Курбели за 29ер ?

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Курбели за 29ер ?

Мнениеот Fujitzo » Сря Юни 19, 2013 12:04 am

Мисля че хората с 29таци са все още ощетени от липсата на мощно предавателно число :(!: Не е ли логично производителите да вземат под внимание фактора по-големи колела !? Мани това , ами в момента Шимано дори преминава от 22 към 24 зъба на най-малкия венец.. защооооо :dontknow: .Да не говорим за това колко неподходящи за изкачване по технични пътеки са високия клас курбели на Срам с по 2 плочи - 26-39. Разликата м/у 22 , 24 и 26 зъба може да не изглежда голяма , но обърната в проценти тя е 9% м/у 22 и 24 и 8,3% м/у 24 и 26 . Подобна е разликата в предавателните числа м/у 4 и 5та скорост на колите , разлика вие преценете дали има. Курбел за 29ер ако трябва да е с 2 плочи , би трябвало да е 22 - 35 (примерно) а защо не и дори 20 - 33. Аз в момента толкова рядко качвам на най-големия венец отпред, че ако имаше как щях да го махна. Абсурдно голямото предавателно число 44 към 11 = 4 е подходящо за шосейни колела , където скоростта често превишава 40км/ч , но с МТБ колко често се дигат над 40 ? Само когато се спуска по асфалт..

И така, освен че се оплаках би било добре да споделя и какво търся за да дам поле за дискусия - курбел с външни лагери (куха ос) , който да струва под 200лв (може и от сайт да се поръча) и да има най-малък венец 22 зъба. В момента единствения модел, който съм намерил е Деор за 9 скорости за около 120 - 150лв. Не искам да вярвам че това е единствения вариант ... :bigeyes:

Поздрави,

И ще се видим на обиколката :)
Fujitzo

Рейтинг: 1303

Re: Курбели за 29ер ?

Мнениеот TeDo_BaPHa » Сря Юни 19, 2013 10:39 am

Fujitzo написа:Аз в момента толкова рядко качвам на най-големия венец отпред

Аз рядко свалям на малка плоча отпред. Различни хора, различни идеали.
ХОРА, ИЗПОЛЗВАЙТЕ ТЪРСАЧКАТА, ТЯ Е НАПРАВЕНА ЗА ДА ВИ УЛЕСНИ!!!
Cipokrila Zizibaga написа:p.s. Ако сте неосъзнат пубер на не повече от 14 и половина , или ми предлагате бартери за всякакъв вид бяла или черна техника, други предмети или човешки органи, моля не ме търсете.
Аватар
TeDo_BaPHa

Рейтинг: 2000

Мнениеот Brave » Сря Юни 19, 2013 11:10 am

Fujitzo, от това което си писал, някак оставам с впечатлението, че мислиш, че плочите на курбелите са несменяеми. Това е така само за най-най-ниския клас курбели. Така че, няма какво толкова да го мислиш - ако предпочиташ по-малки венци отпред, можеш спокойно да си купиш такива и да ги сложиш - ето например тази плоча - 22 зъба. Пропускаш обаче, че най-големите венци на задните касети също нарастнаха сериозно - в момента има много варианти за 34 и дори 36 зъба. И друго - не е никакъв проблем да махнеш 44 зъбата плоча отпред, можеш на нейно място да сложиш башгард. Има обаче места, където 32,34 или дори 36 х 11 са недостатъчни. Въпрос на вкус. Ако се дистанцираш само от местния пазар и пазаруваш през нета, лесно можеш да си намериш произволни комбинации, така че да паснат на нуждите ти.
Brave

Мнениеот ЕAngel » Сря Юни 19, 2013 6:51 pm

Здравей! Видях че вече са ти предложили вариант със сменяема плоча отпред или касета с голям венец отзад.
SRAM имат варианта който търсиш 36-22, за съжаление цената сигурно няма да отговори на очакванията за под 150лв

http://www.sram.com/sram/mountain/produ ... 0-crankset

http://www.sram.com/sram/mountain/produ ... 2x10-crank

Сподели ако намериш нещо подобно в този ценови клас
ЕAngel

Рейтинг: 1380

Мнениеот Brave » Сря Юни 19, 2013 9:02 pm

Та както казах, ако се огледаш и извън нашия пазар, можеш да направиш доста по-добра сделка - от един поглед, дори не задълбочен намерих ето това в ebay - Цък. Курбелите са нови (свалени от демонстрационен байк), нямат средно, но струват 90 лв. Ще дадеш и нещо за доставка през някоя от многото фирми които правят услугата да носят неща от UK, защото продавача шипва само до UK, но това да ти е проблема. За близо 100 лв ще си купиш плочите които искаш и средно. И сигурно има и по-добри оферти в нета. Ето пък пълен комплект, включително средното - цък за 153 лв С доставка... Купуваш си една плоча 22 за 14 лв, а 24-ката и ако искаш 42-ката ги продаваш/пазиш за по добри времена.
Brave

Мнениеот xcrider » Чет Юни 20, 2013 10:37 am

Brave написа:Та както казах, ако се огледаш и извън нашия пазар, можеш да направиш доста по-добра сделка - от един поглед, дори не задълбочен намерих ето това в ebay -цък за 153 лв С доставка...

:rofl:
;)
https://www.bike-components.de/products ... h-II-.html
Даже и в БГ са по-евтини :
http://screambikes.eu/bg/kurbeli-mtb/30 ... m591l.html
xcrider

Рейтинг: 1256

Мнениеот Brave » Чет Юни 20, 2013 10:59 am

Ок, както казах - от един поглед - явно ги има и по-евтино. Въпроса е, че Фуджицо иска курбели с куха ос за под 200 лв и да имат малки плочи. Както се вижда - опции има.
Brave

Мнениеот Fujitzo » Вто Юни 25, 2013 7:36 pm

Благодаря за отговорите. В крайна сметка май остава Деорето - FC590 за 9 или 10 скорости. Аз още в първия пост съм написал , че съм намерил него, просто търсех алтернативи. Честно казано въобще не се бях замислял, че плочите могат да се сменят. Намерих един сайт , който може би за някой от вас е добре познат - www.rczbikeshop.com - има страшни оферти на компоненти. Люксембурски е , някой да е поръчвал от там ?
Fujitzo

Рейтинг: 1303

Назад към Продукти за крос-кънтри