Откъде си набавяме инструмент?

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Откъде си набавяме инструмент?

Мнениеот Vaklin » Пет Авг 03, 2012 1:44 pm

Препоръчайте магазин за велоинструмент в София. Или ако някой има за продаване и му е излишен да споодели.

Конкретно, в момента се нуждая от ключ за развиване на касета. Този с шлиците. Другия с веригата ми се видя скъп и ще си преправя един за развиване на маслени филтри.
Vaklin

Рейтинг: 1280

Re: Откъде си набавяме инструмент?

Мнениеот xcrider » Пет Авг 03, 2012 2:27 pm

Чувал съм, че имало в някои сервизи услуга "безплатни инструменти", отиваш, ползваш каквото трябва и си тръгваш. И аз се чудя къде беше това точно, мисля че в магазинчето "bike corner" в подлеза на гоце делчев и българия. :dontknow:
xcrider

Рейтинг: 1256

Мнениеот Vaklin » Пет Авг 03, 2012 3:00 pm

Тц. Не им искам безплатното. Инструмента си го купувам и си го имам. Поне от това никога не съм пестил.
Vaklin

Мнениеот Stoks1 » Пет Авг 03, 2012 3:03 pm

Ее къде screambikes, или веломания в София или който и да е байкмагазин!
Аватар
Stoks1

Рейтинг: 1460

Мнениеот Muti » Пет Авг 03, 2012 3:54 pm

Аватар
Muti

Рейтинг: 1223

Мнениеот Vaklin » Пет Авг 03, 2012 4:16 pm

Абе и аз към иБей клоня. Там 4 долара с безплатна доставка, тук 18 лева и ти говорят между другото...

http://www.proftools.net/product/916/kombiniran-klyuch-za-spitsi-i-venets-kaseta-unior-1669-4.html
Такова нещо в София някой да е виждал? Щото е глезотия. Малко описанието на работата куца, но това е отделен проблем.
Vaklin

Мнениеот xcrider » Пет Авг 03, 2012 6:48 pm

На тези евтините не им се доверявай много. Изработени са некачествено и много често или заоблят компонента, който демонтираш/монтираш или(по-добрия случай) се заоблят самите те.
xcrider

Мнениеот azzmaster » Пет Авг 03, 2012 7:04 pm

Наплитам капли със инструмент за спици от 80 стотинки и не намирам разлика от предишния на IceToolz за 8 лева. Всичко е относително и не може да се обобщава.
Аватар
azzmaster

Рейтинг: 1192

Мнениеот Vaklin » Пет Авг 03, 2012 7:32 pm

Това за 8 лева развива касети. За каплите функцията му е бонус.
Vaklin

Мнениеот xcrider » Пет Авг 03, 2012 10:26 pm

Аз от некачествени шестограми(по 4-5 лв комплекта) съм заоблял целия комплект. Мек им е метала, предполагам и с тези инструменти е подобно положението. А за евтините ключове за спици съм чувал, че били неточно изработени.
xcrider

Мнениеот Vaklin » Пет Авг 03, 2012 10:54 pm

Ще взема да поръчам 2 от тези, малките и ще докладвам. Щото търгашите пък искат и 5 лева транспорт.

Всъщност, на самата гайка на касетата пише да се затяга с 40 Nm. Като се има предвид, че там не се замозатяга впоследствие и се законтря против отвиване само на назъбената част, следва да върши работа и средно качество инструмент.

А шестограмите от 5 лева са с качество на тези от 80 стотинки. Стават за сглобяване на Лего.
Vaklin

Мнениеот axelmax » Съб Авг 04, 2012 12:37 pm

И въпреки всичко касетите ги натягат до откат. Аз ползвам на LIFU и нямам проблеми,но той влиза по-дълбоко.
Според мен този инструмент няма да е достатъчно стабилен.
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Мнениеот Vaklin » Съб Авг 04, 2012 1:53 pm

Ама то пише, 40 kN, демек малко под 4 кг/м. Къде е логиката да я натегнеш до откат при положение, че е на шлици?
Vaklin

Мнениеот marsa » Съб Авг 04, 2012 3:55 pm

Пише 40 Нютон метра, което е силата от теглото на 4кг, приложено на лост с рамо 1 метър (ако се намираш на Земята). Как може да предположиш че се натяга до откат нещо, което е 2-3 резби максимум и често е алуминиево.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Мнениеот MAN6 » Съб Авг 04, 2012 6:13 pm

Vaklin написа:Абе и аз към иБей клоня. Там 4 долара с безплатна доставка, тук 18 лева и ти говорят между другото...

http://www.proftools.net/product/916/kombiniran-klyuch-za-spitsi-i-venets-kaseta-unior-1669-4.html
Такова нещо в София някой да е виждал? Щото е глезотия. Малко описанието на работата куца, но това е отделен проблем.

Това е инструмент, до какъвто аз лично бих прибягнал, само ако нямам нищо друго по-читаво под ръка. Имам го от 5 години може би и не съм го ползвал до момента... :)
xund
Аватар
MAN6

Рейтинг: 2000

Мнениеот axelmax » Съб Авг 04, 2012 6:37 pm

Vaklin написа:Ама то пише, 40 kN, демек малко под 4 кг/м. Къде е логиката да я натегнеш до откат при положение, че е на шлици?

и аз не виждам логика, но колкото и колела да са ми попадали все са презатегнати :dontknow:
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Мнениеот Шлек_народен » Нед Авг 05, 2012 7:10 am

axelmax написа:и аз не виждам логика, но колкото и колела да са ми попадали все са презатегнати :dontknow:

Aми вземи един динамометричен ключ и ще разбереш колко сила е необходима за да ги докараш тия 40Nm :) Доста е . И за сравнение - касетата на средното (тия със външните лагери) се затяга със същата сила.
Шлек_народен

Рейтинг: 1518

Мнениеот Vaklin » Нед Авг 05, 2012 7:52 am

40 Nm е точно 4 гилограма без малко на разстояние 1 метър от точката на въртене. Да направим следния прост опит. Взимаме бутилка минерална вода с 4 литра вода в нея. Изпъваме ръката напред и ... откриваме, че не е чак толкова много силата която се налага да приложим за да я държим хоризонтална.

Всички ползваме динамометрични ключове. И не само за велосипедите ;)

За касетата на средното баш не стана ясно. Вчера си слагах средно движение с капсуловани лагери и на него пишеше 30 Nm. Което е различно от 40 както и да го гледаш.

Всъщност, пак се връщаме на функцията на крепежа на касетата. Той е само за да държи самата касета на място. Въртящият момент се предава от шлиците. Осигуровката против саморазвиване е с назъбване. Така излиза, че ако е достатъчно стегнато за да се подсигури от назъбването, то е възможно да играе заедно с последната зъбчатка в рамките на луфта на шлиците, но нищо повече. Да се развие на път е абсурд. По принцип касетата не би следвало да изпитва сериозни осеви усилия, освен в случаите когато се опитваме да караме отпред на най-голямото и отзад на най-голямото. И понеже няма гаранции кой как ползва велосипеда си (особено ако е служебен и ползвателите са аборигени) се увеличава малко моментът на затягане против вандализъм. Така стигаме до три витки на алуминиева коронка и заветните 40 Nm.
Vaklin

Мнениеот Шлек_народен » Нед Авг 05, 2012 9:03 am

За касетата на средното баш не стана ясно.....

Eто ти едно средно и указания - 50-70 N-m:
http://techdocs.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/SI/NonSeries/SI_0078A/SI-0078A-001-ENG_v1_m56577569830677388.pdf
и друг вид - 35-50 N-m
http://techdocs.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/SI/DXR/SI_1MA0A/SI-1MA0A-001-00-Eng_v1_m56577569830721516.pdf
А какви са усилията и що трябва да е точно толкова стегнато...Щото производителя така е преценил и толкоз!
Шлек_народен

Рейтинг: 1518

Мнениеот Ozzie » Нед Авг 05, 2012 10:42 am

Vaklin написа:Всъщност, пак се връщаме на функцията на крепежа на касетата. Той е само за да държи самата касета на място. Въртящият момент се предава от шлиците. Осигуровката против саморазвиване е с назъбване. Така излиза, че ако е достатъчно стегнато за да се подсигури от назъбването, то е възможно да играе заедно с последната зъбчатка в рамките на луфта на шлиците, но нищо повече. Да се развие на път е абсурд.

Ха на бас, че не е абсурдно?
Може и да 1:10 000 (или повече), но съм виждал да се случва. При това на човек за когото не мога да кажа, че не разбира от велосипеди и сглобяването им.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот Vaklin » Нед Авг 05, 2012 11:35 am

1 на 10 000 тъкмо потвърждава правилото.

Нека да работи с физични натурални закони и постулати и да допускаме, че е възмножно несъответствие в рамките на вероятностната теория.

В конкретния случай е трябвало да се изследват и други фактори, като например по-къс шлицов вал от количеството наредени зъбчатки и т.н. Това само в рамките на теорията на вероятностите де. Иначе сега ще се излеят 10 поста вариращи от "това не е възможно" до "точно при него не може да се случи".

Шлек_народен написа:Щото производителя така е преценил и толкоз!

Си дойдехме на думата. Каквото каже производителя, това трябва да направим. Тук всички сме ЗА.
Vaklin

Мнениеот Hell_Man » Пон Авг 06, 2012 9:42 am

Ozzie написа:
Vaklin написа:Всъщност, пак се връщаме на функцията на крепежа на касетата. Той е само за да държи самата касета на място. Въртящият момент се предава от шлиците. Осигуровката против саморазвиване е с назъбване. Така излиза, че ако е достатъчно стегнато за да се подсигури от назъбването, то е възможно да играе заедно с последната зъбчатка в рамките на луфта на шлиците, но нищо повече. Да се развие на път е абсурд.

Ха на бас, че не е абсурдно?
Може и да 1:10 000 (или повече), но съм виждал да се случва. При това на човек за когото не мога да кажа, че не разбира от велосипеди и сглобяването им
.

Печелиш баса - моите са се развивали на път - прихлопаха за малко и в един момент си се развиха, напук на самозатягането. От тогава нося с мен и ключа за венците.
did написа:А аз да питам, щото си омазах каплата с пръжки, трябва ли освен да си полирам калодките и да си шкуртаковам шината?

uCkPeH написа:Пръжки не беше ли джумерки ? Меглио-то и тях ще махне :agree:

Hell_Man

Рейтинг: 1563

Мнениеот tisho » Пет Авг 17, 2012 10:50 pm

Unior инструменти в БАС.
Ако няма, могат да ти доставят по каталог, който е в интернетя:

http://www.unior.bg/wp-content/uploads/ ... _unior.pdf

Намираш частта с вело инструментите и си избираш.
Аватар
tisho

Рейтинг: 1628

Мнениеот Stafref » Пон Ное 05, 2012 1:55 pm

Чувал съм, че имало в някои сервизи услуга "безплатни инструменти", отиваш, ползваш каквото трябва и си тръгваш

А някой знае ли точно къде има по-горе описаната услуга с използване на инструментите?
The man who walks with the crowd is likely to find himself no further than the crowd.
The man who walks alone will reach places that nobody had seen.
Аватар
Stafref

Рейтинг: 1370

Назад към Веломеханик