Как да се предпазим от кражба на велосипед

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Откраднати велосипеди!

Мнениеот aiako » Съб Фев 02, 2013 9:20 am

Няма ключалка която да не може да бъде отключена, пък макар и за малко над 30сек. Но според мен лично ключалките за колелета не се отключват, тук или колелото не е заключено, или направо я режат.
Аватар
aiako

Рейтинг: 1276

Re: Как да се предпазим от кражба на велосипед

Мнениеот PtD » Съб Фев 02, 2013 1:54 pm

kokoteofilov1 написа:Сериозен съм! Не че го е ползвал де....

По-добре го посъветвай да не го ползва. Ако не дай си боже ослепи някого, освен че ще изяде ебахти пердаха, после дълго има да го оправят на задна прашка в затвора. Заслужава ли си заради едно колело?
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Рейтинг: 2000

Re: Откраднати велосипеди!

Мнениеот LyuboKolev » Съб Фев 02, 2013 4:29 pm

krach написа:
LyuboKolev написа:Знам че всички ме мразите заради коментарите ми, но не ми пука. Пиша тук макар че са ми писали "аман от теб" и т. н. Преди 20 год. си купи много здрав катинар от Кореком и след време мой приятел си купи същия и се оказа че са с еднакви ключове. Днес се оказа че с друг приятел пак имаме еднакви ключове. Т. е. Колело може да бъде откраднато за вече рекордните 1 сек. и ако някой те пита винаги можеш да покажеш че ключът ти е оригинален. Катинарите са ни за по 20лв. не са смешки за по 4 лв. и са "маркови", така че мислете му. Това нали знаете че го четат и крадците. Продължавайте да ме мразите.

:offtopic: марков...20 лева?!?!? :rofl: :rofl: :rofl: гледах маркови но са от 70 и на горе.
Сори за :offtopic:

Не бе колега, акцента не е кое е марка и кое не. Акцента е да си проверите ключалките, както ти така и другите за да не хленчите после че са ви свили колелата. И то с право ви ги крадат. Вие не ги заслужавате. А понеже много знаеш марките ми кажи някоя та да се запозная. Иначе е най- лесно да се зъбиш. Ама нали знаеш (или по- скоро не знаеш) куче което лае не хапе а само пръска лиги. Иначе ме кефи и подмазването за мдератора "извинявам се за офтопика". Ха ха ха, аз не се извинявам и не е офтопик. Нормално е в тема за предпазване от кражби да се пише за катинари. И показателно за пълното нехайство на хората е че никой не попита "какъв е тоя катинар, да не би и аз да съм с такъв", но ОК, пишете после "днес в района... ми откраднаха... монтаж... награда 5 лв...." и т. н.
Аватар
LyuboKolev

Рейтинг: 920

Мнениеот krach » Съб Фев 02, 2013 9:45 pm

Ами LyuboKolev въпроса си е бетер за марката. Сравни времето за отключване на някоя ключалка за 20 лева и някоя по скъпа. Е и двете се отключват разликата е във времето. А пък ме съмнява някоя наложила се марка да пусне на пазара 10-20 левови връзки които за нищо не стават. Съмнява ме да не си меркал Kryptonite http://www.kryptonitelock.com/Pages/Home.aspx
По специално У-лока беше 70 кинта а верига (тази която видях) 96 лв. На фона на това 20те лева звучат смешно и то не толкова заради цена, ами поради факта че в магазините тези за по 20 лева не ти и трябва ключ. Едни клещи за арматура (каквито има всеки строежен работник) и са в играта. Не ме разбирай погрешно, 100% и заключвалките от 70 лева и 100 ако щеш и 500 лева си имат майстора. Въпроса е че "майсторите" на ключалки за 20 лева са повече от тези на 70 лева. Именно заради това съм си взел гореспоменатата ключалка. НЕ да съм спокоен, а за да имам 5 минути повече, когато оставям байка пред магазина.
100% има и други марки, просто тази съм видял, тази съм взел.
Но иначе за другото съм съгласен с тебе. Не може колело за цифра пари (или пък и за 50 лева да е) да го оставяш по входове/мазета/стълбища/в центъра с ключалки за по 20 лева :beer: и да очакваш че някой няма да си го припознае. Докато има балъци ще има и тарикати.
В темата за откраднати велосипеди може би е добре да се описва от къде и как аджеба е тафнат велосипеда. Някак си поне тези дето четат ще си вземат поука преди да е станало прекалено късно.

А по темата: Как да го предпазиш от кражба: НЕ ГО ОСТАВЯШ, както и НЕ БЪДИ ИДИОТ. Ако го оставяш то това ще е за малко и на подходящо място ("подходящо" е разтегливо понятие), както и трябва да е заключено с читави ключалки. Ако всички използваха поне малко по - кадърни ключалки, женския пазар нямаше да е толкова вървежен.
krach

Рейтинг: 1451

Мнениеот LyuboKolev » Нед Фев 03, 2013 10:44 am

@krach

Пак се отклоняваме от темата. Гледай клипа за "великата" марка KRYPTONITE и ще видиш за какво говориш. http://www.youtube.com/watch?v=-9bN0zfMFW4 След този и още около 100 подобни клипа, хората в Европа си смениха ключалките. Моя съвет беше просто да си прегледате ключалките, а не да споря кое е марково и има ли почва у нас. Аз ползвам APRILIA за мотор щом искаш да си ги мерим, ама тежи 4 кг. и я ползвам за рисковани случаи и не ми е изчезнало колелото. Струва 69 или 71 лв. щом ще говорим и за пари. За по- нерисковани ползвах тази за 20 лв. че е по- лека. И акцента на моя пост е за еднакви ключове, а не за шперцове, флексове и умения на крадците. И всъщност с вашите глупости отделяте главното от второстепенното. Естествено че ще се намери начин да ти свият колелото по- един или друг начин, но просто ще е смешно ако имам ключ като твоя. Това може би дори не е кражба защото винаги ще твърдя че си ми го дал защото си бил мъртво пиян и си искал да си подариш колелото на непознат. И пак никой не попита каква е марката. Иначе си прав за две неща- колело не се оставя и темата е полезна за откраднати колела от мазета, тавани и т. н. Да ти го откраднат от улицата значи си си непредпазлив и занимаваш другите с твоите недостатъци. Не говоря за откраднати с насилие. И мен да ме нападнат петима мъжаги и аз ще им го дам, на двама няма. Хайде със здраве и си проверете ключалките, а не ми обяснявайте кое е марка и кое не.
Аватар
LyuboKolev

Мнениеот krach » Нед Фев 03, 2013 10:50 am

LyuboKolev написа:...

Криптонитът от отдавна са със сменени ключалки и не са с тези дето се отключват с флумастер.
krach

Мнениеот Slade » Нед Фев 03, 2013 10:18 pm

Но се режат със същия флекс, с който и преди...
Изображение
Аватар
Slade

Рейтинг: 1348

Мнениеот evin » Чет Фев 07, 2013 3:15 pm

За около 100-тина лева може да се направи доста добра DIY ключалка - закалена стоманена верига с лети брънки + парче силиконов маркуч + катинар клас *** (Gerda или др.)

Пак се реже с флекс, но безшумно отваряне е почти невъзможно
Аватар
evin

Рейтинг: 1542

Мнениеот krach » Чет Фев 07, 2013 4:28 pm

Флекс няма какво да го спре. Но флекс е далеч по шумно от клещи.
krach

Re:

Мнениеот zer0 » Чет Фев 07, 2013 5:32 pm

Ozzie написа:Слагате веригата на най- големия венец отпред и най- малкия отзад. Ако имате щастието да карате с Avid BB 7 завъртате врътката за регулиране на външната накладка така че да блокирате роторите. Байка в буквалния смисъл се обездвижва. Искам да го видя този дето ще бяга на гръб с ХХ килограми.:D

подкрепям те и му слагаш катинар.може и с bb5
zer0

Рейтинг: 988

Re: Re:

Мнениеот hitar_potter » Чет Фев 07, 2013 9:44 pm

zer0 написа:
Ozzie написа:Слагате веригата на най- големия венец отпред и най- малкия отзад. Ако имате щастието да карате с Avid BB 7 завъртате врътката за регулиране на външната накладка така че да блокирате роторите. Байка в буквалния смисъл се обездвижва. Искам да го видя този дето ще бяга на гръб с ХХ килограми.:D

подкрепям те и му слагаш катинар.може и с bb5

Мисля си, че предавка 1:1 е по-стряскаща - ако човек не е свикнал, ще има да върти като изоглавен..
Изображение
Аватар
hitar_potter

Re: Re:

Мнениеот zer0 » Чет Фев 07, 2013 10:01 pm

ако те мързи да ходиш пеша до близък магазин и имаш някакво колело за 1-2 бона и ходиш с него тогава ще те е страх дори и с катинар и каквото и да му правиш.моя съвет е за близки разстояния пеша. много хора са си губили колелата като ги оставят до като пазаруват и затова мисля така.
zer0

Мнениеот MacLeod » Съб Фев 09, 2013 12:03 am

Използвам това:
http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=89012
Заключвал съм си колелото къде ли не и е непокътнато. Заключвал съм го и за цяла нощ също. Според мен за всяко колело си има и ключалка.
Смешно е да караш колело за 3 бона и да го заключваш с катинар за 50 лева. И после защо изчезнало..
Иначе е вярно че 100% гаранция няма, ама 99 % мисля че можем да докараме.
Аватар
MacLeod

Рейтинг: 1785

Мнениеот krach » Съб Фев 09, 2013 12:17 am

100% ключалка няма... няма и 80% сигурна...въпроса е да се промени мисленето на овцете (хората). Не да помагат на човека с флекса понеже си е забравил ключовете.
krach

Мнениеот KrK » Съб Фев 09, 2013 10:12 am

http://www.youtube.com/watch?v=rhPzF-hyC7Q

Ето как ги борят крадците в Англия :smash:
KrK

Рейтинг: 1300

Мнениеот Slade » Съб Фев 09, 2013 10:56 am

MacLeod написа:Използвам това:
http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=89012
Заключвал съм си колелото къде ли не и е непокътнато. Заключвал съм го и за цяла нощ също. Според мен за всяко колело си има и ключалка.
Смешно е да караш колело за 3 бона и да го заключваш с катинар за 50 лева. И после защо изчезнало..
Иначе е вярно че 100% гаранция няма, ама 99 % мисля че можем да докараме.

Абе бих казал, че и 99% не е. Ако колелцето е апетитно и си го зарежеш за цяла нощ като нищо може да остане по рамка и лок на сутринта. Както се оказва тук на крадците се помага, не се пречи.
Изображение
Аватар
Slade

Мнениеот MacLeod » Нед Фев 10, 2013 12:15 am

Добро е, иначе не бих го заключвал с такъв катинар. Хц колело - 10 кила и 300 грама при 20 инчова рамка. Ползвам го за каране в града, може и леко планинско. Няма начин да не се наложи да се заключи колело, което се ползва за придвижване в град. Няма начин как винаги да ти е пред очите, както пише по - горе в темата. Просто е невъзможно. Другото ми колело, което е за планината не ми се налага да го заключвам, винаги ми е пред очите и това е нормално. Замислям се и за питлок, но по принцип в Бг разглабяне на колелета не е много популярна практика май май..
Аватар
MacLeod

Рейтинг: 1785

Мнениеот krach » Нед Фев 10, 2013 11:39 am

Голяма част от тафените колела, предполагам са на видни места. Изключвам забутаните мазета и "заключващите се" входове. Имам предвид пред магазини, пред офиси, по улицата по стълбове. Ако непукизма на хората се пречупи, ще е най - доброто средство срещу крадци, далеч по добро и от най - добрата заключвалка.
krach

Мнениеот LyuboKolev » Пон Фев 11, 2013 8:45 pm

krach написа:Голяма част от тафените колела, предполагам са на видни места. Изключвам забутаните мазета и "заключващите се" входове. Имам предвид пред магазини, пред офиси, по улицата по стълбове. Ако непукизма на хората се пречупи, ще е най - доброто средство срещу крадци, далеч по добро и от най - добрата заключвалка.

Някак си си прав до някъде. Ама какво значи "непукизма на хората:? Сега ако аз с и отключвам колелото и някой ме пита мое ле е ще кажа ДА, ама ако ми иска документ- аз не го нося макар че имам. В Европа е решено много просто, в града се кара евтино колело за да си свършиш работа, а като искаш кеф взимаш скъпото и караш. Ама ние тука нали сме "дупета" и все искаме да блеснем. Да караш "мекица" за 3000 лв. в града с каска фулфейс, която не ти е на главата за да могат да видят кой "калъф" кара си е смешно. Ако се караха и заключваха само евтини колела по улиците, както е в Швейцария, Германия и т. н. нямаше да има проблем. Или поне ако ти откраднат колело за 60 лв. няма да те е яд. В Цюрих, а и не само там, но там съм очевидец имаше над 100 колела на площада пред гарата и бяха на хора които взимат влак до Базел и се връщат след 9 часа. Нямаше нито един скъп велосипед. Хората си ги ползват за транспорт, а не за "вижте колко кинти имам и какво си купих". Аз адмирирам крадците защото както преди 50 години в чужбина са разбрали правилната политика, така и тука след 100 ще бъде разбрана и кражбите ще спрат. Крадци, крадете смел защото ви остават САМО 100 ГОД. БИЗНЕС. :wavey:
Аватар
LyuboKolev

Мнениеот Slade » Пон Фев 11, 2013 9:16 pm

LyuboKolev написа:...имаше над 100 колела на площада пред гарата и бяха на хора които взимат влак до Базел и се връщат след 9 часа. Нямаше нито един скъп велосипед...

Мога да потвърдя същото и за Виена - на метро станциите трудно можеш да видиш заключено колело за повече от 200-300 евро, а паркингът е пълен. Аз лично в момента, в който "налея" още 300-400лв в сегашното колело просто няма да го карам в града, много по-удачно ще е да си купя 28" хибрид за 300-400лв и съм сигурен, че ще ми върши идеална работа в града. Със сигурност обаче няма да го заключвам с D-лок за същата сума...
Изображение
Аватар
Slade

Мнениеот LyuboKolev » Пон Фев 11, 2013 9:29 pm

Slade написа:
LyuboKolev написа:...имаше над 100 колела на площада пред гарата и бяха на хора които взимат влак до Базел и се връщат след 9 часа. Нямаше нито един скъп велосипед...

Мога да потвърдя същото и за Виена - на метро станциите трудно можеш да видиш заключено колело за повече от 200-300 евро, а паркингът е пълен. Аз лично в момента, в който "налея" още 300-400лв в сегашното колело просто няма да го карам в града, много по-удачно ще е да си купя 28" хибрид за 300-400лв и съм сигурен, че ще ми върши идеална работа в града. Със сигурност обаче няма да го заключвам с D-лок за същата сума...

Нещо такова имам предвид. Аз карам за 90 лв. колело, дамско и не ме е срам, а не ме е и страх. То върви страхотно и не се оплаквам въобще. Ама пуста гъзария. Това ако ми го откраднат няма да ме е яд. В гората си карам другото но не го пускам. Те и на запад богаташите си правят ментета на бижутата за коктейлите, а истинските са в банката.
Аватар
LyuboKolev

Мнениеот rock » Пон Фев 11, 2013 11:01 pm

В 90 % от случаите се крадат колелета на хора, които не са работили, за да си го купят. Човек като бачка като луд или пести половин година има друго отношение към вещите си.
Аватар
rock

Рейтинг: 1303

Мнениеот krach » Вто Фев 12, 2013 9:43 am

То хубаво е да имаш, едно за града едно за извън града едно за гората едно за парка. Но мястото и финансите са ограничени. Айде дет викаш едно за 90 лева ОК, ама идва момента с мястото. Къде да ги държиш. Ами ако сте двама?
А иначе за непукизма имам предвид, не да си отключваш колелото и да седнат да те разпитват. Но ако седнеш да си режеш веригата щото си забравил ключа, ами редно е да те проверят. Най - малкото като си е твое колелото ще отидеш и ще си покажеш после документа за собственост.
krach

Мнениеот Slade » Вто Фев 12, 2013 10:07 am

Ако случайно наминат две ченгета да го проверят, ама като наоколо са само "граждани", кой да го провери? Да му направят граждански арест освен... бабите с торбите и внучетата.
Апропо на моя балкон има 3 колела (едното е детско), а имам и втори балкон - там могат да паркират поне още 4, нужни са само малко преговори с жената :eyebrow: .
Изображение
Аватар
Slade

Мнениеот phobike » Чет Фев 14, 2013 5:32 pm

Лятото с един приятел карахме рано сутрин (рано-рано 9 часа примерно) в Южния парк по една доста забутана алея и аз понеже имам едно наум за крадците и внимавам ама моя приятел нещо ми обясняваше и не внимаваше. И както си карам спокойно некви 2 циганета изскачат от зад един храст и аз спрях и ония се метна на земята вместо върху мен ама моя приятел го свалиха. От там като се почна.... един хваща колелото и тръгва да бяга изскачат още 3ма (общо вече 5 циганета на по 13-14 години) аз слезнах фраснах единия, моя приятел стана свали още един аз се качих на колелото настигнах ония бягащия и го нецепих в обтегача с предната гума. Той спря защото му блокира задната гума (обтегача в спиците) и падна настрани от удара аз го изритах през ребрата и добутах двете колелета . Като се върнах другите 2ма единия със счупен нос на земята а другия избягал. На колелото му трябваше ново ухо и нови 2 спици а на приятеля ми една лепенка на лакътя. Такаче имайте едно на ум. Ако карате бързо внимавайте. Ако изскочи някой той ще прецени и ще скочи малко по-рано ама вие ако спрете няма да му се получи :D Така се разминах аз. Ако гоните някой с колело слабото място е обтегача. Ако минава покрай вас бързо му стиснете предната спирачка ( при възможност де ) ако не го бутате или хващате кормилото такче да завие. След като падне вече просто не му давайте да стане или бягайте :beer:
phobike

Рейтинг: 1138

Мнениеот GoingDownTheHill » Чет Фев 14, 2013 6:06 pm

@phobike
Слава богу, че някой от тая сган не ви е извадил нож.. Един приятел така се спомина с байка си като му скочиха 2 циганета с боксове.. В такъв случай, ако си на тяхната възраст няма какво да направиш. Или бягаш, или оставаш без байк, а ако окажеш съпротива и без зъби може да останеш :crazy2:
Аватар
GoingDownTheHill

Мнениеот phobike » Чет Фев 14, 2013 8:43 pm

Те не се знае какво въобще правеха там защото по тази алея да мине човек, какво остава пък с колело, е рядкост :D Сигурно са ни видели случайно
phobike

Рейтинг: 1138

Мнениеот krach » Чет Фев 14, 2013 10:46 pm

Спрей...както писах по - горе. Спрея може да го дадеш и на малко дете и на слабо девойче и на някой здравеняк. Резултата винаги е добър. Няма опасност да затриеш грешките на природата (циганите) и да ги лежиш като хора, в същото време оставят в безпомощно състояние в което може да си ги пориташ :(!: :peace:
krach

Мнениеот veskoz » Пет Фев 15, 2013 3:44 pm

krach написа:Спрей...както писах по - горе. Спрея може да го дадеш и на малко дете и на слабо девойче и на някой здравеняк. Резултата винаги е добър. Няма опасност да затриеш грешките на природата (циганите) и да ги лежиш като хора, в същото време оставят в безпомощно състояние в което може да си ги пориташ :(!: :peace:

:agree:
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот puleto » Чет Мар 07, 2013 7:35 pm

veskoz написа:
krach написа:Спрей...както писах по - горе. Спрея може да го дадеш и на малко дете и на слабо девойче и на някой здравеняк. Резултата винаги е добър. Няма опасност да затриеш грешките на природата (циганите) и да ги лежиш като хора, в същото време оставят в безпомощно състояние в което може да си ги пориташ :(!: :peace:

:agree:

Хипотетично със спрей пет човека не мисля че ще омагьосаш. Ако само са искали колелото и напръскаш в най- добрия случай трима, то другите двама ще те спукат от бой. Лошото да те спукат от бой на пусто място е че ще те докарат до безсъзнание и ти миришеш на кръв и после те дояждат кучетата. Ако не дай си боже ослепиш трайно някой от нападателите, те веднага ще докажат със свидетелстване в съда, че си блъснал единия от петимата с колелото, те са се развикали и ти си ги нападнал. От там не ти мърдат решетки и плащане на кръвнина на слепеца. Спрея е готин, ако ти скочи здрав пияница който не можеш да го набиеш. Пръскаш и изчезваш, ама моментално. Въобще не го наритваш за да не те видят. Също помага и за кучета ама за две три. Ако ти скочат шест по- добре се напръскай ти със с прея за да не те боли много.
puleto

Рейтинг: 1006

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум