Как се храните??

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Как се храните??

Мнениеот zImage » Чет Авг 01, 2013 6:18 pm

halcor написа:
zImage написа:Да не говорим, че това дори икономически не ми изглежда реалистично: 365 дни по 1.5 л = 547 л. ракия. Е, колко струва кило ракия егати?

Кило ракия е без пари като си я приготвиш сам, на село плодовете обикновено не ги употребяват за ядене ;)

И колко плодове са нужни за производството на 547 литра ракия според теб? :idea: Хайде, даже ще дам и отговора: 1 литър ракия се получава от около 10 кг плодове + малко захар, което ще рече приблизително 5 тона плодове му трябва на въпросния 96 годишен дядо, за да си осигурява ежедневната доза пукница. Това са около 50 бр. 100 литрови (или 25 бр. 200 литрови) бидони пълни с плодове, които трябва да престоят и да ферментират в продължение на няколко седмици. Да се дестилират тия 5 тона матрял до 547 литра ракия път в типичния селски казан би отнела към една седмица работа и не знам си колко кубика дърва.

Разбирате ли колко е абсурдна цялата история? Според мен се бъзикате, говорейки пълни небивалици и после ми гледате сеира как се връзвам :bawling:

P.S. От 3 до 15 годишна възраст съм живял на село.
We have nothing to fear but fear itself.
Grand Canyon CF SLX 9.9 (2013) + XT M8000 + Stages / 10.0 kg
https://www.olx.bg/ads/user/1pKJ/ / http://app.strava.com/athletes/744869 / http://blog.lifepattern.org/mtb/calendar.html
zImage

Рейтинг: 1971

Мнениеот joropc » Чет Авг 01, 2013 7:33 pm

:offtopic:
Ами аз пак се извинявам, че ти пиша в темата, но в тукашните села няма общ казан за варене.Няма, 'щото в повечето къщи има поне по 2-3 казана.И да, когато се вари ракията, старите хора(и не само те) я варят по една седмица, а дървата тук не са проблем.Това че прие, че всички пият по литър и половина на ден е силно пресилено(но има и такива), и никой не е искал да те убеди точно в това.Това обаче явно в никакъв случай не ти разяснява моментът, че поне в 60% от селските къщи се вари между 300 и 500-600 литра ракия, която свършва доста по-рано от следващото варене другата година.Сигурно не ти се вярва, но си е факт.Факт е и, че във всяка селска къща се гледат поне по две прасета, с които е ясно какво се случва по Нова година, а сланината й не стига до другата Нова година.Вероятно знаеш, че сланина не става във всички райони на България.Качествена сливова ракия също ;)От друга страна, в нашият край хората не могат да правят вино, гроздова, качествена лютеница....Те се правят в други райони на България, а това че си живял до 15 годишен на село, не те прави разбирач на битът по всички български села, защото той е доста различен и е глупаво да "умуваш" за райони в България, които явно не познаваш, а и да слагаш всички под общ знаменател.
Иначе... яйца хората в наш'те села ползват, ама само за паниране и за баница - имали много холестерол :D .

*)Навсякъде по-горе имам предвид районът около гр.Троян
Изображение
-------------------------------------------------------------
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
joropc

Рейтинг: 2000

Мнениеот skiman » Чет Авг 01, 2013 8:01 pm

Жоро ме разбра :beer:
Отделно като казвам кило-кило и половина забравих да уточня, че обикновено това е количеството, което се изпиваше вечер на масата. С още 2-ма 3-ма старци от селото. Пък следващата вечер бяха да пробват на някой от другите старци ракията. Не казвам ,че лично той е изпивал всяка вечер кило и половина ракия. Не, че не можеше де. Брат му, работил 30 години като миньор, пушеше по кутия Слънце на ден и пиеше като смок. Умря година по-рано от него. Май от цигарите ще да е било.
Абе дано съм наследил малко от гена, ако, че не пия по кило ракия, а и Слънце вече няма :crap:

Та zImage идеята на 2-та ми поста е, че всякакви крайности са крайно непрепоръчителни. Както безсмисленото спазване на стриктни диети, уж здравословно хранене и прочее глупости, така и прекаляването с домашна сливова. Макар за последното да имам известни резерви. :eyebrow:

Живял съм във време, когато храната беше истинска, млякото и месото нямаха добавки за да тежат повече, ял съм истинска селска храна по цяло лято, пил съм прясно мляко директно от вимето на кравата и мога да направя разлика със съвременните "здравословни" храни. Повярвай ми, това, че си мислиш, че ядеш здравословно е точно толкова вярно, колкото и, че в макдоналдса има белтъчини.

А за 500 кила ракия. Повярвай на Жоро. Даже не дочакват до следващата "реколта". И се пие не в чаши, а в едни шишенца, ама забравих как се казваха. А и ако искаш вярвай, но дядото не съм го виждал никога пиян! Или поне не му личеше.
Човек не спира да си играе защото остарява, а остарява защото е спрял да си играе.
Аватар
skiman

Мнениеот zImage » Чет Авг 01, 2013 8:43 pm

Аха, да... предполагам ако ми стигне ентусиазма да споря, постепенно ще изясним, че не било 1 човек а трима, и не било литър и половина а литър, и не било всяка вечер а по-скоро през вечер, и не всеки в селото прави 500 л ракия от 5 тона плодове, а по-скоро няколко човека заедно т.н. и т.н. и т.н. "дребни" да не кажа "незначителни подробности". Ок... прави сте :rofl:
https://www.olx.bg/ads/user/1pKJ/ / http://app.strava.com/athletes/744869 / http://blog.lifepattern.org/mtb/calendar.html
zImage

Мнениеот taurus13 » Чет Авг 01, 2013 10:05 pm

Баси хората ...на мен и 10 кила ракия ми стигат.....за 5 години. :lol: Са като се замисля още имам едно кило сливов еликсир от Троянския край, което ми отлежава вече....6 години.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот xcII » Чет Авг 01, 2013 10:27 pm

То темата е за хранене, а не за пиене, но като стана дума за сливов елексир, не мога да не отбележа със съжаление, че 20г. плюс запаси от Тетевенска сливова са ми почти на изчерпване.. :(
Това, което може да се мине с лека кола, не си струва да се мине с байк. Това, което може да се мине с байк, не си струва да се мине пеша. Това, което може да се мине само пеша, понякога може да се измисли как да се мине с байк.
http://www.youtube.com/watch?v=fi-S9lrn ... re=related
Аватар
xcII

Рейтинг: 1695

Мнениеот PtD » Пет Авг 02, 2013 10:57 am

zImage написа:Аха, да... предполагам ако ми стигне ентусиазма да споря, постепенно ще изясним, че не било 1 човек а трима, и не било литър и половина а литър,

Добре де, в твоите инструкции за здравословно хранене 500 мл ракия на ден се водят здравословна хранителна добавка ли? :nuts: Щото някак си имам чувството, че приемът на концентрати беше голямо НЕ за орторексиците...
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот natalito » Пет Авг 02, 2013 11:32 am

е ти па к'ъв етикет му лепна,
и не ми се четат сега 2 страници назад, ама ти започна с употребата на думата "здравословен",
@zimage е много конкретен
некак си пропускаш нещо
"I say the sunshine will blow my mind and the wind blow my brain" - BA

Изображение
Аватар
natalito

Мнениеот PtD » Съб Авг 03, 2013 4:06 am

Важното е да не се изпада в крайности. :popcorn:
Аватар
PtD

Мнениеот zImage » Съб Авг 03, 2013 11:57 am

PtD написа:Важното е да не се изпада в крайности. :popcorn:

Е, аз какво казвам? Ако се върнеш нагоре ще видиш, че нямам противоречие с идеята, че до 200 г. чист етилов алкохол седмично при мнозина има положително въздействие. От друга страна пиенето на 1.5 литра ракия всяка вечер не е крайност, не?

Възмущавам се толкова много, защото подобно говорене може да има реални вредни последици — всякакви хора четат и си формират мнение. Опитваш се да обясниш на някой, че не върви по добър път унищожавайки бутилка водка на ден, а той ти вика "E, да, ама на един познат дядо му си изкарал 96 г. с две бутилки ракия, а пък един човек от бригадата каза, че на него дядо му пушел по 4 кутии слънце на ден чак до 98 г.". Така се вкарва допълнителен шум в системата и става още по-трудно да се проследи кое е полезно и кое вредно за 99% от населението.

Трябва да се стараем да откриваме връзките между нещата, модела в хаоса, а не да караме по системата "всички са маскари" и "живота е напълно непредвидим". Виж, вече е въпрос на личен избора да кажеш "И без това работя в уранова мина, а като хоби се занимавам с парапланеризъм, скално катерене без осигуряване и карам мотор с 250 км/ч по второкласни пътища — веднъж се мре и не виждам защо да не е от белодробен рак или цироза на черния дроб". Нямам против информирания личен избора (най-вече ако не застрашава живота и здравето на други хора).

Всяко мнение, което съм изказвал на тема здраве (било то хранене или други фактори) винаги е подкрепено с връзки към авторитетни източници (т.е. peer reviewed материали от pubmed, ploss, cell и т.н., а не в-к Шок, blitz . bg и т.н.). Когато давам лични (анекдотични) примери, то е само за допълнителна илюстрация. Ясно е, че има хора феномени със странна генетика + невероятен късмет, но много по-важно е какво се случва с 99% от популацията при дадени условия, а не какво се случва с изключенията. Изобщо не разбирам откъде това схващане, че изпадам в крайности. Боравя изключително и само с конкретни данни.

P.S. "мерси" за лепенето на етикети.
zImage

Мнениеот skiman » Съб Авг 03, 2013 12:01 pm

Не бъркай домашната ракия с водката. И да по селата пият по кило ракия и нищо им няма. Това не значи, че градско чадо кат мен ще доживее 96 г. пиейки същото количество. И когато си съставиш мнение от лични наблюдения до ще бъде доста по-меродавно, от четенето по сайтове в нета. Там също пише, че Мр. Олимпия пие речна вода само.
Човек не спира да си играе защото остарява, а остарява защото е спрял да си играе.
Аватар
skiman

Мнениеот galio » Съб Авг 03, 2013 2:02 pm

zImage написа: ... става още по-трудно да се проследи кое е полезно и кое вредно за 99% от населението.

Всяко мнение, което съм изказвал на тема здраве (било то хранене или други фактори) винаги е подкрепено с връзки към авторитетни източници (т.е. peer reviewed материали от pubmed, ploss, cell и т.н., а не в-к Шок, blitz . bg и т.н.).

ама ти имаш някаква социална мисия ли? :lol2:

99% от населението нямат никакво значение. важно е собственото битие - хранителни навици и достъп до непреработена храна.

тия авторитетни източници често сменят мненията според рекламодателите, а хората продължават да са устроени по един и същи начин. сериозна част от всичко, което се публикува официално е просто маркетинг. сериозна част от всички проучвания, които се правят, имат за цел да оправдаят конретен вид хранене - иначе ГМО нямае да е дори тема за обсъждане.

отделно пък някои се хранят и идеологически причини - не искат да трепат животни или пък се изживяват като хищници и ядат само животни. а някои се имат за венец на съществуванието и ядат само преработени храни.

ти искаш догми и правила, а такива изначално няма. така че каквито догми си откриеш - пази ги за себе си :clap: ама не ги ври в очите на всички :beer:
Аватар
galio

Рейтинг: 1340

Мнениеот did » Съб Авг 03, 2013 3:33 pm

Изображение
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот zImage » Съб Авг 03, 2013 4:03 pm

И щрак! Целият научно изследователски труд в областта на вредите от тютюнопушенето отлетя заедно с пушека от цигарата на тази баба :roll2:
Ако искате и децата ви да духнат някой ден 100-те свещички - насърчете ги да пушат поне половин кутия цигари на ден.

Тъй като са известни няколко случая на падания от 8 и дори по-високи етажи без сериозни наранявания, в нашия вход решихме да пестим от асансьор и вече всички ще скачаме от балконите върху купчина пясък.

Ами не знам какво да ви кажа вече. Тема на абсурда е това. Черното е жълто, жълтото е синьо, слънцето изгрява от север... въобще всичко е въпрос на гледна точка.
zImage

Мнениеот xcII » Съб Авг 03, 2013 4:43 pm

..Ами не знам какво да ви кажа вече. Тема на абсурда е това. Черното е жълто, жълтото е синьо, слънцето изгрява от север... въобще всичко е въпрос на гледна точка. ..

Ей, ти пък, тва е Форум за Планинско колоездене, с некой български подправки, а не за здравословно хранене, демек, не вземай нещата на сериозно (ed.: по-точно, не твърде сериозно. Иначе, аз съм доста съгласен с позицията, която аргументираш в темата.).. :P еле пък, ако влезеш в спор с @ PtD, той е доказан провокатор хох :8D: .

@did ми даде надежда за пенсия, благодарско! :lol:
Това, което може да се мине с лека кола, не си струва да се мине с байк. Това, което може да се мине с байк, не си струва да се мине пеша. Това, което може да се мине само пеша, понякога може да се измисли как да се мине с байк.
Аватар
xcII

Мнениеот galio » Съб Авг 03, 2013 5:29 pm

zImage написа: ... въобще всичко е въпрос на гледна точка.

винаги е било :agree:
Аватар
galio

Рейтинг: 1340

Мнениеот puleto » Съб Авг 03, 2013 11:31 pm

А пък аз като чета мненията и вече десет дена се чудя какво да ям и въобще да ям ли че може да ми стане нещо.
puleto

Рейтинг: 1006

Мнениеот xcII » Нед Авг 04, 2013 12:22 am

puleto написа:А пък аз като чета мненията и вече десет дена се чудя какво да ям и въобще да ям ли че може да ми стане нещо.

Ами в резюме, не яж супички Maggi, ползвай тея на Vaude + не яж яйца, има холесторол, яж си ноктите, нема холесторол. :8D:
Аватар
xcII

Мнениеот puleto » Нед Авг 04, 2013 9:04 am

xcII написа:
puleto написа:А пък аз като чета мненията и вече десет дена се чудя какво да ям и въобще да ям ли че може да ми стане нещо.

Ами в резюме, не яж супички Maggi, ползвай тея на Vaude + не яж яйца, има холесторол, яж си ноктите, нема холесторол. :8D:

Благодаря за съвета, но тоя "път" съм го минал. Не ползвам никакви готови глупости, фиксове, "малки тайни" или т. н. Залагам на естественото, но като стана на въпрос понеже си готвя сам мога да споделя няколко неща от опит. Всякакви готови фиксове са удобни за пикник за да не носиш купища неща и като ги ползваш един път месечно не е толкова вредно, а по- скоро удобно. Всякакви реклами как мама "фиксира" ястието за 5 мин. са измама. Работя в рекламата и ми е ясно. А готови бульони ползвам само като варя ориз или спагети за да им придам вкус, после отделно си има заливка някаква. Поради маргиналното приложение (на готовите фиксове) не ме интересува състава и марката. Поздрав!
puleto

Мнениеот PtD » Чет Авг 08, 2013 12:03 am

zImage написа:Всяко мнение, което съм изказвал на тема здраве (било то хранене или други фактори) винаги е подкрепено с връзки към авторитетни източници (т.е. peer reviewed материали от pubmed, ploss, cell и т.н., а не в-к Шок, blitz . bg и т.н.). Когато давам лични (анекдотични) примери, то е само за допълнителна илюстрация. Ясно е, че има хора феномени със странна генетика + невероятен късмет, но много по-важно е какво се случва с 99% от популацията при дадени условия, а не какво се случва с изключенията. Изобщо не разбирам откъде това схващане, че изпадам в крайности. Боравя изключително и само с конкретни данни.

Статистически 1 от 7 ще умре от рак, независимо дали яде само роса от Хималаите или плюска картофки от МакДоналдс. Пак ти казвам, факторите са толкова много, че ако се надяваш хранейки се правилно да погасиш вредните ефекти от останалите... няма да го бъде. А за собствения избор си много прав. Аз съм избрал да си похапвам шоколад, когато ми се яде шоколад, да пия мляко, когато ми се пие мляко, да ям картофки МакДоналдс, когато ми се ядат картофки в МакДоналдс. Въздухът, който дишам в София и стресът в работата ще ме съсипят много преди картофките от МакДоналдс.

Изобщо, откакто пораснах, съм голям почитател на "средния път". :)

Затова по второкласни пътища никога не вдигам повече от 220 км/ч с мотор. :smokin:
Аватар
PtD

Мнениеот halcor » Чет Авг 08, 2013 7:49 am

@puleto

И по време на пикник можеш да заложиш на естественото, просто ползвай готов микс от сушени зеленчуци. Става несравнимо по-добре, отколкото некви шитави фиксове, точно толкова лесно и манджата носи твоя почерк. Слагаш в кошницата няколко микса от подправки, шишенце зехтин (препоръчвам добавянето му след сготвяне), фолио и хартия за печене и си готов за всякакви ситуации.

Аз също готвя (редовно) и опитът ме е научил да съм мързелив -- колкото по-малко усилия влагаш за готвене, толкова е по-вероятно да си сготвиш отново следващия път.
Аватар
halcor

Мнениеот рада » Чет Авг 08, 2013 2:35 pm

Сега точно с половин пиле...И микс от разни аминокиселини и минерали. :clap: Сарженорът се оказа много сполучлив - той и безкрайните спанета ме съживиха направо.
рада

Рейтинг: 1244

Мнениеот puleto » Чет Авг 22, 2013 10:38 pm

halcor написа:@puleto

И по време на пикник можеш да заложиш на естественото, просто ползвай готов микс от сушени зеленчуци. Става несравнимо по-добре, отколкото некви шитави фиксове, точно толкова лесно и манджата носи твоя почерк. Слагаш в кошницата няколко микса от подправки, шишенце зехтин (препоръчвам добавянето му след сготвяне), фолио и хартия за печене и си готов за всякакви ситуации.

Аз също готвя (редовно) и опитът ме е научил да съм мързелив -- колкото по-малко усилия влагаш за готвене, толкова е по-вероятно да си сготвиш отново следващия път.

Напълно прав си, но аз исках само да наплюя производителите на тези боклуци. Иначе по пикници не готвя, но не съм съгласен мързеливите домакини да си тъпчат децата с тези работи.
puleto

Мнениеот mite1111 » Вто Авг 27, 2013 11:25 pm

Еми аз сам на 14 тренирам акробатика и там ме карат да отслабвам ама аз си ям нормално, но за сметка на това карам доста колело :)
mite1111

Рейтинг: 1140

Мнениеот psixopat » Сря Авг 28, 2013 9:25 pm

Докато четях темата се сетих за нещо, ама чак сега го намерих.

Изображение Май ще се окаже напълно вярно.
taurus13 написа:в планината също има 4 посоки, но те са различни от световните. Тук те са: Нагоре, Надоле, Насам и Натам.
:)
Аватар
psixopat

Рейтинг: 1867

Мнениеот hitar_potter » Сря Авг 28, 2013 10:13 pm

psixopat написа:Докато четях темата се сетих за нещо, ама чак сега го намерих.

https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/q71/549018_10151569050887051_1329430124_n.jpg Май ще се окаже напълно вярно.

Абе то за туй има баби и дядовци на по 100 години, които си пушат и/или редовно пийват ракийка :D
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот muho » Сря Авг 28, 2013 11:05 pm

Мене пък ми е интересно да ги видя тия баби и дядовци на по 100 години дето пушат и пият редовно, защото аз със всички столетници с които съм се сблъсквал - не са пили, пушили и са живели без ядове.
muho

Рейтинг: 1300

Мнениеот hitar_potter » Сря Авг 28, 2013 11:41 pm

muho написа:и са живели без ядове.

Е тука е според мене ключът :)
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот PtD » Чет Авг 29, 2013 2:29 am

hitar_potter написа:Е тука е според мене ключът :)

Баш!
Аватар
PtD

Мнениеот zImage » Чет Авг 29, 2013 5:08 pm

Стига сте заблуждавали хората де. Здравето е съвкупност от много фактори. Стресът Е един от важните, но гените, физическата активност, рисковото поведение и храната също играят много важна роля както за общата продължителност на живота, така и за качеството на живот (life span vs health span).

Ако нямаха значение, дали щяха да присъстват в рисковите калкулатори на застрахователните компании, които са доста пресметливи организации?
zImage

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум