Калници

Този форум е заключен, тъй като на негово място бяха създадени няколкото продуктови форума по-горе.

Калници

Мнениеот jeep0700 » Сря Сеп 27, 2006 10:32 pm

Идват мокрите сезони и трябва да купувам калници. Събирам препоръки. Най-общо калника да е с добра ефективност, това ми трябва.
Аватар
jeep0700

Рейтинг: 1320

Мнениеот halcor » Чет Сеп 28, 2006 8:56 am

Тия вършат добра работа, ако караш кротко:
http://e-shop.screambikes.tobulgaria.in ... ucts_id=71
http://e-shop.screambikes.tobulgaria.in ... ucts_id=73
Аватар
halcor

Рейтинг: 2000

Мнениеот MartinBG » Чет Сеп 28, 2006 3:43 pm

[b]halcor[/b], калници от такъв тип (визирам най-вече задния калник) са по-добре от нищо, но не пазят достатъчно, особено ако се кара по асфалт. Улиците ни са много мръсни - при най-лекия дъжд се образува лепкава, гнусна, кална "каша", която не се стича бързо по гумата както водата (по-голямата част от която "отлита" назад малко след като гумата се отдели от асфалта), ами се "отлепя" от центробежните сили почти по цялата периферия на гумата, вкл. и в предната й част, като полепва както по велосипеда, така и по колоездача. :(
С закачащ се за колчето калник, наистина трябва да се кара много бавно и да се подбира внимателно пътя, за да има някакъф ефект, макар и недостатъчен. Това не винаги е добра идея, особено ако минаваш близо до локви - по законите на Мърфи, точно в този момент покрай теб ще "прелети" някой Голф или Джип и ще те оплиска от глава до пети. Точно това ми се случи снощи, докато си се прибирах бавно и внимателно към къщи :banghead:.
Карах с такъв калник преди 3 години и след първите дъждове набързо го смених с комплект полукръгъли, покриващи около 1/3 от периметъра на задната гумата и по-малко от 1/4 - от предната. Мисля, че са този модел - [url]http://eshop.dimibike.com/product_info.php?cPath=90&products_id=263[/url]. С тях бях до вчера и при [b]внимателно[/b] каране, ако не ме оплиска някой кретен с автомобил, можех да навъртя 10-ина км в града без капка кал по дрехите си. За съжаление, калниците не бяха достатъчни за да предпазят добре велосипеда. Задният не покриваше изцяло гумата в предната й част, и в резултат се събираше много мръсотия по рамката и около/върху предния венец, а предния беше къс и пропускаше към долната част на рамката и обувките ми. Поради тази причина, а и защото карам ежедневно през цялата година (вкл. и зимата), вчера си купих още по-сериозни калници (не мога да ги открия из он-лайн магазините, а на тях не пише производител или модел; купих ги от байк-центъра в Младост за 18лв, но мисля, че ги има из повечето магазини; цвят металик са). Този път задния покрива 1/2 от периметъра на гумата (вкл. и предната й част), а предния - над 1/4. Имат и пластмасова козирка на края, която също изглежда обещаваща. Днес ще ги "сефтосам", но при всички случаи ще са по-добри от предишните. Лошото при този тип калници е, че не могат да бъдат монтирани на повечето съвременни рамки и вилки... поне не както "пише по книгите". За да ги закрепя на моето колело (Drag Alien + Zoom 550), се наложи да впрегна на работа прословутият български "майсторски" гений, и с помощта на 10-ина "свински опашки" (то без тях никой майстор не може да се нарече Български Майстор :D) и 2 болта, успях да ги монтирам достатъчно стабилно върху велосипеда. Е, получи се малко грозно - особено отпред, но пък си личи че го е правил "Майстор" :evil:, а и определено изглежда по-добре от омазан с кал от глава до пети колоездач. :D
Моята препоръка към [b]jeep0700[/b], базирана на над 3 1/2 години каране по софийските улици в пeк, дъжд и сняг, е да се насочи към "полукръгли" калници, покриващи колкото се може повече от периметъра на гумата. Това, разбира се, в случай, че рамката и вилката му позволяват монтирането им. Ако ли не - предложението на [b]halcor[/b] е максимално универсално и ще е по-добре от нищо, но не бива да се очакват много добри резултати.
Аз лично - след снощната случка, мисля за този сезон да се оборудвам и с някой приличен дъждобран, който да ме пази и от минаващите покрай мен "висококултурни автомобилни състезатели".

Написаното по-горе се отнася главно за каране в градски условия, където запазването на приличен външен вид е от по-голямо значение. За каране в планина, големите калници може да са пречка при някои терени и стилове. По-удачнен избор в този случай, е предложения от [b]halcor[/b]. Пък и малко пръски кал при каране за удоволствие не са проблем , поне за мен :)
MartinBG

Рейтинг: 1777

Мнениеот halcor » Чет Сеп 28, 2006 4:32 pm

Мда, не може хем наистина добре пазещи калници, хем могат да се монтират на всяко колело и да не пречат. Мен споменатата комбинация ме удовлетворява и все пак като карам внимателно почти няма следи, не са чак толкоз зле калниците колкото ги описваш :) Аз също карам целогодишно по софийските улици (точно по пътищата за колите - силно избягвам). Дрехите също са важни - един гащеризон за ски зимата се забърсва доста лесно от кал.
А някой знае ли откъде могат да се намерят найлонови панталони и куртка за обличане върху другите дрехи? Виждал съм такова изпълнение върху водач на скутер, изглеждаше доста практично.
Аватар
halcor

Мнениеот did » Чет Сеп 28, 2006 5:45 pm

[quote="jeep0700"]

Идват мокрите сезони и трябва да купувам калници. Събирам препоръки. Най-общо калника да е с добра ефективност, това ми трябва.
[/quote]

За какво колело говорим? На всяко колело не могат да се сложат всички модели калници.

Най-много пазят тия тенекета, които опасват гумата в по-голяма част и стоят близо до нея. Такива могат да се монтират най-вече на велосипеди, предназначени за градско каране, а не за MTB, макар че някои старички МТБ-рамки са изключения.

Калниците, които ти препоръча halcor ги ползвам в момента и съм много доволен.

Преди това съм ползвал подобни на тези, линк към които даде MartinBG, само че не детски като от линка, а 26 инчови. Не са лоши, но след като счупих сто пъти пластинката, с която предния калник се закрепва, накрая ми писна. При това някои от новите пластинки уж Naka76 ги беше правил от неръждавейки и бла бла. Нищо не помогна - чупех ги за 3-4 дни. Кофти измислено захващане има предния с тая мижава джаджа за закрепване и това си е, пък и не на всяка вилка става. За разлика от този с пластинката, shockboard-а стои супер здраво отпред и се сваля лесно при необходимост. Затова пък отзад нямам забележки към закрепването и качеството и на двата вида. Там нещата много зависят от рамката. В различни случаи различно захващане може да е по-удачно.

Както и преди е било коментирано тук, калници от този вид нямат предназначение да те опазят съвсем сух, а да те предпазят от прогизване. Ако си караш смело през локвите с висока скорост, нищо няма да ти помогне. Решение е да си купиш някакво евтино градско колело за зимата с монтаж като за града, без много открити джаджи (дераельори и т.н.), с големи калници и да му сложиш по един гумен калобран отпред и отзад, както правят манговците масово на старите Балкани. Другото спасение е подходящо непромокаемо облекло, което аз поне смятам за по-подходящо решение, особено в комбинация с SKS-ките.

Имай предвид и това, че гумите с различен грайфер къпят различно. С някакъв семислик за градско каране имаш далеч по-големи шансове да останеш сух, отколкото с някаво 2.5" offroad чудовище.

За опазването на самото колело хич не мисли. Колкото и да го пазиш с калници, караш ли в дъжд и по мокро, пак ще трябва след каране да го миеш или ако те мързи като мене - поне да му чистиш верига, венци, пък понякога и главини и всичко останало.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот jeep0700 » Чет Сеп 28, 2006 10:46 pm

Искам да си опаза гърба и обуквите през зимата. Колелото няма да му е некомфортно и неудобно, ако го омацам, но ако успея да стигна до университета искам да ми е сухо.
Аватар
jeep0700

Мнениеот did » Чет Сеп 28, 2006 10:53 pm

[quote="jeep0700"]

Искам да си опаза гърба и обуквите през зимата. Колелото няма да му е некомфортно и неудобно, ако го омацам, но ако успея да стигна до университета искам да ми е сухо.
[/quote]

За гърба почти всички калници ще ти свършат работа ако караш бавничко. За панталона трябва повече да се притесняваш, а обувките... според мен са неспасяеми.

Аз карам цяла зима колело, ходя на работа с него дори когато вали сняг и единственото разумно решение, което съм намерил е следното: Карам с едни дрехи и обувки (непромокаеми, спортни), а после се преобличам на работата. Опитвал съм и други тактики, но не става. Калниците помагат само частично.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Alpina » Пет Сеп 29, 2006 6:55 am

[quote="did"]

Аз карам цяла зима колело, ходя на работа с него дори когато вали сняг и единственото разумно решение, което съм намерил е следното: Карам с едни дрехи и обувки (непромокаеми, спортни), а после се преобличам на работата. Опитвал съм и други тактики, но не става. Калниците помагат само частично.
[/quote]

Това наистина е най-удачния вариант.
Лично при мен защото не винаги, имам възможност да не надвишавам 13, 15-те км/ч при които не бивам напръснкан, а и понеже непременно се намери някой да те изкъпе отдаде ли му се възможност.
В университета обаче къде ще се преобличаш -:dunno:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот halcor » Пет Сеп 29, 2006 8:56 am

[quote]
В университета обаче къде ще се преобличаш -:dunno:
[/quote]

В тоалетната? :dunno:
Аватар
halcor

Мнениеот MartinBG » Пет Сеп 29, 2006 8:58 am

Вчера си изпробвах новите калници в дъжда и съм доволен от тях. Карах доста по-бързо отколкото със старите, резултатите са осезаемо по-добри. Задния пази много добре, но предния пропуска малко към рамката. Все пак при хоризонтални педали почти не ми цапа обувките, за разлика от предишния. Накратко - най-доброто решение за калници, от всичко изпробвано досега от мен.

За предпазване на облеклото най-удачен ми се струва варианта с дъждобран. Вчера видях един специален за велосипедисти - нещо като пончо с качулка, закачащо се отвътре с презрамки за дланите и покриващо ръцете, кормилото и краката. Става нещо като палатка над велосипеда. Днес мисля да го огледам отново и ако ми е по мярка ще си го купя.
MartinBG

Мнениеот jeep0700 » Пет Сеп 29, 2006 10:14 am

[quote="MartinBG"]

Вчера си изпробвах новите калници в дъжда и съм доволен от тях. Карах доста по-бързо отколкото със старите, резултатите са осезаемо по-добри. Задния пази много добре, но предния пропуска малко към рамката. Все пак при хоризонтални педали почти не ми цапа обувките, за разлика от предишния. Накратко - най-доброто решение за калници, от всичко изпробвано досега от мен.

За предпазване на облеклото най-удачен ми се струва варианта с дъждобран. Вчера видях един специален за велосипедисти - нещо като пончо с качулка, закачащо се отвътре с презрамки за дланите и покриващо ръцете, кормилото и краката. Става нещо като палатка над велосипеда. Днес мисля да го огледам отново и ако ми е по мярка ще си го купя.
[/quote]

Дай да погледна калниците
Аватар
jeep0700

Мнениеот NovemberCharlie » Пет Сеп 29, 2006 11:03 am

[quote="halcor"]

А някой знае ли откъде могат да се намерят найлонови панталони и куртка за обличане върху другите дрехи? Виждал съм такова изпълнение върху водач на скутер, изглеждаше доста практично.
[/quote]
Мисля, че ги продават в магазините за работно облекло. Може да има и в рибарските магазини.Виждал съм жълти и зелени. Аз имам такива, но ходя с тях за риба. Лошото е, че доста запарват, иначе пазят добре.
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот halcor » Пет Сеп 29, 2006 1:06 pm

Аха, мерси. Щото из Метро, Практикер и железарии съм виждал доста варианти на дъждобрани, но не и това. Явно в още по-специализирани магазини трябвало да се търси :)
Аватар
halcor

Мнениеот тучо чучо » Пет Сеп 29, 2006 1:10 pm

[quote="MartinBG"]

За предпазване на облеклото най-удачен ми се струва варианта с дъждобран. Вчера видях един специален за велосипедисти - нещо като пончо с качулка, закачащо се отвътре с презрамки за дланите и покриващо ръцете, кормилото и краката. Става нещо като палатка над велосипеда.
[/quote]

Тц, не става!:nono:
Имам такъв, карам с него от 3 години, но като въртиш той се вдига нагоре и оголва коленете ти. Ако пък успееш да го фиксираш на кормилото затруднява завиването. Ако засилиш малко повече се вдига отзад и оголва кръста.
Освен това запарва зловещо.
Освен това цялата вода, която се стича от него отива в обувките ти.
Освен това...
Аватар
тучо чучо

Мнениеот NovemberCharlie » Пет Сеп 29, 2006 1:22 pm

[quote="halcor"]

Аха, мерси. Щото из Метро, Практикер и железарии съм виждал доста варианти на дъждобрани, но не и това. Явно в още по-специализирани магазини трябвало да се търси :)
[/quote]
http://www.market.bg/item348_70.html
но не можах да намеря магазини. Някога имаше един в една от пресечките на ул Екзарх Йосиф, като тръгнеш от чешмите при банята към ул. Раковска. Мисля че беше първата пресечка отляво.
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот bikerider » Пет Сеп 29, 2006 2:12 pm

[quote="тучо чучо"]
Освен това...
[/quote]

Освен това качулките по принцип пречат на периферното зрение... особено противопоказно при наличие на вода и джипове на пътя... :D

За мен най-добрия вариант е дъждобрана на Salsa (за жалост тук не се продава) плюс хубава шапка.
[img]http://www.universalcycles.com/images//products/large/10849.jpg[/img]
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот MartinBG » Пет Сеп 29, 2006 3:29 pm

[b]jeep0700[/b], не мога да открия такива калници в e-shop-ите, а и нямам с какво да ги снимам. В първото си съобщение по темата ги описах доколкото е възможно. Не са дефицитна стока и най-вероятно ще ги намериш в повечето велосипедни магазини. Моите са от Байк центъра в Младост.

[b]тучо чучо[/b], вкарваш ме в размисъл!:D
Дъждобранът, който гледах, покриваше добре коленете(предната част е закрепена за дланите), но явно ще трябва да се пробва и в движение как е. За трудностите при управление съм съгласен с теб и без да съм го пробвал. Точно от такива съображения отхвърлих първоначално идеята да го купя. В магазина имаха още няколко модела и днес ще ги разгледам по-обстойно.
Иска ми се да пробвам и нещо такова, но засега не успявам да го открия из магазините:
[img]http://www.bigshop-bg.com/20050228_files/213492.jpeg[/img]

В момента карам с това велосипедно яке:

[img]http://www.bigshop-bg.com/20050228_files/221348.jpeg[/img]

Много съм много доволен от него - леко, удобно, с перфектна водоустойчивост (след като ме опръска колата преди 2 дни просто го изтръсках и по него не остана и помен от мръсотията и водата) и е достатъчно проветриво.
Проблем са ми единствено панталоните и затова се бях ориентирал към дъждобран...
MartinBG

Мнениеот halcor » Пет Сеп 29, 2006 4:21 pm

@NovemberCharlie
Мерси. Аз се сещам и за още един такъв магазин, в Зона Б-5, до Метални конструкции, ако още го има.
Аватар
halcor

Мнениеот NovemberCharlie » Пет Сеп 29, 2006 4:25 pm

[quote="halcor"]

@NovemberCharlie
Мерси. Аз се сещам и за още един такъв магазин, в Зона Б-5, до Метални конструкции, ако още го има.
[/quote]
мда, май имаше
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот тучо чучо » Пет Сеп 29, 2006 5:50 pm

[quote="MartinBG"]

[b]тучо чучо[/b], вкарваш ме в размисъл!:D
Дъждобранът, който гледах, покриваше добре коленете(предната част е закрепена за дланите), но явно ще трябва да се пробва и в движение как е. За трудностите при управление съм съгласен с теб и без да съм го пробвал. Точно от такива съображения отхвърлих първоначално идеята да го купя. В магазина имаха още няколко модела и днес ще ги разгледам по-обстойно.
Иска ми се да пробвам и нещо такова, но засега не успявам да го открия из магазините:
[img]http://www.bigshop-bg.com/20050228_files/213492.jpeg[/img]
[/quote]

Имам предвид същия дъждобран.
Твоя воля, ако искаш пробвай. Имам го отдавна, ползвам го и пеш, и с велосипед, но по ми допада за пеш - поне мога да го придържам с ръце напред, да не ми пълни обущата.:D
Като се поомачка, след известно време, започва да пропуска, но това май важи за всичко, направено от такава материя.
Цената, обаче, компенсира подобни недостатъци.
Аватар
тучо чучо

Мнениеот jeep0700 » Пет Сеп 29, 2006 6:44 pm

Ихааа, това е супер. Къде мога да го намеря? http://www.universalcycles.com/images// ... /10849.jpg
Аватар
jeep0700

Мнениеот klmn » Пет Сеп 29, 2006 7:35 pm

BTW,якето на ТСМ (това сиво-червеното)на 2-часов непрестанен дъжд въобще не пусна.
"пришалец"
Аватар
klmn

Рейтинг: 1692

Мнениеот jeep0700 » Пет Сеп 29, 2006 11:08 pm

[quote="klmn"]

BTW,якето на ТСМ (това сиво-червеното)на 2-часов непрестанен дъжд въобще не пусна.
[/quote]

кое е сиво-червено? първото или второто, щото за мен първото е синьо-червено, второто е сиво-черно?
значи в ТСМ се намират подходящи?
Аватар
jeep0700

Мнениеот mih » Съб Сеп 30, 2006 12:56 am

Най-добрите калници (за твърдо колело) според мен са възможно най-дългите :) Любими са ми пластмасовите с алуминиевите спици (леки са), на които има болтчета за настройка на дължината на спиците (лъчите), а и ми допада, че изглеждат "ретро-ърбън" :), само дето не са пригодни за велосипеди с амортисьори. :indiffe:
Идеално пазещи калници няма, разбира се, затова е добре и да се избягват локвите, да се избира по-грапавата настилка; също, при завой, кракът, попадащ под струята от предната гума, е добре да мине в задна позиция...
Пончовците и аз не бих ги пропоръчал (за колело хич не са удобни); освен гореизброените недостатъци мога да добавя и този, че в насрещен вятър стават като платно на кораб и допълнително затрудняват въртенето.
Аз лично карам в дъжд така: с водоустойчиво яке, широк непромокаем панталон (който през зимата нахлузвам над "цивилния", с който ходя на работа или на даскало), а качулката на якето я слагам под каската, за да ми не се мокри кратунката. Гледам тук някои велоколеги ползват дъждобрани, подобни на споменатия от bikerider, някои от тях имат и мрежички за проветрение под мишниците (където не вали), и ми се струват също много удачен вариант, понеже могат да бъдат сгънати в малко пространство и не тежат почти нищо.
За обувки е най-"скъпо" да се говори - истинска работа вършат само сериозни реномирани планински обувки или гумени ботуши. Тук в Монреал гледам нахлузват гумени галоши върху кецовете, това също ми се струва удачен вариант, още повече, че в повечето офиси те карат да се събуваш през зимата (заради лугите, дето ги слагат срещу леда). В момента за велокуриерството суркам едни адидаски с много хубава, гладка кожа, които редовно пръскам със спрей срещу пропускане; в дни като днешния, когато ръми по цял ден, вършат идеална работа, но в проливен дъжд си подгизват.:irked:
Революция в главата!
Аватар
mih

Рейтинг: 1897

Мнениеот klmn » Съб Сеп 30, 2006 1:58 am

[quote="jeep0700"]

[quote="klmn"]

[/quote]

кое е сиво-червено? първото или второто, щото за мен първото е синьо-червено, второто е сиво-черно?
значи в ТСМ се намират подходящи?
[/quote]
ми не знам кое е 1 и 2,аз го взех от секънд-хенд за 7лв и не съжалявам,раменете и горната част на ръкавите са сиви,една бяла лента на гърдите(свръзките са светлоотразяващи)и надолу е червено.Тип ветровка е якето,но държи и на дъжд,не знам дали ги има по магазините.
"пришалец"
Аватар
klmn

Рейтинг: 1692

Мнениеот Ozzie » Съб Сеп 30, 2006 8:32 am

Също в ТСМ съм виждал някакви ветроустойчиви панталони- леки и достатъчно широки да се нахлузят върху "официалните". Предполагам до известна степен ще са и водоустойчиви.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот kpax » Нед Окт 01, 2006 2:10 pm

[quote="Ozzie"]

Също в ТСМ съм виждал някакви ветроустойчиви панталони ...
[/quote]

мдам аз карам с въпросните ветроустойчиви панталони през зимата - наистина спират вятъра и пазят добре от дъжд. Обаче при температури над 10 градуса спарват, въпреки че уж са от някаква дишаща материя.
Аватар
kpax

Рейтинг: 1655

Мнениеот did » Нед Окт 01, 2006 6:11 pm

[quote="Ozzie"]

Също в ТСМ съм виждал някакви ветроустойчиви панталони- леки и достатъчно широки да се нахлузят върху "официалните". Предполагам до известна степен ще са и водоустойчиви.
[/quote]

Методът е многократно изпробван и работи.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот MartinBG » Пон Окт 02, 2006 11:16 am

[quote="klmn"]

[/quote]

Да не е това?
[img]http://www.bigshop-bg.com/20050228_files/215847.jpeg[/img]
Води се "3 в 1", за разлика от сиво-черното, което е "2 в 1".

Аз също съм много доволен от него - запази ме сух в дъжда при спускането от х. Рай към Калофер преди няколко седмици, но е по-тежко от другото и е "мислено" за по-хладно време.
След като отново прочетох за проблемите с дългите дъждобрани, мисля да се откажа от тях и да потърся нещо отделно за защита на краката.

[b]Ozzie,kpax и did[/b], може ли малко по-конкретно да пишете за кои панталони на TCM става дума, че открих 4-5 модела?
MartinBG

Мнениеот did » Пон Окт 02, 2006 12:19 pm

[quote="MartinBG"]

[b]Ozzie,kpax и did[/b], може ли малко по-конкретно да пишете за кои панталони на TCM става дума, че открих 4-5 модела?
[/quote]

Има едни шушлекови, на които се разкачат крачолите около коляното. Те пускат вода ако вали, но ако просто караш след дъжд и се притесняваш от калта, вършат работа. Може вода да премине през тях, но като ги свалиш и тя си изсъхва от панталона, който е отдолу, а мръсотията остава по шушлека. Не запотяват и не спарват. Събират се в никакво място и често превантивно мъкнех чифт такива в раницата, защото не знаех дали през деня няма да завали и ще трябва да се прибирам в дъжд.

Другите, които наистина пазят, са от промазан плат, напълно водонепропусклив. Също са леки, сгъват се на мялко място, но те са удобни само в найстина лайняно време. Ако не се налага не ги носех, защото запотяват много.

По всяка вероятност могат да се намерят и по-качествени, не-TCM подобни панталони, които комбинират предимствата на тези два вида (както е например при качествените якета от водоустойчиви и дишащи материи), но не ми се е налагало да търся.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Следваща

Назад към ПРОДУКТ - КОНСУЛТ