колко тежи и колко не безкамерната сравнено с тези с вътрешна не е въпроса
безкамерната може, а може и да не се кара с по-ниско налягане, но истинския плюс е че гумата дори при същото налягане обира много повече ... от което следват наистина важните неща - не само че лепи повече, но и вози по-меко
карах почти година и половина на безкамерни, но с обикновени шини и гуми - накрая се върнах на вътрешни
основния проблем не е в шините, 2 слоя хартиено тиксо ти е напълно достатъчна изолация на дупките, все пак слагаш и изрязана вътрешна отгоре, сумарното тегло е около 100гр на гума, бозата още около 150-200 и теглото става все едно си с няква вътрешна
проблема е във външните гуми, поне моя беше, и то ми беше че карах със сгъваеми
ако си вземеш с телен обръч или пък някакви, които дори и обикновените модели са много стегнати (мишлен, кенда, нокиан) то ще ти е ок
като са по-хлабави отстрани и ако са твърде меки просто излизат (FR шина и пак ми е излизала; от AM изскочи още като я надухме - сигурно металпсихото помни) или като се завре някакъв боклук и си дотам, а боклуци се завират, защото гумата се криви много повече като няма вътрешна. Безкамерните въшни не са нищо феноменално по-специално от двустенките, само обръча им е по-стегнат. Да, сигурен съм че е прочетеш какви ли не неща, и да сигурен съм че е точно така както ще го прочетеш, както и че това няма значение - нито аз ще се върна на безкамерни, нито на теб ще ти помогне в избора сега.
другия проблем е че всъщност задължително трябва спец подбор на външната, примерно не можеш да вземеш едностенна ... ако искаш да я караш повече от месец-два ... защото като се се скъса и до там, не можеш да се кефиш на конците как стърчат а трябва да я смениш; отделно се почват едни чудения сега с каква гъстота плетка да взема, ау тука ми е паднало бутонче няма ли да я пробия и др. такива; в крайна сметка с получава че вместо да си харесаш няква шарка и да вземеш гумата се почва едно дълбаене ама сега двустенна ли е, лека ли е, такава ли е, онакава ли е. То верно заниманията покрай колелото са си удоволствие, ама гуми се сменят всяка година и всяка година допълнителни чудения не е на добре.
сега да речем отпред съм с екскаватор 800гр и нормална вътрешна 500гр - кило и триста
а иначе само външната ми е кило и двеста, отделно 100гр вентили и 100-200 гр боза - пак 1500 ...
както казах и ще повторя - безкамерната е супер, но съпътстващите неща лично на мен са ми отврат - търсене на боза, точно определени гуми. Безкамерните само се пробиват, няма ги ухапванията; с вътрешна знаеш колко са пробиванията, 1-2-3 годишно, докато ухапванията може и 2 на пускане, в каръшки ден.
Също така с безкамерна не се носят лепило и лепенки - няма смисъл от тях. Лошото е, че и от помпата понякога няма смисъл, а трябва да се носи.
иначе с вътрешна ги карах на около 1.8-1.9, безкамерните дори на 2.1 ги усещах по-меки и готини а се сещаш че като е по-твърда се кара по-бързо, и като въпреки че е по-твърда не скача толкова и не влачи толкова, а само е по-бърза ... е, това е истинското предимство и затова хората си слагат безкамерни. Или поне така вярвам.
Последната вметка е, че моите преживявания са от един доста по-различен период, тогава пазара беше просто ужасен (за това), докато сега пазара е ок, но най-често ние нямаме винаги нужните пари/време и т.н. ресурси.
Кривенето на шините в въпрос на техника. Или ще се научиш, или ще спреш да караш. И в двата случая не си заслужава да плащаш време и пари за някви глупости. Е, освен ако не си състезател ^_^ Харесай си нещо нормално за около 100лв и това е. От шината абсолютно нищо не зависи - в смисъл че нещата с еднаквите цени са с еднакво качество и 20-30лв най-често е разлика в марката, а не в качеството.
До тук триадата ми беше с умисъл изобщо да не гледаш дали шините са UST или не са.
За модел обаче не мога да ти помогна. Точно сега ако избирам бих много усърдно се загледал в
това първо защото 28мм са почти достатъчни второ защото ги усещам добре и трето цената (за мен много важно) им е точна. А иначе - мач1 мад, с каквато съм отпред и от която съм абсолютно доволен. Дано се произвеждат и внасят още дълго!
DT swiss си има маркировка, Х е за ХС, като може и да бъркам. Нормалната им шина фр600 e 600 грама ... сигурно числото в името е грамажа, хм, хитро
ориентирай се по ширината, нашите шини са около и над 30мм;
'други варианти под 600гр' не ми звучи като нещо реално, нещо на което може да се разчита, по-скоро като нещо, което може и да се случи, но бих разчитал на нещо друго в действителност.
Мисля, че от мавиците ех721 и 729 са най-почитани, предполагам и тук бъркам. Направих един лек преглед на 10-ина шини и не видях нищо под 550грама. Хало САС май са най-леките, ама са плашещо плоски.
Нюкпруф-а е мъъничко тесен и ако имах други варианти бих го оставил за по-краен случай. Нещо ми е кръгъл и не ми вдъхва екстремност. Не съм ги виждал на живо всичките тия неща от ЦРЦ, а много заблуждават картинките ...
дано поне малко съм помогнал
спици - ако имаш пари си взимаш някви с две дебелини (с удебеление при главата или по-точно изтънение на тялото), 2мм си е стандарт ако не искаш да ги мислиш. В смисъл това ще ти го каже всеки ^_^ Ако нямаш пари - ДТ шампион с каквото караме всички. Всъщност сега виждам в скриймбайкс някви спици мач1 на екстра цени и бих поразровил за отзиви от такива.
Цвета се сваля с времето, с плетенето (ако си ги плетеш сам) и като цяло е ок, но не разчитай да те кефи цял живот.
Ако си ги плетеш сам - спиците се натягат докато зазвънят. В дупките между ниплите и шината се капе по 1 капка машинно масло. Можеш без проблем да мешаш плетките отляво и отдясно. Сложи по-преплетената плетка откъм диска. Повечето хора в сервизите ще ти кажат каква дължина ти трябва, за обикновена плетка - през 3. През 2 ти дава възможност да сложиш с 2мм по-къса спица. Просто споменавам, че според зависи главината и 'арката' на шината може да се окаже важно ^_^
Естествено ако си наистина в Лондон то вероятно всички други магазини са ти по-зле и ще си гледаш само него ...