Знам, че най-известните вилки са дискутирани хиляди пъти, но все пак мисля че е уместно да отворя нова тема, защото има доста нови модели за 2012, както в ниския така и във високия клас.
И така желанието ми да сменя фабричната Сънтур XCM V3 на новия ми 29" твърдак с нова вилка е разбираемо. Въпросите, които ме дерзаят са основно до колко си заслужават парите по-скъпите модели.
Различавам 4 вида вилки:
1. такива само с пружина - Suntour XCM/XCT/XCR 100-130лв
2. С пружина и масло - Rockshox XC32 / ex Tora 250 - 350лв
3. С пружина с масло и въздушен ботуш a.k.a Solo Air - Rekon / Epicon 400 - 500лв
4. С 2 въздушни ботуша a.k.a Dual Air- Reba - 800+
Предимството на въздуха е ясно и неоспоримо - по-бърза работа сравнено с пружината, но нима няма недостатъци ? Като например по-отношение на издръжливост и надеждност ... Бях решил да взимам Епикон според съветите на мнозина. Обаче сега като разглеждам онлайн магазините намирам Реба за 700лв с доставката. Като сметна допълнителнo главината за Епикона + пренаплитане разликите в цените не са чак толкова фрапантни - Ребата излиза 160-180лв в повече. И така въпроса ми е следния: Ако Соло еър вилки се държат супер по пътеките - имам предвид, че работят добре и са издръжливи, с какво толкова са по-добри Дуал еър моделите ? Би ли се усетила реална разлика че да си заслужават 200-400лв отгоре ? Ако например приемем че Епикон и Рекон Силвър струват еднакво, Епикона води с тегло, а Рекона с предполагаема по-голяма здравина и така нещата пак са на кантар. И така предлагам всеки да изкаже мнение коя вилка според него е най-добра в съответния ценови диапазон като факторите тегло , работа , здравина и издръжливост са с еднаква тежест и дали премиум моделите наистина са толкова добри, колкото ги рекламират. Посочените модели са само като ориентир - има и други марки разбира се, просто аз не съм запознат с тях.