2X10 алтернативи?

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: 2X10 алтернативи?

Мнениеот Шлек_народен » Съб Май 12, 2012 7:20 am

Сега, малко пояснение за предавките .
2х 10 в най-добрия случай дават около 15-16 комбинации.Зависи от венците, може и по-малко, ако се получават повече дублирания на предавки.
3х9 в нормалния вариант са около 16-17 комбинации и пак зависи, колко се дублират, но там диапазона е по-голям, защото разликата отпред е 20 - 22 зъба, голям/малък венец. При два венеца такава разлика е невъзможна. Просто, няма преден дерайльор, който да прехвърля такава разлика при две плочи.
2х10 може да даде предимства при състезания, ако са правилно подбрани венците-според терена.То и така се прави, дори и при шосейните състезания. Според терена се подбират предни и задни венци. Целта е да има максимален брой комбинации, в скоростния диапазон,в който ще се кара и е преобладаващ по трасето. Едни са за по-равно, други за по-сериозни баири, ако е преобладаващо изкачването.
Ако не си състезател(не по душа, а да участваш в такива) това излиза прекалено скъпо и не е удачно.Един ден се кара по-равно, друг по-голям баир и трябва да сменяш постояно венци. Щото някъде ще дойде много леко,ако си със венци за баир, а на баира може и да не стигне, ако е по-тежка комбинация.Нормалната комбинация 3х9 дава достатъчно големи възможности, на всякакви терени и доста по-малко средства са необходими, като поддръжка.
Така че, за любителско каране, мисля, че 3х9, и дори и 3х8 са по-удачните варианти.
Шлек_народен

Рейтинг: 1518

Мнениеот Rtor » Съб Май 12, 2012 11:07 am

Plamen_EM написа:...
За въртенето на няколко вериги. Идеята е, че веригата се разтяга, което води до преждевременно износване на венците. Когато се въртят две или три вериги се удължава живота на верижния тракт.
...

Сори, че продължавам да не разбирам, но това не е ли същото като да имаш една верига и просто да я бракуваш (сменяш) след по-къс експлоатационен период. Самото редуване на няколко вериги на по-къси интервали, дава ли някакво предимство за удължаване на техния живот?

Шлек_народен написа: ... Така че, за любителско каране, мисля, че 3х9, и дори и 3х8 са по-удачните варианти. ...

Добре съгласен съм. Аз не съм претенциозне и не планувам да карам по сложни терени (въпреки, че кой знае какво ще ми хареса), но не можах да открия тези компоненти от приличен клас. Не ми се иска да се насочвам към най-"дървените" серии. Дори да открия виско клас компоненти, в бъдеще ще ми е трудно да ги заменям при подръжка, защото в момента тези системи не се развиват...
Доколкото знам дерайльори, команди, курбели> не са съвместими с верига касети и предни плочи от по-старите системи (би било прекрасно, ако можеше да се сменят само плочите на курбелите, веригата и кастата и вс. да си е точно :) ).
Rtor

Рейтинг: 1220

Мнениеот Plamen_EM » Съб Май 12, 2012 12:13 pm

Rtor написа:Сори, че продължавам да не разбирам, но това не е ли същото като да имаш една верига и просто да я бракуваш (сменяш) след по-къс експлоатационен период. Самото редуване на няколко вериги на по-къси интервали, дава ли някакво предимство за удължаване на техния живот?

Не е същото, защото венците се износват така или иначе. Просто като се разтегне веригата се износват много по-бързо. Идеята е за сметка на няколко вериги да се удължи живота на целия верижен тракт. Някъде някой беше писал, че при по-ниския клас компоненти, това не е икономически изгодно, защото веригата му струва толкова, колкото и венците. При високият клас, там където ти се целиш, сметката е по-друга.
Пример: Касета 500 лева, верига 100 и предни венци 200 лева. Всичко - 800 лева. На цената на още две вериги 200 лева, спестяваш минимум една смяна на всичко. Т.е. пестиш 600 и повече лева. На теория би трябвало да спестиш две смени, което в моят случай са спестени 1400 лева.
П.П. Колко интересно! Касетата не струвала 500, ами 800 лева. Изобщо, яко пестене! :D
Не е важно какъв велосипед караш, а с кого.
Аватар
Plamen_EM

Рейтинг: 1762

Мнениеот joropc » Съб Май 12, 2012 12:41 pm

Искам да използвам темата и да направя едно лирично отклонение.Въпросът ми е главно към Радо(rarekin), защото на мястото където живее, има много хора , които ползват Хамършмид.Какви са отзивите за тази система?В интерес на истината, когато преди 6-7 месеца си поръчвах новото колело, бях в голяма чуденка дали да я пробвам :) , но след няколко разговора с хора, които са доста по-вещи от мен се разубедих.Всъщност проблемът беше, че всички ми казаха:"Абеее, 'де да знам, ако им стане нещо, откъде ще търсиш части..пък и е малко по-тежка".На практика обаче, четейки западните форуми, се оказва, че системата е безпроблемна(поне това, което съм чел аз, може и да бъркам).Ясно е, че тя не предизвика големият бум, който се очакваше, когато излезе на пазара, но все още си се предлага и има много хора, които я предпочитат.Тук разбира, не говорим за ултралеки ХС състезателни твърдаци, а за тъй наречените ендуро байкове, чийто собственици не се вълнуват от няколкото грама повече, но обръщат внимание на по-големия "просвет" при максимално ниско средно, и светкавичното и леко превключване на скоростите, без всякакво напрежение(без да вардиш моментът) при Хамършмид.

Относно сравняването на 2х10 и 3х9....За мен тези две системи на задвижване могат да се сравняват по функционалност само на идентични велосипеди.При твърдаците е ясно, там нещата са почти еднакви.Когато обаче става въпрос за колело с окачване, тук много неща си зависят и от видът на окачването.До миналата година карах мекица с 3х9(22/34/42)(11/34).Сега съм с 2х10(26/39)(11/36).Шокът и на двата велосипеда е почти един и същ.
Ами доста по-лесно ми е с 2х10, въпреки че ако броим зъбите и комбинациите отпред и отзад, с 3х9 би трябвало да е по-лесно катеренето.С определена настройка на окачването при катерене(включен пропедал) на колелото с 2х10, задницата става като на твърдак-не трепва.С друга такава пък се "сгъва" точно там където трябва, и доста по-лесно преминавам дребните препятствия при катеренето, отколкото с велосипедът с 3х9.Накрая излиза, че въпреки по малкия челен ъгъл и по голяма вилка на колелото с 2х10, и въпреки по-големия избор от скорости на 3х9, да катеря с новото колело ми е доста по-лесно.Не знам колко влияние оказва и това, че, въпреки че съм късокрак, преминах от курбел 170 на 175 мм, но определено с 2х10 ми е по-добре.Теглото на велосипедите и размерът и видът на гумите, както и налягането в тях са абсолютно едни и същи.Така де, исках да кажа, че в този случай, по-сметнатото окачване играе огромна роля, за това как ще чувстваш нещата при педалиране, при меко колело.
Относно надежността....ами понеже велосипедът е все още нов, а и не съм му направил много километри, засега не виждам разлика в поддръжката между двете системи.По-нататък ще видим. :) За разлика(прецизност) при превключване на скорости не мога да коментирам нищо, защото 3х9 беше Шимано, а 2х10 е СРАМ, които и при идентични системи на задвижване си имат голяма разлика при смяна на предавките.
Изображение
-------------------------------------------------------------
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
joropc

Рейтинг: 2000

Мнениеот botroid » Съб Май 12, 2012 1:27 pm

Rtor написа:Самото редуване на няколко вериги на по-къси интервали, дава ли някакво предимство за удължаване на техния живот?

Целта не е удължаване живота на веригите, защото така или иначе, той е кратък и няма начин да се удължи, освен ако не се кара само шосе. Предимствата на редуването са удължаване на живота на консумативи, които са значително по-скъпи от веригата, а именно курбел и задна касета. При правилна разстановка, живота им се увеличава в пъти повече.
Аватар
botroid

Рейтинг: 1343

Мнениеот dob111 » Съб Май 12, 2012 6:02 pm

@joropc,
като каза, че си минал от 170мм на 175мм дължина на курбелите би ли споделил колко точно си "късокрак" и въобще впечатленията ти от двете дължини.
Темата за дължината на курбелите живо ме интересува напоследък.

Също си карал и Shimano и SRAM, ще разкажеш ли в няколко реда плюсовете и минусите на двете системи!
:beer:
Аватар
dob111

Рейтинг: 1900

Мнениеот Шлек_народен » Съб Май 12, 2012 7:38 pm

Plamen_EM написа:Пример: Касета 500 лева, верига 100 и предни венци 200 лева. Всичко - 800 лева. На цената на още две вериги 200 лева, спестяваш минимум една смяна на всичко. Т.е. пестиш 600 и повече лева. На теория би трябвало да спестиш две смени, което в моят случай са спестени 1400 лева.
П.П. Колко интересно! Касетата не струвала 500, ами 800 лева. Изобщо, яко пестене! :D

Не знам какво точно ще пестиш, ако си метнал толкова пари за тия части. Ми те ще изкарат поне 30 години. Така де - то, това чудо, би следвало да се кара около 10-15 км на 6 май :) Тогава се вадят разни "чудесии" на парад, да ги видят хората.
Та, 100лв за верига. Ми за тия пари ще си вземеш и венци, и верига за 9-ка.Ако си решил да правиш икономии.При добро желание и за 10 -ка ще намериш даже, ама ....Незнам , нещо ми се струва абсурдно да хвърлиш близо хилядарка за нещо, дето кара година, максимум две, при нормална експлоатация.
Относно смяната на няколко вериги и ефекта на икономии- малко съм скептичен за резултата. Аз ползвам друга схема. Карам веригата до определено разтягане(около 0.5% -0.6%) и слагам нова, като старата не използвам повече(поне не на това колело- за градско или нещо такова става).Ако не се пропусне момента, новата няма проблеми със венците-не прескача и т.н.Лично за мен това ми е по-удачно.До момента съм стигнал на едното колело до 4-5 вериги.Като километри - зависи от веригата- може да изкара 1000км, може 2000, може и 8000-10000, ако е качествена.
Шлек_народен

Мнениеот botroid » Съб Май 12, 2012 9:30 pm

По тази схема резултата е, че използваш веригата само в половината й живот. Веригата е използваема до 1.0%, а с редуване през определени км. също се избягва прескачането на венците.
Колкото до това, че имало вериги, които изкарвали по 8000-10000 км.(!) това са някакви шосейни истории, неприложими в планината.
Аватар
botroid

Рейтинг: 1343

Мнениеот Шлек_народен » Съб Май 12, 2012 9:44 pm

botroid написа:Колкото до това, че имало вериги, които изкарвали по 8000-10000 км.(!) това са някакви шосейни истории, неприложими в планината.

Напротив - най-обикновена 9-ка на "Срам" изкара над 7000 и разтягането беше около 1% като я свалих.Малко повече от едно звено.Но смених и венците тогава. Без никакви врътки с други вериги.Някакви специални грижи не е имало .Даже отначало я карах с някакъв спрей за смазване, който се оказа, че никаква работа не върши.После с масло, ама малко късно се сетих май :) За планинско колело и каране става дума.Може би 50% асфалт 50% черно -нещо такова, не водя статистика. Около година време, може и малко повече да е било.Всички сезони.
Шлек_народен

Мнениеот Rtor » Нед Май 13, 2012 12:51 pm

botroid написа:По тази схема резултата е, че използваш веригата само в половината й живот. Веригата е използваема до 1.0%, а с редуване през определени км. също се избягва прескачането на венците.
Ще съм много благодарен, ако някой обясни как живота на две вериги (и другите части на задвижването) се удължава, ако ги редуваш? Винаги съм си мислел, че 1+1=2, така че не разбирам какво значение за износването оказва редуването. Ако верига се разтяга с 1% за 2000 км, ми се струва че две вериги ще осигурят 4000 км. пробег, независимо от това дали ги сменяш на всеки 1 километър или на всеки 1000 километра? Не съм специалист по съпромат, но всички тези приказки за редуването ми се струват доста фантасмагорични... Все пак тук сте доста опитни и допускам, че нещо ми убягва, така че ще съм ви страшно благодарен, ако ми разкриете ключа към загадката :)

А сега по-темата. Възможно ли с произвежданите (от Shimano/SRAM) към момента части, да се изгради система 1х9 ? Нещо не открива курбели с една плоча за 9 скоростния стандарт (предполагам че нещо с плоча 39 или 42 ще е подходящо за моите цели). Според вас тази идея много тъпа ли е (ако допуснем, че няма да се минава през много сложни терени :D )?
ПП: Гледам Truvativ Stylo OCT 1.1G, но не откривам никаква сериозна спецификация на сайта на производителя.
Rtor

Мнениеот kaliopo » Нед Май 13, 2012 4:36 pm

Rtor написа:Ще съм много благодарен, ако някой обясни как живота на две вериги (и другите части на задвижването) се удължава, ако ги редуваш? Винаги съм си мислел, че 1+1=2, така че не разбирам какво значение за износването оказва редуването. Ако верига се разтяга с 1% за 2000 км, ми се струва че две вериги ще осигурят 4000 км. пробег, независимо от това дали ги сменяш на всеки 1 километър или на всеки 1000 километра? Не съм специалист по съпромат, но всички тези приказки за редуването ми се струват доста фантасмагорични... Все пак тук сте доста опитни и допускам, че нещо ми убягва, така че ще съм ви страшно благодарен, ако ми разкриете ключа към загадката :)

Убягва ти! Просто износените зъбчатки съсипват веригата в пъти по-бързо от нови такива, както и обратното. От там следва факта, че две вериги ползвани 1400км износват зъбите 110% в сравнение с една ползвана 700км, а не 200% както ти предполагаш (това с процентите е съвсем образно казано, за да можеш да си го представиш :D ). Ако поставиш нова верига на касета карана 4000км, тя ще добие характеристики (разтягане) като карана 4000км след около 200км. Просто защото ще се разтегли по вече износените / изядени венци.
Rtor написа:А сега по-темата. Възможно ли с произвежданите (от Shimano/SRAM) към момента части, да се изгради система 1х9 ? Нещо не открива курбели с една плоча за 9 скоростния стандарт (предполагам че нещо с плоча 39 или 42 ще е подходящо за моите цели). Според вас тази идея много тъпа ли е (ако допуснем, че няма да се минава през много сложни терени :D )?
Лично аз си мисля, че щом темата ти е в "Продукти за крос-кънтри" и нямаш много опит, е по добре да ползваш нещо с такова предназначение. Дали ще е 3х8, 2х9, 3х9, 2х10 или 3х10 си е твоя работа, но нещо от тези! А ако с времето забележиш че не ползваш една от предните плочи винаги можеш да направиш някаква промяна. Тъкмо до тогава ще разбереш какво ти е нужно. А плочите се махат бързо. Винаги можеш, да си купиш курбел с три и да махнеш двете...
Аватар
kaliopo

Рейтинг: 1664

Мнениеот Insight » Нед Май 13, 2012 7:02 pm

Rtor написа:
botroid написа:По тази схема резултата е, че използваш веригата само в половината й живот. Веригата е използваема до 1.0%, а с редуване през определени км. също се избягва прескачането на венците.
Ще съм много благодарен, ако някой обясни как живота на две вериги (и другите части на задвижването) се удължава, ако ги редуваш? Винаги съм си мислел, че 1+1=2, така че не разбирам какво значение за износването оказва редуването. Ако верига се разтяга с 1% за 2000 км, ми се струва че две вериги ще осигурят 4000 км. пробег, независимо от това дали ги сменяш на всеки 1 километър или на всеки 1000 километра? Не съм специалист по съпромат, но всички тези приказки за редуването ми се струват доста фантасмагорични... Все пак тук сте доста опитни и допускам, че нещо ми убягва, така че ще съм ви страшно благодарен, ако ми разкриете ключа към загадката :)

Ключа към загадката е, че редуваш две вериги за да удължиш живота на ДРУГИТЕ части на задвижването!
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Рейтинг: 1737

Мнениеот vafi » Пон Май 14, 2012 11:18 am

Така , до тук съм се спрял на този курбел
http://www.chainreactioncycles.com/Imag ... /55196.jpg
http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=55196
Въпросът ми е с колко зъба на венците да избера 39/26 или 42/28 - понеже нямам впечатления какви са предимствата и недостатъците на двете комбинации при положение че колелото ще се ползва 40% спускане, 50 % АМ и съвсем маалко градско.
Също така искам да попитам как се комбинира съответно касетата при двата варианта
http://www.chainreactioncycles.com/Imag ... /51846.jpg
http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=51846
За мен ще бъдат полезни всякакви съвети и впечатления за което предварително благодаря :agree:
Amsterdam is like the Tour de France. Just a lot of people on drugs riding bikes!!!
Аватар
vafi

Рейтинг: 1412

Мнениеот Rtor » Пон Май 14, 2012 11:55 am

Ами аз изобщо не разбирам, но ще ти дам акъл :D Ако ще си 29-ки колела, задължително 39/26 в противен случай пак 39/26, само че този път не е задължително :)
Лично аз бих избрал 42/28, но при мен предназначението е малко по-различно - Леки терени и междуградско по шосе.

ПП: Ако ми е кофти съвете ме поправете да не объркам човека. Аз дори колело нямам, но давам съвети :)
Rtor

Мнениеот NURBOS » Пон Май 14, 2012 3:08 pm

Rtor написа:Лично аз бих избрал 42/28, но при мен предназначението е малко по-различно - Леки терени и междуградско по шосе.

Карам 42/28 с 11-36 и мога да споделя, че при стръмни изкачвания е доста неподходящ, защото не може да се държи достатъчно висок каданс. Проблема се дължи на това, че при нисък каданс се ползват така наречените "бързи мускулни влакна", което води до много бързо изтощаване и съответно бавно възстановяване след това, все неща които трябва да се избягват при XC.
Аватар
NURBOS

Рейтинг: 1280

Мнениеот halfdone » Пон Май 14, 2012 4:31 pm

Да се включа и аз в темата. От около 7-8 месеца карам с 2х10 системата , отпред 42/28 и отзад 11-36. Докато свикна ми беше леко странно, но сега започва да ми допада повече от старата. С изкачаванията да, може би е малко по трудно, но вече полека влизам във форма и не ми прави такова впечатление. Въпреки всичко, след като си дам един обзор на карането, ако трябва да избирам сега, бих заложил на 38/24 или 39/26 отпред.
Забелязал съм, че най -малките 3 венеца отзад не ги ползвам изобщо. :dontknow:
Последна промяна halfdone на Пон Май 14, 2012 4:36 pm, променена общо 1 път
Продавам : .
Аватар
halfdone

Мнениеот mirelay » Пон Май 14, 2012 4:31 pm

Напълно съм съгласен с NURBOS. По-ниският каданс също и влошава балансирането при много стръмно изкачване, поне при мен :) За всеки който не иска да се мъчи много, може би по-добрият вариант е малък венец 26 зъба, а защо не и 24, които се забелязват вече и при курбелите за 2Х10.
Аватар
mirelay

Рейтинг: 1881

Мнениеот vafi » Пон Май 14, 2012 9:48 pm

Дотук добре, изборът е 39/26 отпред и 11/28 отзад.
Сега искам да попитам за декланшора среден/дълъг/къс - предимства и недостатъци ??
Amsterdam is like the Tour de France. Just a lot of people on drugs riding bikes!!!
Аватар
vafi

Мнениеот joropc » Пон Май 14, 2012 10:20 pm

vafi написа:Дотук добре, изборът е 39/26 отпред и 11/28 отзад.
Сега искам да попитам за декланшора среден/дълъг/къс - предимства и недостатъци ??

Тук не е въпрос на предимства и недостатъци, а на капацитет на дерайльора и вид окачване на велосипеда:
http://forums.mtbr.com/2019042-post2.html
Капацитетът на драйвтрейна се смята така: (голям венец - малък венец) + (голяма плоча - малка плоча).Капацитетът на SRAM(късо рамо) е 30T, и резултатът от горната "формула", при твоя избор на комбинация е 30, демек ти си за късо рамо. ;)
....доста странен избор на касета(11/28) за велосипед, който ще ползваш 50% за AM, ама ти си знаеш.Става въпрос в комбинация с плочите, де.Явно оумаунтинът ти за катерене, е много полегат... :popcorn:
Изображение
-------------------------------------------------------------
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
joropc

Мнениеот halfdone » Вто Май 15, 2012 9:29 am

vafi написа:Дотук добре, изборът е 39/26 отпред и 11/28 отзад.

Интересен избор на касета при положение, че се коментираше за трудността на изкачванията :D
С тези 28 отзад, ще ти е доста трудничко.
Продавам : .
Аватар
halfdone

Мнениеот vafi » Вто Май 15, 2012 9:46 am

Редакция - курбела е 175мм 39/26, касетата 11/36 декланшорът е средно рамо. Сега въпросът ми е за предния обтегач с какви параметри да бъде при положение че вариантите са 31.8мм, 34.9мм и 38.2мм ??
Аватар
vafi

Мнениеот mirelay » Вто Май 15, 2012 10:14 am

Изброените ваиранти са за диаметър на седалковата тръба в мястото на монтиране - т.е. те зависят от рамката. Поне при Shimano обаче, имаш възможност да монтираш предния дерейльор на различни диаметри, благодарение на компенсиращи брекети, за SRAM нямам представа, понеже не съм карал, но предполагам нещата са измислени и там.
Това с какво люеене ще е дерейльора (т.е. местоположението на плъзгачите спрямо мястото на захващане) също много често зависи от рамката и има значение.
По отношение на 2Х10, за SRAM трябва да си вземеш вараианта на преден дерейльор, оптимизиран за курбел с две плочи, както и такава лява (предна) команда.
Най-добре сподели на какво колело ще се монтират скоростите.
Аватар
mirelay

Мнениеот vafi » Вто Май 15, 2012 10:19 am

Рамката е scott voltage YZ0

В момента захвата е некъв странен
http://media.snimka.bg/s1/0492/027227772-big.jpg?r=0
Аватар
vafi

Мнениеот mirelay » Вто Май 15, 2012 11:07 am

При тази рамка диаметърът на седалковата тръба е 31.8мм. Мисля, че може да се монтират предни дерейльори с горно и долно люлеене, но май стандартно Scott монтират с горно люлеене - т.н. Low Clamp обозначение на Sram или Top Swing на Shimano. Важно е и това, че жилото при тази рамка идва отгоре, издърването ще става отгоре и дерейльорът трябва да е Top Pull, ако не е от моделите с възможност за горно и долно издърпване.

Като цяло малко се отклонихме от темата, така че да се извиним на автора и за :offtopic:
Аватар
mirelay

Мнениеот vafi » Нед Май 27, 2012 9:01 am

Искам да попитам каква е разликата във веригата при положение че вариантите са със 114 и 120 звена ?
Аватар
vafi

Мнениеот Ozzie » Нед Май 27, 2012 9:44 am

Широчината! :idea:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот vafi » Нед Май 27, 2012 10:01 am

Предимства - недостатъци :dontknow:
Аватар
vafi

Мнениеот Rtor » Нед Май 27, 2012 10:04 am

Предимствата достатъчно ясно са описани в старите теми, но ако трябва да се обобщят накратко - по-никса дълготрайност.
Rtor

Мнениеот vafi » Нед Май 27, 2012 10:05 am

Rtor написа:Предимствата достатъчно ясно са описани в старите теми, но ако трябва да се обобщят накратко - по-никса дълготрайност.

Окей, значи със 120 звена - мерси за консултацията :)
Аватар
vafi

Мнениеот tisho » Пон Май 28, 2012 2:26 pm

Не претендирам за точност и изчерпателност на мненията ми, но не разбирам откъде идва
това за "ниската дълготрайност". Веригите за 2х10 са стандартни шосейни вериги. А не мисля,
че при шосеизъмът има по-малко натоварване, отколкото при МТБ. Така че, откъде идва тази
ниска дълготрайност?
Аватар
tisho

Рейтинг: 1628

ПредишнаСледваща

Назад към Продукти за крос-кънтри