Въпрос за шини и спици.

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването 180 мм или повече, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Въпрос за шини и спици.

Мнениеот valioto » Пет Мар 30, 2012 8:50 pm

Здравейте 'колеги',

В момента съм в процес на избиране на шини (за спускане и ФР, въпреки че е излишно да споменавам), които ще се карат на Съмъм. Главините са Хоуп Про Ево 2 (червени :eyebrow: ). Бюджетът не е проблем. Предпочитам да са UST, но това не е приоритет, защото предпочитам да карам с вътрешни гуми ...просто искам да имам варианта да премина към tubeless, ако случайно реша да експериментирам в бъдеще. 32 спици предна и задна.

Продуктът, който най-много ме влече е Мавик ЕХ823. И тук идва въпросът ми-655г ? Не е ли малко много, като се сравнят с другите варианти, които обикновено са под 600г. Попринцип не съм от хората, които гонят тегло, но определено сваляне на тегло от капли, главини, спици и тн.. има доста позитивни ефекти върху контрола над байка. От друга страна ще спестя няколко грама от rim tape с тези шини :rofl: .

Тези шини стават ли за спускане (извинявам се на "експертите" ако това е тъп въпрос)?-> DT swiss xr 400 ( http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=45378 ). 400г !!!!

Какво мислите за Nuke Proof Generator? 539г.... До колкото знам за изкопирани от Сън Рингъл.

Някой знае ли нещо за Brave Rockah 2012-> http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=62499 ??? Никъде не намирам информация (даже пратих емайл на компанията и нямам отговор).

Други предложения за шини? Като цяло здравината е най-важното за мен, защото най-често карам с 2 Бар налягане при минимални 2.5 бар. Но аз съм доста кльощав.. :P

Моля препоръчайте спици, защото съм гола вода като става дума за това (ако може да е нещо от чейнреакшънс, защото от там ми е най-удобно да купувам).

Преди някой да го каже, само искам да поясня, че вече проверих стари теми по въпроса :agree: . Извинявам се предварително ако имам правописни грешки..

:beer:
:qright: Make way for the positive day
Аватар
valioto

Рейтинг: 1203

Re: Въпрос за шини и спици.

Мнениеот EccentricMOTION » Пет Мар 30, 2012 11:24 pm

Ако шините и гумите са ти UST може да караш с доста под 2 атм :)
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот valioto » Съб Мар 31, 2012 12:25 am

Да знам. Но при каране на 2 бара имам няколко леко изкривени места по сегашните ми шини.. не искам да рискувам с много по-ниско налягане. Плюс това UST гуми са по-тежки, защото са подсилени от страни за да са по стабилни при странично натоварване, и въпреки това са по уязвими от нормални гуми пру прекалено агресивни завои. Поради тази причина мисля, че тегло със UST почти не се спестява, ако не е и обратното даже.. За това не съм им фен за сега.

Моля поправете ме ако греша! Тук съм за да се уча, не да споря.

Извинявайте за :offtopic:
Аватар
valioto

Мнениеот screamBoy » Съб Мар 31, 2012 3:02 am

колко тежи и колко не безкамерната сравнено с тези с вътрешна не е въпроса

безкамерната може, а може и да не се кара с по-ниско налягане, но истинския плюс е че гумата дори при същото налягане обира много повече ... от което следват наистина важните неща - не само че лепи повече, но и вози по-меко

карах почти година и половина на безкамерни, но с обикновени шини и гуми - накрая се върнах на вътрешни

основния проблем не е в шините, 2 слоя хартиено тиксо ти е напълно достатъчна изолация на дупките, все пак слагаш и изрязана вътрешна отгоре, сумарното тегло е около 100гр на гума, бозата още около 150-200 и теглото става все едно си с няква вътрешна

проблема е във външните гуми, поне моя беше, и то ми беше че карах със сгъваеми

ако си вземеш с телен обръч или пък някакви, които дори и обикновените модели са много стегнати (мишлен, кенда, нокиан) то ще ти е ок

като са по-хлабави отстрани и ако са твърде меки просто излизат (FR шина и пак ми е излизала; от AM изскочи още като я надухме - сигурно металпсихото помни) или като се завре някакъв боклук и си дотам, а боклуци се завират, защото гумата се криви много повече като няма вътрешна. Безкамерните въшни не са нищо феноменално по-специално от двустенките, само обръча им е по-стегнат. Да, сигурен съм че е прочетеш какви ли не неща, и да сигурен съм че е точно така както ще го прочетеш, както и че това няма значение - нито аз ще се върна на безкамерни, нито на теб ще ти помогне в избора сега.

другия проблем е че всъщност задължително трябва спец подбор на външната, примерно не можеш да вземеш едностенна ... ако искаш да я караш повече от месец-два ... защото като се се скъса и до там, не можеш да се кефиш на конците как стърчат а трябва да я смениш; отделно се почват едни чудения сега с каква гъстота плетка да взема, ау тука ми е паднало бутонче няма ли да я пробия и др. такива; в крайна сметка с получава че вместо да си харесаш няква шарка и да вземеш гумата се почва едно дълбаене ама сега двустенна ли е, лека ли е, такава ли е, онакава ли е. То верно заниманията покрай колелото са си удоволствие, ама гуми се сменят всяка година и всяка година допълнителни чудения не е на добре.

сега да речем отпред съм с екскаватор 800гр и нормална вътрешна 500гр - кило и триста
а иначе само външната ми е кило и двеста, отделно 100гр вентили и 100-200 гр боза - пак 1500 ...

както казах и ще повторя - безкамерната е супер, но съпътстващите неща лично на мен са ми отврат - търсене на боза, точно определени гуми. Безкамерните само се пробиват, няма ги ухапванията; с вътрешна знаеш колко са пробиванията, 1-2-3 годишно, докато ухапванията може и 2 на пускане, в каръшки ден.

Също така с безкамерна не се носят лепило и лепенки - няма смисъл от тях. Лошото е, че и от помпата понякога няма смисъл, а трябва да се носи.

иначе с вътрешна ги карах на около 1.8-1.9, безкамерните дори на 2.1 ги усещах по-меки и готини а се сещаш че като е по-твърда се кара по-бързо, и като въпреки че е по-твърда не скача толкова и не влачи толкова, а само е по-бърза ... е, това е истинското предимство и затова хората си слагат безкамерни. Или поне така вярвам.

Последната вметка е, че моите преживявания са от един доста по-различен период, тогава пазара беше просто ужасен (за това), докато сега пазара е ок, но най-често ние нямаме винаги нужните пари/време и т.н. ресурси.

Кривенето на шините в въпрос на техника. Или ще се научиш, или ще спреш да караш. И в двата случая не си заслужава да плащаш време и пари за някви глупости. Е, освен ако не си състезател ^_^ Харесай си нещо нормално за около 100лв и това е. От шината абсолютно нищо не зависи - в смисъл че нещата с еднаквите цени са с еднакво качество и 20-30лв най-често е разлика в марката, а не в качеството.

До тук триадата ми беше с умисъл изобщо да не гледаш дали шините са UST или не са.

За модел обаче не мога да ти помогна. Точно сега ако избирам бих много усърдно се загледал в това първо защото 28мм са почти достатъчни второ защото ги усещам добре и трето цената (за мен много важно) им е точна. А иначе - мач1 мад, с каквато съм отпред и от която съм абсолютно доволен. Дано се произвеждат и внасят още дълго!

DT swiss си има маркировка, Х е за ХС, като може и да бъркам. Нормалната им шина фр600 e 600 грама ... сигурно числото в името е грамажа, хм, хитро

ориентирай се по ширината, нашите шини са около и над 30мм;
'други варианти под 600гр' не ми звучи като нещо реално, нещо на което може да се разчита, по-скоро като нещо, което може и да се случи, но бих разчитал на нещо друго в действителност.

Мисля, че от мавиците ех721 и 729 са най-почитани, предполагам и тук бъркам. Направих един лек преглед на 10-ина шини и не видях нищо под 550грама. Хало САС май са най-леките, ама са плашещо плоски.
Нюкпруф-а е мъъничко тесен и ако имах други варианти бих го оставил за по-краен случай. Нещо ми е кръгъл и не ми вдъхва екстремност. Не съм ги виждал на живо всичките тия неща от ЦРЦ, а много заблуждават картинките ...

дано поне малко съм помогнал

спици - ако имаш пари си взимаш някви с две дебелини (с удебеление при главата или по-точно изтънение на тялото), 2мм си е стандарт ако не искаш да ги мислиш. В смисъл това ще ти го каже всеки ^_^ Ако нямаш пари - ДТ шампион с каквото караме всички. Всъщност сега виждам в скриймбайкс някви спици мач1 на екстра цени и бих поразровил за отзиви от такива.
Цвета се сваля с времето, с плетенето (ако си ги плетеш сам) и като цяло е ок, но не разчитай да те кефи цял живот.
Ако си ги плетеш сам - спиците се натягат докато зазвънят. В дупките между ниплите и шината се капе по 1 капка машинно масло. Можеш без проблем да мешаш плетките отляво и отдясно. Сложи по-преплетената плетка откъм диска. Повечето хора в сервизите ще ти кажат каква дължина ти трябва, за обикновена плетка - през 3. През 2 ти дава възможност да сложиш с 2мм по-къса спица. Просто споменавам, че според зависи главината и 'арката' на шината може да се окаже важно ^_^

Естествено ако си наистина в Лондон то вероятно всички други магазини са ти по-зле и ще си гледаш само него ...
Пост свободен от семантични грешкиИзображение
Аватар
screamBoy

Рейтинг: 1980

Мнениеот Ozzie » Съб Мар 31, 2012 12:01 pm

screamBoy написа:....бозата още около 150-200...

е много "боза" си сипвал
Не помня да съм слагал повече от 60 мл. при първоначално раздуване. След това съм доливал максимум по 35-40 мл. на гума и то от време на време.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот rsf » Съб Мар 31, 2012 1:04 pm

screamBoy написа:
До тук триадата ми беше с умисъл изобщо да не гледаш дали шините са UST или не са.

Това е мнението ти на база - опит с UST Tubless капли и гуми, и Ghetto Tubless ли е, защото ми се струва, че не си карал UST tubless капли.
И за това мнението ти според мен е некоректно, т.е. не е редно UST и Ghetto tubless да са под общ знаменател.
Няма как при еднакво налягане усещането при UST където липсват отвори на каплата да е същото както при Ghetto tubless при които има 32/36 отвора с диаметър 7-8мм на капла.
За мен най-големия плюс от безкамерни липсата на проблема преклцване.
rsf

Рейтинг: 1519

Мнениеот valioto » Съб Мар 31, 2012 11:23 pm

screamBoy, наистина полезна информация, благодаря!

Мисля, че все пак ще взема EX823. Говорих с още един приятел, много добър механик, който ги има и каза, че наистина са много здрави. И пък и твоят отговор ме направи още по-любопитен към UST. Щом наистина UST, имат много по добро сцепление може в блиското бъдеще да пробвам на предната (защото главно там ми трябва грип) и да видя как са на практика.

Последните два пъти, когато ми трябваше наплитане го правех сам, и се справих доста добре, но го правя изклкючително бавно и плюс това нямам много нерви за това. Винаги ми разваля настроението :D За това сега ще ги дам на горепосочения механик да ми ги наплете.

За жалост в следващите два месеца няма да имам време за каране (дисертация), и няма да има и време за UST експерименти... Но през лятото... :eyebrow:
...в началото на юни може да покараме със съфорумниците из Витоша и Боровец :beer:
Аватар
valioto

Назад към Продукти за спускане и фрийрайд