от Admin » Съб Апр 16, 2011 12:35 pm
Вярно е, че въпросът е разискван надълго и нашироко, но поне старанието да го оформиш добре заслужава да получи отговор. Приемам, че говориш за истинско спускане, т.е. каране надолу, при което се търсят по-висока скорост и по-трудни терени, а не просто возене надолу. Във всички случаи ще трябва да предвидиш поне 200-300 лв. за защитна екипировка. За велосипед, накратко, имаш три варианта:
1. Покупка на цял велосипед за спускане на старо.
Предимството е, че велосипедът ще е подходящ да твоите цели.
Недостатъците са много:
- трудно ще намериш хубав байк за тези пари. Вероятно ще е такъв с доста компромиси, които ще доведат скоро до допълнителни разходи. Но понякога в eBay изпадат добри оферти дори за такава сума.
- Като оставим настрана самите характеристики на велосипеда, не се знае какви скрити капани може да крие той.
- Обвъзваш се само с един стил на каране, а за прохождащ в спорта това не е идеалният вариант (според мен).
2. Покупка на АМ велосипед - пак на старо, тъй като новите, които си струват, най-често са над 2000 лв.
Предимства:
- Много по-универсален е, ще можеш да караш почти всичко с него, докато се ориентираш окончателно кое ти харесва най-много.
- Осигурява достатъчен комфорт надолу, повече от който и да е твърдак.
Недостатъци:
- Не е специализиран за спускане, т.е. не е идеален за тази цел. Като начинаещ едва ли ще го усетиш, но е редно да те предупредя.
3. Покупка на нов твърдак с добре подбрани рамка и компоненти. Би могъл да е със стоманена (за предпочитане според мен) или алуминиева рамка, с вилка около 150-160 мм ход и подходящи части. Има доста теми за такива твърдаци в настоящия раздел.
Предимства:
- Единственият по-достъпен вариант за нов велосипед.
- По-универсален е от вариант 1, т.е. с твърдака ще можеш да пробваш и другите видове каране. Всъщност, от определена гл.т.и в зависимост от избраните компоненти, твърдакът би могъл да се окаже най-универсалният вариант.
- Като начинаещ, с твърдака няма да ти е много комфортно, но пък по-бързо и сигурно ще усвоиш много от важните техники на каране. Окачването често "разглезва" карача и той свиква да разчита на него повече, отколкото трябва.
Недостатъци:
- С твърдак спускането все пак ще ти е най-трудно, най-твърдо и натоварващо.
Не мога еднозначно да те посъветвам кой от трите варианта да избереш. Аз лично бих избирал между варианти 2 и 3, поне докато не съм сигурен, че искам да карам само спускане и нищо друго. Ако сведем избора до тях, решението ще бъде продиктувано най-вече от това дали искаш нов или употребяван велосипед. В първия случай - твърдак; във втория - по-скоро някой приличен АМ велосипед.
Успех!
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.