[quote="naka76"]
А защо не кажеш как се изкефи?
[/quote]
Няма да кажа! Ще покажа!
[url=http://www.bikedir.com/usr/did/staraplanina/index.html][u][size=167][b]Ето така![/b][/size][/u][/url]
[size=67][i]ако някои от снимките още не са качени, имайте търпение, до час ще са там[/i][/size]
И не само това, ами ще ти открадна идеята и пръв ще я предложа на хората, които искат да идат там, да покарат и за два дни да видят всичко, което съм снимал в тази галерия, че и много отгоре!
В района на Национален парк "Централен Балкан" има невероятна възможност за велопреход, който съм сигурен, че е по силите на средно подготвен колоездач, а в същото време може да остави без дъх всеки истински почитател на дивата природа.
Ако някога имате 2 дни свободни в скоро време, направете го! Казвам "в скоро време", защото сега е момента да се ходи там! После много от водопадите ще пресъхнат, гората ще се зашуми и ще скрие богатнството си.
Тръгнете от с.Тъжа по черния път към х.Русалка и х.Тъжа. По пътя ще се нагледате на впечатляващи картини. Някои обаче остават малко встрани и трябва да се знаят предварително. Такава е така наречената "тринога", представляваща плосък камък с диаметър 15-тина метра, стъпил върху 3 малки скалички. Когато минавах оттам не знаех за това чудо и бях доста учуден, че една голяма група туристи, които се движат с нас изведнъж изчезнаха, след като заваля дъжд. Оказа се, че всичките 20-тина човека успели да се скрият под тази тринога. Въпросната забележителност всъщност била забранена за посещение, щото там е резерват и има охрана, непозволяваща да се излиза встрани от маркираните пътеки. Не се шегуват, щъкат с едни джипове и наистина пазят. Триногата обаче май е съвсем достъпна. Като се катерите нагоре към х.Тъжа ще видите надясно червена бариера и черен път надолу към реката, както и предупредителна табела че там не трябва да се ходи, да не ви подгони Баба Меца. Вие обаче казвате "Мечка страх, мен не страх" и за 10 минути след бариерата стигате до триногата. После обратно и към х.Тъжа...
Там ще видите сниманите от Наско Бабско пръскало, Кадемлийското пръскало и още 10-тина по-малки.
От х.Тъжа драпвате на следващия ден и качвате връх Ботев. Сега там е доста снежно, но скоро ще е проходимо. Слизането към х.Рай и Райското пръскало (най-високото на Балканския полуостров, 124 метра пад) не може да стане с колело по пряката Тарзанова пътека, затова се хваща маркировката за х.Левски и на разклона след това сетръгва наляво към Рай. Там нощувка не се налага, защото когато преди седмица бяхме там, слизането до Калофер стана за 55 минути.
Аз обаче горещо препоръчвам следното:
От х.Рай се тръгва в посока към Паниците, минава се през гората и се излиза на едни широки поляни, в началото на които има разклонение наляво - към връх Ботев, напред - към Паниците и надясно - по новомаркираната пътека към Мъжкия манастир. Спускате се към Мъжкия манастир и малко преди него ще видите маркировката на новоизградената екопътека над Бяла Река. Много от снимките ми са точно оттам. Направени са 8 чудни мостчета, които непрекъснато пресичат реката в най-интересните и части, под водопади, над водопади... Цялото преминаване на екопътеката е около час и половина, но наистина си заслужава. Остава да се приберете до Калофер по черния път (6км от Манастира) и после с транспорт - кой откъдето е дошъл.
Не предлагам конкретно да се организира такова мероприятие (макар че, защо не

). Само разконспирирам една Наскова идея, която се зароди наскоро и не е лошо да бъде споделена.
Q. b. f. f. f. s.