Ram Freeride vs Mongoose Black Diamond Double

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването 180 мм или повече, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Ram Freeride vs Mongoose Black Diamond Double

Мнениеот genomitev » Чет Юни 19, 2014 3:52 pm

Здравейте!
Искам да ви питам коя рамка е по добра за спускане и фреерайд,здравина и така нататък.И слабости и предимства.
Мерси предварително!
genomitev

Рейтинг: 1102

Re: Ram Freeride vs Mongoose Black Diamond Double

Мнениеот hitar_potar » Чет Юни 19, 2014 7:04 pm

За Блек Даймънд се говореше, че окачването работело толкова по-зле по отношение на прегазването на препятствия, колкот повече се вдигала скоростта.
От друга страна пък окачването на Рама не блокира при блокирана задна спирачка, а и е регресивно с голям праг в началото, което спомага за педалирането. :)
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Рейтинг: 2000

Мнениеот msniki » Чет Юни 19, 2014 8:06 pm

Като човек карал Блек даймънд мога да кажа , че абсолютна никакъв проблем няма като се увеличава скоростта.
Отделно че също Фреедрайв-а(окачването на монгуса) не блокира при спирачки. Има също известна регресивност, става за педалиране но и обира малките неравности.
Зависи как е настроено и с какъв шок. Стоковия с който идва рамката не струва и работи кофти с него.
Може би затова са говорили така хората. При мен не забелязах някакъв такъв проблем.
Maxle оста отзад прави задницата доста стабилна, дроп-аутите се сменят. Кеф ти 10х135 мм, кеф ти 12х150 мм. :)
Отзад като се сменят планките рамката ляга с -1.5 градуса и средното пада на 33.5 см с боксер.
Което е супер.
Може би минус че не е лека.
Рам-а се суче супер много, не й трябва много да се спука.
Окачването бива, обира добре. Но за педалиране трябва подходящ шок. Иначе е като лодка.
До сега само 1 Рам фр съм видял читаво работещ и не спукан. Рядкост да се намери здрав. Явно има причина за това.
Рам-а пак не е лек изобщо. Може би даже по тежък.
За да имаш читава геометрия трябва да съкратиш ход-а на рамката на 160 мм което е малко за спускане.
Автора да си прецени коя е по добра и по подходяща за него.
Аз съм за Монгус-а.
:agree:
Аватар
msniki

Рейтинг: 1397

Мнениеот hitar_potar » Чет Юни 19, 2014 9:19 pm

msniki написа:дрън-дрън :D

Първо, Монгуса е особено грозен. Второ, 110% е по-тежък от Рама, при това не с малко. Трето, тая работа с дроп-аутите нали се сещаш, че при 135мм махаш Максела? ;) Четвърто, тия прочутите планки за тоя Монгус не смъват чак толкова от челния ъгъл, да не говорим, че трябва да се правят на стругар. А пък какви си ги издрънкал преди дни тук в Русе по отношение на тия планки... идеше ми да си захапя ауспуха на колата от смях... :rofl:
Относно Рама, недей коментира за сучене - твоя досег с тоя модел бе с екземпляр, късан на няколко места и с взето здраве. А и ти на моменти караш като селянин (няма да коментирам изказването "Уипва ми се!"....... :rofl: ). Относно педалирането - на всяка фрирайдърска и спускарска рамка трябва подходящ шок, за да не клати. Както и мозък, за да си го нагласиш. ;) Геометрията се гласи и с офсет-втулки за шока, както и енгълсет. Втулките са 10-15лв, чашките отиват на 60-70.
Аватар
hitar_potar

Мнениеот msniki » Чет Юни 19, 2014 11:05 pm

hitar_potar написа:....

Василе сам знаеш как в Русе нещата са на развален телефон . Сам знаеш какви интриги се въртят.
Така че вярвай на каквото искаш. Знам кой ти е казал, 2-та знаем колко е прост и колко не може да му се вярва.
Не е 1-ят път този да прави интриги и всичко с цел да ми се подиграва като преувеличава нещата.
Понеже реших да се кротна и да не се карам с никого.
Забелязваш ли откакто с никой не се карам, колко повече се плямпа по мой адрес ?
Това е друга тема, като се видим ще говорим.
По темата :
Планките за който говоря се продават.
Мойте бяха на стругар да , понеже исках малко повечко изнасяне на шока.
До - 2 градуса падна челния с тях. Рамката легна супер много.
Взех идеята от планки за шок 240 мм, на тях изнасянето е по назад.
Точно от това и пада -1.5 градуса.
От планките който са за по голям шок. Имат разлика голяма. За 222 мм шок изнасянето е напред а не назад като тези за 240мм шок.
Сложих 222 мм шок, и още малко повече изнасяне(не помня колко точно) от фабричните за 240 мм шок. Така рамката легна повече.
Изказване "Уипва ми се !" 1 път да съм правил и то в момент в който се лигавя.
Стига си се заяждал така, прекаляваш.

Васко, за красотата всеки си има изискване. Говорихме скоро за това. За един едно нещо е красиво, за друг друго.
Така че не се изказвай така моля ти се , голям човек си дръж се като такъв.
За моя рам фр нищо не съм казал . Рамката си беше карана доста, затова и не дадох пример че съм карал Рам Фр.
Другия фр който се кара, ще кажеш че не спука ей тей от каране по пътеките в Русе.
Където някакси не виждам особено товарене на рамката.
Така че айде стига с тази излишна реклама на Рам.
Аз казвам нещата каквито съм ги видял.
Не каквито други хора са писали, не каквито някой ми ги е казал.
Аватар
msniki

Мнениеот hitar_potar » Чет Юни 19, 2014 11:22 pm

Друг е въпроса, че аз лично съм те хващал да говориш неща, при това не веднъж, които въобще никога не си виждал, ама айде. Относно здравината на Рама - ми ФР-то на Джо си е все така читаво и здраво, само с повърхностни драскотини, а е карано със скорост, с която ти никога няма да караш (тънкия момент е, че е карано с много скорост, ама и с много акъл и техника ;) ). В същото време в Русе са се трошили достатъчно рамки, ей тъй, "от русенските пътеки". Ама от каране като малоумен аграр. Ако щеш и на самия център мога да сцепя скъпа спускарска рамка - трябва ми само 1 дроп-ту-флат да го повторя 10-20 пъти (като например тоя пред Операта) и ще й отворя заварките! ;)
относно интригите - не им обръщам внимание, бъди спокоен. Вадя си изводите от собствения опит.
А относно планките - кво искаш да ми кажеш, че когато ти бях услужил с енгълсета -2 градуса, челния ти ъгъл с Тотема и Боксера е бил 61 градуса??? Айде стига бе! :D
Аватар
hitar_potar

Мнениеот msniki » Пет Юни 20, 2014 1:11 am

hitar_potar написа:заяждане... мрън ... мрън...

Да точно на джо видях здрав Рам Фр с добре настроенно окачване.
Пък сега за такава скорост не вярвам да е вдигал чак толкова колкото аз не съм стигал. Друг е въпроса че я вдигал на технични участъци.
Пак продължаваш да се заяждаш и да ме провокираш. Има ли смисъл ?
Пък за това на операта, тачков колко пъти го метна като беше с ц1-то с 888-ци и рамката не мръдна.
Силно ме съмнява читава мека рамка да мръдне от това.

С енгъл сет-а докарах точно 62 градуса или 62.5 нещо такова. Наложено до съндей със -3 градуса и изглеждаха еднакви.
Явно не знаеш колко е стоковия челен ъгъл на рамката. Или не си добре със сметките.
Рамката е със 66 челен ъгъл. Това с 230 шок, стокови планки и без чашки градус.
Е как да не падне на 62 градуса с толкова промени. По къс шок, по изнесени планки - 2 градуса чашки... Е как ли пък не.
Ако искаш вярвай толкова беше.
Фактически като се замисля от планките съм загубил по малко, може би градус само. Понеже и по късия шок е дал отклонение.
За интригите и на тях вярваш, по това което чух от различни хора. По това как се държиш с някой хора.
Много лесно се доверяваш, много бързо забравяш това мога да ти кажа.
Аватар
msniki

Мнениеот hitar_potar » Пет Юни 20, 2014 11:03 am

Мда, и с по-късия шок хода на Монгуса отива на 170.... А ти какво казваше? Че 160 е прекалено малко за нандолните дисциплини? Ми то където е 160, там е и 170. :) А относно дропа и мятането на Тачков - май не си наясно за кое точно говоря. :) Ама дай да не спамим на момчето темата, че спиране няма - тебе те тресе дървената философия, мен ме тресе да не те оставям намира.... :)
Аватар
hitar_potar

Мнениеот msniki » Пет Юни 20, 2014 1:11 pm

hitar_potar написа:Мда, и с по-късия шок хода на Монгуса отива на 170.... А ти какво казваше? Че 160 е прекалено малко за нандолните дисциплини? Ми то където е 160, там е и 170. :) А относно дропа и мятането на Тачков - май не си наясно за кое точно говоря. :) Ама дай да не спамим на момчето темата, че спиране няма - тебе те тресе дървената философия, мен ме тресе да не те оставям намира.... :)

Не Васко грешиш.
Стоково монгуса е с 7.5 инча. С ход на буталото на шока 70 мм. А шока е 230х70 мм. А 222 мм шок е пак с 70 мм ход на буталото.
Пак остава 7.5 инча ход на задницата. Но средното пада, геометрията се променя.
7.5 инча е 190 мм ход на задницата. Колкото и твърдях.
С къстим планките имах теория че прави по голяма дъга цялата задница и става една идея повече ход-а.
Поне така се усещаше. Нямах с какво да го измеря дали е така или не. Може би съм грешал, съдих само по усещане.
Явно просто за монгус-а не си наясно изобщо, нито колко ход е, нито с каква геометрия е.
За тегло и здравина няма смисал да спорим, един строшен монгус срещу хм 10-ки фр-ве.
Май все пак имат разлика и в тегло също монгуса е по лек с 200 грама. Рамки без шокове говоря.
Но все пак препоръчваш Фр-а.
Не разбирам, мислех че първо четеш после говориш, а не обратното. :peace:
Да 160 мм е малко за спускане.
Стана ход на фр-а 160мм vs 190 mm на монгуса . Е да вече разликата е голяма.
Да тресе ме философията до някаква степен.
Но без тези личните нападки.
Че нямам намерение да се карам с теб за глупости.
Знаеш аз отстъпвам пред малко хора, ти си един от тези хора.
:peace:
Аватар
msniki

Мнениеот hitar_potar » Пет Юни 20, 2014 2:16 pm

Хем "дай да не се дракаме", хем изказваш мнение кво коментирам и кво чета... Интересна логика!
100% съм сигурен, че Монгус е по-тежката рамка, Рам ФР с тежък кол за седалка, тежка клампа, проходна ос, шок с желязна пружина и тежък комплект чашки за челото е точно 5 кила - измерено преди няколко дни. :)
Честно казано, съгласен съм, че външния вид е до предпочитанията на всеки. Но пък и не съм видял досега човек, който да каже, че са красиви! ;)
А отделно Рам ФР е достатъчно лесен за модване с втулки и енгълсет, че да не му се ограничава хода. ;)
Аватар
hitar_potar

Мнениеот msniki » Пет Юни 20, 2014 8:15 pm

hitar_potar написа:Хем "дай да не се дракаме", хем изказваш мнение кво коментирам и кво чета... Интересна логика!
100% съм сигурен, че Монгус е по-тежката рамка, Рам ФР с тежък кол за седалка, тежка клампа, проходна ос, шок с желязна пружина и тежък комплект чашки за челото е точно 5 кила - измерено преди няколко дни. :)
Честно казано, съгласен съм, че външния вид е до предпочитанията на всеки. Но пък и не съм видял досега човек, който да каже, че са красиви! ;)
А отделно Рам ФР е достатъчно лесен за модване с втулки и енгълсет, че да не му се ограничава хода. ;)

Е казах да не се дърпамем освен на техническа тематика. Май не ме разбра. А не на лична основа.
5 кг не може да е фр-а. Моя калпавия фр беше 5.900 кг или 6 кг.
Не ми се вярва просто 1 кг разлика....
Начи гола рамка е 3 кг.300-400 грама ? Не ми се вярва. Шок , чашки, колче, ос= 1. 600 кг. Това разбирам под тежки части.
Рам фр-а моднеш ли го рамката си заминава. Почти сигурно.
На джо рам-а е оцелял понеже го е карал човек с техника, омекотява знае как да кара. Не се мята на равно. Не блъска излишно.
Е смяташ ли че автора е такъв ? Че е вече научен да кара и че вече има техниката ? Че те доста хора я нямат след години каране, пък какво да говорим за начинаещ.
:)
Аватар
msniki

Мнениеот hitar_potar » Пет Юни 20, 2014 9:02 pm

Измерено преди 3-4 дни в Еконт, пред мен. И да, излъгах, не беше 5 кила точно. Беше 5.05кг. :)
Аз дори се зачудих не й ли идват в повечко, щот си мислех, че дори трябва да е по-лека. Твоята не я знам що толкоз е била. Може би допълнително наслоен материал заради проблемите й, когато са я кърпели ли, или пък е различна година производство и има някаква разлика....
За мен лично Рам ФР си остава прекрасна рамка, а за начинаещ е просто перфе. Той може и да няма техника, но за сметка на това ще кара бавно и внимателно. :)
Аватар
hitar_potar

Назад към Продукти за спускане и фрийрайд