marsa написа:Ако смяташ да караш колелото си сериозно (освен разходки в парка) задължително тези неща трябва да се коригират, защото освен неудобството, постепенно ще се увредиш и то трайно!
Главния ми мотив.
marsa написа:П-с: И височината на седалката и дължината на курбела се определят от дължината на крака, а на общата височина, разбира се.
Дам, наясно съм с това. Около 88-90см е дължината, но това е на бос крак, предполагам, че и обувките са от голямо значение - особено тези с по-дебели подметки. Интересното е, че като пробвах калкулаторите, всичките изчисляваха, че съм за 20.5 - 21инч рамка и 175мм курбел.
Височина 1.98, килограми 110. Бюджет 100-120лв. Втора ръка части - не искам. Предпочитам по-нисък клас, но нови. Курбела може да се каже, че съм го решил -
SHIMANO ACERA FC-M361. Задния ми дерайльор е Асера, колелото е с 24 скорости (мисля че има значение

). Сегашния курбел е сънтур cw9, нещо такова. За 50-60лв предполагам, че едно читаво колче 400мм би трябвало да се намери (31,6). В този ред на мисли, сигурно ще сменя и педалите с някакви по-широки.
Парите по-принцип не са проблем, просто за сега не знам още, дали ще ми е постоянно хоби (мтб) или ще се превърне просто в каране за кеф и поддържане на форма (градско каране, в парка).
И ако е второто, бих желал да намям проблеми. Kакто и да не хвърлям една торба с пари за 1,5кг метал. Вече ако съм сигурен в първото съм склонен да отделя повече левчета. Или направо ново колело, един 29er - май e най-добрия вариант
fiderota написа:При по продължително въртене, предполагам е нормално да понаболват колене.
И аз предполагам, че ще е нормално при продължително, но не и при кратко каране - както е при мене. Макар че осъзнах проблема още след първите 50-60км, се надявах да отшуми, но не отшумява. Сега и при кратки разстояния се появява.