One one scandal или ram xc1

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

One one scandal или ram xc1

Мнениеот MacLeod » Вто Авг 21, 2012 8:28 pm

Здравейте, оглеждам се за лека твърда и здрава рамка. Допустим ход на вилката не повече от 100, 120 мм. Попаднах на тези два модела.
Рам XC1 : http://www.ram-bikes.com/bg/galleri_fullscr.php?image_no=XC.ONE.3655268154.jpg
One one scandal: http://www.on-one.co.uk/i/q/FROO26SCVD/on_one_scandal_26er_vertical_dropout_frame

Във форума не можах да намеря кой знае колко инфо и за двете, затова пуснах тази тема. Какво мислите, коя е по - добра ? И двете изглеждат твърди и леки ( като рам xc1 тежи едва 1.2 кг ). Държа рамката да е и здрава.
Аватар
MacLeod

Рейтинг: 1785

Re: One one scandal или ram xc1

Мнениеот milestone » Съб Сеп 08, 2012 9:52 pm

За ХС1 рамката не е като да не е писано и писано .... Като я накичиш с подходящите компоненти си става бегачка. И аз не очаквах чак такава разлика спрямо предишната ми рамка - абе радва с една дума казано. За здравината - колко да е здрава рамка дето няма 1.3 кг (моята е стария модел, новите били малко по-тежки казват). Като натисна по-здраво педалите или я наклоня на една страна карайки, понякога усещам леко биенето на ротора на задната спирачка (аз си го обяснявам с лекото огъване на задния триъгълник комбинирано с не добре центрована спирачка, но може и от друго да е), но чак осезаемо огъване както казват някои юзъри не съм усетил. Е, аз съм 65 кг човек де, под 90+ кг не знам как се държи. Ако не си избрал вече или искаш да пробваш на живо и размер 18.5" е като за теб пиши едно ЛС.
За Scandal и мен ми е интересно накой дали има преки впечатления.
Аватар
milestone

Рейтинг: 1771

Мнениеот botroid » Нед Сеп 09, 2012 8:32 pm

MacLeod написа:рам xc1 тежи едва 1.2 кг. Държа рамката да е и здрава.

1200 грама рамка и здравина са взаимноизключващи се неща :)
Аватар
botroid

Рейтинг: 1343

Мнениеот Plamen_EM » Пон Сеп 10, 2012 9:20 pm

Взаимоизключващи се, ама това според кого? Защото онези леваци от РАМ вече 6-7 години ги продават и бая са продали и както коментирахме в една друга тема, има една единствена рекламация. :)
Рамката си е много хубава, аз съм писал доста в другата тема. Съветът ми е единствено да си купиш цял велосипед, а не само рамка. Както се оказа наскоро, велосипед с такава рамка може да слезне под 9 кг.
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151051761652270&set=a.10151035746037270.444385.87648327269&type=1&theater
Остави другото, ами е по-лек от моя! Но сега започвам да работя усилено по въпроса! :smokin:
Не е важно какъв велосипед караш, а с кого.
Аватар
Plamen_EM

Рейтинг: 1762

Мнениеот MacLeod » Чет Сеп 13, 2012 11:02 pm

Plamen_EM написа: Съветът ми е единствено да си купиш цял велосипед, а не само рамка.

В моя случай не точно. В момента карам ram xt2 21 инча с добри компоненти, които се прехвърлят всичките ( може би без чашките ) на една от тези рамки. Решил съм да сваля тегло, пък и да пробвам нещо ново, без да намаля здравината на велосипеда. За on one - а четох тук там, че бил доста здрав и мисля да го пробвам. За ХЦ 1- ата очевидно ще намаля здравината. Също се чудих и за тази: http://www.kinesisbikes.co.uk/technical/maxlight/xc-130, но като я гледам е с по - къса горна тръба и може да ми е малка. Затова се отказах. Ако знаете някакви твърди, леки и здрави хц рамки с ход на вилката около 100 мм, ще се радвам да ги постнете тук.
Благодаря. :beer:
Аватар
MacLeod

Мнениеот Skoinks » Пет Сеп 14, 2012 2:01 am

Като сравнително незапознат с XC материала - колко пари излиза едно такова колелце 9 кг? Защото моят DH трактор е на ръба на 20-те кила... Твърдак.
Scott Voltage FR20 2010; Rockshox Vivid 5.1 240mm; Marzocchi 888 2011;
Аватар
Skoinks

Рейтинг: 1200

Мнениеот MacLeod » Пет Сеп 14, 2012 7:01 am

Да го докараш чак 9 кила, няма как да минеш без карбон тук - там. Което ще рече по - малко здраво. Не бих се доверил на карбонова рамка, вилка или кормило. А парите ще са горе долу колкото за дн-а.
Аватар
MacLeod

Мнениеот PowerSlide » Пет Сеп 14, 2012 8:46 pm

MacLeod написа:Не бих се доверил на карбонова рамка, вилка или кормило.

Що, ще дропваш метър-два ли? Все пак раздела е кроскънтри :deal:
Аватар
PowerSlide

Рейтинг: 1995

Мнениеот Plamen_EM » Пет Сеп 14, 2012 11:11 pm

Колегата изхожда от максимата, че за да е здраво трябва да си тежи на мястото. И аз не мога да си обясня как хем ще намалява теглото, пък си избира рамката, която е с 330 гр. по-тежка. В края на краищата всеки си знае. :)

Skoinks написа:Като сравнително незапознат с XC материала - колко пари излиза едно такова колелце 9 кг? Защото моят DH трактор е на ръба на 20-те кила... Твърдак.

http://www.ridespot.net/productdetails.php?productID=26013
Не е важно какъв велосипед караш, а с кого.
Аватар
Plamen_EM

Рейтинг: 1762

Мнениеот MacLeod » Съб Сеп 15, 2012 12:00 am

Няма да дропвам по 2 метра. Не съм карал карбонова рамка, но доколкото съм чел хич не им трябват дропове, за да се откърти някое парче от тях. Просто искам да олекотя сегашния ми велосипед, без да му намаля здравината. Пък и да пробвам нещо ново. Защото търкалям ht2 - тата вече 4 години.
Аватар
MacLeod

Мнениеот milestone » Нед Сеп 16, 2012 4:37 pm

Нещо напоследък много взех да се заяждам с тъпия въпрос КАК по-точно ще се кара тая рамка. То ясно, че за ХС става въпрос, ама и там си има нюанси разни.
250-300 грама свалени от рамка не знам колко ще ги усетиш, но да пробваш нещо ново щом можеш да си го позволиш си е вече аргумент за смяна.
Карбонови рамки се правят и за DH, така че не е точно невъзможността да се правят 1-2 или 5 метра дропове с карбонова рамка е причината повечето от нас да не си ги купуваме ;)
8-9 килограмови ХС байкове също се правят, но като си купиш или сглобиш такъв трябва да си направиш и сметката дали можеш да си позволиш да го поддържаш защото като започне да се отнася човек в броене на грамове, неизбежно започват и компромисите със здравината (или с финансовия баланс за месеца).
Да споменем и още нещо, което (странно за мен) някои хора не осъзнават - липсата на техника на каране товари доста повече един велосипед отколкото карането му в малко по-агресивен стил от човек, който знае как да го прави.
Аватар
milestone

Рейтинг: 1771

Мнениеот MacLeod » Нед Сеп 16, 2012 7:30 pm

milestone написа:250-300 грама свалени от рамка не знам колко ще ги усетиш, но да пробваш нещо ново щом можеш да си го позволиш си е вече аргумент за смяна.

Разнообразието ми е един от основните аргументи. Ot ht2-ката съм доста доволен, но мисля че ми се пробва нещо ново след толкова време на нея. Пък теглото надолу ще ми дойде добре също. Определено не искам да правя компромис със здравината, защото съм висок и едър и си тежа. Пък и искам велосипедът да е сигурен и здрав. Вече поръчах това, 20 инча: http://www.on-one.co.uk/i/q/FROO26SCVD/on_one_scandal_26er_vertical_dropout_frame

Заедно с едно smoothie headset:
http://www.on-one.co.uk/i/q/HSOOSL-118-BLK-EXT/on_one_smoothie_light_headset___11_8___black___external

Като имам впечатления ще споделя.
Аватар
MacLeod

Мнениеот RastaWarrioR » Вто Сеп 18, 2012 9:33 pm

Чудя ви се на споровете :dontknow: оказа се че никой няма наблюдения от On-One рамката но се теглят локумите.
Айде и аз да ги разтегля:
Не знам колко рекламации има за ХС1 но намаляването на теглото означава по-малко материал и загуба на част от качествата. Струва ми се че 1588гр за алуминиева рамка не са чак толкоз много и също така ми се струва, че разговорите за 9кг велосипеди ще са за друга тема. А по темата нямам какво да кажа понеже не съм карал много колела :eyebrow: но бих си избрал някоя по корава рамка с средно тегло и здравина и бих разчитал повече на тренировките ;) В другия случай с леките части, по-горе имаше мнение за цената на експлоатацията на подобна машина, струва ли си подобно начинание ако си на заплата и караш само събота и неделя.

А ако може да се сваля тегло от нещо то най-добре да е от периферията на колелата т.е. шини, нипли, спици и гуми и може сутрин преди каране да се облекчаваш :eyebrow: :idea:
Изображение
Аватар
RastaWarrioR

Рейтинг: 2000

Мнениеот MacLeod » Вто Сеп 18, 2012 10:47 pm

RastaWarrioR написа:В другия случай с леките части, по-горе имаше мнение за цената на експлоатацията на подобна машина, струва ли си подобно начинание ако си на заплата и караш само събота и неделя.

Според мен ако караш само събота и неделя, експлоатацията няма да е толкова голяма и ще си караш дълго време машината, без да и има нищо. По - притеснителен според мен е страхът, който те обзема да не счупиш или изкривиш нещо, като загледаш камънака срещу теб. :) Тоест още преди да си дадеш парите, трябва да си наясно че този страх трябва да бъде преодолян. Аз лично го преодолявам след 3-тото каране на някой нов чарколяк.
Аватар
MacLeod

Мнениеот RastaWarrioR » Сря Сеп 19, 2012 4:44 pm

MacLeod написа:
RastaWarrioR написа:В другия случай с леките части, по-горе имаше мнение за цената на експлоатацията на подобна машина, струва ли си подобно начинание ако си на заплата и караш само събота и неделя.

Според мен ако караш само събота и неделя, експлоатацията няма да е толкова голяма и ще си караш дълго време машината, без да и има нищо. По - притеснителен според мен е страхът, който те обзема да не счупиш или изкривиш нещо, като загледаш камънака срещу теб. :) Тоест още преди да си дадеш парите, трябва да си наясно че този страх трябва да бъде преодолян. Аз лично го преодолявам след 3-тото каране на някой нов чарколяк.

Хахахахаха аз май не се замислям за това докато колелото се суче в ръцете ми, мисля си за евентуалната болка :D
Изображение
Аватар
RastaWarrioR

Рейтинг: 2000

Мнениеот MacLeod » Сря Сеп 19, 2012 9:20 pm

Да и това е фактор, но ако си дал солидна сума пари за нещо, болката в душата също е голяма при счупването му на второто каране. :D
Аватар
MacLeod

Мнениеот rock » Сря Яну 09, 2013 4:16 pm

За ръст 1.72 и 69 кг. нормална дължина на краката какъв размер рамка за XC One 2012 би ми подхождала? Ще поръчвам дистанционно, иначе щях на място да изпробвам. Карам 80 % шосе и 20 % леко ХС.
Аватар
rock

Рейтинг: 1303

Мнениеот ALLMountainGoat » Сря Яну 09, 2013 6:35 pm

Цяла година съм го мислил и пресмятал това с килограмите на моето XC (тогава карах само XC, но напоследък се зарибих и по спускания). Секви схеми от рамки и вилки превъртах. По-лека вилка с единичен въздушен бутуш е бомба. Яко олекотява + смяна на рамката с ето тази: http://www.pinkbike.com/buysell/1165300/ Но пък такива вилки изискван дискова спирачка, тъй като не всички такива вилки имат вибрейк опция (рейдона мисля, че има). Тогава трябва дискови. А тях съм ги гледал, средно по 300-400 гр. парчето са. И в крайна сметка се оказва, че преливаш малко от пусто в празно. С лека рамка най-много до 13 кила да го докараш. /сори за оффтопика с вилките, но се опитвах да докажа, че това с олекотяването е малко бамбашка работа/

Накратко вземай си Рам XC 1 рамката. Хем, както казват, ще дадеш едно рамо на нашите :agree: хем ще вземеш нещо качествено. Аз например с моята крос паралакс рамка благородно завиждам на всеки с рам xc 1. Но съм си доволен и от моята де. Малко по-тежка, но пък не е мръднала, въпреки сериозните блъскания :love:

Подкрепяйте българското, останалото е материална комплексарщина (освен ако разбира се, знаете какво точно искате от едно колело)
ALLMountainGoat

Рейтинг: 1160

Мнениеот grebo » Съб Яну 19, 2013 9:32 pm

@ALLMountainGoat, R1-цата на Formula - 277 с опция за 261гр.. иначе над 340 според мене отива много нагоре, тъй като в тия стилове и под 330 има доста ефективни решения.. може да се съчетае и с механика за задна, а там грамажите падат бая../за тия на които им оттърва, де../ Леката вилка не е чак толкова недостъпна напоследък, гледам някви бесни дискаунти пускат.. /RS CID е -30%/ Иначе за мене лично, тегло под 12.5 кила няма смисъл, ако ще се прави компромис с работата, функционалността и надеждността на чаркаляците. А XC1 малко кекава ми се вижда, не бих се "отпуснал" на такава, по-скоро On-One-a. А и от смъкване на грамчета няма сми ако разпределението е лошо - пр. кел фЪйдЪ ако ти е леко средното, пък седалката ти е некъв топуз.. ;) :beer:
Я уже не волк. Я аморал, алкоголик, курильщик и педофил. Ну заец, ну Pussy Riot!
grebo

Рейтинг: 1275

Назад към Продукти за крос-кънтри