Въпрос/и към хора с над 1.90см ръст - болки в коленете

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Въпрос/и към хора с над 1.90см ръст - болки в коленете

Мнениеот Smok » Пон Авг 13, 2012 8:05 pm

Висок съм 1.98. :P Имам малко питанки и най-полезни ще са ми отговори/препоръки от хора, които са над 1.90см високи.
Купих си колело, с 21инч рамка. Колчето на седлото е 300мм и е вдигнато на макс, като спазвам ограничението - курбела е стандартен 170мм. Появява се болка в коленeтe, което не е на добре.
Въпроса ми е към хора с подобен ръст и проблеми, и как са ги решили. В седнало положение, когато педалите са вертикално, кракът ми не е прав (от това което съм чел). Като това го усещам като загуба на сила и обороти - не мога да обясня точно..
Да речем, че сменя колчето и курбела с 400мм и 175мм - проблема би трябвало да се премахне - обаче, дали след това няма да имам проблеми с чашка, кормило и т.н.? В тоя ред на мисли, препоръчайте колче и курбел. Асера-та ми се вижда най-добре в рамките на 50лв.

Като цяло, май беше грешка да взимам 26, трябваше направо 29 - следващия път, тамън ще им паднат цените.. :D
Sprint Apolon 2012
Аватар
Smok

Рейтинг: 1245

Re: Въпрос/и към хора с над 1.90см ръст - болки в коленете

Мнениеот fiderota » Пон Авг 13, 2012 8:48 pm

При по продължително въртене, предполагам е нормално да понаболват колене. Аз съм си вдигнал бая седалката и като съм изпънал крака на педала нали казват да не е изцяло прав. Курбела мисля, че ми е 175. За дългокрачковци си е доста по-добре по-дълъг такъв. Карам с рамка 22'' и съм 1920 мм
Мразя насрещен вятър.
Аватар
fiderota

Рейтинг: 1262

Мнениеот marsa » Пон Авг 13, 2012 9:27 pm

Аз съм 1,83см (+ относително малко по- дълъг крак от нормалното) и правилното разстояние от средното движение до горния край на дедалката по тръбата е 80-81см при мен, а ти с тази рамка и колче караш с около 5см по- ниска седалка, което значи че си на 10-15 сантиметра от правилното място и се гърчиш страшно много. С курбела ти положението е още по- зле, за дългокраки хора има някои по- специални модели с необичайно големи дължини 180-185, възможно е да си дори за тях. Всъщност е много странно, че на колелото ти са монтирали къс курбел на голяма рамка :eek3:

Ако смяташ да караш колелото си сериозно (освен разходки в парка) задължително тези неща трябва да се коригират, защото освен неудобството, постепенно ще се увредиш и то трайно!

Ако искаш конкретни предложения за части, ще трябва да дадеш малко подробности като размери и бюджет, но от сега ти казвам, че бюджетните колчета са масовите, които пък са обикновено 30-35см, а курбел над 175 вероятно няма да намериш в БГ, така че ако държиш на това колело Изображение

П-с: И височината на седалката и дължината на курбела се определят от дължината на крака, а на общата височина, разбира се.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Мнениеот Smok » Пон Авг 13, 2012 10:34 pm

marsa написа:Ако смяташ да караш колелото си сериозно (освен разходки в парка) задължително тези неща трябва да се коригират, защото освен неудобството, постепенно ще се увредиш и то трайно!

Главния ми мотив.

marsa написа:П-с: И височината на седалката и дължината на курбела се определят от дължината на крака, а на общата височина, разбира се.

Дам, наясно съм с това. Около 88-90см е дължината, но това е на бос крак, предполагам, че и обувките са от голямо значение - особено тези с по-дебели подметки. Интересното е, че като пробвах калкулаторите, всичките изчисляваха, че съм за 20.5 - 21инч рамка и 175мм курбел.

Височина 1.98, килограми 110. Бюджет 100-120лв. Втора ръка части - не искам. Предпочитам по-нисък клас, но нови. Курбела може да се каже, че съм го решил - SHIMANO ACERA FC-M361. Задния ми дерайльор е Асера, колелото е с 24 скорости (мисля че има значение :dontknow: ). Сегашния курбел е сънтур cw9, нещо такова. За 50-60лв предполагам, че едно читаво колче 400мм би трябвало да се намери (31,6). В този ред на мисли, сигурно ще сменя и педалите с някакви по-широки.

Парите по-принцип не са проблем, просто за сега не знам още, дали ще ми е постоянно хоби (мтб) или ще се превърне просто в каране за кеф и поддържане на форма (градско каране, в парка).
И ако е второто, бих желал да намям проблеми. Kакто и да не хвърлям една торба с пари за 1,5кг метал. Вече ако съм сигурен в първото съм склонен да отделя повече левчета. Или направо ново колело, един 29er - май e най-добрия вариант :)

fiderota написа:При по продължително въртене, предполагам е нормално да понаболват колене.

И аз предполагам, че ще е нормално при продължително, но не и при кратко каране - както е при мене. Макар че осъзнах проблема още след първите 50-60км, се надявах да отшуми, но не отшумява. Сега и при кратки разстояния се появява.
Sprint Apolon 2012
Аватар
Smok

Мнениеот marsa » Пон Авг 13, 2012 11:09 pm

Inseam-a допускам, че може и да не го мериш правилно - аз както казах съм 1,83 и съм с 89-90см крак, като гарантирам, че е мерен правилно (дългокрак съм). Ако мярката ти е вярна, значи имаш късмет и курбел 175 трябва да ти е добре, както и колче 400мм. Всъщност сега не ти стига към 2см.

Колче също няма проблем да си намериш - за около 50лв избор има по нашите магазини, особено този диаметър.

Като настройваш височината с новото колче, първоначално търси височина, при която когато курбела е в долно положение по продължение на седалковата тръба и стъпиш с обут крак с петата върху педала, трябва да не можеш да го сгънеш в коляното и да не можеш да се повдигнеш от седалката на него. От там нататък може да се наложи да смъкнеш около 1см в зависимост как се чувстваш. Ако не караш с автомати няма да се повредиш от висока седалка, освен че ще ти е неудобно.

Иначе по отношение на инвестициите смятам, че разсъждаваш съвсем правилно.
Аватар
marsa

Мнениеот Smok » Вто Авг 14, 2012 4:23 pm

Днеска карах към 25-30км, още по зле става. Сега и при клякане ме болят.
Трябваше да го закарам да го прегледат(профилактично, така пише) след 20-30км или 10 дни, но аз нямах време. Мисля утре да го закарам, че имам едно специфично пукане, което не мога да го разбера от къде идва. Та, направо от сервиза/магазина мисля да ги накарам да ми сменят курбела, да пробвам как ще е с по-дългия курбел (и все пак съм много скептично настроен, че 5мм ще променят нещо?) на място.
Ако не се оправи проблема, следващата тема ще е в - Продава - велосипеди и рамки

Да ти кажа и аз допускам, че може да не го меря правилно inseama, защото ми се вижда много малко, апък са ми дълги краката.
Sprint Apolon 2012
Аватар
Smok

Мнениеот marsa » Вто Авг 14, 2012 4:32 pm

Най- сигурна работа - възсядаш един нивелир и гледаш да е максимално повдигнат, без да напиняш разбира се и същевременно мериш с ролетка до земята. Колкото до 5-те милиметра - ами от голямо значение са, а и все пак това е половината проблем - остава височината на седалката все пак в момента ти се натрупват двата проблема.
Аватар
marsa

Мнениеот irgnet » Сря Авг 15, 2012 12:15 am

За твоя ръст има по-големи рамки. 21 инча са малко над 53 см.
Аз карам колело с рамка 56 см, което ми е леко голямо, можеше да си взема с 52 см.
А за теб рамката трябва да е 58 или 61 см.
Чак след това ще тамъниш курбелите и колчето за седалка
Аватар
irgnet

Рейтинг: 1290

Мнениеот marsa » Сря Авг 15, 2012 10:54 am

irgnet написа:За твоя ръст има по-големи рамки. 21 инча са малко над 53 см.
Аз карам колело с рамка 56 см, което ми е леко голямо, можеше да си взема с 52 см.
А за теб рамката трябва да е 58 или 61 см.
Чак след това ще тамъниш курбелите и колчето за седалка
Колегата не кара шосеен велосипед, а маунтинбайк.
Аватар
marsa

Мнениеот Smok » Сря Авг 15, 2012 11:45 am

Малко съм се пообъркал, колчето се оказа, че е 25см. :banghead:
Ходих и до магазина, обаче нищо не свърших. Предложиха ми едно на FSA 350mm и едно 400мм PZ racing. Това на FSA било намалено от 57лв на 40лв и било по-здраво спрямо 400мм -то на PZ. Второто беше към 60лв. Бая се зачудих за FSA, като разбрах, че всъщност моето колче е 250мм (стана ми много тъпо). Жената в магазина ми вика - "курбел не ти трябва", а ся де.. :D
Утре или другиден, ще им го закарам да видим това пукане от къде идва и да поизправят някоя друга спица. И ще пробвам колчетата тогава, но мисля че с 350мм ще стане работата, но днеска не ми се рискуваше. Питах ги ако евентуално нещо не е наред, дали ще мога да го заменя за 400мм, ама нямало да може и затова реших на място да пробвам. Разликата в цената не е голяма, но се хващам за това че ми казаха, че това 350мм на FSA е по-здраво. А, аз не съм лек..
Sprint Apolon 2012
Аватар
Smok

Мнениеот marsa » Сря Авг 15, 2012 12:28 pm

Ако кракът ти е толкова, колкото си измерил, 35см колче трябва да ти стигне с 2-3 см аванс. Така че ако се измериш пак и си сигурен, смело го взимай.

Курбел ти трябва абсолютно задължително, то 170мм се кара от хора 1,70-1,75. Първо на първо въобще не е правилно че са ти продали голям размер рамка с такова колче и курбел, още повече че са те видяли, че си висок на място.

В момента реално се набиваш с пари за да дублираш нови компоненти, само защото някой е претупал продажбата.
Аватар
marsa

Мнениеот Smok » Сря Авг 15, 2012 9:15 pm

Направих някои грешки, които сега трябва да си ги платя. По важното е да изчезне проблема, за да мога да си го карам колелото с кеф, а не както е в момента - кара ми се, карам, обаче същевременно ми е едно тегаво и неприятно, което ми убива желанието.

Нещо извън темата да попитам: Предните дерайльори винаги ли са толкова шумни? Моя е Алтус и доста шумно превключва, със престъргване на веригата и т.н. Понякога трябва да върна командата една позиция назад за да превключи, иначе остава в едно такова положение, в което само стърже и не може да качи. Предполагам, че и от курбелите/плочите има значение. Тези на Шимано Асера, нали се водят по някаква "система Hyperdrive", която уж трябва да улеснява превключването. Следователно, би трябвало да има подобрение или всичко е само маркетинг. :)
Sprint Apolon 2012
Аватар
Smok

Мнениеот marsa » Сря Авг 15, 2012 9:29 pm

Altus е доста нисък клас, но най- вероятно дерайльора трябва да се донастрои малко, доста често подобни неща при сглобяването се претупват, а и трябва да се покара за да се види. Клетката трябва да е напълно успоредна рамката, и да не е прекалено далеч от плочите, останалото е настройката за опън на жилото. Разгледай тази статия:
http://www.mtb-bg.com/index.php/special ... -repair007
Аватар
marsa

Мнениеот codename47 » Сря Авг 15, 2012 11:02 pm

аз съм 196 с 93cm inseam. Мен също започват да ме болят колената ако седалката ми е сложена прекалено напред по релсите т.к. върхът на коляното идва доста по-напред спрямо центъра на педала при водоравни курбели: http://www.mtb-bg.com/index.php/special ... 69-tips008 - при ниска седалка е още по-зле. Това зависи и от ъгъла на седалковата тръба - при мен т.к. имам 2 настройки на рамката за челен ъгъл/средно/седалков ъгъл се оказва по-удачно въртенето с по-агресивната геометрия с по-малкия седалков ъгъл т.к. седалката "идва по-назад". Това при теб може да се коригира като мърдаш седалката назад по релсите или си земеш колче с изнасяне назад (или по-висока вилка). Лошото на тази позиция пък е че при нашата височина на седалката от 93см започваш много лесно да се обръщаш на наклоните - ако имаш вилка с променлив ход няма да е зле. Затова за високи 29цоловите съм чувал че са предимство - заради по-дългия чейнстей.
Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Мнениеот Smok » Сря Авг 15, 2012 11:51 pm

Мърдал съм я напред и назад седалката, и най-удобно ми е в максимално изтеглена назад позиция.
@codename47 С какво колче и курбели караш, рамката предполагам е 21 или 22инч? Гледах на RAM, рамка HT Two, че има 23инч на цена 300лв - следващото ми колело ще е определено 23инч 26 или 21-22 29ер

@marsa И аз така си помислих, че ще иска донастройка за престъргването и за това, че понякога не превключва. Имам чувството и че жилото е малко по-дълго, лаик съм и не съм много сигурен, но така го чувствам.
Утре ще им кажа да го погледнат. Поне гаранция - бол.. :D
Sprint Apolon 2012
Аватар
Smok

Мнениеот trastika » Чет Авг 16, 2012 7:41 pm

Коментира се в тая тема, че видиш ли, по-късият курбел допринасял за болките в колената. Как точно? Щото не ми е ясно. Виж обратната комбинация: късокрак с дълъг курбел по става ;)
trastika

Рейтинг: 1180

Мнениеот marsa » Чет Авг 16, 2012 9:54 pm

trastika написа:Коментира се в тая тема, че видиш ли, по-късият курбел допринасял за болките в колената.
Не се коментира това, коментира се как човекът да си настрои велосипеда да пасва на размерите на тялото му. Доколкото аз знам дължината на курбела е определяща за оптималното предаване на момента от рамото на бедрената кост, и логично се намира по формули, които включват крака. Като изключим някои специфични случаи като писта да речем, мисля че има логика.
Аватар
marsa

Мнениеот Smok » Чет Авг 16, 2012 11:34 pm

Вземах 350мм-то на FSA - SL 250 SBS с 20mm setback. Направих няколко кръгчета, усещането е съвсем друго, все едно карам друго колело. Курбела не го смених, нямаха такъв, какъвто исках аз, а и както казах, усещането е съвсем различно и ми е трудно да преценя. Ще покарам така докато свикна. Със сигурност ще взема и 175мм курбел да пробвам.
Като покарам малко повече ще пиша как е. Още ме болят леко коленете от онова каране (25-30км) преди 2-3 дни..
Sprint Apolon 2012
Аватар
Smok

Мнениеот Slade » Вто Авг 21, 2012 11:32 am

Аз сложих курбелите, които си харесал, само че 170мм. Основната им екстра е предпазната плоча до големия венец (пази крачола :D ) и това, че са със сменяеми плочи. Преди това бях с най-евтините курбели на Шимано M131, които се изкривиха още на второто падане. Има един момент обаче - оказа се, че оста на средното идва малко дълга за тоя модел курбели (не знам поради каква причина) и сега декланшорът отпред не може да се настрои като хората - опира на високите предавки на трети венец и на част от тези на втори. Пробвах настройка с обтягането на жилото, но нещата не са както трябва. Следващото, което ще замине в кофата е средното движение.
Изображение
Аватар
Slade

Рейтинг: 1348

Мнениеот Smok » Вто Авг 21, 2012 5:07 pm

Моите са на Сънтур, без предпазител са, но то сега се кара по къси гащи.. :D Другото което е, още не съм падал!
Иначе доволен ли си от курбелите, самото превключване по-тихо ли е или си е същото като преди?
Аз имам чувството, че смениш ли едно нещо и се почва филма със сменянето на части.

Имам едно доста тъпо питане.. при смяна от 170->175 или 175->170 - по веригата нещо трябва ли да се прави?
Sprint Apolon 2012
Аватар
Smok

Мнениеот Pr3d4t0R » Вто Авг 21, 2012 8:07 pm

Това на български - http://www.mtb-bg.com/index.php/special ... 69-tips008

Това на английски - http://sheldonbrown.com/frame-sizing.html

Накратко основните правила:
- при опъната позиция на крака трябва да е съвсем леко сгънат в коляното;
- при хоризонтална позиция на крака ъгълът трябва да е по-голям от 90 градуса;
- ъгълът между ръцете и тялото трябва да е около 90 градуса;
- ръцете трябва да са леко сгънати в лактите.
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот Slade » Сря Авг 22, 2012 1:51 pm

Smok написа:Моите са на Сънтур, без предпазител са, но то сега се кара по къси гащи.. :D Другото което е, още не съм падал!
Иначе доволен ли си от курбелите, самото превключване по-тихо ли е или си е същото като преди?
Аз имам чувството, че смениш ли едно нещо и се почва филма със сменянето на части.

Имам едно доста тъпо питане.. при смяна от 170->175 или 175->170 - по веригата нещо трябва ли да се прави?

Не, звуците не са по-тихи, дори малко по-грубо превключва на предните венци, вероятно заради проблема, който споменах по-горе с оста.
Този курбел се води съвместим с Hyperglide вериги на Шимано, които би трябвало да генерират по-малко шум, но аз не съм с такава.
Курбела го смених по необходимост, би трябвало да е една идея по-добър от предишния. В сервиза ми обясниха, че качествения курбел, при който може да усетиш разлика почва от 150 кинта нагоре.
Изображение
Аватар
Slade

Рейтинг: 1348

Назад към Продукти за крос-кънтри