Спици за 29-ка

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Спици за 29-ка

Мнениеот rapttor » Пон Ное 04, 2013 2:36 pm

Здравейте :peace:
В момента карам една 29-ка на Скот,но проблема е че постоянно късам спици,и кривя задни капли.Колелото е Scott aspect 920 ,спиците (по спецификаций) се водят "15 G, stainless, black" а шините- Syncros XC-49 Disc 32H, black. Колелото се кара предимно градско,като на моменти съм минавал и леки спускания .Първият път скъсах спица при навлизане в дупка с около 30 км приблизително,отидох-смениха ми я,сега отново съм скъсал спица,пък да не говорим че каплите са толкова криви че на моменти задната гума се трият в рамката.Разбира се мога да сменя отново спицата,но този път искам да пренаплета наново задната капла ,но със по-здрави спици.

Предложете ми някакви спици-колкото се може по-здрави,не държа да са леки.

:beer:
rapttor

Рейтинг: 1200

Re: Спици за 29-ка

Мнениеот Fujitzo » Пон Ное 04, 2013 11:13 pm

То въпроса е къде ще ги имат налични спиците , които някой би ти предложил. Аз карам Крос 29ка и тръгнах да плета нови колела както с оглед да сваля тегло , така и за здравина. Намерих си в ибей капли ДТ Суиз , която марка по-принцип се води от най-добрите. Отидох в Драг , като ми бяха казали че внасяли ДТ Суиз спици и имат всякакви размери и от евтините и от по-скъпите. Като отидох на място с новите шини се оказа че за тоя размер имат само Мах1 про от по 80ст , които не били лоши. Не си оставих каплите да ги плетат, защото си бях наумил че искам ДТ Суиз спици. Т.е според мен пообиколи магазините - веломания, тру райдърс (бас), байк център , скот и виж кой какво има за твоите нужди, защото това което го пише по сайтовете доста често го няма налично (ако въобще го има и на сайта)

Другото , което исках да кажа е че една правилно наплетена капла , с равни напрежения в спиците дори и по-евтина да е , би трябвало да е доста по-издръжлива сравнена с по-скъпа капла , която вече е била изправяна и са и сменяни спици - т.е тя може да изглежда права и перфектна , но напреженията в спиците никога няма да са равни вече. :beer:
Fujitzo

Рейтинг: 1303

Мнениеот marsa » Вто Ное 05, 2013 12:14 am

99% гарантирано проблема не е в спиците сами по себе си, а в лошо наплетено колело. Най-вероятно има малък брой пренатегнати спици, които компенсират други хлабави и резултатът е налице. Ако си смениш скъсаната спица с "каквато и да е", но цялото колело се разхлаби, стегне и изправи наново вероярно ще си решиш проблемите.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Мнениеот unsigner » Сря Ное 20, 2013 5:57 pm

На мен на третата скъсана спица в сервиза ми предложиха да ми ги сменят всичките, и оттогава не съм имал грижи. Старите бяха каквото слагат фабрично Крос, новите не знам какви са...

Сервиза беше Байкцентър Редута.
unsigner

Рейтинг: 1667

Назад към Продукти за крос-кънтри