Здрави вътрешни гуми за 29er

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Здрави вътрешни гуми за 29er

Мнениеот musaka87 » Пон Апр 15, 2013 10:15 am

Здравейте,
От две седмици си взех 29er PRO на Drag и вчера спуках задната гума (на две места) при по-грубо качване на тротоар :(!: . Вътрешните гуми са некви Schwalbe Nr19 с каквито ми го продадоха. Може ли да ми предложите някакви здрави гуми за 29ъри, като теглото им не е проблем? А също и къде ги продават. А също може ли да ме ориентирате до колко бара е най-добре да са напомпани гумите. Възможно е и просто да са били много твърди и затова да се е спукала при повече налягане на някой ръб.

Поздрави,
Мартин
musaka87

Рейтинг: 1200

Re: Здрави вътрешни гуми за 29er

Мнениеот uBaH » Пон Апр 15, 2013 11:28 am

За по-здрави гуми не знам, но явно твоите са били недостатъчно напомпани, щом си успял да спукаш вътрешната на две места (т. нар. snake bite) при качване на тротоар.

Логиката е точно обратна на твоята ;) Ако гумата е по-мека, при качването на тротоар (бордюр, или каквото и да било остро и твърдо препятствие) външната гума се свива дотолкова, че борда на каплата (срещана още из Форума като шина, обръч, че дори и джанта) прещипва както външната, така и вътрешната гума и се получават характерните две дупчици. Ето картинка, на която би следвало да си личи какво се случва.

Сещаш се, че при добре напомпана гума, това няма как да се случи. Питал си, за препоръчителното налягане в гумите. На този въпрос няма еднозначен отговор. Всяка нормална външна гума, има щампа по борда си, на която е записано минималното и максимално допустимо налягане. Предполагам сам се досещаш, че "истината" е някъде между тези две стойности :agree:
Аватар
uBaH

Рейтинг: 2000

Мнениеот musaka87 » Пон Апр 15, 2013 2:29 pm

Много убедителна картинка :) Може наистина това да е бил проблема. Но така или иначе ако някой може да ми препоръча качествени и здрави вътрешни гуми ще съм благодарен. Много се съмнявам тези с които се продава колелото да са такива. А и кой знае престоя в склада дали не им се е отразил.
musaka87

Мнениеот skipper » Пон Апр 15, 2013 8:14 pm

Вътрешната гума си е просто ... гума. Ползвал съм и скъпи и евтини и всичките се пукат. Било то на трън, на камък или каквито са обичайните причини за пукане на гума. Защити имат някой външни, и въпреки защитите, пукането на гуми е следствие от много фактори - терен, техника, външни гуми ...
Много малка роля играят вътрешните. Винаги съм твърдял, че 'който кара - пука' ... това е част от колоезденето. Може да се сведе до минимум, но винги ще го има.
И за да не си мислиш, че не е по темата - карам 29" maxxis ikon 2.2 с maxxis вътрешни и пукам често, но определено това няма нищо общо с вътрешните гуми - просто ... да го наречем късмет :peace:
Hardtail 4 life!
Аватар
skipper

Рейтинг: 1566

Мнениеот musaka87 » Пон Апр 15, 2013 10:05 pm

Мисля че мистерията е разгадана. Оказа се че гумите ми, които с "опитно" стискане с пръсти констатирах като достатъчно твърди, са били на едва 1.5 бара. Сега съм си поръчал едни Continental по 10 лв парчето и просто ще ги надуя както си трябва (3.5 бара примерно).
Благодаря за отговорите :)
musaka87

Мнениеот Fujitzo » Вто Апр 16, 2013 12:37 am

3.5 бара е подходящо само за асфалт, имай го в предвид :) дори грапавините по алеите в парка се усещат с това налягане. 2.5 някъде ми се струва златната среда. Още нещо за вътрешни гуми - не се подлъгвай по приказките на търговците, че 28" (шосейни гуми) ставали като просто се раздуват. Аз върнах 2 докато накрая си купих от БАС Maxxis , дори в БАС чаках 1 седмица да я доставят от някъде си.

Не знам как пукате толкова често, аз не съм пукал гума от години.. може би просто внимавам от къде минавам, може би съм лек - 63кг , може би карам с по-голямо налягане.. кой знае :D
Fujitzo

Рейтинг: 1303

Мнениеот milestone » Вто Апр 16, 2013 12:02 pm

Можеше и с две лепенки по 10 стотинки парчето да минеш за сега, ама те и резервни гуми си трябват, тъй че не си се минал. За нататък да си занеш, че причините за такива спуквания (които ми идват на ум в момента) подредени по важност са:
1. Некадърно каране;
2. Ниско налягане;
3. Слаба външна гума;
4. ...
За подробности виж гугъл, Иван ти е дал ключовата дума.

Fujitzo написа:Не знам как пукате толкова често, аз не съм пукал гума от години..

:bigeyes: :bowdown:
Аватар
milestone

Рейтинг: 1771

Назад към Продукти за крос-кънтри