Настройка на водач

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването 180 мм или повече, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Настройка на водач

Мнениеот martiman96 » Пон Дек 12, 2011 7:04 pm

Здравейте, преди време си купих този водач http://screambikes.eu/bg/vodachi-za-ver ... h-2gc.html . Монтирах го, но забелязах един-два проблема:
единия, е че, когато веригата е на втората плоча, при въртене назад, веригата пада на малката плоча;
а другият, е че, когато карам по по-силно пресечен терен веригата доста често излиза от ролката и се едно нямам водач;
Та въпроса ми е на какво се дължат тези проблеми, може би не съм настроил правилно самия водач и ако е така, ще може ли да ми дадете някакъв съвет, как да направя правилната настройка? Мерси! :beer:
П.С. Съжалявам, че пиша в форума "Продукти за спускане и фрийрайд", но нямам достатъчно рейтинг за "Веломеханик".
If you want to fuck the sky teach your dick to fly!!!
Аватар
martiman96

Рейтинг: 1115

Re: Настройка на водач

Мнениеот Wizzard » Пон Дек 12, 2011 7:50 pm

1. За какъв "Х" ти е да въртиш назад?
2. Регулирай позицията на ролката. Неслучайно може да се движи напред- назад.

P.S. Надявам се, че курбелите ти са с две плочи, а не с три?
Аватар
Wizzard

Рейтинг: 1363

Мнениеот martiman96 » Пон Дек 12, 2011 8:24 pm

Wizzard написа:1. За какъв "Х" ти е да въртиш назад?

Не че ми трябва да въртя назад, но просто мисля, че не е нормално при въртене назад веригата да пада на малката плоча.
Wizzard написа:2. Регулирай позицията на ролката. Неслучайно може да се движи напред- назад.

Точно това ми е въпроса, как да определя под какъв ъгъл да е ролката, за да няма проблеми.
Wizzard написа:P.S. Надявам се, че курбелите ти са с две плочи, а не с три?

Да с две плочи съм. :beer:
If you want to fuck the sky teach your dick to fly!!!
Аватар
martiman96

Рейтинг: 1115

Мнениеот Wizzard » Пон Дек 12, 2011 8:45 pm

Като монтираш водача, ъгъла си е един и същ. Разхлабваш болта на ролката, мърдаш я напред (или назад), харесваш си позиция, стягаш и си готов.
След като целта и е веригата да има максимална допирна повърхност с плочата, сигурен съм, че ще определиш къде точно искаш да бъде. Всичко си е въпрос на предпочитания.
Аватар
Wizzard

Рейтинг: 1363

Мнениеот M1010X » Нед Дек 18, 2011 3:50 pm

Аз процедирам с моите водачи по следния начин:

1. Настройка на водача спрямо средното движение - гледайки водача откъм десния курбел (т.е. както е даден на снимката), го завъртам максимално нагоре - така че веригата да обикаля колкото се може повече от предния венец. Естествено, горната граница е "стойката на веригата" (chainstay-ът) - ролката и/или веригата не трябва да опират в нея.
Предимства на това положение - веригата е приклещена между ролката и стойката (трудно би изпаднала в следствие на "вълна" от задния обтегач), има и доста зъби, които я захапват (по-малка вероятност да прескочи).
Недостатъци - по-трудно въртене (де факто ти променяш пътя на най-малкото съпротивление, внасяйки ролката и натискайки толкова нагоре), има вероятност да ти се поочука рамката малко или повече.

2. Настройка на ролката спрямо релсата на водача - отново гледайки водача откъм десния курбел приближавам ролката колкото се може по-нагоре (към венеца), без а) да опира в предпазната плоча (ако имаш такава, естествено) или б) в самия венец. При наличието на баш, гледам да има не повече от 2-3мм между ролката и него. При отсъствието му, гледам веригата свободно се движи през системата венец-ролка.
Предимства - веригата трудно би изпаднала в следствие на "вълна" от задния обтегач, малка вероятност да излезе настрани.
Недостатъци - по-трудно въртене.

3. Настройка на водача спрямо двата венеца - тук е малко по-криво, т.к. зависи дали средното ти е с подходящата дължина, т.е. къде ти се намират венците спрямо оптималната линия на веригата, какви спейсъри имаш на средното, къде точно си монтирал водача... След като веригата ти пада от големия на малкия венец, ролката е прекалено навътре и "тегли" веригата към малкия - може би имаш прекалено дълго средно? Опитай да изместиш водача малко навън (варианти - 1) размести спейсърите на средното, 2) изкриви го малко навън :) ) или вкарай венците навътре (т.е. 3) по-късо средно). Аз бих избрал т.2 от предния списък :)) Ако пък веригата се "качва" на големия венец при въртене назад, значи ролката е прекомерно навън (аз съм се сблъсквал с този проблем). Пак разправии със средното, спейсърите там или прибиране малко навътре :D
Успех! :beer:
Above and beyond
Аватар
M1010X

Рейтинг: 1980

Назад към Продукти за спускане и фрийрайд