:36 am

А някой все пак разбра ли нещо от тези проверки? Аз всеки ден карам по булеварди, улици и велоалеи, а така и един полицай не ме е спрял за проверка на колелото, нито съм виждал някой друг да го спират. Май си говориха глупости само за пред медиите.
OliMi

Рейтинг: 1220

Мнениеот Slade » Вто Юли 17, 2012 11:54 am

LyuboKolev написа:Пичове, по планините не съм срещал много катаджии. Да не казвам че от три години ловя риба и никога не са ме проверявали за билет. Имам си 6 месечен билет за смешните 15 лева с които не знам какво правят от ИАРА, но закона си е смях както за велосипедите така и за рибарите, а гъбарите не ги мисля. Жилетката не знам дали запарва но със сигурност създава много голямо съпротивление, така че "НИКОГА ама НИКОГА" няма да карам с жилетка. Не съм навит вместо една пържола на ден за да имам енергия да ям две заради жилетка. Няма да имам енергия да карам с жилетка, а и трябва да си купя няколко. Една за над джърси, една за над риза, една за над костюм, друга за над пухенка. Абе на мен ми е сложно, а и с две пържоли на ден за енергия ще стана като завод за лайна. В Софията още нямаме мзавод за боклуци в който да се метна сам. Задника ми ще се протрие от тези лайна за съпротивлението. Много лошо. Надявам се че всички акате и не ви обиждам, но все пак ако някой не ака, го съветвам да опита. Голям кеф е след това.

Понякога се срещат, в района около Златните е един пример. Колега беше писал в темата за забрана за каране в гори, че и по-нависоко са го проверявали...
Относно жилетките - не можах да разбера кой и откога ги изисква, че станаха такъв сериозен предмет на дебат, чак и модели се разискват? Чета Закона и там нищо такова не пише.

LyuboKolev написа:На мен все не ми е ясно как точно ще ме спре полицай? Той може да си маха, а аз да си карам...

Отсега тренирай отклон или скриваж от летяща палка - хвърлят ги като брадви (свидетел съм)
Изображение
Аватар
Slade

Рейтинг: 1348

Мнениеот krach » Вто Юли 17, 2012 2:04 pm

Да бягаш от полиция е несериозно и детинско. Силно ме съмнява някой НЕ криминално проявен да тръгне да бяга от полиция за един звънец или жилетка.
krach

Рейтинг: 1451

Мнениеот Antediluvian » Вто Юли 17, 2012 11:42 pm

Не ме интересува особено какви са промените в закона - несериозна позиция за някои, може би имат право.
На първо място човек има свобода да прави каквото пожелае, стига това да не засяга други. В случая кого засягат колоездачите - 1вата ми мисъл, е че стряскаме шофьорите ,когато не ни виждат в тъмното :) ТОва е достатъчно основание поне за час тот промените в закона, но от там нататък:

Дали да спра на КАТ е изцяло мой избор - мога да не спра, но да кажем, че нямам полза от това да създавам лош имидж на колегите, и им спра:

1. Искам да ми обяснят по-точно защо трябва да имам звънец на колелото. Нещо, което никога за нищо на света няма да докосна, защото ако се случи нещо на пътя, първата ми реакция е да спра/сменя посоката, което се прави с двете ръце на кормилото и спирачките. Пешеходци нямам за цел да предупреждавам - от опит всички знаят, че или трябва да се кара далеч от тях, или да не се разчита на тяхната реакция. Първата им работа е да застаната на пътя ти, ако разберат че си зад тях. Нормално е човек да отива там, където гледа /спортна психология и не само/, а те гледат към колоездача и съответно застават на пътя му.

2. Жилетка - нощно време светлоотразителната жилетка помага определено. Карах с такава цяла зима. Сега ползвам фарче. Така или иначе, когато стане инцидент и колоездачът е виновен с това, че не са го забелязали поради липса на каквато и да е сигнализация, той ще си носи последствията от травмите. Следователно, дали ще нося жилетка или не, е мой избор, защото моята глава зависи от това.

3. Положението с каската е същото. Въпрос на избор - всеки си носи глава на раменете. Ясни са последствията, ако човек падне и си удари главата без каска. Но повечето хора нямат дори единични проблемни казуси, при които да падат, а още повече да си удрят главата. В банята може да е по-рисковано

4. Законите често се пишат от хора, които не са стъпвали на колело, нито имат опит в движението с колело в градски трафик. Може да се копират чужди закони, но понякога човек се запитва - нужно ли е всичко това ? Защо всичките регулации ? Нека проверяват, да въдворяват ред, но главната тенденция някой да мисли вместо нас е очевидна.
"Never underestimate the power of stupid things in large numbers!"
Аватар
Antediluvian

Рейтинг: 1761

Мнениеот jd » Сря Юли 18, 2012 7:10 am

Antediluvian написа:3. Положението с каската е същото. Въпрос на избор - всеки си носи глава на раменете. Ясни са последствията, ако човек падне и си удари главата без каска. Но повечето хора нямат дори единични проблемни казуси, при които да падат, а още повече да си удрят главата. В банята може да е по-рисковано

То по тая логика и слагане на колан в автомобил спада в същата категория, но е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО по ЗДП, както и е доказано, че помага. Специално за каските много може да се спори, друг е факта, че в сегашните изменения няма нищо споменато за каските, а само за жилетки, звънци, светлоотразители и светлини.
Изображение
Аватар
jd

Рейтинг: 2000

Мнениеот krach » Сря Юли 18, 2012 8:22 am

Antediluvian написа:1. Искам да ми обяснят по-точно защо трябва да имам звънец на колелото. Нещо, което никога за нищо на света няма да докосна, защото ако се случи нещо на пътя, първата ми реакция е да спра/сменя посоката, което се прави с двете ръце на кормилото и спирачките. Пешеходци нямам за цел да предупреждавам - от опит всички знаят, че или трябва да се кара далеч от тях, или да не се разчита на тяхната реакция. Първата им работа е да застаната на пътя ти, ако разберат че си зад тях. Нормално е човек да отива там, където гледа /спортна психология и не само/, а те гледат към колоездача и съответно застават на пътя му.

На полицая не му е работа да ти разяснява закона ЗАЩО е такъв. Неговата работа е да следи той (закона) да се спазва. Ако не си доволен от някой закон предполагам може да се разисква в съда или там по някакъв начин не съм наясно. Но да правиш фасони на полицай, защото закона бил еди какъв си....е несериозно.
krach

Мнениеот Slade » Сря Юли 18, 2012 9:40 am

Слагането на едно ~20 гр звънче не може да е чак толкова фатално за визията и аеродинамиката на мтб-то. Дори да не се ползва, дори да пречи - ако е на скоба се завърта под кормилото и готово! Като те спре КАТ си изряден в това отношение.
Интересно ми е за жилетките - не споря, че в моменти на намалена видимост или по тъмно, жилетката, заедно с МИГАЩИТЕ светлини те прави много по-видим, но защо е целият ропот, като в новата версия на ЗДвП думата "жилетка" се среща точно 3 пъти и нито един път по отношение на велосипедист?
Единственото изискване е при повреда да се слага такава и то ако си в обхвата на платното. Всеки от нас може да се изнесе малко встрани от платното да си смени гумата и готово - изискването не важи.

Лично аз бих носил такава в раницата, в случай, че замръкна някъде, тогава ще съм и с фар и мигаща светлина отзад.
Изображение
Аватар
Slade

Мнениеот Alpina » Сря Юли 18, 2012 10:26 am

Antediluvian написа:3. Положението с каската е същото. Въпрос на избор - всеки си носи глава на раменете. Ясни са последствията, ако човек падне и си удари главата без каска. Но повечето хора нямат дори единични проблемни казуси, при които да падат, а още повече да си удрят главата. В банята може да е по-рисковано.

Положението с каската е като с коланите и е пряко свързано със следното:
Antediluvian написа:На първо място човек има свобода да прави каквото пожелае, стига това да не засяга други.

Защото на пръв поглед ти се струва че липсата на каска засяга само теб, но ако се раниш по начин който тя е можела да предотврати, ти ще засегнеш куп други хора. Бърза помощ, след това персонала на лечебно заведени, роднини и т.н. Като всичко това е свързано и колкото и да не желаем да го кажем - с излишни разходи на пари, време и ресурси не само за теб, но и за всички останали -

С други думи - в някои случаи законът задължава използването на мерки за безопасност с цел в случай на инцидент - то той да струва по-малко на обществото.

:beer: :beer: :beer:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот neilor » Сря Юли 18, 2012 12:41 pm

главната тенденция някой да мисли вместо нас е очевидна.

Всъщност всеки закон има точно тази цел - налагането на правила, които да не зависят от това кой какво си мисли и гаранции, че хората около нас ще действат събразно тези правила, а не защото си мислят нещо си.
Законът например налага максимална допустима концентрация на алкохол в кръвта. Един добър шофьор след 100 грама ракия може да кара по-добре от неориентирана мадама без грам алкохол. И какво, да приемем, че е нормално първият да кара след една стограмка "защото той така си мисли и е убеден че може да прави каквото си пожелае"?

Другото, което забелязвам е непознаване на сегашния ЗДвП и предлаганите промени.
Ето текстовете от досегашния закон, които ни засягат:
Чл. 79. За да участва в движението по пътищата, отворени за обществено ползване, всеки велосипед трябва да има изправни:
1. спирачки;
2. звънец и да няма друг звуков сигнал;
3. устройство за излъчване на бяла или жълта добре различима светлина отпред и червен светлоотразител отзад; допуска се поставянето на устройство за излъчване на червена светлина отзад;
4. бели или жълти светлоотразители или светлоотразяващи елементи отстрани на колелата.

Чл. 80. Водачът на велосипед е длъжен да се движи възможно най-близо до дясната граница на платното за движение.

Чл. 81. На водача на двуколесно пътно превозно средство е забранено:
1. да се движи успоредно до друго двуколесно пътно превозно средство;
2. да управлява превозното средство, без да държи кормилото с ръка, както и да освобождава педалите, с които контролира превозното средство;
3. да се движи в непосредствена близост до друго пътно превозно средство или да се държи за него;
4. да превозва, тегли или тласка предмети, които пречат на управлението на превозното средство или създават опасност за другите участници в движението;
5. да управлява превозно средство по площите, предназначени само за пешеходци; тази забрана не се отнася за велосипедисти на възраст до 12 години

Има и още няколко, които не са толкова съществени.
Предлаганата промяна беше първоначално да се добави и светолотразителна жилетка като задължителна при движение. За каски нямаше предложения.
Аватар
neilor

Рейтинг: 1495

Мнениеот Slade » Сря Юли 18, 2012 1:41 pm

Ако някога от КАТ решат да се заяждат с двуколесните педалозадвижваеми, мисля винаги ще намерят как и за какво.
Да не излезем изведнъж нарушители по чл. 81, т. 3, когато почват да ни изпреварват в същата лента и да се редят до нас към светофара, защото трябва да се движим "възможно най-вдясно по платното". И видиш ли там на кръстовището ченге - Оп, ти защо се движиш в непосредствена близост до другите пътни превозни средства?
Аз доста често заемам средата на лентата преди кръстовище, с което лазя по нервите на тия зад мен, а те ще се побъркат от зор да ме изпреварят по най-невъзможния начин, веднага щом светне зелено. Не го правя заради Закона, а за да не ме засече някой завиващ надясно, когато продължавам напред. Тогава ченгето на светофара би могло да се позове на чл. 80 - Ти що не се движиш възможно най-близо до дясната граница на платното за движение?
Изображение
Аватар
Slade

Мнениеот neilor » Сря Юли 18, 2012 2:24 pm

Slade , както сам казваш - ти продължаваш напред, а дясната лента е за десен завой. Тогава "възможно най-вдясно" означава в дясната част на средната лента, тъй като по-вдясно от това ти е забранено.

Същото важи и когато решаваш да завиеш наляво - престрояваш се в лентата за ляв завой - в дясната и част. В интерес на истината тази маневра не я правя, считам я за твърде рискована, но няма забрана за велосипедист да прави ляв завой.

Под въпрос е изпреварването на друг колоездач или движещ се автомобил - ако се извършва достатъчно бързо е допустимо - няма забрана да изпреварваме, но не трябва да се движим успоредно на друг колоездач или твърде близо до автомобил.

---------

Мисля, че е разумно, след приемането на промените в закона, да се потърси консултация от специалист и да се публикува. Това може да направи Велоеволюция, админите на сайта или друга организация.
Ние тук тълкуваме закона, но не сме специалисти.
Аватар
neilor

Рейтинг: 1495

Мнениеот Slade » Сря Юли 18, 2012 3:25 pm

Имам предвид случаите, когато дясната лента не е само за десен завой, а е разрешено и направо.
Аз също не обичам да се престроявам през 2 ленти в най-лявата - по-лесно ми е да ползвам пътеката на кръстовището бутайки (евентуално :evil: ).

neilor написа:...
Под въпрос е изпреварването на друг колоездач или движещ се автомобил - ако се извършва достатъчно бързо е допустимо - няма забрана да изпреварваме, но не трябва да се движим успоредно на друг колоездач или твърде близо до автомобил.

Изпреварват си се нормално, но поглед назад (или огледало) си е задължителен, както и сигналът с протегнатата ръка. Аз лично предпочитам да изпреварвам в съседната лента, т.е. да има достатъчно странична дистанция, че знаеш ли ги. Друг е въпросът ако е натоварено.
Изображение
Аватар
Slade

Мнениеот Stefan_trekkie » Сря Юли 18, 2012 5:10 pm

Какво пък имате против звънците ?.. Много са си добри, служил ми е добре и в много случай ми е бил полезен. Например в обиколката на Витоша, като звънна и пешаците се разбягват като риби...

Но жилетка в жегата няма да сложа. Да ме глобяват. Ако карах по тъмно бих си сложил.. Както и светлини, но не ми се е случвало от детските години, а тогава бях с балканче, с фар и динамо.. Колелото беше изрядно и влиза във всички изисквания на новите закони :eyebrow: :eyebrow:
Аватар
Stefan_trekkie

Рейтинг: 1257

Мнениеот bikerider » Сря Юли 18, 2012 6:23 pm

Slade написа:Имам предвид случаите, когато дясната лента не е само за десен завой, а е разрешено и направо.

В този случай имаш всички права и "възможно най-вдясно" означава в СРЕДАТА на дясната лента. Никой няма право да иска да му правиш път в собствената ти лента. Точно това е най-хубавото на тази формулировка - че е разтеглива като "съобразена скорост" и ако някой галфон с фуражка започне да се прави на тълкувател директно се отсвирва. Разбираш ли, при положение, че не се вреш в средните и/или левите ленти, то "възможно най-вдясно" е могъщо оръжие за велосипедистите. Стига да си отстояват правата.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот did » Сря Юли 18, 2012 6:27 pm

bikerider написа:"възможно най-вдясно" означава в СРЕДАТА на дясната лента.

:agree: :agree: :agree:
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот HepBeH_XaMcTep » Сря Юли 18, 2012 7:30 pm

bikerider написа:
Slade написа:Имам предвид случаите, когато дясната лента не е само за десен завой, а е разрешено и направо.

В този случай имаш всички права и "възможно най-вдясно" означава в СРЕДАТА на дясната лента.

Има още един тънък момент - "възможно най-вдясно" понякога може да означава дори "най-лявата лента", при наличие на достатъчно "паркирани" коли;
Всеки знае за каква гледка иде реч -по повечето улици има една плътна колона и чат-пат някой на аварийки до тях.
Изображение
Nikon d300 +Nikon 50mm f1.4, Tamron 17-50 2.8 +SB600 +Minolta 5400hs +RF-602
Аватар
HepBeH_XaMcTep

Мнениеот LyuboKolev » Сря Юли 18, 2012 8:56 pm

КАТ не ме интересува докато не се въведе "Гражданска отговорност" за велосипеди. Един приятел одраска една кола на светофар. Тоя с колата извика КАТ. Съставиха акт за смешните 20 лв. на велосипедиста, което да кажем че е справедливо за невнимание. След три месеца той получи иск за 770,00 (седемстотин и седемдесет) лв. от застрахователя за една драскотина. Всички сте застрашени това да ви се случи. Застрахователите са изнудвачи и затова ако стане нещо съвета е БЕГАЙ. Искам да дискутираме Гражданска отговорност за велосипедисти. Мисля че е по важно от това дали карам с жилетка и презерватив.
Аватар
LyuboKolev

Рейтинг: 920

Мнениеот vasilevl » Сря Юли 18, 2012 9:10 pm

OliMi написа:А някой все пак разбра ли нещо от тези проверки? Аз всеки ден карам по булеварди, улици и велоалеи, а така и един полицай не ме е спрял за проверка на колелото, нито съм виждал някой друг да го спират. Май си говориха глупости само за пред медиите.

Да, проверяват, мен ме спря полицай и ме предупреди изрично ! Бях писал вече, в тази тема мисля, попреглеждай постовете по - обстойно..
Richard Virenque 5000/Peugeot
Cross Enduro
Аватар
vasilevl

Рейтинг: 1145

Мнениеот Stefan_trekkie » Сря Юли 18, 2012 9:19 pm

Колеги.. В България кОЛАТА е култ .. Куцо и сакато се катери по кола, колкото се може по-лъскава и голяма. Дават си всичките пари само за да я поддържат.. Големи простотии са това. Според мен това е останало от татово време, когато да имаш кола е було лукс, а също и огромна гъзария и престижност. Това е загнездило и сега всеки гледа да има кола.. Било необходило, било не знам си какво... Да, хубаво е да имаш кола, ама дръж си я пред вас за когато наистина ти трябва, не всеки ден да ходиш с нея до работата на 10 км в най-големите задръствания и после да се чудиш и как да паркираш, защото е гъзарско и да питаш що нямаш пари за 'нещо' като даваш за бензин за да висиш по 1-2 мин на светофар, да не говорим за задръстванията заради ремонтите... Пък и надуват тубите отвътре, чак ме заболяват тъпанчетата, а съм на 5 метра /примерно/
Това го казвам като визирам София и другите големи градове.

Докато е така, тия с колите ще се мислят за царе на пътя.
Малко по на запад не е баш така.. Колета е просто инструмент за повечето каращи такова нещо. Инструмент с който трябва да се съобразяват /съответно с пътя/

ЕДИТ: Всички ние познаваме хора, които ходят на 200 метра до магазина с колите си и като ги питаш дали искат да се разходят с теб пеша /дори не става дума за колела или друго/ и те гледат все едно си им взел баничката и си мислят... Не, ще ме видят, как може такова нещо, аз трябва да съм баткУ гъзар..

Всичко това е ДОГМА
Последна промяна Stefan_trekkie на Сря Юли 18, 2012 9:34 pm, променена общо 1 път
Аватар
Stefan_trekkie

Мнениеот vasilevl » Сря Юли 18, 2012 9:33 pm

LyuboKolev написа:КАТ не ме интересува докато не се въведе "Гражданска отговорност" за велосипеди. Един приятел одраска една кола на светофар. Тоя с колата извика КАТ. Съставиха акт за смешните 20 лв. на велосипедиста, което да кажем че е справедливо за невнимание. След три месеца той получи иск за 770,00 (седемстотин и седемдесет) лв. от застрахователя за една драскотина. Всички сте застрашени това да ви се случи. Застрахователите са изнудвачи и затова ако стане нещо съвета е БЕГАЙ. Искам да дискутираме Гражданска отговорност за велосипедисти. Мисля че е по важно от това дали карам с жилетка и презерватив.

По - важно, ама само според теб... аз съм твърдо против... ама каква ирония а ? Мислиш за застраховка "гражданска отговорност", а се изказваш безотговорно спрямо нововъведенията, в който има смисъл от гледна точка на безопасност за себе си и околните... странно ми се струва, доста даже !
Cross Enduro
Аватар
vasilevl

Мнениеот b1k3ra » Сря Юли 18, 2012 9:48 pm

Stefan_trekkie написа:Колеги.. В България кОЛАТА е култ .. Куцо и сакато се катери по кола, колкото се може по-лъскава и голяма. Дават си всичките пари само за да я поддържат.. Големи простотии са това. Според мен това е останало от татово време, когато да имаш кола е було лукс, а също и огромна гъзария и престижност. Това е загнездило и сега всеки гледа да има кола.. Било необходило, било не знам си какво... Да, хубаво е да имаш кола, ама дръж си я пред вас за когато наистина ти трябва, не всеки ден да ходиш с нея до работата на 10 км в най-големите задръствания и после да се чудиш и как да паркираш, защото е гъзарско и да питаш що нямаш пари за 'нещо' като даваш за бензин за да висиш по 1-2 мин на светофар, да не говорим за задръстванията заради ремонтите... Пък и надуват тубите отвътре, чак ме заболяват тъпанчетата, а съм на 5 метра /примерно/
Това го казвам като визирам София и другите големи градове.

Докато е така, тия с колите ще се мислят за царе на пътя.
Малко по на запад не е баш така.. Колета е просто инструмент за повечето каращи такова нещо. Инструмент с който трябва да се съобразяват /съответно с пътя/

ЕДИТ: Всички ние познаваме хора, които ходят на 200 метра до магазина с колите си и като ги питаш дали искат да се разходят с теб пеша /дори не става дума за колела или друго/ и те гледат все едно си им взел баничката и си мислят... Не, ще ме видят, как може такова нещо, аз трябва да съм баткУ гъзар..

Всичко това е ДОГМА

Така си е, ама не баш.
Забравяш малката подробност, че рядко има алтернатива на личния автомобил в България.
Кажи ми как да водя детето на градина когато времето е кофти? Или зимата?
Кажи ми как да се кача в мизерен автобус (и то не един, щото има доста маршрути от точка А до точка Б без директна линия), после да го сменям с друг, евентуално трети, и да се кандилкам 2 часа, при условие, че с кола дори и в задръстванията е двойно по-бързо?
Всички се скъсват да говорят за прословутото метро...ами не всички живеят в Младост или Люлин и ходят само до центъра.
Кажи когато не съм с колело и свърша работа в 17, как да стигна до края на работното време на детската градина (18ч.) в другия край на града?
Всеки гледа от неговата си камбанария, разни "зелени" лумпенчета скачат за какви ли не глупости, а никой не си прави труда да помисли кво аджеба е в действителност и има ли истинско алтернативно решение.
Хората ще си карат колите по една или друга причина докато не се направи наистина добър градски транспорт. Защото София не е малък град като Русе примерно, където може и пеша да се движиш.
XC setup: Ram XC1 26", 2х10, SR Suntour Axon RL - 10.29 kg
Road setup: Ram XC1 26", Java carbon rigid fork, Schwalbe Kojak 1.35 - 9.465 kg
b1k3ra

Рейтинг: 1475

Мнениеот Stefan_trekkie » Сря Юли 18, 2012 9:56 pm

Ето затова говоря... Ти вършиш някаква работа, в случая взимаш си детето /примерно/ .. Но малко са като теб, повечето сами си се возят...
Аз лично си избрах работата за да ми е удобно като маршрут с градския транспорт.. А и това с детските градини е тъпотия. Аз не съм много дърт, но помня моите години в ДГ .. Тя все още е на 20 метра от моя блок /през улицата/ и ходех сам.. Защо си водите децата на другия край на града.. Същото и с училищата :dontknow: .. Аз ходех на училище на 5 мин пеша, после в техникум на 10 мин с автобуса /един автобус/ .. Станахме като американците, дето ходят на 200 км до работата и на 100 да пазаруват...
Иначе и ти си прав.. Истината (а дето викат и 'доброто', едни лоши чичковци) зависи от гледната точка.
Аз нямам личен автомобил, никога не съм имал, имам 2 мотора и 3 /скоро/ велосипеда.. Крам 8-9 месеца в година на 2 колела, имам екип колкото струва и мотора, с който не усещам студ до към 5 градуса..

Но както казах.. Истината зависи от гледната точка в тоя случай.. Аз нямам дете, возя само себе си и мога да предвидя време за да ходя с градски транспорт, а и обичам и пеш да ходя.. По 10-15 км редовно !
Аватар
Stefan_trekkie

Мнениеот LyuboKolev » Сря Юли 18, 2012 9:57 pm

vasilevl написа:
LyuboKolev написа:КАТ не ме интересува докато не се въведе "Гражданска отговорност" за велосипеди. Един приятел одраска една кола на светофар. Тоя с колата извика КАТ. Съставиха акт за смешните 20 лв. на велосипедиста, което да кажем че е справедливо за невнимание. След три месеца той получи иск за 770,00 (седемстотин и седемдесет) лв. от застрахователя за една драскотина. Всички сте застрашени това да ви се случи. Застрахователите са изнудвачи и затова ако стане нещо съвета е БЕГАЙ. Искам да дискутираме Гражданска отговорност за велосипедисти. Мисля че е по важно от това дали карам с жилетка и презерватив.

По - важно, ама само според теб... аз съм твърдо против... ама каква ирония а ? Мислиш за застраховка "гражданска отговорност", а се изказваш безотговорно спрямо нововъведенията, в който има смисъл от гледна точка на безопасност за себе си и околните... странно ми се струва, доста даже !

Колега явно не вникваш в нещата. Едно време колелото е било за разходки. Сега се кара с 30 км./час. Ако ти скочи дете и го отвееш може да те треснат с 200 000 лв. кръвнина или както там се казва. Ако ти караш с 12 км./час не си плащай застраховка. Тук става въпрос че по никакъв, ама никакъв начин велосипедиста не е защитен от закона. АКо наричаш "светлините" отпре3д и отзад нововъведения сигурно караш от вчера и ти е ново, човек се учи докато е жив колкото и да не му се иска. Относно безопастноста за себе си и околните- всеки сам решава.
Аватар
LyuboKolev

Рейтинг: 920

Мнениеот vasilevl » Сря Юли 18, 2012 10:17 pm

LyuboKolev написа:
vasilevl написа:
LyuboKolev написа:АКо наричаш "светлините" отпре3д и отзад нововъведения сигурно караш от вчера и ти е ново, човек се учи докато е жив колкото и да не му се иска. Относно безопастноста за себе си и околните- всеки сам решава.

Нововъведения, що се отнася до установените с ЗАКОН такива, не уточних...
Cross Enduro
Аватар
vasilevl

Мнениеот Slade » Чет Юли 19, 2012 8:59 am

bikerider написа:В този случай имаш всички права и "възможно най-вдясно" означава в СРЕДАТА на дясната лента. Никой няма право да иска да му правиш път в собствената ти лента. Точно това е най-хубавото на тази формулировка - че е разтеглива като "съобразена скорост" и ако някой галфон с фуражка започне да се прави на тълкувател директно се отсвирва. Разбираш ли, при положение, че не се вреш в средните и/или левите ленти, то "възможно най-вдясно" е могъщо оръжие за велосипедистите. Стига да си отстояват правата.

:agree:

LyuboKolev написа:
vasilevl написа:

Колега явно не вникваш в нещата. Едно време колелото е било за разходки. Сега се кара с 30 км./час. Ако ти скочи дете и го отвееш може да те треснат с 200 000 лв. кръвнина или както там се казва. Ако ти караш с 12 км./час не си плащай застраховка. Тук става въпрос че по никакъв, ама никакъв начин велосипедиста не е защитен от закона. АКо наричаш "светлините" отпре3д и отзад нововъведения сигурно караш от вчера и ти е ново, човек се учи докато е жив колкото и да не му се иска. Относно безопастноста за себе си и околните- всеки сам решава.

Тук съм 1000% съгласен с колегата LyuboKolev. Хора си правят застраховки тип "Гражданска" за радиоуправляеми моделчета, защото като счупят нечий крак / глава или го треснат в прозореца на някоя къща, кола или магазин - да не плащат от джоба си.
Истината е, че на всеки от нас може да се случи да удари човек, кола или друг обект, който струва скъпо и ако е виновен и не успее да избяга (което не е никак законно) - да го осъдят да плаща. Още по-лошо е когато обектът е застрахован и вината ти се докаже в съда (свидетели, протоколи от полиция и т.н.) - тогава измъкване от регресен иск няма...
Тук всеки трябва да прецени - според мен застрахователна опция трябва да има (и има), но да не е задължителна. Този, който прецени, че може да плаща от джоба си за нечии щети и травми, да бъде свободен да го прави.
Застрахователите би трябвало да имат интерес да сътворят някакъв застрахователен продукт за велосипедисти. Авиомоделистите например плащат на година около 100лв и получават покрития до 50000лв за всяко събитие или до 100000 за цялата година. Предполагам за нематериални щети има отделни покрития.

И тук най-важният проблем според мен - най-доброто нещо, което застрахователите биха могли да измислят е гражданска отговорност на името на ЧОВЕК, не на превозно средство! Тогава независимо на какво се качиш да караш, тя да важи и да те покрива, в случай, че причиниш щети. Това за мен би било перфектното решение! Застраховам собственото си поведение като шофьор, моторист, велосипедист, моделист, тракторист, лодкар, пешеходец и т.н., а на какво съм се качил би трябвало да е без значение - останалото е въпрос на застрахователно покритие.
Изображение
Аватар
Slade

Мнениеот krach » Чет Юли 19, 2012 9:04 am

Застраховки Гражданска отговорност за човек има. Познат си застрахова детето - така че като то (детето) направи някоя беля да не плаща родителя ами застрахователя. Друг е въпроса че колко от нас са готови да платят 100 лева за не]о което може и да не се случи. В БГ застрахователната култура е много ниска и се прибягва до застраховка едва след като един път си изпати от нещо. Правиш си застраховка за наводнение след като се наводниш...
krach

Мнениеот Slade » Чет Юли 19, 2012 9:10 am

Другите не ме интересуват, аз бих се застраховал, НО - искам Гражданската ми да е една за колата и всичко останало, което управлявам на пътя и да плащам само едни 200лв на година...
Изображение
Аватар
Slade

Мнениеот krach » Чет Юли 19, 2012 9:48 am

Slade написа:Другите не ме интересуват, аз бих се застраховал, НО - искам Гражданската ми да е една за колата и всичко останало, което управлявам на пътя и да плащам само едни 200лв на година...

Абе малко невъзможно...с едно колело да плащаш 200 лева и за огромен джип пак 200 лева....с колелото ще бутна някой ще му счупя ръка крак (да не дава Господ) . С един джип мога да избия десетки...къде риска се покрива с тези 200 лева?
По вероятно да ти направят гражданската 500 - 600 и да е за всичко
krach

Мнениеот zandor » Чет Юли 19, 2012 10:56 am

Пиша от Германия с транслитератор и ще ме извините, ако оможе.
Значи да не буда гръб, ама какви застраховки какви 5лева бе.
застрахователите са долни измамници и в БГ и в чужбина, тук най ниската застраховка за автомобил е 40е на месец, изродщина, но понеже се спазва закона и по улиците почти не стават катастрофи, но те пак я държат супер висока. Да не говорим как се опитват и тук да НЕ плащат!
Трябва да си мнооого недалновиден за да исках да се въвежда такава застраховка, защрахователите ще я вдигат до смърт, докато не стане така че да не можеш да караш колело. За това дадох горе примера с колите така че не го приемайте като офтопик.
Тук доста голяма част от населението кара стари баратайки, голф2 и поло от 89г защото вместо да даде пари за хубава кола тя пари отиват за застраховки, който съответно са пре,пре завишени.
Сега по конкретно какво е положението с колелата:
Тук единственият закон за колелата е че в тъмната част от деня трябва да имаш предна светлина и заден светоотражител.
Никой въобще не се занимава да те проверява, особено през деня. Пълно е с велоалеи, включително има пътища където има платна само за колела, там в никакъв случаи не се спират коли, може само ако е аварирала или е кола на някаква служба.

Карат страшно много колела и повечето от тях са си доста обикновени железарки.
Хората масово ползват колелата за транспорт, наприемр за градски дестинации по 5-10 километра.
КОгато караш по велоалея и стигнеш до кръстовище което не е регулирано със сфетофар, всички коли спират да те чакат да минеш първи, особено тези зат теб. Разбира се ако я кара турчин е малко по селска работата!
И така, с няколко думи- в развитите държави който ние даваме за пример, колеждачите имат големи права и изключително малко задължения, а ние българите още малко утре сами ще си поискаме да ни наденах хомота...ами браво бе!!!
zandor

Рейтинг: 1240

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум