Как да се научим (или да научим някого) да караме колело!

Този форум е за обмен на информация, свързана с всички видове колоездене извън планинското и велосипеди, различни от маунтин байк - шосейни, пистови, градски, туристически, и т.н., и т.н. Той обаче не е предвиден за обсъждане на най-евтините масови велосипеди, предлагани в изобилие в България! Моля, не занимавайте аудиторията излишно с тях!

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 900 / 900 / 10

Как да се научим (или да научим някого) да караме колело!

Мнениеот moonlight » Съб Юни 12, 2010 6:43 am

Здравейте :)

Макар и повечето читатели на този форум да са опитни колоездачи, аз съм сигурна, че тук понякога попадат и абсолютни начинаещи на всякакви възрасти, които искат да направят първите си стъпки в този чудесен спорт, но не знаят как точно да подходят. Тази тема е за всички тях, както и за тези, които отдавна са забравили как точно са се научили да карат колело, но искат да помогнат на свой познат/приятел/роднина да се научи независимо от възрастта му! Темата е и за всички родители, които искат да научат децата си да карат колело без помощни колелца, без бутане на седалката и без много тичане насам натам около малкия бъдещ колоездач!

И така, ето го този естествен, лесен и безболезнен метод, описан подробно стъпка по стъпка:

1. Избор на колело
Разбира се, важно е колелото, на което се учите да карате, да е съобразено с вашите размери - височина и килограми. Прекалено голяма или малка рамка ще ви затруднят. Можете да използвате калкулатор като този, за да изчислите подходящия за вас размер колело.

2. Избор на терен
За първите си стъпки в колоезденето изберете просторен, равен терен, защитен от коли и без много преминаващи пешеходци. Трябва да имате достатъчно място да маневрирате спокойно. Пуст паркинг, училищен двор, широка паркова алея и др. подобни места ще ви свършат работа. Ще ви е от полза, ако някъде на избрания от вас терен има лек наклон (по-късно ще бъде обяснено защо).

3. Протекция
Напълно нормално е когато се учите да карате колело да падате. Това не бива да ви плаши и да ви спира да се научите. За да намалите вероятността от наранявания, травми и контузии, носете подходяща протекция - каска, наколени, налакътници, ръкавици. С тях можете да се сдобиете в съответните спортни магазини срещу сравнително скромна сума. Може и да не ви е особено комфортно да карате с толкова неща по вас, но сигурността винаги трябва да бъде на първо място! По-нататък, когато се научите да карате добре, в зависимост от стила ви на каране, местата, където карате и скоростта, която развивате, част от екипировката може да отпадне.

Тук е мястото да призова всички - от начинаещите до най-големите ПРО-та, моля ви, ВИНАГИ НОСЕТЕ ПОНЕ КАСКА! ДОРИ В ГРАДА, ДОРИ САМО ДА ОТСКАЧАТЕ ДО НЯКЪДЕ, ДОРИ ДА Е ЗА МАЛКО, НОСЕТЕ СИ КАСКАТА! ТЯ МОЖЕ ДА ВИ СПАСИ ЖИВОТА! Всеки се е сблъсквал с тъпи коментари, шегички и подигравки относно носенето на каска - това не бива да ви прави впечатление. Не обръщайте никакво внимание на глупаците, които нищо не разбират и само се чудят как да си чешат езиците. Уважавайте себе си и се грижете за здравето и безопасността си.

4. Регулиране на височината на седалката
Докато се учите да карате, е хубаво седалката ви да е свалена до долу. Когато сте седнали, трябва да можете да стъпвате на земята (почти) с цял крак, а не само да се подпирате на пръсти. Височината на кормилото трябва да ви е удобна и съобразена с тази на седалката.

5. Сваляне на педалите
Махнете педалите на колелото.

6. Балансиране
Сега седнете на седалката. Краката ви трябва спокойно да достигат земята и да няма педали, които да ви се пречкат. Лека по лека започнете да бутате с крака, така че да се придвижвате бавно напред. Гледайте право напред, не надолу към колелото. Можете да използвате и двата кака едновременно, или да се отблъсквате ту с единия, ту с другия крак. Важното е да се движите напред, да започнете малко по малко за кратко да вдигате краката си от земята, и да започнете да "усещате" колелото. Правете това докато свикнете с движението. Постепенно се опитвайте да се движите по-бързо и да вдигате краката си от земята за все по-дълги периоди от време преди отново да стъпите на тях.

Опитвайте се да балансирате. Най-лесно се балансира когато колелото се движи с по-голяма скорост, но е хубаво да можете да балансирате и при бавно движение, а дори и когато стоите на едно място. Вие сами инстинктивно ще усетите как да балансирате, но принципът е следният: трябва да завъртате кормилото в същата посока, в която колелото се накланя - ако се накланя на ляво, завъртате кормилото на ляво, ако се накланя на дясно - завъртате кормилото на дясно. (Можете да се опитвате и да завивате, но като цяло за сега се концентрирайте върху движението в права линия.)

Тук идва на помощ споменатия по-горе лек наклон. Спускайки се по него, ще ви бъде по-лесно да наберете по-голяма скорост и да я запазите за по-дълго време без да бутате толкова усилено с крака.

Правете всичко това колкото време е необходимо, не се притеснявайте дори да ви се струва трудно, не бързайте.

7. Слагане на педалите
Когато се почувствате готови, сложете отново педалите на колелото. Отблъснете се с крака на няколко пъти и когато наберете скорост, започнете да въртите педалите. Другият вариант е да сложите единия крак на земята, другия да приготвите на педала (вдигнат малко по-високо от другия), да се отблъснете силно и да започнете да въртите. Може и да не се получи от първия път, но опитвайте докато стане. Когато въртите педалите, стремете се да поддържате равномерно темпо.

Ами, това е :) Вече знаете основното, от тук нататък всичко е практика, практика, практика. Упражнявайте уменията си при всеки удобен случай, и много скоро ще карате отлично, лесно и плавно!

Успех на всички и много приятни мигове с новото ви хоби!
Аватар
moonlight

Рейтинг: 1425

Re: Как да се научим (или да научим някого) да караме колело!

Мнениеот Ozzie » Съб Юни 12, 2010 8:48 am

:bigeyes: :dontknow:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот gofren » Съб Юни 12, 2010 11:23 am

Понеже скоро (преди година и половина) се научих да карам ще споделя как го нарпавих, защото ми е прясно в главата. След като си купих колелото просто си свалих седалката мах надолу и се бутах с крака докато свикна да балансирам. След тези 10минути ми омръзна и почнах да връткам леко и педалите. И така с времето еволюирах и година по-късно направих почти 100км обиколка на Витоша без да строша мен или колелото /но на цената на най-бавния в групата/ :D
Аватар
gofren

Рейтинг: 1309

Мнениеот teodorchy_sofia » Съб Юни 12, 2010 1:25 pm

gofren написа:Понеже скоро (преди година и половина) се научих да карам ще споделя как го нарпавих, защото ми е прясно в главата. След като си купих колелото просто си свалих седалката мах надолу и се бутах с крака докато свикна да балансирам. След тези 10минути ми омръзна и почнах да връткам леко и педалите. И така с времето еволюирах и година по-късно направих почти 100км обиколка на Витоша без да строша мен или колелото /но на цената на най-бавния в групата/ :D

Добре, но нека всеки, който се учи да кара колело да го прави БЕЗ ПОМОЩНИ КОЛЕЛА!
Това е недопустима грешка, никога не го правете. Тези колелца не помагат да се научиш да караш, ами само пречат.
Ами ако свикна да карам с помощни колела, махнат ми ги, почвам да карам и тръгвам да завия?
viewtopic.php?f=16&t=76145 DARTMOOR !!!
GSM: 0885 74 58 10 - Теодор.
Аватар
teodorchy_sofia

Рейтинг: 1145

Мнениеот marsa » Нед Юни 13, 2010 12:32 am

Много скоро смятам да уча един приятел, който вече е на трийсетина години, а никога не е имал възможност да кара колело, освен един бегъл опит на моето, беше ме помолил да го науча и се надявам да се зариби :) Ще споделям отзиви като му дойде времето.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Мнениеот lostrider@ » Нед Юни 13, 2010 7:09 pm

Бях много малък, когато дядо ми ми подари една "зверска" мишка :eyebrow: . При едно каране, далеч от вкъщи, едно от помагателните ми колела се откачи и след доста опити да го върна на мясото му, разбрах, че само се потя. Трябваше или да вървя до вкъщи пеша или да правя опити да поставя падналото колело отново. Реших, че с няколко премерени удара върху другото помагателно, ще имам по- малко грижи. След минутка, целта беше постигната и започнаха мъките по балансирането. Ама връщане назад нямаше. След още 15-20 мин., вече карах колело и бях поел пътя към къщи с усмивка до ушите. Животът е най- добрия учител :beer:
Аватар
lostrider@

Мнениеот mirosr » Вто Юни 15, 2010 11:41 am

marsa написа:Много скоро смятам да уча един приятел, който вече е на трийсетина години, а никога не е имал възможност да кара колело, освен един бегъл опит на моето, беше ме помолил да го науча и се надявам да се зариби :) Ще споделям отзиви като му дойде времето.

Никога не е късно да се научи човек!

Преди 3 години с моя помощ, жената се научи да кара велосипед. Тогава беше на 30 години. Първо започнахме на паркинга зад блока, след това в двора на близкото училище. После в Южен парк и Борисова градина. От 2 години активно караме заедно по планините! :D Дори миналата събота за първи път направихме обиколката на Витоша! :^:
Моето колело обича...
Изображение
Аватар
mirosr

Рейтинг: 1225

Мнениеот darki » Съб Юни 19, 2010 4:01 pm

Хехе и аз да кажа моето "know-how" :rofl:

Значи ...... преди многооооо години бяхме в Русия баща ми купи руски "Школник" и воала трябваше да се уча. Слизаме пред блока. Баща ми казва "Скачай на колелото аз ще те държа за седалката" и аз тръгнах. Минах първия вход, минах втория вход и поглеждам назад баща ми ме е пуснал а аз карам сам имаше малко наляво на дясно и на първия ми десен завой паднах :) Баща ми се засмя каза "Ставай, ставай вече може да караш" :) Аз станах и тръгнах без проблем :) С две думи цялата процедура беше за 3-4 минутки. Може би много ми помогна, че преди това вече можех да карам без проблем ски, зимни кънки и играех доста хокей та с равновесието нямах проблем. :)
Преди три седмици научихме моята племенница по същия начин да кара колело :) При нея ни отне 20-25 минутки :) Сега кара доста уверено. Когато кара без мен дори кара права и се засилва за кеф :)
darki

Рейтинг: 1555

Мнениеот downhiller542 » Пон Юни 28, 2010 9:31 am

:D :D и мен ме научиха да карам по същия начин колело ''29'' бях във втори клас и колелото беше с дамска рамка иначе още на 6 години се научих да карам колело.КОЛЕЛОТО БЕШЕ НА БАБА МИ И ТЯ МЕ НАУЧИ !!! Сега са опитваме да научим и сестра ми, но тя е малко бъзъл :D :D
Газ, газ, газ, бум, тряс, прас ауууууу!!!
downhiller542

Рейтинг: 1140

Мнениеот codename47 » Чет Юли 08, 2010 7:17 pm

Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Мнениеот azsa-bachinito » Чет Юли 08, 2010 7:46 pm

codename47 написа:http://www.arenabg.com/details.php?id=9cebc51ee6de945c9747587f893046a1a6a6393b

:bigeyes: :banghead: :smash:
codename47 знае всичко.
По цел ден се цъклим в таз арена, а тва сам го пропуснал.
Как се научих ли? Майка ми ме заплаши, че ако не карам колелото нема да го имам въобще. След 5-10 минути вече газех бордюрите. Страхът е голема работа.
Ти заслужаваш приключение ---> http://www.facebook.com/groups/370492219650901/
Аватар
azsa-bachinito

Рейтинг: 1665

Мнениеот codename47 » Чет Юли 08, 2010 8:53 pm

:rofl: :rofl: :D
:offtopic: има още едно ама не е обучаващо: http://www.arenabg.com/details.php?id=a ... f048025790 :agree:
Последна промяна codename47 на Чет Юли 08, 2010 9:23 pm, променена общо 1 път
Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Мнениеот azsa-bachinito » Чет Юли 08, 2010 9:14 pm

:offtopic: Е Васт го имам, както и няколкото други които ги има в арената, но точно обучителното съм го пропуснал.
Ти заслужаваш приключение ---> http://www.facebook.com/groups/370492219650901/
Аватар
azsa-bachinito

Рейтинг: 1665

Мнениеот darki » Пет Юли 09, 2010 7:55 am

codename47 написа:http://www.arenabg.com/details.php?id=9cebc51ee6de945c9747587f893046a1a6a6393b

Мдааа, във втората част на врене 6:40-6:55 "даскалът" е с "леко" гипсирана (шинирана) ръка :lol: Как да се учиш от такъв "даскал" не знам :roll2: :deal:
darki

Рейтинг: 1555

Мнениеот ПАК » Сря Юли 27, 2011 9:41 pm

Благодаря за идеята да махна педалите от колелото,1 седмица бягах след сина си държейки го за седалката без никав ефект,махнах педалите,2-3 дена бута колелота да го усети,сложих ги и след 50 метра тръгна сам да кара :agree: .
ПАК

Рейтинг: 1200

Мнениеот dobber » Сря Юли 27, 2011 10:38 pm

Жена ми никога не се е качвала на колело. След като се роди дъщеричката, започнах да обяснявам как мечтата ми е да си прекарваме уикендите цялото семейство с велосипеди по планинските пътеки. Съвсем неангажиращо го подмятах веднъж седмично и два месеца по-късно чух от жена ми "много искам да се науча да карам колело". Благодаря за темата.
Аватар
dobber

Рейтинг: 1525

Мнениеот veskoz » Чет Юли 28, 2011 11:28 am

gofren написа:Понеже скоро (преди година и половина) се научих да карам ще споделя как го нарпавих, защото ми е прясно в главата. След като си купих колелото просто си свалих седалката мах надолу и се бутах с крака докато свикна да балансирам. След тези 10минути ми омръзна и почнах да връткам леко и педалите. И така с времето еволюирах и година по-късно направих почти 100км обиколка на Витоша без да строша мен или колелото /но на цената на най-бавния в групата/ :D

...абе не беше най бавния, но пък с най-артистично отработените падания. ;) :clap:
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Назад към Други видове колоездене