Монтажа може да стане и без специализирани инструменти
Миналата седмица ми се наложи да слагам пеперудка на моята вилка, която използвах с хедлок преди. Поради факта, че в иначе хубавия ми роден град, няма и един сервиз, който да разполага с необходимия инструмент, си направих труда да потърся, технически издържан (да се разбира без намесата на чук), начин за монтаж с подръчни средства и намерих това в един чужд форум:

Всичко, което ти трябва е:
- 280-300 мм шпилка М6 (в зависимост от дължината на стержена ти);
- 2 бр. гайки М6;
- метална шайба, планка или каквото и да е друго пособие, което да е достатъчно твърдо, за да не се гъне лесно и достатъчно голямо, за да не влиза през долната дупка на стержена. Перфектна работа би свършила капачка за стержен - тази, която по принцип се поставя над лапата (ако ти се намира излишна)
Наложи се да снабдя всичко необходимо от магазина, разбирайте на килограм: метър шпилка М6, 20 шайби и 20 гайки М6 - материали, предостатъчни за три приспособления. Цена на всичко: малко под 4 лева.
Как работи приспособлението:
1. Пеперудката се навива в единия край на шпилката, така че над нея да останат 15-20 мм резба;
2. Шпилката се поставя в стержена (с пеперудката отгоре разбира се);
3. На долния край на шпилката се поставя металната шайба или каквото друго имате под ръка, отговарящо на изискванията описани по-горе;
4. Под металната шайба се навива едната гайка М6;
5. Непосредствено до нея се навива следващата гайка М6;
6. Чрез два гаечни ключа, двете гайки се "законтрят", като се въртят в противоположни посоки;
7. Издърпвате шпилката нагоре, така че гайките да опрат в шайбата;
8. Донавивате на ръка пеперудката, така че да стигне до ръба на стержена;
9. Започвате да въртите долната гайка, която от своя страна започва да издърпва шпилката, заедно с пеперудката надолу в стержена;
10. Въртите гайката докато горната част на пеперудката потъне около 10 мм в стержена;
11. Доволно се усмихвате, че сте си свършили нещо сами
Да си призная, малко бях скептичен относно цялата тази процедура. Най-малкото стержена на вилката ми е отрязан малко накриво и не знаех дали ще успея да монтирам пеперудката достатъчно точно, за да не прави проблеми при обирането на луфта на чашките. Опасенията ми обаче, не се оправдаха