Разлика между началните шосейки ?

Този форум е за обмен на информация, свързана с всички видове колоездене извън планинското и велосипеди, различни от маунтин байк - шосейни, пистови, градски, туристически, и т.н., и т.н. Той обаче не е предвиден за обсъждане на най-евтините масови велосипеди, предлагани в изобилие в България! Моля, не занимавайте аудиторията излишно с тях!

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 900 / 900 / 10

Разлика между началните шосейки ?

Мнениеот azzmaster » Нед Сеп 13, 2009 11:48 pm

Всеки ден гледам форума за информация , най малкото за да не ми каже някой че пускам тема за нещо вече писано :)
Твърдо съм решил да минавам на шосейка,просто осъзнах че не си струва да давам сумати пари за пригаждане на мтб-то за шосейно колоездене,и съм надъхан,отсега си държа средна скорост към 30 из града , породено от недостатъчните ми предавки 42/14.
Гледам че поне при шосейките няма много голям избор,но и аз не искам да се хвърлям на байк за хилядарка още в началото,най малкото незнам дали ще ми хареса въобще,дали ще ми е удобно шосейното кормило дори....
Та искам да знам има ли някаква съществена разлика между 4те шосейки до 500 лева,тоест Монца,Ралей Рънър,Крос Пелотон и КС велосити,има ли смисъл да ги избирам или просто да грабна което ми харесва визуално.Имам си доста добра идея от части и т.н. за колела ,но никъде не е дадена особено подробна информация за тези колела(освен спама че ралей-то е с стоманена вилка:) ).СМятам да карам колелото в малкото оставащо време тази година и целия сезон следващата година - при положение че въртя около 800-900 километра на месец ,значи ще ми трябва колелце за максимум 7-8 000 километра.След това ако спорта ме запали още повече смятам да посъбера за нещо от рода на драг мастър.
Висок съм 1,75 и тежа 78 килограма вече, видях че DstupidBastarD и той е от тези габарити и доста време се е радвал на ралей-то....та,помагайте,присъединете още един ентусиаст към клуба :)
Аватар
azzmaster

Рейтинг: 1192

Re: Разлика между началните шосейки ?

Мнениеот BULLDOG » Нед Сеп 13, 2009 11:53 pm

Взимай Рънъра и не слушай разбирачите.Много ясно,че драг Блейд е по добре,ама не струва 350лв.И ти гарантирам скорост 32-36км/ч с Рънъра.Разлика няма всички са с Шимано 050 и са алуминиеви.Блейда,Индианаполиса и Рейсъра са със Сора ама са от 650лв нАГОРЕ.И разликата е само Сората и нищо друго.Не се връзвай на търговците на мохабетите.
BULLDOG

Рейтинг: 738

Мнениеот Neo_92 » Пон Сеп 14, 2009 12:15 am

Еми да ти си изброил началните шосейки - Монца , Рънър , Пелотон , Велосити. Накратко Монца и Велосити са абсолютно едно и също , просто различно име и боя. КС е износ на спринт за Германия. Абсолютно еднакви са и Рънър и Пелотон , и двете са си Крос на практика , пак различна боя и нищо друго. Монца и Велосити трудно ще намериш нови , в склада на Спринт няма останали , евентуално ако намериш нещо по магазините.

Ето ги и основните разлики между двете - Монца/Велосити е с дерейльор Шимано 2200 , алуминева вилка , Рънъра/Пелотона е с дерейльор Шимано А050 и стоманена вилка, гидолина на Рънъра е много гаден (поне на мен). Другата разлика е че Спринта/КС е със капли Спринт , Ралито/Кроса е с капли Крос ( кои са по-добри - отговор на тоя въпрос едва ли ще намериш ). Монца/Велосити е с гуми Кенда , Рънъра/Пелотона е с Швалбе.

Дано съм ти бил полезен , успех с навлизането в спорта !
Аватар
Neo_92

Рейтинг: 1530

Мнениеот BULLDOG » Пон Сеп 14, 2009 12:20 am

НЕО признах те за този пост.Напълно си прав и изчерпателен.Аз мога да кажа че до 1500км не съм имал никакви проблеми,освен че ми се поизноси малко задната гума.
BULLDOG

Мнениеот madmartigan » Пон Сеп 14, 2009 12:39 am

Първата ми шосейка струваше 740лв. но и аз и DstupidBastarD отделно един от друг сме установили, че ни трябват по-хубави шосейни колела. Така че пробвай да откриеш има ли колоездачи с някакъв байк опит, които да са пробвали шосейка и после да са се отказали от нея. Аз си подарих предното колело на племенника ми, а ти какво ще го правиш този Крос/Спринт?
В края на сезона навсякъде (без България) има от сериозни до колосални намеления. Виж например в Chain Reaction Cycles и си вземи нещо читаво.
I feel the need... the need for speed!
Anger Management
Аватар
madmartigan

Рейтинг: 1440

Мнениеот BULLDOG » Пон Сеп 14, 2009 6:22 am

При мен проблема като купувах Рънър-а беше че не бях сигурен дали ще ми хареса да карам,а и 1 месец преди това бях накупил 46 инча ТВ,скъп диван,спалня 180/200 и огромен хладилник... и така до около 20 000лв и просто нямах пари за по скъпо колело.Ако имах пари тогава още бих си взел СПР със 105 монтаж като първо колело.
BULLDOG

Мнениеот roadrunner » Пон Сеп 14, 2009 8:56 am

Колега по добре събери малко пари , ако межеш зимата и на пролет си купи читаво колелце. Тея изброените ще им се нарадваш много бързо. После ще се чудиш как да го продадеш. За 1000 лв един SPR със tiagra карбонова вилка и 9.4кг си е просто оферта :smash: :agree:
" Marco, perché vai così forte in salita? Per abbreviare la mia agonia... "
Аватар
roadrunner

Рейтинг: 1210

Мнениеот azzmaster » Пон Сеп 14, 2009 2:23 pm

Добре,от горните постове този на НЕО най добре отговори на въпроса ми.Все пак благодаря.
Дилемата също е да взимам ли въобще шосейка сега в края на сезона,нз колко подходящо за каране време остава,но като цяло бях стимулиран от това че в момента байковете са на промоция заради края на сезона.Има ли подобни промоции и в началото на годината ? (март-април месец)
Освен това и това е вариант да си взема нещо за 1000 в началото на следващия сезон направо,но не съм фен на карбона като цяло,ако ще правя това ще си взема 100 % алуминии с добър монтаж,просто гледам в нета че карбоновите вилки тежат по 560 грама и са по 170-200 лева,а алуминиевите са по 70 лева и тежът 650 грама,няма смисъл за 90 грама според мен.Все още се колебая.
Като цяло не съм запознат и ЗАЩО теглото на шосейката има толкова значение -за каплите ясно,че са движещ елемент,но останалото ?Има ли разлика между това да съм 78 килограма и да карам колело 11,5 кг като рънъра или да съм 80 килограма и да карам колело 9,5 кг ?
Аватар
azzmaster

Мнениеот za6tovsenamen » Пон Сеп 14, 2009 2:53 pm

Ето и мнение от мен: Забравяш карбон и стомана (главно употребявани за вилки при по-евтините велосипеди) и взимаш нещо алуминиево. В този ценови клас всичко е сходно. Ти избираш. Сега каквото и да купиш много ще му се радваш, но ти гарантирам, че след известно време ще искаш нещо по-хубаво(скъпо). :)
Аватар
za6tovsenamen

Рейтинг: 1852

Мнениеот Олеомак » Пон Сеп 14, 2009 3:09 pm

Здравей, драги колега! Поздравления за добрия вкус, който проявяваш, насочвайки се към шосейното колоездене. От изброените модели в началото на темата нито един не се отличава съществено от останалите, т.е. който и да избереш, все ще изпълни предназначението си - да те запали по шосейното колоездене. Алтернативата пред теб е да си вземеш шосеен велосипед втора ръка в прилично състояние. Щом караш по 800-900 км. месечно, позволи ми един малък съвет - ако избереш ново колело от посочените в първия ти пост български модели, задължително му подмени седлото. От друга страна, щом караш в този дух, максимум след година "манастирът тесен за твоята душа" ще бъде и те уверявам, че догодина ще търсиш по-висок клас шосеен велосипед. Успехи! :)
А теглото на "шосейките" има такова голямо значение, тъй като в този вид колоездене се изминава за кратко време сравнително голямо разстояние при висока средна скорост (над 20-30 км. в час). :beer:
Олеомак

Рейтинг: 1260

Мнениеот Neo_92 » Пон Сеп 14, 2009 3:23 pm

azzmaster написа:Има ли разлика между това да съм 78 килограма и да карам колело 11,5 кг като рънъра или да съм 80 килограма и да карам колело 9,5 кг ?

Има разлика. Естествено не е огромна.
А относно дали сега е момента да взимаш колело - разбира се , цените са много по-ниски. Проблема обаче който можеш да срешнеш сега е налични размери.
Аватар
Neo_92

Мнениеот crib » Пон Сеп 14, 2009 3:48 pm

azzmaster написа:Има ли разлика между това да съм 78 килограма и да карам колело 11,5 кг като рънъра или да съм 80 килограма и да карам колело 9,5 кг ?

Разликата е по-скоро, че колелото 9.5 кг ще е със 9 или 10 скорости, по-висок клас окомплектовка, и ще се движи само в сравнение със рали-то или монцата. Теглото е страничен ефект.
crib

Рейтинг: 2000

Мнениеот brumbar » Пон Сеп 14, 2009 3:54 pm

Много подценявате вилките. Една хубава вилка така може да отвори возията и поведението на велосипеда, че да си помислиш, че си се качил на друго колело. Нещата не опират само до 90 грама разлика :agree:
No Pain, No Gain
Аватар
brumbar

Мнениеот Neo_92 » Пон Сеп 14, 2009 3:56 pm

brumbar написа:Много подценявате вилките. Една хубава вилка така може да отвори возията и поведението на велосипеда, че да си помислиш, че си се качил на друго колело. Нещата не опират само до 90 грама разлика :agree:

:bowdown: Абсолютно вярно баце. То не само вилка , дори и кормилото и колчето могат да променят возията.
Аватар
Neo_92

Мнениеот Ivan_NL » Пон Сеп 14, 2009 4:14 pm

Извинявам се нещо се обърка :confused:
Последна промяна Ivan_NL на Пон Сеп 14, 2009 4:22 pm, променена общо 1 път
Аватар
Ivan_NL

Рейтинг: 1490

Мнениеот Ivan_NL » Пон Сеп 14, 2009 4:19 pm

Здравей. От това което са ти казали по-горе мисля че нито едно нама да е добро за теб при карането за което го искаш 7-8хил на година. Най-добре изчакай края на годината и си вземи нещо което е стар модел , но с по-добър монтаж. Смятам че ще можеш да спиш ако колелото ти е 1-2 години по-стар модел.
За теглото. Теоритично няма разлика. Разликата ще дойде от по-добрите части с които ще окомплектовано колелото от 9.5 кг, така че на практика разлика определено ще има и то не малка.
За вилката. Теглото на вилката няма да ти играе роля. Проблема се състои в това че алуминия има малка способност да обира вибрациите. Гумите на шосейките се помпат до 8 атм. и голяма част от вибрациите от пътя се прдава . Стоманата и карбона поглъщат част от тези вибрации и определено ще имаш по-добър комфорт. Аз никога не съм карал шосейка с алуминиева вилка , но имам хибрид пълен алуминий. Помпам му гумите на 5 атм. и при дълги преходи започват да ми изтръпват ръцете. Особено с усеща при грапав асфалт където честотата е по-голяма. Тоя проблем го нямам със стоманена и карбонова вилка.
Аватар
Ivan_NL

Рейтинг: 1490

Мнениеот Grash » Пон Сеп 14, 2009 6:56 pm

BULLDOG написа:И ти гарантирам скорост 32-36км/ч с Рънъра.

Баце, а можеш ли да ми препоръчаш някоя шосейка, с която да имам гарантирани 45-50км/ч средна? :popcorn:
Изображение
Аватар
Grash

Мнениеот madmartigan » Пон Сеп 14, 2009 7:49 pm

Grash написа:

Баце, а можеш ли да ми препоръчаш някоя шосейка, с която да имам гарантирани 45-50км/ч средна? :popcorn:

Баце, защо толкоз скромно? 50 е ограничението в населени места, а ние караме предимно извън тях. По-добре да ни препоръча нещо за 60км/ч средна, че да не ни се налага да намаляме скоростта на един от често срещаните ограничителни знаци.
I feel the need... the need for speed!
Anger Management
Аватар
madmartigan

Рейтинг: 1440

Мнениеот GalinBelos » Пон Сеп 14, 2009 8:39 pm

madmartigan написа: Аз си подарих предното колело на племенника ми, а ти какво ще го правиш този Крос/Спринт?

:offtopic:

Колеги ако случайно имате стара шосейка , която само ви заема място в мазето и се чудите какво да я правите , защо не ми я подарите ? Обещавам добре да се грижа за нея , и редовно да я раздвижвам по пътищата около нас.
GalinBelos

Рейтинг: 1260

Мнениеот BULLDOG » Пон Сеп 14, 2009 8:51 pm

Grash написа:

32-36 е за пробег от 50 км някъде.Средната е около 30
BULLDOG

Мнениеот Neo_92 » Пон Сеп 14, 2009 10:13 pm

BULLDOG написа:
Grash написа:

Ти просто си уникален случай, чесно ти казвам. :bowdown:
Аватар
Neo_92

Мнениеот bokicha » Пон Сеп 14, 2009 10:19 pm

BULLDOG написа:
Grash написа:

Ем, то 50км пробег на Ото едвам му стигат да загрее...ако му гарантираш тази скорост докато загрява...
...ще спра да карам с него...
Аватар
bokicha

Мнениеот Neo_92 » Пон Сеп 14, 2009 10:24 pm

bokichaa написа:
BULLDOG написа:
Grash написа:

Ем, то 50км пробег на Ото едвам му стигат да загрее...ако му гарантираш тази скорост докато загрява...
...ще спра да карам с него...

Забележи че средната е ОКОЛО 30 , демек ако загрява сериозно ше прасне средна 35 , те тогава и през ум не може да ти мине да караш с него. :evil:

А бе Булдог имам един въпрос към теб - Ти значението на думичката "баир" знаеш ли я ? :eek3:
Аватар
Neo_92

Мнениеот Grash » Пон Сеп 14, 2009 10:45 pm

Аз не знам на гребната да има баири :evil:
azzmaster написа:А разликата между чат и тема в форум знаете ли я случайно....Шосейкаджиите сте мноо големи флоодери като цяло,това съм забелязъл откакто чета този раздел на форума.
Няма нужда да пивете повече по темата ,получих информацията която търсех.Благодаря на малобройните които отговорига точно на въпросите ми,а не се опитаха да ми набиват собственото си мнение

Обещавам повече на не пиВа в темата, драги ми маУнтинБайкърджиО :D На твоя въпрос можеше само кратко и ясно да ти се отговори, баце Neo го направи, нали не очакваш още 20 поста като неговия, за да затвърдят убежденията ти? Каквото и да вземеш в този клас, няма да има разлика... въпроса е дали има смисъл да даваш пари за 2 колела, като можеш да вземеш направо едно, което да ти върши работа :peace:
В началото си споменал че преглеждаш тази част от форума, с цел да не пишеш теми, които вече са разисквани... еми направи го...
Последна промяна Grash на Пон Сеп 14, 2009 10:59 pm, променена общо 2 пъти
Изображение
Аватар
Grash

Мнениеот azzmaster » Пон Сеп 14, 2009 10:49 pm

А разликата между чат и тема в форум знаете ли я случайно....Шосейкаджиите сте мноо големи флоодери като цяло,това съм забелязъл откакто чета този раздел на форума.
Няма нужда да пивете повече по темата ,получих информацията която търсех.Благодаря на малобройните които отговорига точно на въпросите ми,а не се опитаха да ми набиват собственото си мнение
Аватар
azzmaster

Мнениеот BULLDOG » Вто Сеп 15, 2009 6:02 am

Правилно няма баири по маршрутите ми.И тези скорости са наистина верни.Представете си ако карам с Драг Изоарт примерно какво ще е.
BULLDOG

Мнениеот Sucker » Вто Сеп 15, 2009 6:27 am

Ще летиш :beer:
Sucker

Рейтинг: 1087

Мнениеот marsa » Вто Сеп 15, 2009 10:00 am

Grash написа:Обещавам повече на не пиВа
No more пиве? Как без пиве!

pive.jpg

Пиве-те и се веселете :nuts:
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот azzmaster » Вто Сеп 15, 2009 5:24 pm

Тази тема не е била разисквана досега.Не и за толкова нисък клас колела.
Не се подигравайте за лека правописна грешка,трудно е да пишеш от 3 компа с 3 различни кирилизатора през седмицата.
Аватар
azzmaster

Мнениеот bokicha » Вто Сеп 15, 2009 6:01 pm

Аватар
bokicha

Следваща

Назад към Други видове колоездене