Прекалено усукана верига.

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Прекалено усукана верига.

Мнениеот bayganio » Съб Окт 05, 2013 8:39 pm

здравейте колеги, имам проблем с усукването на веригата като цяло. Въпросът е, че на 7-ма, 8-ма (с един венец съм отпред) само тогава веригата ми изглежда права, но при по-ниските, просто сученето е голямо. Попринцип карам само на тия скорости, но от време на време ми се налага да превключа. Въпросът ми е може ли по някакъв начин да се измеси средното и предния венец, или задното, така че веригата да е права на някоя от средните скорости. Касае се за тази рамка http://thefixbikes.files.wordpress.com/ ... es-005.jpg с точно тези курбели и всичко, за отзад венеца не знам.
П.П. Единствената тема която намерих с подобен проблем е viewtopic.php?f=4&t=138829&p=931895&hilit=%D1%83%D1%81%D1%83%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5#p931895 , но там се коментира усукване на веригата с по няколко венеца отпред, там няма водач, различно е предполагам.
Аватар
bayganio

Рейтинг: 1202

Re: Прекалено усукана верига.

Мнениеот pakonako » Вто Окт 08, 2013 5:49 am

колега просто си купи по дьлго средно движение.
pakonako

Рейтинг: 1200

Мнениеот ivcho3 » Чет Окт 10, 2013 9:03 am

Доколкото разбирам единствената плоча на средното движение идва малко навън. Разбира се това е нормално, защото от снимката се вижда, че този курбел е с 3 вместо с 1 плоча. Единственият вариант според мен е да се сложат 4 дистанционни втулки, примерно с височина сантиметър или сантиметър и половина и с подходящ за болтовете вътрешен диаметър, за да няма луфт. Ще се наложи и смяна на четирите болта с по- дълги. Така плочата ще дойде навътре и веригата ще е абсолютно права някъде на пета предавка, с леко усукване на осма и втора.
ivcho3

Рейтинг: 1260

Мнениеот jungleraver » Чет Окт 10, 2013 9:45 am

Добре, като измести плочата какво става с водача??? Иначе средно движение с малко по-къса ос е най-културния вариант, ако го позволява рамката.
jungleraver

Рейтинг: 1725

Мнениеот ivcho3 » Чет Окт 10, 2013 1:01 pm

jungleraver написа:Добре, като измести плочата какво става с водача???

Моля за извинение, отскоро съм във форума и може да не тълкувам някои неща правилно, ако водач и декланшор (преден дерайльор) е едно и също, за какво му е при наличието на един венец? :dontknow:
ivcho3

Мнениеот bdz43r » Чет Окт 10, 2013 2:08 pm

Не е едно и също и единственият венец не изключва устройство, което да води веригата към него.
Аватар
bdz43r

Рейтинг: 2000

Мнениеот ivcho3 » Чет Окт 10, 2013 3:44 pm

В темата е указано че става въпрос за снимка № 5 от линка. Като ги броя отгоре- надолу липсва този водач, курбела е с три плочи и предположих че просто се демонтирани с цел да се олекоти колелото. В последното изречение става ясно, че е с водач, а може да се пробва и с този:
http://www.mtb-bg.com/index.php/product ... 110113-e13
ivcho3

Мнениеот bayganio » Чет Окт 10, 2013 8:19 pm

Сега гледам темата и отговорите, гледам и моето мнение, нещо е станало с линка, като пусках темата всичко беше ок (доколкото уж съм гледал).. както и да е, става дума за specialized p2 2010 ако има значение. Отпред е с 1 венец. Заиграх се да разглобявам и извода който си правя е че или трябва друго средно или да махна няколко шайби от дясно (гледна точка на водача :д) и да ги сложа в ляво.. проблема е че аз не видях да има шайби..ако почнат да се слагат втулки и да се режат разни неща вече става циганска работа..жалко, май ще трябва да се сменя не средното ми плочата с курбелите, там е проблема. А относно водача, то и да имаш водач, веригата е усукана, няма смисъл, той е най-малкия проблем. Горе-долу си поразясних нещата, мерси.
Аватар
bayganio

Мнениеот jungleraver » Чет Окт 10, 2013 8:38 pm

Става въпрос че ако имаш в момента водач, който е на една линия с плочата (както трябва да бъде) и е захванат за средното ти движение, след като сложиш средно с по-къса ос за да ти дойде плочата където трябва - на една ос със средата на задната касета, водача си остава на същото място,на което е бил и преди, и ще осуче веригата, даже може да я сваля от венеца.
Имаш ли мегдан за средно с по-къса ос?
Плочата от правилната страна на курбела ли е монтирана?
Ако беше дал няколко снимки щеше отдавна да е приключена темата.
jungleraver

Мнениеот bayganio » Пет Окт 11, 2013 6:47 pm

в момента имам само долната част от водача (ролката) хаха.. разбрах защо е така..защото това е дж колело..друг е въпроса защо има възможност за скорости (ухо, място за жила) това е малко тъпо да ти изнесат толкова напред плочата. Всичко е монтирано както трябва, надявах се че нещо ще може да се регулира, но явно да се ползват всички скорости ще се взимат нови части..а между другото относно водача, ако си купиш водач и както ти казваш не ти идва добре с веригата кво става? стандарт за отдалечеността на плочата от рамката има ли?
Аватар
bayganio

Мнениеот Ozzie » Пет Окт 11, 2013 7:02 pm

bayganio написа:стандарт за отдалечеността на плочата от рамката има ли?

Има едно нещо, казва му се "линия на веригата". Представлява разстоянието между центъра на седалковата тръба до средната плоча на курбелите (ако последните са с три плочи). За рамки със широчина на задницата 135 мм. и 68 мм. муфа за средното движение, въпросната линия обикновено е 50 мм.
За повече инфо и картинки - разните търсачки.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот jungleraver » Пет Окт 11, 2013 8:37 pm

Ozzie написа:
bayganio написа:стандарт за отдалечеността на плочата от рамката има ли?

Има едно нещо, казва му се "линия на веригата". Представлява разстоянието между центъра на седалковата тръба до средната плоча на курбелите (ако последните са с три плочи). За рамки със широчина на задницата 135 мм. и 68 мм. муфа за средното движение, въпросната линия обикновено е 50 мм.
За повече инфо и картинки - разните търсачки.

Търси "chainline" . Или 50мм, или 47.5мм...днес се сблъсках с това, тръгвам да слагам нови курбели и опаа изненада още преди да започна да стягам осъзнавам, че плочите опират в чейнстея :crap: премерих оста на средното - 113мм - пробвах средно с 123мм ос - опасно близо идваха плочите на 1-2 мм от чейнстея, чак накрая с 125мм ос застанаха перфектно....ама тъпичко че правят нарочно курбела така, че да си купиш и средно за да станат нещата.

Колега, поне кажи какви са ти курбелите - марка и модел, за да видим какво може да се измисли, при куха ос би трябвало да стане със спейсъри МФ, също сигурен ли си че плочата е от правилната страна на курбела?
jungleraver

Мнениеот marsa » Пет Окт 11, 2013 9:52 pm

@jungleraver: Ами не е точно тъпо, или поне не изначално, просто различните марки няма как да ползват един единствен стандарт за дължината на средното следователно фрмата на курбела, освен това различните дисциплини се нуждаят от различен чейнлайн (BMX, шосе, MTB, спускане и т.н.), а на всичко отгоре с годините нещата се изменят защото навлизат нови системи (по-широки рамки, повече предавки отзад), което също е увеличило chainline-а.

За конкретния случай още докато линка сочеше към правилната снимка видях, че става въпрос за BMX курбели (2-piece или 3-piece), които са брандирани от Specialized, няма как да им намеря спецификации, а и нямам никакъв опит с подобни компоненти, който е сглабял X-ове да каже какво е положението с редактиране на chainline-а.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Мнениеот jungleraver » Пет Окт 11, 2013 10:46 pm

@marsa
Така е по принцип, но в конкретния случай говорим за един и същ производител, и една и съща дисциплина, при една и съща касета 68мм, просто по-новия модел изисква по-дълга ос на средното - първо трябва ново средно, и второ, макар и с по 6мм от страна това си е допълнителна дължина на рамото - увеличен натиск върхи лагерите. Но както се казва няма пълно щастие :D
Относно 3pc - ако са пригодени за мтб - с лагери, които се завиват на мястото на касетата http://screambikes.eu/bg/kurbeli-bmx/7816-kurbeli-dmr-cult.html , ако не са - нагласяно е някакво euro BB, но и в двата случая нещата се регулират със спейсъри, като оста е достатъчно дълга (обикновено 140мм)да влезе и в муфа 73. Да не би да е сменяно средното - лагери с по-изнесени/широки чашки или нещо подобно? Просто не вярвам спешълистите да са допуснали такава недомислица, има нещо сбъркано в последствие.
jungleraver

Мнениеот bayganio » Пет Окт 11, 2013 10:49 pm

jungleraver написа:Колега, поне кажи какви са ти курбелите - марка и модел, за да видим какво може да се измисли, при куха ос би трябвало да стане със спейсъри МФ, също сигурен ли си че плочата е от правилната страна на курбела?

За плочата съм сигурен защото десния курбел е за мен твърдо прикачен за оста, а само на него става плочата. ето как изглежда курбела (не е моя снимка но е почти същото) http://bikemarkt-images.mtb-news.net/4/ ... AG0191.jpg http://bikemarkt-images.mtb-news.net/3/ ... AG0190.jpg дано да не се прецакат тоя път линковете. На практика се вижда че има средно и направо конусовидна "шайба" отляво и отдясно. Не знам как мога да намеря 2 конусовидни, едната по-малка, другата по-голяма и общо да правят същата ширина хаха, а да се пили и да се слагат от другата страна шайби тва вече отива в раздел майсторлъшки изпълнения..
Аватар
bayganio

Мнениеот jungleraver » Пет Окт 11, 2013 11:04 pm

BBGUXE;Warehouse;Warehouse.jpg
BBGUXE;Warehouse;Warehouse.jpg (4.95 KiB) Прегледано 6333 пъти

Ето ги къде са спейсърите, затова не ги виждаш, извади от едната и сложи от другата страна. С тях се настройва чейнлайна и няма как да ги избегнеш, те се ползват винаги.
Ако не става си купи лагер с по-плитки(малко стърчащи)чашки като http://www.industrial-bg.com/bg/products.html?page=shop.product_details&flypage=flypage_new.tpl&category_id=20&product_id=1473
jungleraver

Мнениеот bayganio » Съб Окт 12, 2013 4:41 pm

Супер благодарско приятел :beer: :beer: :bowdown:
п.п. не знам какво има вътре защото нямах подходящ инструмент да отворя средното
Аватар
bayganio

Мнениеот jungleraver » Съб Окт 12, 2013 7:50 pm

Моля, дано се оправи проблема че още става за каране :) но то тези спейсъри, и конусовидните (нз как се казват) трябва да изпадат без да го отваряш средното, само като извадиш оста на курбелите и би трябвало да изпопада всичко, само чашките с лагерите да останат завити на рамката. Но пак казвам не съм сигурен че твоето средно е същото, защото не съм го виждал.
bayganio написа:Супер благодарско приятел :beer: :beer: :bowdown:
п.п. не знам какво има вътре защото нямах подходящ инструмент да отворя средното
jungleraver

Мнениеот bayganio » Съб Окт 12, 2013 9:08 pm

да, конусовидните изпадат, само те. Остава си средното завито, но ми трябва много голям ключ а нещо не ме кефи много да наливам стотици левовое в инструменти.. все пак ще го отворя скоро и дано да може да се оправи :praying:
Аватар
bayganio

Мнениеот jungleraver » Съб Окт 12, 2013 9:35 pm

bayganio написа:да, конусовидните изпадат, само те. Остава си средното завито, но ми трябва много голям ключ а нещо не ме кефи много да наливам стотици левовое в инструменти.. все пак ще го отворя скоро и дано да може да се оправи :praying:

В краен случай ново средно(не е кой знае каква цифра) ако няма оправия и така...може пък твоето средно изобщо да няма спейсъри а само конуси.
jungleraver

Назад към Веломеханик