Дилема: обувки или автомати...

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването 180 мм или повече, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Дилема: обувки или автомати...

Мнениеот FireFoXa » Чет Апр 15, 2010 10:46 am

Здравейте. Ще започна с малко предистория. Миналата пролет реших да си взема качествена платформа + обувка и взех педали "Tioga MX Pro" + обувки Exustar SB740. Карах ги няколко месеца, счупих ръка, 2 летни месеца бях "извън играта", покарах останалата част от лятото и есента се метна училището(12 клас съм, уроци, задачи, тестове... лудница), направих няколко карания до края на ноември и зазимих колелото. След няколко смени на части през зимната пауза, дойде момента да го сглобя миналата седмица и се получи това:
Изображение
Изображение
Спирачките се ъбгрейднаха, кормилото се "разшири" най-невинно, обух го с нови гуми и е кажи речи готово за новия сезон. Тук дойде и дилемата, от край време ме блазни мисълта за клипсове, но все не ми стиска да направя крачката. Сега пак се чудя кое е по-добре, карам си като цяло за кеф, не гоня състезателно каране, макари като ми минат матури/абитюрентски се мятам по-сериозно да карам, но това е друг въпрос.

Та вариантите са два:
Да продам педалите, и да си взема педали Shimano DX + обувки Shimano
или
Да си оставя педалите с екзустарите, и края на май/началото на юни да се обуя с едни 5.10-ки.

Чувал съм само суперлативи за обувките 5.10, но съм ги чувал само от хора които карат меки колелета. Не съм говорил с някой който кара твърдак и е с 5.10... Всички разправят, че за твърдак клипсовете са най-доброто решение, но дали и ако си "закопчан" с 5.10 няма да има същия ефект + допълнителна доза свобода?

П.П. Много съм объркан, сигурно за трети път тази година ми е тая дилема в главата, и кажи речи този път съм най-надъхан за промяната, но си остава притеснението от закопчаването. Пробвал съм един път клипсове, точно такава комбинация към която съм се насочил и усещането беше приятно до момента в който нетрябваше да стъпя на земята :D не паднах, ама с зор се разкопчах. Без проблеми тръгвах "с гуми", ускоряваше се сравнително по-бързо от платформата, но краката ми бяха постоянно под напрежение, което го отдавам на това че не съм свикнал... иии да. Обърквацията е голяма, дано се намери някой от по-опитните да помага. :beer:

П.П.2 Чел съм статиите в сайта: "От платформи към автомати" и т.н, но дилемата не е решена. :dontknow:
Аватар
FireFoXa

Рейтинг: 1980

Re: Дилема: обувки или автомати...

Мнениеот codename47 » Чет Апр 15, 2010 11:03 am

в това ревю единия май е с твърдак: http://www.dieselbikes.com/tech/product ... ew_002.htm : "We hit the woods, one rider on a hardtail, the other on a full suspension. The bike ride started out just as any ..."
Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Рейтинг: 2000

Мнениеот hitar_potar » Чет Апр 15, 2010 11:32 am

имаме тука 1 колега @joo - приятелче е, но много рядко влиза у форума. ще го помоля да ти драсне два реда, тъй като преди да мине на меко, покара достатъчно твърдака си с клипсове най-разнообразно - и въртя по шосе, и спуска надолу в сопот.
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Мнениеот airborneone » Чет Апр 15, 2010 11:59 am

Чисто информативно, запази си педалите, защото са адски добри. Ако не ти харесат клипсовте да си ги върнеш.
В ккомбинация с 5.10 е може би най-добрата платформа която можеш да направиш.

Относно клипсовете... пробвай. :agree:

Щях да кажа, че от пробване глава не боли, ама ще излъжа.... :D

п.п.
Супер байк
:beer:
Аватар
airborneone

Рейтинг: 1998

Мнениеот Mi6o` » Чет Апр 15, 2010 12:47 pm

airborneone написа:Щях да кажа, че от пробване глава не боли, ама ще излъжа.... :D
п.п.
Супер байк
:beer:

:D :D :evil: НАЙС :evil: :D :D

Саше, аз карам попринцип Nike със платформи Holzfeller и да ти кажа не е никак добра комбинация за надоло , защото найковете са си гуменка отдоло :) но така или иначе ме държат самите педали ... моето мнение по въпроса е..: Ако можеш вземи от някой Fr клипсове(дано носи тфой номер) и покарай 2-3 дни ще осетиш за какво иде реч :) Аз лично карах 2 дни с клипсове на CB и обувки 661 на 1 fr и да ти кажа наистина говориме за много голям захват и краката ми не са излизали от клипсовете абс. никога , докато при флатовете ставаше доста често , но пък се чуствам с тях къде-къде по- свободен :popcorn:
Но според мен при твоето положение имаш доста добри флатове и с обувките на 5.10 би трябвало да няма толкова голяма разлика пък и няма потоянно да си мислиш ако паднеш какво ще стане и такива ... аз съм за флатовете , въпреки че ще има хора които ще спорят за това.. но това е моето мнение :beer:
Mi6o`

Рейтинг: 1213

Мнениеот FireFoXa » Пет Апр 16, 2010 7:01 pm

Ммм... към момента сякаш реших да поизчакам малко. Засега ще си покарам платформата, пък да видим кога ще им дойде реда на 5.10-ките, щото взех да се зарибявам по друго возило със задно :eyebrow:

@airborneone, Мерси :beer: Щом на човек с колело като твоето го е изкефило значи съм на прав път :D :D
Благодаря и на останалите включили се
@Mi6o` немога да се сетя дали те познавам, очуди ме с обръщението си към мен, но нищо;
@hitar_potar, този твой приятел нещо не се включи, нищо - здраве да е;
@codename47, погледнах статията, изглежда ако се задържа на платформата, това ще са обувките..

ALL: Толкос никой ли не кара твърдак с 5.10 или всички с такива обувки си дъните мекиците? :D :D
Аватар
FireFoXa

Мнениеот Doncho* » Съб Апр 17, 2010 1:09 am

Ми6о съм аз бе :rofl: просто админа нещо ме беше баннал за няква обява :nono: :eek3:
Абе питай Ивчо той ще ти каже как са ... той кара 5.10 на негвото колело :)
Аватар
Doncho*

Рейтинг: 1069

Мнениеот Ozzie » Съб Апр 17, 2010 9:28 am

Doncho* написа:Ми6о съм аз бе :rofl: просто админа нещо ме беше баннал за няква обява :nono: :eek3:

ахам...
ми смятай, че другото ти потребителско име - Mi6o` - вече е с перманентна забрана за достъп до форума. :)

P.S. Благодаря за информацията. :thumb:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот Doncho* » Съб Апр 17, 2010 1:51 pm

Ozzie написа:
Doncho* написа:Ми6о съм аз бе :rofl: просто админа нещо ме беше баннал за няква обява :nono: :eek3:

ахам...
ми смятай, че другото ти потребителско име - Mi6o` - вече е с перманентна забрана за достъп до форума. :)

P.S. Благодаря за информацията. :thumb:

Хаха :D :D така сме ние честните :angel2: :angel2: :angel2:
Аватар
Doncho*

Рейтинг: 1069

Мнениеот joo » Съб Апр 17, 2010 11:46 pm

Запази си платформите и си вземи едни клипсове да пробваш. Като пробването е повече от 2 седмици.
Особено на твърдака с клипсове ми беше доста по-комфортно. Надолу крака ти е по-стабилен и при въртене помага. При падане не е проблем, откопчаваш се когато искаш, когато трябва...
Аз с хубави педали + хубави обувки (от рода на 5.10) не съм карал, но на тоя етап не бих се върнал към платформа.
When We Ride...We Are Free
Аватар
joo

Рейтинг: 1330

Мнениеот mishokA » Сря Апр 21, 2010 10:34 pm

Аз карам със същите педали като тебе и 5.10 обувки.Контакта на обувката с пиновете е невероятен, шанса да си изпуснеш педала е нищожен, освен ако не ти омекнат краката :D
Взимай едни обувки и после няма да искаш да пробваш клипсове !
Аватар
mishokA

Рейтинг: 1206

Мнениеот ko3er » Съб Апр 24, 2010 11:27 am

Като цяло и аз доста се чудех дали да мина на клипсове. Карам твърдак, който също е със склонност към спускане като твоя. Основните ми притеснения бяха дали ще се чувствам комфортно при спускане. След като се престраших, най-накрая си купих обувки и се закопчах за колелото. Нагоре предимствата са ясни, няма как платформата да ти даде силата на въртене докато дърпаш нагоре и същевременно с другия крак натискаш надолу. Също така помага да "издърпаш" колелото нагоре през мокър корен например..
При спускане обаче разликата при мен е огромна. Вече го няма постоянния стремеж и напрягане при силно пресечен терен да си задържа краката на педалите, както и отпада момента в който стъпваш на педала посредата на стъпалото, на свода, което е грешно и намалява драстично контрола над колелото. С клипсовете вече мога да командвам задницата доста по-прецизно, размятайки я наляво надясно измежду камъните . Също така, незнам ти до колко го ползваш, но при мен има голяма полза при олито. Вече ми е още по-лесно да прескачам разни препятствия и най-вече при странично оли при прескачане на ров например, или ако караш отстрани на сингъл трак и искаш да го прескочиш .
Всичко това са предимства, които ако ще и най-хубавите обувки и платформи на земята да си купиш пак няма да докараш този ефект.
Относно падането, наистина се усеща дискомфорт при слизане от колелото , но при правилна настройка на парчетата (отключване при максимално малък ъгъл) този проблем се свежда до минимум и на практика ако тръгнеш да залиташ се откопчаваш без да искаш(поне при мен е така). Всичко това разбира се е до момента в който свикнеш с тях. След това вече всичко става инстинктивно
За протокола:
Педалите са Crank Brothers Smarty С, а обувките Mavic Alpine от които съм супер доволен. Супер удобни и добре изглеждащи, а и на бутане в кал добре се представят..

С няколко думи: Както колегите по-горе казаха, купи си автомати, пробвай да караш известно време с тях и ще разбереш дали е по-добре. Според мен усетиш ли ведъж предимствата на клипсовете няма да искаш да се върнеш на платформи..
Успех!!! :agree: :agree: :agree:
Аватар
ko3er

Рейтинг: 1955

Мнениеот veskoz » Пон Апр 26, 2010 10:08 am

ko3er написа:Crank Brothers Smarty

Невър евър. :xx(:
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот biker_bg » Пон Апр 26, 2010 1:40 pm

Ами какво да ти кажа след всички тези коментари...несъм карал клипсове но за сметка на това са пробвал да карам,и винаги се чудя "какво ли ще стане ако тръгна да падам и несе откопчая ?!".Но в момента карам с баскетболни маратонки по две причини:1.По високи са и предпазвант глезена като намалят шанса да го изкълчиш при падане с до 65% и се проветряват много добре,удобни са.2.подметката е лека(маратонките съшо) и е мека което значи ,че хваща здраво на платформени педали доста здраво.Но това си е мое лично мнение все пак :beer: :beer:
Аватар
biker_bg

Рейтинг: 1046

Мнениеот FireFoXa » Пон Апр 26, 2010 5:35 pm

@mishokA - това на меко колело нали? Мисля си, че има разлика между мекото и твърдака, специално в усилието което е нужно да се "играе" със задницата, и самия контрол над колелото като цяло. :beer:
@biker_bg - в много голяма грешка си, баскетболните маратонки са едни от най-неподходящите. Купи си едни кецове за каране, екзустарите са най-евтиното добро решение - 70лв, и няма да искаш да си прецакваш баскетболните маратонки повече. Това с глезена, е малко тъпо, щото като караш обувката ти поема доста по-голямо натоварване отколкото когато скачаш бягаш, те просто не са правени затова.

@ko3er Мерси много за мнението :beer: Сериозно ме хвърли пак в размисли за клипсовете, но няма да стане сега - парите за педали заминаха по каналния ред за шорти :D Сигурно след абитюрентската, като заделя 150-200 лева ще взема обувки с педали, повече ме блазни идеята за клипсове отколкото меко. Предпочитам сякаш следващата голяма инвестиция да не е рамка,шок,вилка,задна капла, а кола :beer:

Като комбинация обувки/автомати си мисля за обувки Shimano DX(черни, в най-лошия случай бели :D ) + Shimano DX клипсове. Пък тиогите с екзустарите, ще ги държа резерва, все пак не се знае кво ще ми хрумне.

Откъм финансова гледна точка минаването на клипсове ще ми излезе колкото обувки 5.10... Тъй че до последно няма ще видя кво точно ще правя...

@joo - :beer:

П.П. Айде още някой с агресивен твърдак и клипсове да се включи :eyebrow: Няма да се обидя и на някой с меко... не се стеснявайте, дайте мнение :beer: :beer:
Аватар
FireFoXa

Мнениеот ko3er » Пон Апр 26, 2010 6:26 pm

veskoz написа:
ko3er написа:Crank Brothers Smarty

Невър евър. :xx(:

Защо? Аз нямам опит с други педали и нямам база за сравнение..Кое им е гадното?
Аватар
ko3er

Мнениеот veskoz » Пон Апр 26, 2010 8:22 pm

Спомням си че съм писъл доста по темата. Прощавай, но малко ме мързи да го пиша пак. :peace: :D
Накратко, малък живот на парчетата (5,6,700km), бюджетни и съответно конструктивно опростени от което следва и трудна да не кажа невъзможна подръжка, тапи без абсолютно никаква защита - разбирай колелото ти пада, пробива се тапата от самата ос на педала, влиза вода и ги изхвърляш.
На първо място ПАЗИ ТАПИТЕ!!! :peace:
Candy е модела, при който проблема с тапите е решен от части, но дори пред тях бих взел Шимано 520 които са даже и доста по-евтини. В момента карам ХТ. Единствените предимства на СВ е по-малкото задръстване с кал/лед и свободата на крака в закопчано положение.
Горе написаното е мое мнение и не искам да си мислиш, че си направил лош избор. Не. Смарти е чудесен педал за свикване, но нищо повече.
Имай предвид, че за отварянето ти трябват 8 и 9 камък, като най-голямата тъпотия е, че с дебелината на стената си камък 9 не влиза в отвора. Нормално е след като махнеш контра 8цата, да развиеш конус 9ката дори с пинцети, но ако си загубил капачетата и е влязла гняс - забрави. (както се получи и при мен)
Парчетата обаче бият всичко. Познавам хора с шимански парчета на по 2 години (около 2000км). Аз изкарах 500 с месинговите на СВ.
Има време. Жив и здрав - ще пробваш и шиманото. ;) Помни най-важното са тапите на какъвто и да било педал. :peace:
Аватар
veskoz

Мнениеот outfaced » Пон Апр 26, 2010 8:41 pm

Е па вие искате да е без пари и да е здраво ... не става. Моите се разлуфтиха на 200км :D
Модела е измислен за хора, които искат да пробват, но не им се дават пари за скъпите модели.
Иначе системата за заключване лично мен по ме кефи от шиманската. При шимано стъпваш отгоре и натискаш. При СВ може да плъзнеш крака напред или назад и автомата превърта, подвежда парчето и заключва.

Иначе препоръчвам на всеки да пробва с автомати. После може само с тях, може и да се менкат, но автоматите си имат предимства. Единствената причина да ги махна е, че на технични и бавни участъци все още ме е по-шубе с тях и не мога като спра после да отлепя веднага от място (т.е. от раз да заключа и тръгна стабилно). Но пък в други условия е доста по кеф и имаш повече свобода като си закопчан.
Пак има и малка разлика ... има автомати с платформи и автомати без.

Иначе падания с автоматите съм имал. Нищо по драматично от без :D С тая разлика, че на финала байка ти е по-близко.
Откопчават се разбира се, но не веднага. В първия момент повличаш байка с тебе.
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот ko3er » Вто Апр 27, 2010 11:15 am

Благодаря ви за впечатленията. Някакси никой не може да ме накара да си взема шимано,не че са лоши ама не се кефя на шимано..
Иначе и аз харесвам това,че имам свобода на краката.Това ми помага(или по-скоро не ми пречи) да си измествам центъра на тежестта встрани, а и лесното изичстване от кал според мен е голямо предимство.Спомням си на узана миналата година в калта един колега как се мъчеше да се закопчае и накрая спря и почна да рови с клечки по обувките, което ми се стори доста неприятно.Това с приплъзването на крака напред-назад за да подведе парчето е много удобно според мен.Сега откакто си донастроих парчетата вече ми е още по-лесно да въртя(изкарах ги максимално напред към пръстите)и вече закопчаването става почти мигновенно, от което съм адски доволен. Всички тези неща ме карат следващите ми педали да са пак СВ но по-скъп модел.Чудя се между candy и acid ,но по-скоро клоня към candy като по-леки.Стига мечти, нека износя тези пък тогава ще му мисля за други..
Аватар
ko3er

Мнениеот veskoz » Вто Апр 27, 2010 11:18 am

ko3er написа:Някакси никой не може да ме накара да си взема шимано,не че са лоши ама не се кефя на шимано.

И аз страдах от същите религиозни предрасъдъци, но уви...
ko3er написа:Това с приплъзването на крака напред-назад за да подведе парчето е много удобно според мен.

Басирам се, че на нови парчета не можеш да го направиш. Аз се опитвах... цъ. :D
Факт е най-лесното закопчаване - усещаш метал в метал и натискаш, и при шимано и при СВ. Не усетих абсолютно никаква разлика в закопчаването при едните и другите. СВ бие със шестте си градуса мърданье на крака, но при шимано имаш реглаж. Относно изчистването от кал има огромна разлика в педалите 520 и 770, 970 примерно.
Аватар
veskoz

Мнениеот didiken » Вто Апр 27, 2010 6:10 pm

Малко не по темата, но само малко.
Новите 5.10. Има и с "парчета".

http://www.pinkbike.com/news/five-ten-sea-otter-2010.html . Изглеждат добре. :agree:
Аватар
didiken

Рейтинг: 1292

Мнениеот ko3er » Сря Апр 28, 2010 8:56 am

Е те се сетиха ..Добре изглеждат , но ще е страшна пързалка с тях,с тея плоски подметки. Иначе тея първите определно ми хванаха окото..

@Вескоз: След третото каране парчетата вече не са нови и става това с подвеждането на крака. Засега ми е екстра с СВ. Ако почна да усещам някакъв дискомфорт тогава ще му мисля..
Аватар
ko3er

Мнениеот Анелия » Чет Апр 29, 2010 4:05 pm

ko3er написа: При спускане обаче разликата при мен е огромна. Вече го няма постоянния стремеж и напрягане при силно пресечен терен да си задържа краката на педалите, както и отпада момента в който стъпваш на педала посредата на стъпалото, на свода, което е грешно и намалява драстично контрола над колелото. С клипсовете вече мога да командвам задницата доста по-прецизно, размятайки я наляво надясно измежду камъните . Също така, незнам ти до колко го ползваш, но при мен има голяма полза при олито. Вече ми е още по-лесно да прескачам разни препятствия и най-вече при странично оли при прескачане на ров например, или ако караш отстрани на сингъл трак и искаш да го прескочиш .
Всичко това са предимства, които ако ще и най-хубавите обувки и платформи на земята да си купиш пак няма да докараш този ефект.

:beer: Подкрепям с две ръце предимствата, които е изброил ko3er. Аз също пробвах да се закопчея и надолу ми беше доста комфортно.
Виж, когато тръгнех нагоре, паданията ми бяха десетки и не успявах да се откача дори при най-хлабави настройки на парчето. Но доколкото те познавам, ти караш основно надолу и там ще си доста уверен. Аз бих пробвала автомати, а после ако не ти допаднат автоматите и обувките (в което се съмнявам), можеш да ги продадеш (както направих аз) :peace:
Аватар
Анелия

Мнениеот Harka » Пет Апр 30, 2010 12:49 pm

veskoz написа:
Candy е модела, при който проблема с тапите е решен от части, но дори пред тях бих взел Шимано 520 които са даже и доста по-евтини. В момента карам ХТ. Единствените предимства на СВ е по-малкото задръстване с кал/лед и свободата на крака в закопчано положение.
Парчетата обаче бият всичко. Познавам хора с шимански парчета на по 2 години (около 2000км). Аз изкарах 500 с месинговите на СВ.

Брех, аз имам парчета от 2005-та, които все още си работят. И въобще парчета на Crank Brothers oще не съм сменял. Освен спонатите от 2005-та имам още два чифта обувки съответно от 2006-та и 2008-ма.
Та ми е интересно - какво те принуди да ги смениш?
Аватар
Harka

Мнениеот veskoz » Пет Апр 30, 2010 4:05 pm

На първо място кекавите педали, а на второ Месинг vs. стомана. :agree: Въртя предимно нагоре. При сравнение със преобладаващо спускане съм сигурен че има разлика в пробега. ;) А и те за работене си работеха, но много разхопана работа стана... бутане, дърпане... знаеш как е. :beer:
Аватар
veskoz

Мнениеот crib » Пет Апр 30, 2010 4:40 pm

ми... аз съм със CrankBros, също въртя предимно нагоре, ходя на работа всеки ден със обувките с парчетата, и бих казал, че за 6 месеца и 3-4 хиляди километра на 2 различни колела, все още се намират в отлично състояние.

А по отношение на удобство - пробвал съм Time ATAC, CrankBrothers и шиманско SPD.

Определено най ми харесват CrankBros, толкова лесно откопчаване, закопчаване и свобода на движение няма при другите, освен това до сега не съм падал закопчан с тях - в момента в който тръгна да падам, инстинктивното движение да се подпра на крак откопчава и автомата.
crib

Мнениеот veskoz » Пет Апр 30, 2010 4:45 pm

crib написа:...инстинктивното движение да се подпра на крак откопчава и автомата.

...е да ама през кормилото не става :D :lol: ...и при трите :lol:
В крайна сметка е до предпочитание. Хора сме, различни сме и това е интересното. Никой не е длъжен да споделя мнението на друг, примерно. Със сигурност, ако мога да си позволя EggBeater няма да се замисля. Като физическо упражнение наистина кранковете са по-добри от останалите, но трябва да се набляга на по-скъпичките модели или по-точно да се съобразяват с нуждите и предназначението. :peace:
Аватар
veskoz

Мнениеот vpravov » Пет Апр 30, 2010 5:52 pm

veskoz написа:...е да ама през кормилото не става :D :lol: ...и при трите :lol:

Що да не става? При по-рязко дръпване нагоре моите VP-133 откопчават. Ако направя груба равносметка, досега в 70% от случаите при "човка" съм се откопчавал и съм оставал на крака. При 20%, нещата са ставали толкова бързо, че и с платформи да бях, пак нямаше да се спася. А при останалите 10% (точно два пъти) - единия път причината беше 14+кг. раница на гърбът ми, а при втория до последно бях сигурен че няма да се обърна и съответно закъснях с реакцията. Техниката, ако мога така да се изразя, е проста и при мен се получава чисто инстинктивно. Използваш кормилото за опора, дръпваш двата крака рязко и все едно играеш на "прескочи кобила" прескачаш кормилото. :dontknow:
Изображение
Аватар
vpravov

Мнениеот veskoz » Пет Апр 30, 2010 8:12 pm

Владо, моите обикновено са от 20те% (малко са, но Убави):D
...и на крака съм падал, но честно казано в момента шиманото, максимално отхлабено отключва доста по-трудно от брадъра, който няма настройки, НО брадъра пожизнено не успявах да го отключа с перпендикулярно на земята дърпане, а не е като да нямам сила. :dontknow: :peace:
Тъй като за пореден път за клипсови педали става интересна дискусия, бих се радвал да прочета и мнения от доста "клипсирани" люде от форума. :D :agree:

п.п. Уважавам и СВ и Шимано! Да се знае, нямам пристрастия. :)
Аватар
veskoz

Мнениеот taurus13 » Пет Апр 30, 2010 11:11 pm

Карам закопчан от две години със SPD система. Карам нагоре, карам надолу, бутам, нося и пр. Парчетата нищо им няма все още, пък що ходене по скали отнесоха. Не съм пробвал други системи, но с SPD-то понякога не мога да се щракна достатъчно бързо, та се донамествам в движение. Затова съм си взел двустранни клипсове комбинирани с платформа. За откопчаване не съм имал проблем - никога при падане не съм разбрал кога се откачам. Имам няколко падания от място и те са най-неприятните, че два пъти се стоварих на иначе хронично контузеното ми рамо. На кал не носят особено и понякога се налага и аз с клечките да почиствам автомата.Предимствата при твърдака за мен са безспорни. Контрола над байка се повиши с 70% и вече не се чувствам сигурен, дори и при много стръмни и скалисти терени, ако не се щракна, но това е твърде субективно - аз по принцип съм свикнал да се боря да остана докрай на байка, никога не ритам с крака в завои и пр. и поради тази причина закопчаването ми иде добре дошло.
Изображение
Аватар
taurus13

Назад към Продукти за спускане и фрийрайд