въпроси и съвети за начинаещи

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването 180 мм или повече, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

въпроси и съвети за начинаещи

Мнениеот Dimitry » Чет Апр 14, 2011 12:14 pm

Здравейте,

Аз съм съвсем скорошен участник във форума и съвсем прясно запален по спусканията. Миналата седмица за пръв път направих спъскане от витоша и беше наистина много силно изживяване. За съжаление не разполагам с DH колело и макар да ми хареса супер много неможах да изцедя удоволсвието от спускането. Искам да си купя подходящо колело за спускане като за ничинаещ колеездач,които още не е открил стила на каране или каквото и да е. Имам възможноста да похарча 1500-2000лв,но тъй като видях цените на сериозните колела прецених че имам нужда от съвет. Ако някой може да ми даде някаква информация ще бъда благодарен.

междо другото видях, че във други чужди форуми височината и теглото имат значение, затова:
Висок съм 178см
Тежа : 70кг

Предварително благодаря за всички мнения.
Dimitry

Рейтинг: 1180

Re: въпроси и съвети за начинаещи

Мнениеот venko » Чет Апр 14, 2011 4:04 pm

Понеже не съм някакъв експерт, ще ти дам само един приятелски съвет. Ориентирай се към някой здрав твърдак, защото в този ценови диапазон няма да намериш сносна мекица (ако говорим за ново колело). Можеш да разгледаш офертите в раздела "пазар" на форума, там можеш да се сдобиеш с читава мекица на добра цена.
Успех!
"Човек, който не пие, е обладан от нечисти сили, служи на дявола и извънземните, става гей или умира от гъбички и херпес" Фьодор Михайлович Достоевски
Аватар
venko

Рейтинг: 1566

Мнениеот Dimitry » Пет Апр 15, 2011 10:08 am

Благодаря ти за съвета.

Забелязах,че хубавите нови мекици са си цифра, затова по-скоро ще потърся нещо втора употреба с приятна рамка и оттам ще започна малко по малко да изграждам нещо по качествено на тази база.

10x again
Dimitry

Мнениеот THEZOGGO » Съб Апр 16, 2011 10:54 am

Да си беше направил труда да използваш търсачката на форума. Така нямаше да задаваш въпроси на които вече има отговор. Има и доста информация относно това спрямо килограмите и теглото ти какво ти трябва.

Абе чудя ви се вие само драскате в тоя форум или го четете... :( :dontknow:
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Мнениеот Admin » Съб Апр 16, 2011 12:35 pm

Вярно е, че въпросът е разискван надълго и нашироко, но поне старанието да го оформиш добре заслужава да получи отговор. Приемам, че говориш за истинско спускане, т.е. каране надолу, при което се търсят по-висока скорост и по-трудни терени, а не просто возене надолу. Във всички случаи ще трябва да предвидиш поне 200-300 лв. за защитна екипировка. За велосипед, накратко, имаш три варианта:

1. Покупка на цял велосипед за спускане на старо.
Предимството е, че велосипедът ще е подходящ да твоите цели.
Недостатъците са много:
- трудно ще намериш хубав байк за тези пари. Вероятно ще е такъв с доста компромиси, които ще доведат скоро до допълнителни разходи. Но понякога в eBay изпадат добри оферти дори за такава сума.
- Като оставим настрана самите характеристики на велосипеда, не се знае какви скрити капани може да крие той.
- Обвъзваш се само с един стил на каране, а за прохождащ в спорта това не е идеалният вариант (според мен).

2. Покупка на АМ велосипед - пак на старо, тъй като новите, които си струват, най-често са над 2000 лв.
Предимства:
- Много по-универсален е, ще можеш да караш почти всичко с него, докато се ориентираш окончателно кое ти харесва най-много.
- Осигурява достатъчен комфорт надолу, повече от който и да е твърдак.
Недостатъци:
- Не е специализиран за спускане, т.е. не е идеален за тази цел. Като начинаещ едва ли ще го усетиш, но е редно да те предупредя.

3. Покупка на нов твърдак с добре подбрани рамка и компоненти. Би могъл да е със стоманена (за предпочитане според мен) или алуминиева рамка, с вилка около 150-160 мм ход и подходящи части. Има доста теми за такива твърдаци в настоящия раздел.
Предимства:
- Единственият по-достъпен вариант за нов велосипед.
- По-универсален е от вариант 1, т.е. с твърдака ще можеш да пробваш и другите видове каране. Всъщност, от определена гл.т.и в зависимост от избраните компоненти, твърдакът би могъл да се окаже най-универсалният вариант.
- Като начинаещ, с твърдака няма да ти е много комфортно, но пък по-бързо и сигурно ще усвоиш много от важните техники на каране. Окачването често "разглезва" карача и той свиква да разчита на него повече, отколкото трябва.
Недостатъци:
- С твърдак спускането все пак ще ти е най-трудно, най-твърдо и натоварващо.

Не мога еднозначно да те посъветвам кой от трите варианта да избереш. Аз лично бих избирал между варианти 2 и 3, поне докато не съм сигурен, че искам да карам само спускане и нищо друго. Ако сведем избора до тях, решението ще бъде продиктувано най-вече от това дали искаш нов или употребяван велосипед. В първия случай - твърдак; във втория - по-скоро някой приличен АМ велосипед.

Успех!
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Мнениеот Dimitry » Пон Апр 18, 2011 10:27 am

Admin написа:Вярно е, че въпросът е разискван надълго и нашироко, но поне старанието да го оформиш добре заслужава да получи отговор. Приемам, че говориш за истинско спускане, т.е. каране надолу, при което се търсят по-висока скорост и по-трудни терени, а не просто возене надолу. Във всички случаи ще трябва да предвидиш поне 200-300 лв. за защитна екипировка. За велосипед, накратко, имаш три варианта:

1. Покупка на цял велосипед за спускане на старо.
2. Покупка на АМ велосипед - пак на старо, тъй като новите, които си струват, най-често са над 2000 лв.
3. Покупка на нов твърдак с добре подбрани рамка и компоненти. Би могъл да е със стоманена (за предпочитане според мен) или алуминиева рамка, с вилка около 150-160 мм ход и подходящи части. Има доста теми за такива твърдаци в настоящия раздел.

Благодаря първо за изчерпателният отговор.

Тъй като познавам себе си и знам, че главата не ме слуша много много вече се погрижих отностно обезопасителната екипировка от главата до петите.

От тук нататък имайки в предвид явно компетентните съвети на админ ще се обикаля и търси подходящото колело.

Пратиха ми и една оферта за едно колело Scott Nitrous, изглежда доста добре,но дали е добър вариант за мен?

Линк към снимки: http://www.google.bg/imgres?imgurl=http ... 4/13882484 1.jpg&imgrefurl=http://arouca-aveiro.olx.pt/vendo-scott-nitrous-10-de-fins-de-2007-inicio-de-2008-como-nova-iid-13882484&h=468&w=625&sz=55&tbnid=DYkEebv1zi99KM:&tbnh=102&tbnw=136&prev=/search%3Fq%3Dscott%2Bnitrous%2B10%2B2008%2Bpics%26tbm%3Disch%26tbo%3Du&zoom=1&q=scott+nitrous+10+2008+pics&hl=bg&usg= bJOR5ex0YzYpfw9LCu-NYlIXEdI=&sa=X&ei=nBapTcX6BJCTswbazdmJCA&ved=0CB0Q9QEwAA
Dimitry

Мнениеот neon07 » Пон Апр 25, 2011 11:32 pm

Твоят сайт е "Pinkbike.com"За около два бона ще вземеш наистина много хубаво Freeride колело.Има една фирма Empresa.bg специализирана в доставки от UK излиза 1.20 паунда на кило.Порови се в тези два саита,после ще ми благодариш :beer:
neon07

Рейтинг: 1200

Назад към Продукти за спускане и фрийрайд