Най-добри XC вилки за парите си 100 - 120 мм ход ??

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Най-добри XC вилки за парите си 100 - 120 мм ход ??

Мнениеот Fujitzo » Пон Апр 30, 2012 1:22 am

Знам, че най-известните вилки са дискутирани хиляди пъти, но все пак мисля че е уместно да отворя нова тема, защото има доста нови модели за 2012, както в ниския така и във високия клас.
И така желанието ми да сменя фабричната Сънтур XCM V3 на новия ми 29" твърдак с нова вилка е разбираемо. Въпросите, които ме дерзаят са основно до колко си заслужават парите по-скъпите модели.
Различавам 4 вида вилки:
1. такива само с пружина - Suntour XCM/XCT/XCR 100-130лв
2. С пружина и масло - Rockshox XC32 / ex Tora 250 - 350лв
3. С пружина с масло и въздушен ботуш a.k.a Solo Air - Rekon / Epicon 400 - 500лв
4. С 2 въздушни ботуша a.k.a Dual Air- Reba - 800+

Предимството на въздуха е ясно и неоспоримо - по-бърза работа сравнено с пружината, но нима няма недостатъци ? Като например по-отношение на издръжливост и надеждност ... Бях решил да взимам Епикон според съветите на мнозина. Обаче сега като разглеждам онлайн магазините намирам Реба за 700лв с доставката. Като сметна допълнителнo главината за Епикона + пренаплитане разликите в цените не са чак толкова фрапантни - Ребата излиза 160-180лв в повече. И така въпроса ми е следния: Ако Соло еър вилки се държат супер по пътеките - имам предвид, че работят добре и са издръжливи, с какво толкова са по-добри Дуал еър моделите ? Би ли се усетила реална разлика че да си заслужават 200-400лв отгоре ? Ако например приемем че Епикон и Рекон Силвър струват еднакво, Епикона води с тегло, а Рекона с предполагаема по-голяма здравина и така нещата пак са на кантар. И така предлагам всеки да изкаже мнение коя вилка според него е най-добра в съответния ценови диапазон като факторите тегло , работа , здравина и издръжливост са с еднаква тежест и дали премиум моделите наистина са толкова добри, колкото ги рекламират. Посочените модели са само като ориентир - има и други марки разбира се, просто аз не съм запознат с тях.
Fujitzo

Рейтинг: 1303

Re: Най-добри XC вилки за парите си 100 - 120 мм ход ??

Мнениеот wanko_ » Вто Май 01, 2012 9:35 pm

Първо искам да те поправя - ХСР -а е с маслко и пружина.От този клас вилка ХЦР е най-добрия модел.Разбира се лесно разбиващ се, но пък работещ доста добре за парите си.За вилката Рок Шокс ХС ТК 32, лично карах с такава не съм много очарован.Откъм по-високия клас Рок Шокс Рекон са много добри, здрави и надеждни вилки, които си струват парите от порядъка на 400-500лв.За въздушните не мога да се изкажа, защото не съм толкова компетентен, но определено Сънтър Епикон не е добра вилка според мен.Като цяло бих те посъветвал ако имаш възможност да боднеш един Рекон.Няма да съжаляваш.Много добра вилка пробвал съм я и много ми хареса. :beer:
Cycling is not just a sport, it's a religion!

ВЕЛОКЛУБ "ПЛАНИНСКИ ОРЕЛ" - ГР.ТЪРГОВИЩЕ
Аватар
wanko_

Рейтинг: 1173

Мнениеот dudelgrincen » Сря Май 02, 2012 12:41 pm

Въпросите, които ме дерзаят са основно до колко си заслужават парите по-скъпите модели.

Заслужават си ги повечето, конкуренцията не е малка...
Предимството на въздуха е ясно и неоспоримо - по-бърза работа сравнено с пружината, но нима няма недостатъци ? Като например по-отношение на издръжливост и надеждност ...

За надеждността ОК, но това за по-бързата работа не е точно така. Основните предимство да имаш въздушна пружина са настройката (в зависимост от нуждите и теглото ти), ниското тегло, гладката возия и това, че се активира малко по-трудно, което позволява по-ефективно педалиране. Недостатъците са, по-трудното отдаване на топлина (в някои случаи прегряване), по-високата цена, значително по-лесното продънване, а надеждността не е такава каквато при металната пружина. Металната пружина, обаче има по-предвидима, линейна работа, а това в някои случаи е предимство.
....
Има много на брой добри за парите си вилки. За да разширя избора ти ще предложа Мардзоки Маратон, X-Fusion Velvet и Фокс флоут 120.
Риба също е отлично предложение.
Аватар
dudelgrincen

Рейтинг: 1515

Мнениеот vlekov » Чет Май 03, 2012 9:31 pm

Само да напомня на колегите, че тук говорим за 29 цолови вилки, а не всичко на пазара се продава и в такава модификация. От друга страна аз карам един Епикон (26 цола), който мисля, че за парите, които струва, няма аналог (взех го за съвсем малко над 300лв. от Веломания, имах някаква отстъпка). Но дори и на редовната си цена от 350лв. пак е супер на сметка, просто за тия пари няма вилка на Рок Шокс, която да е въздушна и с теглото на Епикона. Другите споменати марки са в съвсем различно ценово измерение. Подчертавам, теглото тук е доста важно, поне за мен беше едно от водещите неща при избора. Редно е да се отбележи също, че аз карам доста внимателно, нямам напъни за дропове и като цяло карането ми не е много надолно насочено, пък и съм лек, малко под 60 кила. Та това е, за под 400лв. бих препоръчал само и единствено Епикон, карам я от края на август миналата година и засега е супер, абсолютно никакви технически проблеми не е създавала. В началото на годината забелязах, че е започнала да връща мааалко по-мудно, капнах по една капка масло върху семерингите (според упътването тая операция трябва да се прави на всеки 25 часа каране, но аз явно бях пропуснал), разтрих и вилката отново проработи както я помнех. След всяко каране горните тръби се почистват внимателно, та в общи линии си я поддържам и това е в общи линии поддръжката, дето ѝ правя. Никакви смазки не текат през семерингите, въздух не е изпускала засега. Съвсем друг въпрос вече е дали нямаш желание да си купиш вилка на старо, там вече избора е безкраен. :peace:
А, и още нещо, XCR-а не е с масло, има само пружина в левия ботуш, без никакво смекчаване на връщането. В началото на тая пролет покарах един ден колелото на сестра ми, което е с такава вилка, е честно казано разликата с Епикона е просто... ами няма база за сравнение, нищо общо нямат. XCR-а е направо като pogo-stick :D
Изображение Изображение
Аватар
vlekov

Рейтинг: 1365

Мнениеот wanko_ » Пет Май 04, 2012 8:32 am

Не съм сългасен XCR-a попринцип навсякъде си пише, че е с маслен патрон в десния ботуш и пружина в левия.Попринцип има и малко по-евтин модел на XCR, който е само с пружина и,който наистна не работи толкова добре колкото оригиналния.Аз специалн карам XCR, който е с хидравличен Локаут и Рибаунд настройка.За вилка от този ценови клас просто пръсва, много ама много съм си доволен от нея.Вярно вилката се поразбива малко по-лесно, защото я карам не по предназначение, ама си сменям втулките като трябва и всичко е на 6 !!! :agree: :peace: :beer:А по-темата.. няма нищо по-добро от един Рок Шокс рекон .2100г мисля,че беше.Фактите са на лице- много добра работа и много здрава. :beer:

П.П. - На сестра ти XCR-a, врътката за локаут-а черна ли е ?Ако е черна значи е от евтиния вариянт.
Cycling is not just a sport, it's a religion!

ВЕЛОКЛУБ "ПЛАНИНСКИ ОРЕЛ" - ГР.ТЪРГОВИЩЕ
Аватар
wanko_

Рейтинг: 1173

Мнениеот darki » Пет Май 04, 2012 10:15 am

SF11 Suntour Epicon е много добра вилка за парите си. А за Recon-а тепърва ще се развенчават митовете и легендите. :D
Аз лично се опасявам, че вносителите на Suntour ще вдигнат напълно неоснователно цените, но за това пък си има ebay ;-) За 2012 Epicon-а ще в на две нива - по-евтина без w/low speed compression и с w/low speed compression по-скъпа.
darki

Рейтинг: 1555

Мнениеот vlekov » Пет Май 04, 2012 5:35 pm

wanko_ написа:Не съм сългасен XCR-a попринцип навсякъде си пише, че е с маслен патрон в десния ботуш и пружина в левия.Попринцип има и малко по-евтин модел на XCR, който е само с пружина и,който наистна не работи толкова добре колкото оригиналния.Аз специалн карам XCR, който е с хидравличен Локаут и Рибаунд настройка.

[..........]

П.П. - На сестра ти XCR-a, врътката за локаут-а черна ли е ?Ако е черна значи е от евтиния вариянт.

Да, нужно беше да уточня, че говоря за MLO варианта, който е с просто механично заключване и без хидравличен патрон. Не съм карал XCR с настройка на връщането и не мога да коментирам качествата й, но едно е вярно - малко са вилките на Сънтур, които не са на добра цена. :peace:
Изображение Изображение
Аватар
vlekov

Рейтинг: 1365

Мнениеот Fujitzo » Вто Май 08, 2012 3:04 pm

Благодаря за мненията, обаче първоначалните ми колебания остават.

Относно Епикон: 29 инчовата му версия е 470лв във веломания, а не можах да намеря по-евтин вариант онлайн (излгежда Сънтур не е популярна марка на запад) като към тая цена трябва да се прибавят 50-60лв за главина за 15ка ос, т.е излиза над 500 всичко.

Рокшок Рекон Силвър 29" соло еър може да се намери за около 500лв онлайн + доставка - към 520лв пак излиза (550лв е в ridespot.net) Като цена излиза горе долу колкото Епикон, но Епикон е доста по-лека (с 300гр някъде)

Рокшок Reba: Бие гореспоменатите модели по тегло (1580гр) и предполагаемо работи най-добре (все пак е с двойна въздушна пружина) Това което ме притеснява е дали е достатъчно здрава и издръжлива за дълги карания включително и спускания по АМ трасета.. ТА надявам се някой, с такава вилка да изкаже мнение и да разсее съмненията ми.От тук http://www.bike-discount.de/shop/k1027/ ... ilver.html Ребата излиза 692лв с доставката. Т.е 170лв повече от Епикон/Рекон. Заслужават ли си тези 170лв резлика, като теглото не ми е основен приоритет,интересува ме да вози меко и да е здрава (да понесе някое малко скокче или слизане по стълби например)

Моделите на Fox , DT swiss, Marzochi за сега отпадат защото не съм намерил нещо добро в диапазона 500 - 700лв
Fujitzo

Рейтинг: 1303

Мнениеот tisho » Вто Май 08, 2012 6:26 pm

имам преки впечатления от ROCK SHOX XC 32 29"
работи добре, сравнително лека за класа си и на
добра цена - 349 лв

със сигурност ще работи по-добре от Сънтура и влиза в бюджета ти.
вече трябва да прецениш дали искаш по-висок клас и колко пари ти
се отделят.
Recon Gold e добър вариант, но ако решиш да похарчиш толкова пари,
по-добре дай малко повече и си вземи REBA-та

http://www.sram.com/rockshox/products/x ... erm-id/455
Аватар
tisho

Рейтинг: 1628

Мнениеот penmark » Вто Май 08, 2012 6:33 pm

Сънтур да нямат само една вилка?! От коя по-точно работи със сигурност по-добре?
@Fujitzo, ако имаш пари за Ребата, няма какво да го мислиш. Отнасяй я!
Аватар
penmark

Рейтинг: 2000

Назад към Продукти за крос-кънтри