V-brake vs Disk brake или механика срещу челюст

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

V-brake vs Disk brake или механика срещу челюст

Мнениеот gosh6o » Пет Ное 23, 2012 9:34 pm

Искам да споделя скромния си опит дали си струва да си вземете евтина дискова спирачка или да си стойте с в-брейк.
Като за начало може да сте нов в спорта и да решите, че ще си вземете "оня як кросс с дисковите oO", но трябва да помислите добре. Тук ще дам пример със спирачките PORMAX, които ви слагат на кросовете уж за MTB спирачки, който уж трябва да издържат на леко MTB каране.
Като 1во ще посоча това, че цената им е колкото на един хубав в-брейк на шимано.
2ро веднага ще е тежестта.
3то ще е това, че накладките за тях ще струват колкото чифт в-брейкове.
4то ще е, че накладките им ще се търкат бързо.
5то ще е прегряването им.
6то ще е, че ще може да се скъса пружината на машинката и да ви остави с не връщаща се спирачка някъде на километри от града или колата ви.
7мо ще е това, че накладките им са толкова некачествени, че в дъжд един в-брейк за 6.50 целия ще спира много по-добре и без шум.

Като цяло нямат никакво предимство пред в-брейковете. Може да изглеждат яко, но имайки в предвид всичко което изброих се замислете дали ви трябват дискови боклуци или спирачки който да вършат работа и да искат по-малка поддръжка :) Темата е малко безсмислена, но нека всеки ГОРД СОБСТВЕНИК на промакса си да прочете какво го очаква и по-скоро да си вземе някакви хубави хидравлики, механики или един железен в-брейк :)
Аватар
gosh6o

Рейтинг: 1355

Re: V-brake vs Disk brake или механика срещу челюст

Мнениеот PtD » Пет Ное 23, 2012 10:26 pm

Хубавите спирачки спират по-добре от лошите, факт. Независимо от системата ;)
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Рейтинг: 2000

Мнениеот YordanDanev » Пон Ное 26, 2012 12:22 am

Аз също съм за по-добрият В-бреак, като изключа супер добрата хидравлика, че нямам лични впечетления от нея и немога да коментирам. По- обикновените В-брейкове като на Промакс (аз съм с такива) вършат много добра работа, но със сменени колодки. Защото тези обикновените колодки дето си ги продават стях са пълен смях, стават за града и парка но в планината си проличава истината. Аз си купих едни трицветни дето ставали за дъжд, кал, сняг и нескърцали уж, наистина съм доволен от спирането им.
Аватар
YordanDanev

Рейтинг: 1200

Мнениеот xcII » Пон Ное 26, 2012 12:37 am

да кажем Kool Stop :)
Това, което може да се мине с лека кола, не си струва да се мине с байк. Това, което може да се мине с байк, не си струва да се мине пеша. Това, което може да се мине само пеша, понякога може да се измисли как да се мине с байк.
http://www.youtube.com/watch?v=fi-S9lrn ... re=related
Аватар
xcII

Рейтинг: 1695

Мнениеот hitar_potter » Пон Ное 26, 2012 1:34 am

Мда, с трикомпонентните на Koolstop имам проблем само в сняг (замръзват) и в много яка кал (пълнят се с гняс и издават странни звуци, и не спират толкова добре).
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот KrisRide » Сря Ное 28, 2012 8:59 pm

V-brake си остава най-подходящата спирачка САМО за градски (междуградски) условия. За планината, в зависимост от стила на каране се избира между механика или хидравлика. !!! :beer:
Just enjoy your mountain biking ...
Аватар
KrisRide

Рейтинг: 1080

Мнениеот hitar_potter » Сря Ное 28, 2012 9:25 pm

KrisRide написа:V-brake си остава най-подходящата спирачка САМО за градски (междуградски) условия. За планината, в зависимост от стила на каране се избира между механика или хидравлика. !!! :beer:

За планината действително не е най-подходяща. Но не е невъзможно да се кара в планината с V-brakes. Все едно да кажеш, че в планината може да се кара само с автомати или само с „меки“ рамки :)
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот XaCkBuTukC » Чет Ное 29, 2012 10:44 pm

Карал съм и с V brake но в момента съм с хидравлика V-brake може да докара адски голяма спирачна сила но след като миналата зима ми замръзнаха калодките .. и си стискам и продължавам да си карам.. реших че тази година ще мина на диск.. :) виждал съм Shimano Deore ви-брейк с накладки Tioga който спира като хубава дискова спирачка но това е при сухи условия..
Факторите които обуславят избора на спирачки са следните .. колко си корав в ръцете,колко тежиш,в какви условия караш , и какъв наклон спускаш, спокойно можеш да си караш с V-brake и никога да не ти се наложи да ползваш дискова всичко опира до това как и къде караш.
Личния ми опит показа че с хидравликите болката в ръцете при спускане от планина е в пъти по малка :) това обаче не мога изцяло да препиша на спирачките най-вероятно има роля и по-добрия амортисьор както и това че съм надобрял :D
Кросовете вече имат и по-хубави спирачки ;) Tectro Drako хич ама хич не е лоша спирачка че на това отгоре е и хидравлична :)
Аватар
XaCkBuTukC

Рейтинг: 1510

Мнениеот KrisRide » Пет Ное 30, 2012 9:30 am

XaCkBuTukC написа:Карал съм и с V brake но в момента съм с хидравлика V-brake може да докара адски голяма спирачна сила но след като миналата зима ми замръзнаха калодките .. и си стискам и продължавам да си карам.. реших че тази година ще мина на диск.. :) виждал съм Shimano Deore ви-брейк с накладки Tioga който спира като хубава дискова спирачка но това е при сухи условия..
Факторите които обуславят избора на спирачки са следните .. колко си корав в ръцете,колко тежиш,в какви условия караш , и какъв наклон спускаш, спокойно можеш да си караш с V-brake и никога да не ти се наложи да ползваш дискова всичко опира до това как и къде караш.
Личния ми опит показа че с хидравликите болката в ръцете при спускане от планина е в пъти по малка :) това обаче не мога изцяло да препиша на спирачките най-вероятно има роля и по-добрия амортисьор както и това че съм надобрял :D
Кросовете вече имат и по-хубави спирачки ;) Tectro Drako хич ама хич не е лоша спирачка че на това отгоре е и хидравлична :)

Има кросове и със shimano deore хидравлика,, с един по голям диск се постига много голяма спирачна сила .. :beer:
Just enjoy your mountain biking ...
Аватар
KrisRide

Рейтинг: 1080

Назад към Общ форум