Велоалеи? Велосдружения?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Велоалеи? Велосдружения?

Мнениеот Stefan_trekkie » Нед Май 19, 2013 9:28 pm

moridinbg написа:В Лондон велоалеи отделени практически няма. От време на време а тротоара има една лента за велосипедисти и пешеходци, но това е по-скоро рядкост. Алеите са нарисувани по пътя, около 1 метър навътре от бордюра. На светофарите предните 2 метра са само за велосипедисти. Улиците са драстично по-тесни от софийските. Кой знае колко широки булеварди няма и това се прави от сравнително скоро, пътищата никога не са проектирани да се съобразяват с велосипедисти. Колело има право и BUS лентата. Шофьорите, разбира се спазват всичко и движението като цяло работи адекватно. Има, обаче много добра култура и търпимост - кола доста рядко засича колело и като цяло трафикът се опитва да те пази.
Така че и в България би могло да стане. Даже като ги гледам какви вело-алеи цвъкат, по-добре би било. Само че пък изпитвам ужас към шофьорите в БГ, който за велосипедисти само са чували :|

Най-сетне един смислен пост !

Чували са, кара ли са.. Като деца, сега е срам за тях, как така ще карат колело, а не кола. Това е символ на бедност и неграмотност. Не сте ли гледали филма 'Селянинът с колелото" ..
Велосипедистите нямат място на пътя
- цитирам автомобилисти в бг :smash:
Това е отношението тук... Има такива, които не мислят така... Но масата определя друго.

п.с. Ще дам друг пример. Гостуваше в едно предаване, по една телевизия, представител /западно европеец/ в ролята си на съветник относно проблема с кучетата в София и как да бъде разрешен той... 1-вото, което каза е, че в момента това, което се прави е само пилеене на пари, грешно, дори аматьорско.. В същия ред на мисли.. Тук всичко се прави така.. Дори и така се кара...

И не на последно място.. Има доста лошо настроени хора към 'велосипедисти', защото масово не се спазват правилата за движение. Минаване на червено най-вече.. Минаване по тротоари и бутане през хората, когато са много /без вело алея/ и т.н.. Престанете с тези байкове да си газите от където си щете, това не ви е Витоша, Байкарони...
Имаше публикувана снимка в интернет.. По-възрастно баце на класическа шосейка, на улицата си е спрял на светофара и чака да му светне зелено, а през това време байкър прецапва през тротоара и тръгва да преминава... Повече не е нужно да се коментира !

Едит: Почвайте с минусите ! :smash:
Аватар
Stefan_trekkie

Рейтинг: 1257

Мнениеот PtD » Пон Май 20, 2013 8:54 am

Stefan_trekkie написа:... Байкарони...

Това нещо като обида ли трябва да е? Аз ако се регистрирам в мотофорум, дали трябва да обиждам на "пърпоретници"? :magnify:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Рейтинг: 2000

Мнениеот kibikoff » Пон Май 20, 2013 9:31 am

Stefan_trekkie написа:байкове да си газите от където си щете, това не ви е Витоша, Байкарони...

ако не бях толкова възпитан щях да ти кажа, че си пълен Шмульо!

и си опичай акълЪ и приказките
kibikoff

Мнениеот mariko » Пон Май 20, 2013 10:06 am

moridinbg написа:В Лондон велоалеи отделени практически няма. От време на време а тротоара има една лента за велосипедисти и пешеходци, но това е по-скоро рядкост. Алеите са нарисувани по пътя, около 1 метър навътре от бордюра. На светофарите предните 2 метра са само за велосипедисти. Улиците са драстично по-тесни от софийксите. Кой знае колко широки булеварди няма и това се прави от сравнително скоро, пътищата никога не са проектирани да се съобразяват с велосипедисти. Колело има право и BUS лентата.Шофьорите, разбира се спазват всичко и движението като цяло работи адекватно. Има, обаче много добра култура и търпимост - кола доста рядко засича колело и като цяло трафикът се опитва да те пази.
Така че и в България би могло да стане. Даже като ги гледам какви вело-алеи цвъкат, по-добре би било. Само че пък изпитвам ужас към шофьорите в БГ, който за велосипедисти само са чували :|

Най-големите проблеми са от това, че почти всеки си мисли, че само той е в правото си. Като си е в колата- пешеходците и колоездачите са му криви, като е пеш- шофьорите са идиоти, колоездачите- кретени, а той, милия, все е идеален.
Няма как да има велоалеи навсякъде, трябва да се научим да мислим как караме каквото караме и да не пречим на другите с действията си или няма да има оправия.
А примерчета за идиоти колкото щеш- и за шосейкаджии, и за всякакви, и може да се дават до безкрай, но нищо не доказват.
"Те са живели и хвърляли зар, само това ще остане-
огънят вложен в самия комар с много пари проиграни"
Аватар
mariko

Рейтинг: 1785

Мнениеот Rayko » Пон Май 20, 2013 10:24 am

Казано по друг начин - идиота е идиот, без значение какво кара. И във всеки от нас има частица идиотизъм, затова трябва да сме толерантни към идиотизма на останалите.
о879 зз 4о з6
Аватар
Rayko

Мнениеот APD » Пон Май 20, 2013 10:43 am

Stefan_trekkie написа:И не на последно място.. Има доста лошо настроени хора към 'велосипедисти', защото масово не се спазват правилата за движение. Минаване на червено най-вече.. Минаване по тротоари и бутане през хората, когато са много /без вело алея/ и т.н.. Престанете с тези байкове да си газите от където си щете, това не ви е Витоша, Байкарони...
Имаше публикувана снимка в интернет.. По-възрастно баце на класическа шосейка, на улицата си е спрял на светофара и чака да му светне зелено, а през това време байкър прецапва през тротоара и тръгва да преминава... Повече не е нужно да се коментира !

Ти го остави минаването на червено, ама я ми кажи какво правим, когато колоната в дясното лента се е залепила плътно до бордюра и няма минаване. Особено когато слизам отгоре ми е доста трудно да мина с широкото кормило, в същото време се вижда колко е читав тротоара и колко празен. Голяма част от тротоарите са относително равни, но пък са задръстени с поне два автомобила на всеки 25 метра. Пак в същото време почва да ме натиска трафика и аз няма къде да отида, освен да се кача. В същият момент се появява някой пешеходец, който трябва да слезне на платното, заради автомобилите или разпънатите сергии на някой търговец.
APD

Рейтинг: 977

Мнениеот nuclear » Пон Май 20, 2013 12:02 pm

Аз лично в такъв случай:
-ако светофарът е на по-малко от 4-5 коли разстояние, просто заставам зад колата която е близо до бордюра и тръгвам заедно с нея. Тези зад мен - ако е достатъчно широко, минават покрай мен, досега не съм имал проблеми с дистанцията. Ако не е достатъчно широко, чакат зад мен, докато им се освободи място да ме изпреварят.

-ако светофарът е далече и има колона и всички чакат, се промушвам между колите и си намирам удобно място да изчакам зеленото. На двулентов път както и да са разположени колите, дори и да има камиони/автобуси, има доста място между тях. Тук вече трябва да се внимава за пешеходци, пресичащи между колите. Хубаво е че като си на колело гледаш от малко по-високо и имаш видимост, но при минаване покрай високи превозни средства трябва да се внимава. Иначе винаги като е червено си чакам, както колите... има много байкъри, които минават покрай мен и си минават съвсем спокойно на червено. Наистина по тротоарите няма смисъл да се кара - пречиш на пешеходците, а и те на теб и това много ти забавя скоростта. Това което най ми пречи са шахтите, чиито решетки не са наравно с асфалта, или въобще липсват и трябва да ги заобикалям.
Аватар
nuclear

Рейтинг: 1200

Мнениеот Stefan_trekkie » Пон Май 20, 2013 6:08 pm

APD написа:Ти го остави минаването на червено, ама я ми кажи какво правим, когато колоната в дясното лента се е залепила плътно до бордюра и няма минаване. Особено когато слизам отгоре ми е доста трудно да мина с широкото кормило, в същото време се вижда колко е читав тротоара и колко празен. Голяма част от тротоарите са относително равни, но пък са задръстени с поне два автомобила на всеки 25 метра. Пак в същото време почва да ме натиска трафика и аз няма къде да отида, освен да се кача. В същият момент се появява някой пешеходец, който трябва да слезне на платното, заради автомобилите или разпънатите сергии на някой търговец.

Чакаш с колите ! .. Особено като има много и за десен завой във въпросната колона си заставам по средата на лентата и си карам зад тях за да не ме захлупят на кръстовището.
Когато всички са за дясно, а пътя е повече ленти си заставам в дясната част на 2-рата лента и си тръгвам направо с трафика за направо...

Тука има една трудност... Левия завой е почти невъзможен или поне супер опасен в трафика.. Ако е червено и застана отпред в лявата лента - супер... Ако не минавам на 2-пъти направо. До отсреща и пак чакам светофара за направо.

п.с. Това със широките кормила си е ваша грешка.. Моето е точно от ръб до ръб на гюделина 430 мм .. + това е по-ниско, а не на равнището на огледалата. 680 мм е удобно за байк, но има проблеми и с клони по горите, така и с градския трафик... Така и не свикнах с това широко кормило на моя байк и не ми е удобно, а той се кара само по предназначение.

PtD написа:
Stefan_trekkie написа:... Байкарони...

Това нещо като обида ли трябва да е? Аз ако се регистрирам в мотофорум, дали трябва да обиждам на "пърпоретници"? :magnify:

Регистрирай се .. Прави каквото искаш, никой не те спира.. Там съм затрил акаунта отдавна, не ти препоръчвам да четеш там простащините :lol:
Аватар
Stefan_trekkie

Мнениеот APD » Пон Май 20, 2013 8:32 pm

Stefan_trekkie написа:Чакаш с колите ! .. Особено като има много и за десен завой във въпросната колона си заставам по средата на лентата и си карам зад тях за да не ме захлупят на кръстовището.
Когато всички са за дясно, а пътя е повече ленти си заставам в дясната част на 2-рата лента и си тръгвам направо с трафика за направо...

Тука има една трудност... Левия завой е почти невъзможен или поне супер опасен в трафика.. Ако е червено и застана отпред в лявата лента - супер... Ако не минавам на 2-пъти направо. До отсреща и пак чакам светофара за направо.

п.с. Това със широките кормила си е ваша грешка.. Моето е точно от ръб до ръб на гюделина 430 мм .. + това е по-ниско, а не на равнището на огледалата. 680 мм е удобно за байк, но има проблеми и с клони по горите, така и с градския трафик... Така и не свикнах с това широко кормило на моя байк и не ми е удобно, а той се кара само по предназначение.

Само да те светна, че по принцип тия дето сме отдясно, се водим с някакво предимство. Да си знаеш, че като те захлупят и те потрошат, не си ти виновния.
Пък за широките кормила - к'во да кажа, освен но комент. Сигурно идеята ти е като слезнем от спускането и преди да минем през града на собствен ход, чинно трябва да си сменим кормилото с късичко като твоето? :popcorn:
APD

Мнениеот autosvet » Пон Май 20, 2013 8:52 pm

С какво предимство са тези от дясно? И ако един велосипедист се осланя на предимството си вероятно ще изкара седмица без катастрофа. При десен завой шофьорите не гледат в дясното огледало.
Аватар
autosvet

Рейтинг: 1440

Мнениеот PtD » Вто Май 21, 2013 2:07 am

Stefan_trekkie написа:п.с. Това със широките кормила си е ваша грешка.. Моето е точно от ръб до ръб на гюделина 430 мм ..

Предизвиквам те да ми демонстрираш как караш с не-грешното си кормило, на умерен терен... Черни връх-Конярника, да кажем.
Аватар
PtD

Мнениеот radeviq » Вто Май 21, 2013 1:10 pm

radeviq написа:За момента любимата ми част от новата алея по бул. България (площад Ручей) :bowdown:

Извинявам се за лошото качество на снимките, но все пак да се види, че са пооправили недомислицата с бордюрчетата.
Прикачени файлове
Photo0081.jpg
Photo0081.jpg (43.82 KiB) Прегледано 2340 пъти
Photo0080.jpg
Photo0080.jpg (40.69 KiB) Прегледано 2317 пъти
Аватар
radeviq

Рейтинг: 1379

Мнениеот APD » Вто Май 21, 2013 2:22 pm

autosvet написа:С какво предимство са тези от дясно? И ако един велосипедист се осланя на предимството си вероятно ще изкара седмица без катастрофа. При десен завой шофьорите не гледат в дясното огледало.

Викаш не е проблем да те засекат на десен завой или ляв завой, когато си в правилната за твоята посока лента? Доооооооооооооооообреееееееееееей ...
APD

Мнениеот bikerider » Вто Май 21, 2013 5:38 pm

:offtopic:
@APD: Ако има дясна лента, нямаш място там. Ако лентата е и за направо, пак нямаш място ДО автомобила пред теб. Ако ти наричаш засичане фактът, че някой не допуска наличието на велосипедист в мъртвата си зона, то значи не говориш сериозно. Как точно ще те засече някой пред теб, ако ти си ЗАД него? Айде моля ти се, всички знаем как стават тия неща... важи и за ляв завой. Като искаш да минаваш пред колите, мини и спри пред стоп-линията. Така правят истинските мъже... само женчовците мрънкат, че ги засичат :nuts:

И изобщо хайде да спорите за Правилника в правилната тема. Тук не е за спорове относно кой разбира ЗДП и кой не. Моля модераторите да изтрият офтопика.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот APD » Сря Май 22, 2013 11:40 am

А ако съм пред него? По закон трябва да съм плътно вдясно на съответната лента. И минаването на стоп-линията, когато светофарът свети в червено, е нарушение.
APD

Мнениеот PtD » Сря Май 22, 2013 12:23 pm

APD написа:А ако съм пред него? По закон трябва да съм плътно вдясно на съответната лента. И минаването на стоп-линията, когато светофарът свети в червено, е нарушение.

По закон всички трябва да спазват закона. На практика... по-добре да нарушиш леко, отколкото да умреш, задето другите не го спазват. Така мисля. :peace:
Аватар
PtD

Мнениеот Петър Велков » Сря Май 22, 2013 3:57 pm

Хора, нямам време да чета цялата тема, ама.... прегледах й крайчеца само :)

Събирам снимкови (и каквито ви хрумнат други) материали за некадърно проектирани/изпелнени/използвани велоалеи в София. Павета и плочки не приемам - само информация в цифров вид :D

След четири години живот в Амстердам - ей ме на, живеещ леко встрани от околовръстното и работещ до Славейков. Редовно се дрънкам с байка по алеята от Надежда до Лъвов мост, след което по Мария Луиза, Витошка и Алабин. На какво ли не се нагледах..... В Холандия който е ходил - знае как е. Който не е ходил - малко инфо от Wikipedia относно велосипедната им инфраструктура.

Та, докъде бях стигнал..... по стечение на обстоятелствата след една среща с другаря Борисов (тоя, ГЕРБ-аджията от Банкя) в Хага, свързана с българското студентско общество в Холандия, една симпатична репортерка от НоваТВ ми се обади и ме помоли да направим репортаж относно велосипедите и велоалеите в Амстердам - направихме го, излъчиха го в централната емисия и в "Темата на Нова". Преди няколко седмици ми хрумна, че мога да направя същото и тук - посъбрах малко снимки, направих (нали е модерно) някаква Fb страничка... Говорих с репортерката - каза, че с удоволствие ще съдейства за медийното представяне на проблемите с велоалеите в София. Утре ще се срещна с адвокат с познания в ЗдвП - наш човек, педаловъртач - може би дори съфорумник, не знам.

Страничката можете да намерите тук - За нормални велоалеи в София. Ако прочетете description-а ще видите какви са вижданията и идеите ми относно проблема, за съжаление съм доста зает с работата си и не мога да се отдам само на каузата. Ако можете да допринесете с нещо - ще се радвам, ако се стигне до публични изяви ще се надявам на подкрепа от форума, но все се надявам да минем и само с цивилизовани разговори с подходящите хора.

Благодаря предварително на който реши да ме подкрепи по какъвто и да е начин :)
"В авангарда винаги вървят онези, чиито живот прилича на сигнална ракета. Те светят, докато летят нагоре, и гаснат нависоко по обратния път. За безкрайно целеустремените обратен път няма."

Giant Reign 1.5 (Fox + XT)
Pulse TSA⌁2 custom
Drag Izoard Dura-Ace
Giant Defy Advanced 1 Ultegra
Аватар
Петър Велков

Мнениеот bikerider » Сря Май 22, 2013 4:17 pm

:offtopic:
APD написа:По закон трябва да съм плътно вдясно на съответната лента.

Толкова си и чел закона:

Чл. 15. (1) На пътя водачът на пътно превозно средство се движи възможно най-вдясно по платното за движение, а когато пътните ленти са очертани с пътна маркировка, използва най-дясната свободна лента.

Къде пише плътно? Хайде стига глупости в тази тема, ако обичаш!...
Аватар
bikerider

Мнениеот Ивайло » Сря Май 22, 2013 8:26 pm

bikerider написа:Къде пише плътно?

Чл. 80. (Изм. - ДВ, бр. 60 от 2012 г., в сила от 7.08.2012 г.) Водачът на велосипед е длъжен:
...
2. да се движи възможно най-близо до дясната граница на платното за движение.
Аватар
Ивайло

Рейтинг: 1482

Мнениеот bikerider » Сря Май 22, 2013 10:22 pm

Пич, не ми губи времето с тъпотии. Хубаво, прецизирахме от ППС за велосипед. Та къде пише плътно? Думичката "възможно" никакви мисли ли не събужда?
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Чет Май 23, 2013 8:28 am

Според някои "възможно най-близо до дясната граница" е 5 см от бордюра, а паркираните коли направо трябва да се прелитат. :nuts:
Аватар
PtD

Мнениеот APD » Чет Май 23, 2013 11:18 am

bikerider написа:Пич, не ми губи времето с тъпотии. Хубаво, прецизирахме от ППС за велосипед. Та къде пише плътно? Думичката "възможно" никакви мисли ли не събужда?

Ако щеш вярвай, възможно означава именно плътно (питай някой адвокат, евтино взимат за консултации). Причината е в нерегламентираното тълкуване на закона от страна на контролните органи, и по-точно на нейните служители. Когато не са на кеф, като те хванат преспокойно могат да ти нашият глоба, докато си пляскаш педалите встрани от маркировката. Без значение дали я има или не.
APD

Мнениеот PtD » Чет Май 23, 2013 12:15 pm

APD написа:Когато не са на кеф, като те хванат преспокойно могат да ти нашият глоба, докато си пляскаш педалите встрани от маркировката. Без значение дали я има или не.

Голям праз. По-добре глоба, отколкото мъртъв. Те и с кола могат спокойно да ти нашият глоба за няма нищо - примерно, мръсна била колата. Ако ще се съобразяваш с такива неща, вместо със собствената си безопасност... :crazy:
Аватар
PtD

Мнениеот Alpina » Чет Май 23, 2013 12:47 pm

APD написа:Ако щеш вярвай, възможно означава именно плътно...

Ако щеш вярвай, но грешните ти разбирания не са "пътят и истината, и животът".

Законът не се спазва само по отделни точки - трябва да го гледаш целия.
Да изсмукваш от пръстите си отделни точки е смешно. :magnify:

За това на едно от първите места е записано, че независимо от всичко останало - всяка маневра се извършва така, че да не застрашава твоята и чужда сигурност и освен това действията ти да са такива. Маневра е изпреварването на кола от дясно - дори спряла на светофар. Това важи не само за водачите на МПС-та, но и за тези на останалите ППС-та. Ако бъркаш с ръка в месомелачката - няма друг да ти е виновен, че ти е "отхапала" пръста.

Описаните от теб ситуации се случват на глуповато тълкуващите правилата за движение по пътищата - когато изпреварваш от дясно кола, която е пред теб и ще завива на дясно.
С предимство си само и единствено, ако се намираш пред нея.
Това кой как и къде е спрял на червен светофар си е негово право - стига да се намира в рамките на лентата. Че така може да ти пречи да го изпревариш е твой проблем - не негова вина.

APD написа:...питай някой адвокат...

Те адвокатите се питат когато ти трябва извъртане на тълкуванието и точно търсене на други точки, които да елиминират тази в закона, която си нарушил.

APD написа:...евтино взимат за консултации...

То ако лежиш на тълкуванията на тези, дето взимат евтино - става ясно защо имаш толкова грешни и смешни разбирания за това и онова.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот bikerider » Чет Май 23, 2013 1:26 pm

@PtD, Alpina: +1
Аватар
bikerider

Мнениеот APD » Чет Май 23, 2013 4:25 pm

Alpina написа:
APD написа:Ако щеш вярвай, възможно означава именно плътно...

Ако щеш вярвай, но грешните ти разбирания не са "пътят и истината, и животът".

Законът не се спазва само по отделни точки - трябва да го гледаш целия.
Да изсмукваш от пръстите си отделни точки е смешно. :magnify:

За това на едно от първите места е записано, че независимо от всичко останало - всяка маневра се извършва така, че да не застрашава твоята и чужда сигурност и освен това действията ти да са такива. Маневра е изпреварването на кола от дясно - дори спряла на светофар. Това важи не само за водачите на МПС-та, но и за тези на останалите ППС-та. Ако бъркаш с ръка в месомелачката - няма друг да ти е виновен, че ти е "отхапала" пръста.

Описаните от теб ситуации се случват на глуповато тълкуващите правилата за движение по пътищата - когато изпреварваш от дясно кола, която е пред теб и ще завива на дясно.
С предимство си само и единствено, ако се намираш пред нея.
Това кой как и къде е спрял на червен светофар си е негово право - стига да се намира в рамките на лентата. Че така може да ти пречи да го изпревариш е твой проблем - не негова вина.

APD написа:...питай някой адвокат...

Те адвокатите се питат когато ти трябва извъртане на тълкуванието и точно търсене на други точки, които да елиминират тази в закона, която си нарушил.

APD написа:...евтино взимат за консултации...

То ако лежиш на тълкуванията на тези, дето взимат евтино - става ясно защо имаш толкова грешни и смешни разбирания за това и онова.

Ходи се прегледай някъде, брато...

1. Никъде не съм казал че разбиранията ми са "пътят, истината и животът". Базирани са на законите. Отделно никъде не съм написал, че изпреварването става отдясно, дори че ИЗПРЕВАРВАМ! Според закона ТРЯБВА СЕ ДВИЖИМ там. Не е мой проблем, че ме засичат в същата посока или в радиус на завой/в момента на мое завиване (corner cutting, любимото на дрисльовците с "тунинговани" западно-европейски пръчки). Става проблем, когато ме пречукат, разбираш ли? Защото в голямата част или слизат да се бият (затова следващият ще го гръмна), или казват "Fuck it!" и си продължават по пътя.
2. В закона е написано къде и как трябва да спреш:
Чл. 22. (1) Стоп-линията М6 се нанася преди кръстовища, железопътни прелези, пешеходни или велосипедни пътеки, подвижни мостове, места за превключване от едно в друго платно за движение, при светофарни уредби и на други места, сигнализирани с пътен знак Б2 ("Спри! Пропусни движещите се по пътя с предимство"), на място, което осигурява:
1. най-добра видимост за водача на спрялото пътно превозно средство към кръстовището;
2. безпрепятствено движение на участниците в движението, които имат предимство;
3. безопасно преминаване през конфликтната зона за най-кратко време;
4. най-добра видимост за водача към сигналите, подавани от пътни светофари, на кръстовище, в което движението се регулира от пътни светофари.
(2) Стоп-линията се изпълнява с непрекъсната линия с широчина 0,50 m и се нанася напречно на пътните ленти. Преди стоп-линията върху платното за движение може да бъде нанесен и символът "STOP" на разстояние от 2,00 до 25,00 m от нея.
(3) Допуска се очертаването на стоп-линията да се извършва косо на оста на платното за движение.

Виж т. 2 как се сблъсква с идеите ти в кухата ти главица, защото при потегляне всеки те затваря. Или в по-лошият случай огледалото му стърчи. Или пък любимото пускане на мигача, когато вече са направили маневрата да завият.
3. Статистически един адвокат в нашата мила родна картинка те вади от блатото срещу процент от сумата, за която се съдите. Опитен такъв (а те не са малко) ще ти е доста полезен как да почнеш да си тълкуваш конкретният закон, вместо да чакаш да ти го набият четвъртит.
APD

Мнениеот bikerider » Чет Май 23, 2013 5:28 pm

@APD: Много си зле, честно. Няма никакви възможни двойнствени тълкувания на закона. Не са възможни никакви възражения от страна на КАТ. Ако ги има, значи са незаконни. Има един-единствен субект в описаната в закона ситуация и това е велосипедистът. Няма кой друг да прецени какво му е възможно и какво не. Вече ти казаха, че няма как законът да те задължи да се самозастрашаваш - ако се получава така, значи причината си ти. Дори идиот би схванал това, ето защо законодателят е оставил преценката за "възможно най-вдясно" на велосипедиста. Няма как и да бъде иначе, нали не оспорваш и това??? Оттам нататък всякакви тълкувания на частни случаи като твоя не означават нищо. Като ти е кеф да караш плътно вдясно, карай си там, но недей да ревеш, че те засичат. Застани си в лентата възможно най-вдясно, така че да не могат да те засичат и толкоз. Ако е само дясна, нареди се по описания начин в лентата до нея. Кое е сложното и кое от тези неща е забранено от ЗДП?

Айде честито, осрахме темата за велоалеите с глупави спорове. По-добре си смени адвокатите.
Аватар
bikerider

Мнениеот parapiteka » Пет Май 24, 2013 4:13 pm

Да доста :offtopic: .Само едно изречение:В градски условия велосипедистът трябва да се движи дефанзивно; дори когато е с предимство. Толкова е просто, при сблъсък на автомобил с колоездач, нека позанем къде ще е щетата, нищо че предимството и Законът са били на наша страна в ситуацията :dontknow:
ТУК,ТАМ и НАВСЯКЪДЕ......
parapiteka

Рейтинг: 1367

Мнениеот xcrider » Пет Май 24, 2013 11:19 pm

parapiteka написа:Да доста :offtopic: .Само едно изречение:В градски условия велосипедистът трябва да се движи дефанзивно; дори когато е с предимство. Толкова е просто, при сблъсък на автомобил с колоездач, нека позанем къде ще е щетата, нищо че предимството и Законът са били на наша страна в ситуацията :dontknow:

Е danke, че ни подсети!
xcrider

Рейтинг: 1256

Мнениеот Stefan_trekkie » Съб Май 25, 2013 12:24 pm

PtD написа:Предизвиквам те да ми демонстрираш как караш с не-грешното си кормило, на умерен терен... Черни връх-Конярника, да кажем.

Мястото не го знам, аз съм шосеен колоездач.. Да направим София-Саранци-София.. 35 средна :peace:

Велосипедите са нещо специализирано... Имам 4 броя, за всички видове терени и случай .. 430-те мм са за София в трафика... 1 брой колело /мтб/ е крайно недостатъчен..

Новата алея на България за сега е равна и почти не тропка и не подскача колелото.. Дано се задържи :peace:
Аватар
Stefan_trekkie

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум