Избор на нов велосипед 29ка

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Избор на нов велосипед 29ка

Мнениеот kritikyt » Вто Апр 12, 2016 7:40 am

Здравейте, дойде и моето време да сменя велосипеда....карам 60% из града 40% спускане и черни пътеки. Бюджета ми е около 1000 лв. Спрял съм се на 4 конкретни велосипеда, моля да ми помогнете с плюсовете и минусите. Приемам също и други предложения и варианти.

http://www.bikecenter.bg/product/cube-aim_sl_29_black
http://bikescenter.bg/velosipedi-bg/pla ... C&limit=75
http://bikescenter.bg/velosipedi-bg/pla ... &order=ASC
http://www.shockblaze.com/bg/bikes/R7-P ... 16-Bg.html

Висок съм 192 см и съм около 115 кг....така че определено ми трябва здрав велосипед :D . Kaто цяло в магазините, най много ми препоръчват CUBE, заради рамката.....дизайна му е готин, но като оборудване сякаш куца на другите. Какво мислите. Благодаря предварително :beer:
kritikyt

Рейтинг: 1200

Re: Избор на нов велосипед 29ка

Мнениеот ferrarko » Вто Апр 12, 2016 8:09 am

В заглавието пишеш, че търсиш 29" а примерните модели са предимно 27.5" !
MTB Cross GRX 9 - 27.5"
ferrarko

Рейтинг: 1232

Мнениеот kritikyt » Вто Апр 12, 2016 8:14 am

Моя грешка, и Cross fusion-a и Schockblaze които съм посочил и са 27,5 имат и 29ки. Извинявам се - тях визирам при избора си :)
kritikyt

Мнениеот victortrt » Вто Апр 12, 2016 9:09 am

Според мен или шокблейза или Крос Фюжън като разликата в цените май оправдава разликата в задвижването /деоре срещу аливио/.
Рамката на фюжъна изглежда здрава /като изключим челото е същата като на еуфорията поне по отношение на предния триъгълник/
Около 1009те лева разлика между ГРХ 9 и фюжъна не си струват, т.е. по-добре е да ги дадеш за фюжъна най-малкото заради вилката и аливиото, а и той е с новите шини Х11, които освен по-красиви са и може би малко по-леки.
victortrt

Рейтинг: 1759

Мнениеот kritikyt » Вто Апр 12, 2016 9:56 am

А за CUBE мнения, не мога да разбера защот толкова ги хвалят в магазините.....ходих на 2 места и продавачите директно - cube, та cube....по добре било да вземеш всеки cube пред cross дори и пред RAM....
kritikyt

Мнениеот victortrt » Вто Апр 12, 2016 10:07 am

Ами сигурно защото се продават само в магазини Байкцентър, където са им единствен дистрибутор. Но колкото и да им е хубава рамката, с вилка хсм и преден ротор 160 мм се излагат за колело с цена над 1 000 лева.
Отделно това отношение е малко непрофесионално, след като продавт няколко марки, е редно да обяснят разликите и ти да си прецениш.
В ценовия сегмент около 1000 лева и крос и Рам и Шокблейз имат много по-добри предложения от Кюб.
victortrt

Мнениеот kritikyt » Вто Апр 12, 2016 10:12 am

victortrt написа:Ами сигурно защото се продават само в магазини Байкцентър, където са им единствен дистрибутор. Но колкото и да им е хубава рамката, с вилка хсм и преден ротор 160 мм се излагат за колело с цена над 1 000 лева.
Отделно това отношение е малко непрофесионално, след като продавт няколко марки, е редно да обяснят разликите и ти да си прецениш.
В ценовия сегмент около 1000 лева и крос и Рам и Шокблейз имат много по-добри предложения от Кюб.

Благодаря ти за мнението, определено е непрофесионално....честно казано отидох за да разгледам и разбера повече за fusion-a, а те ме подхванаха с този cube....a след него още 4 модела, довечера ще мина да видя в магазина на Макс байк на Каблешков, дали са дошли новите Shockblaze
kritikyt

Мнениеот victortrt » Вто Апр 12, 2016 10:28 am

Виж и тук - http://koleloto.bg/product/1178/cross-2 ... -2016.html Има един фюжън 29-ка 54 см рамка
victortrt

Мнениеот kritikyt » Вто Апр 12, 2016 10:31 am

victortrt написа:Виж и тук - http://koleloto.bg/product/1178/cross-2 ... -2016.html Има един фюжън 29-ка 54 см рамка

Точно това исках да посоча по - горе :) Като цяло единствено заключването от кормилото е липсата му . Иначе ми харесва :)
kritikyt

Мнениеот irgnet » Вто Апр 12, 2016 10:34 am

Намислил съм и аз да вземам фюжън 29-ка.
Но мисля че още не са налични, модела е нов и май тепърва ще го пускат на пазара.
Аватар
irgnet

Рейтинг: 1290

Мнениеот kritikyt » Вто Апр 12, 2016 10:36 am

irgnet написа:Намислил съм и аз да вземам фюжън 29-ка.
Но мисля че още не са налични, модела е нов и май тепърва ще го пускат на пазара.

Уикенда ще ида до магазина им в Младост, да видя дали го имат наличен и ще ти кажа :)
kritikyt

Мнениеот ferrarko » Вто Апр 12, 2016 10:46 am

Наскоро аз бях в същата ситуация, на мен пък ми хвалеха много полския KROSS. Пак същата работа, рамката, заварите, българските били правени с теслата и мотиката. Просто защото едното е голяма чужда марка, та дори има такава ситуация на местно държавно ниво Drag(София) vs. Cross(Монтана),Спринт и Leader(Пловдив)!
MTB Cross GRX 9 - 27.5"
ferrarko

Мнениеот victortrt » Вто Апр 12, 2016 11:01 am

ferrarko написа:Наскоро аз бях в същата ситуация, на мен пък ми хвалеха много полския KROSS. Пак същата работа, рамката, заварите, българските били правени с теслата и мотиката. Просто защото едното е голяма чужда марка, та дори има такава ситуация на местно държавно ниво Drag(София) vs. Cross(Монтана),Спринт и Leader(Пловдив)!

Е, тука вече малко пресили нещата. Аз съм от София и май ти препоръчах Крос пред полския Крос или Драг в твоята тема.
В София се купуват и карат много кросове и спринтове, както и драгове, но поради простия факт, че има доста магазини на Драг.
Просто всеки си хвали стоката и някои прекаляват /напр. продават велосипед трек 29-ка с xct вилка и алтус оборудване и ти обясняват, че това колело ще върви по-добре от "някое кросче" за същите пари - 1 300/
В Пловдив също не се кара само Спринт и Лидер /последните нещо обаче много ги няма като магазини, при нас е забит в Овча Купел/.
Всеки с глава на раменете обаче може да прецени какво да избере според бюджета и изискванията си.
Аз например си взех драг, защото не намерих подходящия за мен Крос /нямаше наличности и размери - това им е чест проблем/ и на път за вкъщи видях 24% коледно намаление в кварталния магазин на Драг /наличието на магазин до вкъщи и поддържането на наличност е предимство на драг/.
Това обаче не ме прави "заклет фен" на драг и не препоръчвам него пред крос, когато последният има предимство.
victortrt

Мнениеот ferrarko » Вто Апр 12, 2016 12:27 pm

victortrt не съм имал в предвид хората от форума, благодарение на вас се ориентирах добре и както знаеш си взех Cross GRX9! Говоря за магазините на Велозона-Бургас, там предлагат Kross. В Бургас могат да се намерят марките Cross, Maxcom марките, Leader/Oryx, Ram, Drag и от чуждите марки Kross и Head или поне това видях аз налично по магазините. Но много хора дървени философи , освен Drag и Рам друго не признават от българските!
MTB Cross GRX 9 - 27.5"
ferrarko

Мнениеот kritikyt » Вто Апр 12, 2016 12:37 pm

А какво Ви е мнението за https://www.dimibike.com/velosipedi-kol ... mp2013.htm :dontknow:
kritikyt

Мнениеот Alexi » Вто Апр 12, 2016 12:43 pm

1000 лв за хцр и курбел 171 това шега ли е .. според мен около 500 лв е реалната му цена
Аватар
Alexi

Рейтинг: 2000

Мнениеот victortrt » Вто Апр 12, 2016 2:38 pm

Вече това е положението, и спринт аполон про или елит е с такава вилка, но без дистанционно заключване и малко по-хубав курбел /асера, т.е. почва с 3, а не с 1/.
То и твоето беше 900 лева без малко с такава вилка без заключване от кормилото и с обикновен курбел.
Цените се вдигнаха.
victortrt

Мнениеот kritikyt » Вто Апр 12, 2016 2:42 pm

В магазина на Макс байк на Т.Каблешков, ми обясняваха, че новите модели щели да са с около 30% по - скъпи от старите....
kritikyt

Мнениеот Alexi » Вто Апр 12, 2016 3:24 pm

victortrt написа:Вече това е положението, и спринт аполон про или елит е с такава вилка, но без дистанционно заключване и малко по-хубав курбел /асера, т.е. почва с 3, а не с 1/.
То и твоето беше 900 лева без малко с такава вилка без заключване от кормилото и с обикновен курбел.
Цените се вдигнаха.

моето съм го купувал 700 лв ново и всичко е поне едно две нива отгоре като групсет ,само вилката беше същата
Аватар
Alexi

Мнениеот kritikyt » Сря Апр 13, 2016 7:56 am

А какво мислите за този промоционален GRIP, сравнен 29 FUSION

http://www.mtb-bg.com/index.php/other/c ... ross-april
http://koleloto.bg/product/1178/cross-2 ... -2016.html
kritikyt

Мнениеот victortrt » Сря Апр 13, 2016 11:12 am

Грипът е малко по-стар модел от миналата година, със малко по-хубаво задвижване /после по-подробно/ същата вилка и спирачки, по-лека рамка /което при твоите килограми не е препоръчително, защото рамките на грип моделите не че не са здрави, но са по-малко здрави от рамката на фюжъна/ и старите капли, които са тежки и здрави. Фюжъна е с новите, които са по-барнати визуално, но и по тесни и леки, за здравина не може да се каже още, защото са нов модел. Гумите им също са еднакви и добри за смесено каране /шосе и сухи пътеки/.
За задвижването грипът има предимство с всичко по-висок клас с една степен и заден дерайльор ХТ /3 степени над аливио, но пак за 27 скорости/.
Дерайльорът обаче е модел за трекинг, т.е. не е с дизайн Шадоу + /този дизайн е направен за стърчи по-малко и да не се друса към рамката при скокове и друсания/.
Иначе казано и при двата модела велосипеди, ако се запалиш, ще смениш задния дерайльор с някой с тази функция /вече има такива деоре, slx, xt/.
Аливиото на фюжъна ще ти върши достатъчно добра работа.
Според мен заложи на по-здравата рамка и новите капли при по-ниска цена.
victortrt

Мнениеот kritikyt » Сря Апр 13, 2016 7:02 pm

Тъкмо се връщам от магазина на Scott на бул. България , там ми препоръчаха този модел :
http://scott.bg/bg/velosipedi-2016/3636 ... -2016.html
kritikyt

Мнениеот Alexi » Сря Апр 13, 2016 7:12 pm

:rofl:
Аватар
Alexi

Мнениеот nikant » Сря Апр 13, 2016 7:21 pm

kritikyt написа:Тъкмо се връщам от магазина на Scott на бул. България , там ми препоръчаха този модел :

По добре не го взимай.
По горе имаше видимо по добри варианти.
Ако спориш с идиот, вероятно точно същото прави и той.
nikant

Рейтинг: 1340

Мнениеот ferrarko » Сря Апр 13, 2016 8:44 pm

kritikyt написа:Тъкмо се връщам от магазина на Scott на бул. България , там ми препоръчаха този модел :

Не разбирам от рамки и геометрии, ама тука май плащаш само и предимно за името! Освен ако няма нещо много специално което аз не забелязвам :dontknow:
MTB Cross GRX 9 - 27.5"
ferrarko

Мнениеот victortrt » Чет Апр 14, 2016 8:57 am

Alexi написа::rofl:
nikant написа:

По добре не го взимай.
По горе имаше видимо по добри варианти.

Реакцията е такава, защото явно не си запознат с класовете на компонентите.
Ето малко по-подробно:
Класовете на шимано вървят във възходящ ред така ........ /букви и цифри/, търни /1.../, алтус /2../, ацера /3../, аливио /4../, деоре, slx, xt, xtr. До деоре са нисък и среден клас, като деоре е границата между средния и високия клас /най-общо и условно/
Цифрата в скоби също показва класа, като напр. 171 означава търни, 391 означава асера 5.. означава деоре, 771 и 772 са хт. По този начин го означават често фирмите, които искат да позамажат нелицеприятния факт, че на колело за 1 000 лева слагат курбел търни например.
Желателно е планински велосипед да е със заден дерайльор с Шадоу+ дизайн, защото при тях той не се клати към рамката при сътресения, веригата не трака и дерайльорът е по прибран към рамката, т.е. не се закача в разни неща по пътя.
Вилките на сънтур вървят към по-хубави от някакви с букви и цифри – xct - xcm - xcr и нататък вече с имена, но за начален клас велосипед това инфо няма значение.
Общоприето е че вилките Рокшокс и т.н. са по-добри от тези на Сънтур като марка.
28, 30, 32 са цифри означаващи диаметъра на стеншъните и поначало по-голямата цифра означава по-здрава вилка
Вилка със заключване /обикновено има в модела й нещо LO – MLO HLO и др./ е по-добре от такава без заради възможността да се заключва. По добре е заключването да е хидравлично, отколкото механично, защото при последното трябва да слезеш от колелото.
Макар въпросът да е леко дискусионен относно това кой вид вилка е по-добра, поначало въздушните вилки са по-скъпи и леки от пружинните и позволяват настройка според килограмите на колоездача.
Велосипед с 24 скорости е по-добре от такъв с 21 не толкова заради броя на скоростите, а и поради други причини, най малкото защото задната му главина е на шлици /по-нов стандарт и по-здрава/ и защото за 24 скорости се намират нови компоненти среден клас.
В по-малка степен това важи за предимството на велосипед с 27 скорости пред такъв с 24 и при 30 спрямо 27 скорости
По-лек велосипед е по-добре от по-тежък, но теглата, посочени в сайтове не са 1:1.
Та този скот за 1 100 лева е в пъти по-лоша за теб сделка в сравнение с крос грип 29 напр. За продавача ще е добра сделка.
Някой би казал, че рамката му е толкова съвършена, че и с тази вилка и задвижване ще върви по-добре от някой крос с висок клас компоненти, но в интерес на истината разликата в рамките се усеща при две различни рамки със сходен клас оборудване.
Между другото преди време имаше статия за завода на крос и се оказа, че там се сглобяват и модели на скот, но от градската и хибридната гама.
Напълно е възможно и планинските да се сглобяват някъде у нас или наблизо.
Пък най накрая ако си вземеш някой от горните велосипеди и решиш, че нещо не ти харесва рамката, винаги може да се намери за 150 -300 лева добра рамка /рам, скот/.
victortrt

Мнениеот kritikyt » Чет Апр 14, 2016 9:09 am

victortrt написа:
Alexi написа::rofl:
nikant написа:[quote="kritikyt"
Реакцията е такава, защото явно не си запознат с класовете на компонентите.
Ето малко по-подробно:
Класовете на шимано вървят във възходящ ред така ........ /букви и цифри/, търни /1.../, алтус /2../, ацера /3../, аливио /4../, деоре, slx, xt, xtr. До деоре са нисък и среден клас, като деоре е границата между средния и високия клас /най-общо и условно/
Цифрата в скоби също показва класа, като напр. 171 означава търни, 391 означава асера 5.. означава деоре, 771 и 772 са хт. По този начин го означават често фирмите, които искат да позамажат нелицеприятния факт, че на колело за 1 000 лева слагат курбел търни например.
Желателно е планински велосипед да е със заден дерайльор с Шадоу+ дизайн, защото при тях той не се клати към рамката при сътресения, веригата не трака и дерайльорът е по прибран към рамката, т.е. не се закача в разни неща по пътя.
Вилките на сънтур вървят към по-хубави от някакви с букви и цифри – xct - xcm - xcr и нататък вече с имена, но за начален клас велосипед това инфо няма значение.
Общоприето е че вилките Рокшокс и т.н. са по-добри от тези на Сънтур като марка.
28, 30, 32 са цифри означаващи диаметъра на стеншъните и поначало по-голямата цифра означава по-здрава вилка
Вилка със заключване /обикновено има в модела й нещо LO – MLO HLO и др./ е по-добре от такава без заради възможността да се заключва. По добре е заключването да е хидравлично, отколкото механично, защото при последното трябва да слезеш от колелото.
Макар въпросът да е леко дискусионен относно това кой вид вилка е по-добра, поначало въздушните вилки са по-скъпи и леки от пружинните и позволяват настройка според килограмите на колоездача.
Велосипед с 24 скорости е по-добре от такъв с 21 не толкова заради броя на скоростите, а и поради други причини, най малкото защото задната му главина е на шлици /по-нов стандарт и по-здрава/ и защото за 24 скорости се намират нови компоненти среден клас.
В по-малка степен това важи за предимството на велосипед с 27 скорости пред такъв с 24 и при 30 спрямо 27 скорости
По-лек велосипед е по-добре от по-тежък, но теглата, посочени в сайтове не са 1:1.
Та този скот за 1 100 лева е в пъти по-лоша за теб сделка в сравнение с крос грип 29 напр. За продавача ще е добра сделка.
Някой би казал, че рамката му е толкова съвършена, че и с тази вилка и задвижване ще върви по-добре от някой крос с висок клас компоненти, но в интерес на истината разликата в рамките се усеща при две различни рамки със сходен клас оборудване.
Между другото преди време имаше статия за завода на крос и се оказа, че там се сглобяват и модели на скот, но от градската и хибридната гама.
Напълно е възможно и планинските да се сглобяват някъде у нас или наблизо.
Пък най накрая ако си вземеш някой от горните велосипеди и решиш, че нещо не ти харесва рамката, винаги може да се намери за 150 -300 лева добра рамка /рам, скот/.

Страхотен отговор и супер обяснение. Изключително много благодаря за съдействието и времето, което ми отделяте.... До момента най - добрата възможност, за парите които съм предвидил остава Cross fusion 29, уикенда ще ида в магазина на Крос да го разгледам и евнтуално да го взема :)
kritikyt

Мнениеот ferrarko » Чет Апр 14, 2016 9:32 am

Според моите впечатления от това което се предлага на БГ пазара, накратко казано:
Cube, Kross, Head и др. подобни чужди марки може да купиш ако си решил да се направиш на гъзар с известена чужда марка. Получаваш имидж, толкоз! За да получиш компоненти еквивалентни на българските окомплектовки, трябва по-дълбоко да бръкнеш в джоба.
Според ме има едно изключение и това е марката Shockblaze, при нея освен имидж получаваш малко повече.
Насочи се към която и да е родна марка и няма да сгрешиш!
MTB Cross GRX 9 - 27.5"
ferrarko

Мнениеот victortrt » Чет Апр 14, 2016 10:01 am

Kross, Head и др. подобни са известни само там, където ги продават - при вас, във Варна и във Велико Търново и Горна Оряховица.
Shockblaze не е точно чужда марка, защото се произвежда тук.
victortrt

Мнениеот Andrei88 » Чет Апр 14, 2016 11:08 am

Значи нз защо този скот струва толкова много спринт аполон про или кросд гр9 в оъти по добри и по ефтини....
Andrei88

Следваща

Назад към Продукти за крос-кънтри