Всичко за него? Историята на един начинаещ.

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Всичко за него? Историята на един начинаещ.

Мнениеот wizard7791 » Съб Апр 13, 2013 10:15 pm

Нов съм във форума, но се надявам, че ще получа съдействие от по-старшите от мен. Заглавието на темата говори доста добре за това, което ще прочетете по-долу.
Тъй като смятам да попиша, (а и имам въпросчета) мисля, че ще стане доста дълго, моля да не бъда псуван за някой тъп въпрос или проблем. :D

Така, мисля да започна от начало. Преди около 2 години си купих нещо, което вие ще кажете колко е добро всъщност (това е един от въпросите). Та първоначално нямах доверие в него, но се оказа добро возило поне за моите изисквания. Та, стига съм увъртал, да ви запозная : Raleigh Diamond FS ( http://yanvelosport.com/wp-content/uplo ... G-2010.jpg ) (Предполагам доста от вас знаят за него), беше, мисля че, около 700лв., но аз го взех на отстъпка при познати, тъй че излезна около 650лв. За тези 2 години, 1-вата прекарах в Южен парк (от София съм) , бабунки, хълмчета знаете какво е там. Нямах почти никакви проблеми, няколко спуквания на гуми, нищо повече. През 2-рата година се качих на Витоша с колелото (или байк, вие ще кажете), оттогава зарязах всякакъв Южен парк и тем подобни. От Княжево нагоре до Златни мостове или по нагоре, надолу, занимавах се цяло лято. Оттук произлиза и първият ми въпрос. Тъй като пуках гума на всяко 2-ро спускане, взе да ми омръзва да купувам и сменям. Та за това лято мисля да направя няколко подобрения на колелото(байка), които са:
-Нови гуми (външни). Старите са Kenda Koyote 26x1.95. Допитах се до познат, карач, той ми предложи няколко вариянта, от които най-приличен ми се стори Maxxis DHF и съответно Maxxis DHR за отзад. Та, въпроса е дали тези гуми са подходящи за байка ми, други препоръки. Отворен съм за предложения (макс 70-80лв).

Следващото нещо, на което ще се спра е задният шок. Модела се води KS-261 (http://www.advertimes.ru/template4/product/lu020337.jpg). Последните спускания започна да притраква леко при разтягане. Разглобих го, допитах се до по-възрастен, нямаше видими поражения, но продължи да си трака при пълно и рязко разгъване. Според източник шока е 165мм. Та отворен съм за предложения и идеи за поправка/смяна евентуално.

(Optional) 3-то - спирачките. Спирачките са дискови, механични. Shimano. Доста добре спират, поне според мен, та искам да ги заменя със по-добри. По възможност-механични. Отново съм отворен за предложения.

Като за финал, ще помоля компетентно мнение за колелото (Raleigh Diamond FS) като цяло - недъзи, плюсове, минуси. Ползвам го за градско (да отида до някой друг магазин, или на училище), но и за спускане ( Витоша ). Горе долу 20% градско и 80% планинско :D .

Благодаря на тези, които са го прочели и се надявам да препоръчате нещо. Ако знаете нещо повече за колелото като цяло, което не съм споменал, можете да споделите. Както казах плюсове,минуси.

Поздрави! :agree:

П.П - Утре ако успея ще добавя малко снимков материал.
Валентин Железов, 17
София
Аватар
wizard7791

Рейтинг: 1200

Re: Всичко за него? Историята на един начинаещ.

Мнениеот ^_WhitE_DeMoN_^ » Съб Апр 13, 2013 11:22 pm

Нови гуми - Всичко без символосъчетанието "DH", иначе ще трябва да забравиш асфалта и дисциплината uphill :D Балон, по голям от 2.35, не мисля, че има смисъл - все пак, провери до какъв размер могат да поберат рамката и вилката.
Шока - Износени втулки и/или леглата им.
Спирачките - щом спират добре, за какво ти е да ги сменяш...
Рамката - евтино и неработещо окачване, иначе не лоша окомплектовка :eek3:
Viber | Telegram | WhatsApp | Kaizala: 0885355287 || Facebook: Serge Bulah || Instagram: serge.insta
Аватар
^_WhitE_DeMoN_^

Рейтинг: 1775

Мнениеот hrisko » Нед Апр 14, 2013 5:29 pm

ами виж сега аз лично започнах да карам с ragleih nomad и като цяло тези колела нямат хубаво окачване , геометрията е пълна нула , спирачките сдават багажа след около 4-5 месеца здраво каране , гумите са повече от боклуци , за каплите и за шока даже не ми се и говори ! Май единственото хубаво работещо нещо е вилката .ОСОБЕНО ЗА ШОКА !!! Още като си купих колелото бях доста учуден , че се води мекица при положение , че вози като твърдак ?! Затова ми писна и започнах бавничко бавничко да му сменям частите с по-добри ... тааа първо смених курбел , средно , водач и веригата ... след това махнах рамката ( с шока ) и си купих нова вилка ... останалите работи се купуваха в последствие понеже нямах пари , но така или иначе за година и половина две колелото ми вече можеше да се нарече байк ! Така че съвета ми към теб е да направиш не що като мен ... байка е 24/7 dark angel и ми излезе 4500-5000 лв. като само рамката ми е втора ръка всичко друго е чистак бърсак ново ( е вече не , но все пак :D )
Относно твоите въпроси : за гумите това е една доста добра комбинация на MAXXIS , но колелото ти не може да побере повече от 2.35 отпред и 2.50 отзад , другото което е за да не сменяш и да лепиш постоянно гуми може да напълниш вътрешните със специална "боза" за гуми ... относно спирачките щом все още ти спират задоволително не виждам смисъл да ги сменяш , но за в бъдеще ще е добре са събереш 140-150 лв. за един заден deore например ... относно шока ( ако мога така да го нарека ) не бих те посъветвал даже да се опитваш да го поправиш , защото след 1-2 месеца след ремонта му пак ще ти се прецака ГАРАНЦИЯ и като цяло ще хвърлиш повече пари за ремонти отколкото да си купиш нещо ново добре работещо !
Надявам се да съм ти помогнал с нещо и поздрави от мен ! :beer:
hrisko

Рейтинг: 990

Мнениеот wizard7791 » Нед Апр 14, 2013 5:32 pm

Ето и малко пресен снимков материал от днес, Златните мостове, готови за спускане.

Изображение
Аватар
wizard7791

Мнениеот wizard7791 » Нед Апр 14, 2013 5:40 pm

Ясно, шока ще се опитам да го сменя най-скоро. Очевидно е пълен боклук, а и днес се убедих напълно. :D Относно спирачките, мисля да ги сменя с някои с по голям диаметър, днес преди карането забелязах че предната "машинка" е леко криво захваната, установих, че е било удар отпреди. Резбата на болтовете, които я захващат си беше отишла, "пренавих" я и се получи доста добре, но не си е работа. Относно гумите - благодаря за данните, ще се огледам за някои други гуми, евентуално, а за "бозата" четох в доста теми, струва ми се добра идея.

Като цяло за напълна смяна на компоненти с нови - пари няма. Камоли пък 4000-5000 лева :D . Имам много добри впечатления от вилката, според мен си е добра, но за шока..., каплите са боклуци - то е ясно, личи си по вида им :P. Ще го мисля за нататък.
Валентин Железов, 17
София
Аватар
wizard7791

Мнениеот hrisko » Нед Апр 14, 2013 6:02 pm

относно шока най-доброто ти решение поне за мен е това http://www.sportdelivery.com/bg/product ... X22.2/12-- 1. само този шок може да ти побере рамката 2. ще ти върши 100 пъти по-добра работа от стоковия ! Проблема идва от там , че това което аз ти препоръчвам ще ти излезе около 300 лв. и ти трябва сам да си решиш дали изобщо има смисъл да го слагаш на тая рамка ?!?!?! Другото което забравих да ти кажа , каквито и гуми ( външни ) да сложиш на колелото ти , ще ти се разкатае фамилията докато ги сложиш , поради простата причина че каплите не стават за нищо !
П.С. ако ще купуваш предна 2.35 и задна 2.50 (както аз направих ) и ако мислиш да слагаш "боза" най-добре закарай колелото с новите външни гуми на някой добър майстор да ти ги сложи , иначе ако напълниш гумата с бозата и я прескрипиш ще има да тече , и тече , и тече
hrisko

Мнениеот wizard7791 » Нед Апр 14, 2013 6:23 pm

Значи почват да излизат все повече и повече неща на това колело и почвам да се обезнадеждавам :banghead: Ако този шок е единствения наистина, ще трябва да го купя, то с предишния по-добре да зарежа карането :D (Ако това е единственият наистина). Ако евентуално сменя шока, трябва да сменя и рамката. А ако сменя рамката по-добре да купя нов байк, то няма да остане нищо от стария? Относно каплите - някакви препоръки и ценови интервали?
Валентин Железов, 17
София
Аватар
wizard7791

Мнениеот hrisko » Нед Апр 14, 2013 6:25 pm

абе имаш ли skype ако има нещо да ме питаш и да мога да ти разясня по-добре да не спамим във форума ? :D Иначе за шока съм сигурен , че ако се разровиш и форума или продавалника ще намериш нещо което да стане на твоята рамка и да работи приемливо , но пак ти казвам помисли добре дали има смисъл . Относно другите неща няма да ти излезе много скъпо понеже ти мислиш да не сменяш рамка скоро време и ощо взето имаш да смениш дребни работи ... абе я си дай скайпа най-добре ще е :D
hrisko

Мнениеот xcrider » Нед Апр 14, 2013 7:44 pm

Hrisko, ти у ред ли си бе, момче? Препоръчваш шок за почти 300 лв, за да се сложи на рамка струваща 50лв. На тази рамка какъвто и шок да и сложиш НИКОГА няма да работи. Прочети това : ЦЪК.
Така, сега виж моя съвет. На колелото ти, най належащите ъпгрейди са : (по ред на важност)
1.Гуми - добри бюджетни варианти има на Schwalbe за 20-50лв . Нещо доста универсално : http://screambikes.eu/bg/vunshni-gumi/5 ... dy-26.html . Широки DH гуми не ти трябват, първо защото не са съвместими с рамката ти (ще опират) , второ защото тежат много и имат високо съпротивление на търкаляне, няма да можеш да катериш лесно с тях. Замисли се, че причината да си пукаш гумите често, може да е лоша техника на преминаване на препятствия (остри ръбове и др.) и/или ниско налягане, при които се получава прещипване на вътрешната гума.
2. Рамка - Потърси някоя твърда, с точен размер, която не само че ще бъде по-лека и здрава, но ще има и по-добра геометрия от сегашната ти рамка. Цените са 100-200лв. Добър вариант е Cross GRX - има го в магазина на Крос - 86лв.
3. Вилка - сегашната ти не само не работи добре, но и тежи един тон. Бюджетни варианти има на RockShox и евтините класове Suntour, но ако искаш да си купиш нещо леко и добре работещо, трябва да отделиш доста пари.
4.Колела, - сегашните ти са наплетени с 24 плоски спици, които са се доказали като адски хилави и неиздържливи. Главините най-вероятно са някакви No Name (Joytech,Promax,Velotec и т.н.).
xcrider

Рейтинг: 1256

Мнениеот hrisko » Нед Апр 14, 2013 8:44 pm

xcrider написа:Добър вариант е Cross GRX - има го в магазина на Крос - 86лв.

колега аз съм си напълно в ред и знам , че промяната няма да е голяма след слагането на шока дето му препоръчвам ,но поне ще работи по-меко от преди мога да ти гарантирам , но и ти чети малко по-нагоре и ще видиш , че му казах ХУБАВО ДА СИ ПОМИСЛИ ПРЕДИ ДА ГО СМЕНИ , ЗАЩОТО ПРОСТО НЯМА СМИСЪЛ !!! . Но пък и ти да му предлагаш Cross GRX стига де тва е смешно поне за още малко отгоре може да си купи читава рамка C1 и после да започне да се спуска с нея , а с GPX какво ще прави ако реши да започне да се занимава с ДХ/ФР , трябва да се бръкне пак и да си купи нещо друго и ок купи друга рамка което му харесва тоя крос кво ще го прави ?!?! Няма логика , като ще купува нещо да е като хората не после двойни работи да прави ! Иначе за всичко друго което си написал те подкрепям , за в момента и аз мисля че това са му най-важните неща ! :beer:
hrisko

Мнениеот wizard7791 » Нед Апр 14, 2013 8:49 pm

1-во благодаря на xcrider за компетентното мнение. Относно гумите, видях тези за 69лв.Schwalbe Muddy Mary Freeride 26" x 2.35", можеш ли да предложиш няколко модела като този? Относно рамката имам 2 въпроса. Ако евентуално си купя Cross GRX, тя предназначена ли е за Downhill и има ли начин да не пише на нея Крос и т.н. всичките шарки и др. 2-ро ако можеш да предложиш няколко такива до 150лв. (твърдаци, които препоръчваш за Downhill). Относно вилката - нея няма да сменям поне на този етап. За колелата - главините са Joytech и да слабички са.
Валентин Железов, 17
София
Аватар
wizard7791

Мнениеот xcrider » Нед Апр 14, 2013 9:40 pm

Пич, щом катериш (доколкото разбрах редовно) до златните и т.н. очевидно е че не караш "DH". Даже не знам имаш ли си представа какво е DH. Отново ЦЪК
Вероятно караш XC или АМ . AM ще рече, че пак си катериш, но спусканията си приличат доста с тези на горното клипче.
Иначе Muddy Marry, както подсказва името, е гума за кал, която очевидно е добра само за тези условия, иначе съпротивлението е ужасно и се износва за нула време, понеже материалът, от който е направена е много мек.
Рамката GRX е XC/AM рамка, не е за спускане. С рамка C1, друго, освен да се спускаш, надали ще можеш да правиш, докато GRX -a ти дава и двете възможности.
xcrider

Рейтинг: 1256

Мнениеот wizard7791 » Нед Апр 14, 2013 10:12 pm

Да не почвам да спамя, аз не катеря на колелото, аз си го бутам до Златните и после се спускам. Сега от 24 щом пуснат Драгалевци-Голи Връх само там ще ходя, тъй че не може да се кажа че катеря. Мисля, че рамката, която ще купя ще бъде C1, струва ми се най-добър вариант.
Валентин Железов, 17
София
Аватар
wizard7791

Мнениеот marsa » Пон Апр 15, 2013 2:04 am

Потресен съм, ти трябва да си пълен мазохист. Не мога да повярвам, че има човек който е готов да бута колело през 15 км и 700м денивелация, за да се спусне по скучна пътечка пълна с народ.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Мнениеот wizard7791 » Пон Апр 15, 2013 11:37 am

marsa написа:Потресен съм, ти трябва да си пълен мазохист. Не мога да повярвам, че има човек който е готов да бута колело през 15 км и 700м денивелация, за да се спусне по скучна пътечка пълна с народ.

По принцип или ме карат до там, или се качвам със 63. Вчера направих изключение. Относно колелото, ще кажа как изглеждат нещата поне засега.

1. Рамка - Drag C1 - 150 лв, всичко, което мога да искам.

2. Гуми - някои Schwalbe между 20 и 50лв.

Това са 2-те неща, които за сега са сигурни.
Валентин Железов, 17
София
Аватар
wizard7791

Мнениеот magnumz » Пон Апр 15, 2013 12:27 pm

И това с1 за какво ти е ? Мен едното ми идва късо, а другото дълго (мънкам за горната тръба на 14.5 и 16.5). Ниски са. Ако си мазохиск като Кумчо ще си висок 176 и ще караш с1 16.5 с вдигнато колче и ще ти идва дълга, но ще си я караш по шосе :D После като решиш от единия край на града да идеш до другия заради яката бира в лидл ще ти излязат червата от въртене. И какво имаш против кросс? На ГРХ графиките са много красиви и рамката е направена много добре. Замених С1 с такава рамка и съм доволен. Като сравнявам ГРХа с С1 ми изглежда да е по-подсилена (ГРХ за него говоря, че мяза да е по-здрав). Също с1то от ония веломафия е от 6065 алумин и няма да ти продадат от новите 2013, който са от 7005 сигурно, а ГРХ е 7005. И какво като си купи после един боххер? Ще го лепне като Пешо от квартала и ще си кара
Изображение

ПЪк и на ГРХ ухото е по-дебело и е 4 лв. НА с1 е по-тънко и е 10 лв...

пп с1 е рамка за DJ (durt jump)
ТЪРСЯ ВРЪТКА ЗА XCM ЗА LOCKOUTa. СТАВА ВЪПРОС ЗА МЕХАНИЧЕН ЛОКАУТ
Аватар
magnumz

Рейтинг: 1135

Мнениеот hrisko » Пон Апр 15, 2013 5:18 pm

пич за кво си лепнал тоя BOXXER , не мога да те разбера , при условие че тая рамка е правена за ХС не за ДХ . И не ти ли се е прецакала геометрията с тая голяма вилка ?! И освен това мисля , че при едно по-здраво спускане ще я спукаш . Относно С1 имам приятели дето карат със старите модели и ги тормозят по най-бруталния начин, а тая рамка държи и дрържи , и те си я блъскат и блъскат ... така че не виждам какво не ти харесва на рамката ?! Относно това , че я пишат за дътр джъмп , ходи обяснявай на половин България дето кара с такива . Ако става въпрос за въртене по асфалт до магазина или до училище , кроса бие С1-цата , но щом автора не върти като луд по върховете , а се спуска и смята да се занимава с ДХ , С1 мисля че е най-добрия вариант с едно домейнче 180 мм. ще е перфектно ! А относно с твойта рамка още ти се чудя за боксера :D
hrisko

Мнениеот magnumz » Пон Апр 15, 2013 6:29 pm

hrisko написа:пич за кво си лепнал тоя BOXXER , не мога да те разбера , при условие че тая рамка е правена за ХС не за ДХ . И не ти ли се е прецакала геометрията с тая голяма вилка ?! И освен това мисля , че при едно по-здраво спускане ще я спукаш . Относно С1 имам приятели дето карат със старите модели и ги тормозят по най-бруталния начин, а тая рамка държи и дрържи , и те си я блъскат и блъскат ... така че не виждам какво не ти харесва на рамката ?! Относно това , че я пишат за дътр джъмп , ходи обяснявай на половин България дето кара с такива . Ако става въпрос за въртене по асфалт до магазина или до училище , кроса бие С1-цата , но щом автора не върти като луд по върховете , а се спуска и смята да се занимава с ДХ , С1 мисля че е най-добрия вариант с едно домейнче 180 мм. ще е перфектно ! А относно с твойта рамка още ти се чудя за боксера :D

" И какво като си купи после един боххер? Ще го лепне като Пешо от квартала и ще си кара "

Чети преди да пишеш. Аз на моята машина повече от 120 няма да сложа! С 180 ход ще си замине и челото на С1то и неговото чело. Ще ми кара ДХ. Айде бе. Като му видя окомплектоката, за да я направи подходяща поне за АМ ще хвърли пари като за ново АМ колело или даже за ДХ такова. Или ще ми кара ДХ с клаймър и цигански боххер (визирам всякакви тунинги на XCT, XCR, XCM и тем подобни). То едно кормило за ДХ и лапа за него му изяждат предвидения бюджет. Насочвай се към дартмуур хорнет или там NSтата.

пп за геометрията: Тя щото на С1 с такава вилка е прекрасна...
Аватар
magnumz

Мнениеот hrisko » Пон Апр 15, 2013 6:57 pm

първо ти се извинявам не разбрах , че това колело не е твое. Другото което е С1 върти от 100 мм. вилки до боксери, без да става нищо на рамката , така че един домейн 180мм. еднокоронен или някакъв тотем ще му свърши повече от перфектна работа ! А ако не му се дават пари за нови части има много свестни и читави части втора ръка на най-нормални цени !
П.С. ако ще е С1 по-добре не слагай двукоронни вилки, не че няма и такива случаи, но първо двукоронните са по-скъпи, второ много ще ти променят геометрията и трето не върви твърдак с боксер или двуковонен домейн :)
hrisko

Мнениеот magnumz » Пон Апр 15, 2013 7:06 pm

Говориш глупости. Рамката гаранционно е до 130 ход. Явно на драг им е светнала лампата, че с повече ще стане беля. Имаше един бисер се хвалеше как се е блъснал челно с 140 ход и че след това рамката е била здрава. Повече ми изглежда просто чиста проба мазохизъм при, която вилката е по-висока от теб...
Аватар
magnumz

Мнениеот hrisko » Пон Апр 15, 2013 7:57 pm

аз не карам твърдак , но чета доста коментари из форуми и за С1-цата съм чувал само хубави работи и съм склонен да вярвам на всичко чуто, защото съм го чул от много по-знаещи от мен , които карат с С1 и на всичкото отгоре имам приятели които карат с тази рамка и са супер доволни от нея ! Та С1 е с 130мм. стоково , но почти няма хора в България които да я карат със стоковата вилка ... тааа С1-цата върти от най-малката вилка до най-голямата ( това съм го прочел като коментар във форума и то коментар от админа , на който съм склонен да се доверя ) , а и двамата ми приятели с С1 ги карат с домейн 180 мм. еднокоронен и както казах са много доволни !!! Другите варианти на автора са : NS-тата ( много по-добри от С1-ците , но вървят средно 300 лв. втора ръка ) , fire eye ( доста добри рамки здрави,красиви,въртят големи вилици , но цените са горе долу като NS-тата ) , относно хорнетите не съм запознат , но не съм чувал някой да се оплаква от тях ( цените са почти същите като на предните две рамки ) ... така излиза че за в момента вариантите са С1 или Спринт блокхед-а .
hrisko

Мнениеот KUM4o » Пон Апр 15, 2013 10:17 pm

Понеже горе ме намесиха, искам да отговоря. Ц1 е добра рамка, има добра геометрия, която е подходяща и за ХС. magnumz преди да намесваш някого и да казваш дали е мазохист или не се замисли защо и как кара дадена рамка. Не е важно колко си висок, а колко санта имаш до четала. На мен до четала са точно 77см и съм за 17" рамка, моето ц1 е 16.5 и ми идва отлична като размер. Като сляза от седалката и стъпя стабилно на крака имам точно 3см от горната тръба до четала, това говори, че ако карам с по-голяма рамка ще има голяма вероятност да си прецакам топките. Нито съм казвал, че рамката ми идва дълга, нито съм се опклавкал. Харесва ми ц1, заради късия чейнстей, и челния ъгъл, който е малко по-подходящ за АМ от колкото GRX.
Аватар
KUM4o

Рейтинг: 1304

Мнениеот magnumz » Вто Апр 16, 2013 5:43 am

Аз не казвам, че си мазохист, а те давам за пример, че става да се кара и ХС. Под мазохисти визирам ония 190 с С1 14.5... Та за твоето С1 съм ти казал, че ми харесва най-много защото си знае стила и си ме радва. И аз щях да правя С1 за ХС, но щеше да ми идва дълго. Може и да съм 182, но Лката ми ГРХ е по-къса от С1 16.5 което си я прави удобна за спускане. Автора ако няма пари за някой твърдак от chromoly да взима С1 и да си кара :beer:
Аватар
magnumz

Мнениеот hrisko » Вто Апр 16, 2013 8:21 am

ООО Боже мой !!! Та нали до сега точно това обяснявах ... и сега още веднъж за неразбралите ... С1 е много здрава и удобна рамка, позволява да се кара с големи вилици, държи се отлично както при спускания така и при въртене !!!! Общо взето е това единственото нещо е автора сам да си прецени за какъв размер рамка е !
hrisko

Мнениеот Falcor » Вто Апр 16, 2013 10:13 am

Толкова много глупости в една тема не бях чел! :smash:
А от приложената снимка съм потресен :D
Изображение
Аватар
Falcor

Рейтинг: 1686

Мнениеот did » Вто Апр 16, 2013 11:02 am

Falcor написа:Толкова много глупости в една тема не бях чел! :smash:
А от приложената снимка съм потресен :D

Малко четеш. Вицове като тукашните има във всяка втора тема :D
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти